De Geheime Gekraakte Code in de praktijk
15 februari 2023 

De Geheime Gekraakte Code in de praktijk

Mijn koolhydraatarme dieetervaring was in 2017 niet goed. Maar 3,5 jaar later heeft het ervoor gezorgd dat ik in 6 maanden 24 kilo af ben gevallen. Het is niet alleen koolhydraatarm eten, er is meer voor nodig. Alles wat je moet doen, zit in mijn gekraakte code. Dat is wat ik doe en hoe ik ben afgevallen en nu op gewicht blijf.

Iedereen kan afvallen, maar niet iedereen kan afvallen volhouden. Dat is waar het meestal mis gaat en waarom mensen niet veel of blijvend kunnen afvallen. Het afvallen is mij pas gelukt, toen ik wist dat ik niet veel bijzonders moest gaan doen en ook dat ik bepaalde dingen juist niet moest gaan doen.

Het ontdekken van de volgende punten hebben voor mij het verschil gemaakt. Ik moet dicht bij mijn oude eetpatroon blijven. Zorgen dat ik geen moeilijke recepten hoef te maken en dat ik mijn “dieet” producten gewoon in de supermarkt kan kopen.

Ik weet nu dat ik zelfs met kant en klare producten uit de supermarkt kan afvallen. Ook heb ik geleerd dat ik overal kan eten en afvallen. Het ontwikkelen van een bepaalde mindset, heeft mij ook erg geholpen en het was ook fijn dat ik een einddoel had om af te vallen. En ik weet nu dat je het optimaliseren later moet doen of desnoods helemaal nooit.

Het klinkt nu allemaal nog vrij abstract, maar ik zal het in dit artikel helemaal uitleggen. Zodat je de termen en woorden ook echt snapt. Ik weet dat er veel mensen zijn die willen afvallen en het lukt ze maar niet, hopelijk gaat dit je helpen.

Weten wat niet en wat wel werkt

Mij lukte het afvallen 30 jaar lang niet, dus reken maar dat ik deze frustratie en het bijbehorende gevoel heel goed ken, je wordt er moedeloos van, voelt je een loser. Waarom kunnen anderen het wel en wordt ik alleen maar zwaarder en zwaarder?

Als je, zoals ik het noem, dan eindelijk de Geheime Code Gekraakt hebt en het achteraf eenvoudig lijkt te zijn, dan wil je er iedereen mee helpen en dat doe ik dus ook. Misschien werkt het niet voor iedereen, maar ik krijg veel positieve feedback, dus voor veel mensen helpt het in ieder geval wel en elke persoon die ik kan helpen is weer meegenomen.

Om de Geheime Gekraakte Code goed te kunnen begrijpen, moet je de achtergrond van de woorden uit de code snappen. Dan snap je precies hoe ik de code heb ontdekt. Want maar een paar letters en woorden communiceren werkt niet.

De gekraakte code is namelijk niet komen aanwaaien. De code is voortgekomen uit al mijn 30 jaar ervaring. Ook als iets mislukt, is dat een ervaring, weten wat niet werkt is soms net zo belangrijk als wat wel werkt. Het tegenovergestelde van wat mislukt, is namelijk vaak wat dan wel werkt.

Dus als je iets doet wat niet werkt en je doet het tegenovergestelde, dan zou dat zomaar eens kunnen zijn dat dit voor jou wel werkt. Als je erachter weet wat niet heeft gewerkt en op een gegeven moment wel weet wat voor je werkt, dan heb jij ook jouw code gekraakt.

Het zou mij niets verbazen als de 6 punten van mijn gekraakte code, de KLAMMO, jou ook kunnen helpen. Misschien heb jij nog maar een paar punten nodig om de gekraakte code voor jou te laten werken. Het kan zijn dat bepaalde punten voor jou helemaal niet nodig zijn, omdat die punten jou al geen moeite kosten. Dit artikel geeft vooral aan hoe ik mijn Geheime Gekraakte Code in de praktijk toepas. Als je meer over de exacte code wil weten, download dan mijn gratis e-book de Geheime Gekraakte code.


De ontdekking van de Geheime Gekraakte Code

30 jaar lang is het mij niet gelukt om af te vallen, 1 kilootje eraf en dan weer twee kilootjes erbij, 3 kilootjes eraf dan weer 4 kilootjes erbij en vaak meer. Ik was de afvalstrijd al jaren aan het voeren en de huisarts hielp mij daarbij, tijdens het jaarlijkse bezoekje.

De huisarts had mij de jaren daarvoor al geadviseerd om te gaan bewegen, gaf zelfs een hardloopgroepje door op de maandagavond en ook haar eigen sportschool, waar ze zelf sportte.

Ook werd ik geadviseerd om naar een diëtiste te gaan, dus ben ik ook bij de diëtiste geweest in 2004. Maar het heeft niet geholpen, het afvallen lukte gewoon niet. Ik heb verschillende diëten geprobeerd, echt alles geprobeerd en dit 30 jaar lang, maar toch was afvallen niet gelukt.

Ik ben begonnen met afvalpogingen toen ik ergens achter In de twintig was, vermoedelijk een jaar of 28, met een gewicht rond de 90 kilo. Lang verhaal kort, toen ik 54 was, woog ik 125 kilo schoon aan de haak, bij de huisarts zelfs 127 kilo met kleren aan.

Uiteindelijk had ik dus een BMI van boven de 40, ik woog 125 kg en ben 1 meter 76 lang. 125 kilo is gewoon gigantisch veel bij zo een lengte. De dokter heeft mij in 2014 zelfs een Gastric Bypass aangeboden…

Rob in 2013 en uitgeput na een dag motorrijden en 3 trappen op moeten lopen, BMI 40.

De belangrijkste reden voor mij, waarom het 30 jaar lang niet is gelukt en misschien waarom het voor heel veel mensen niet lukt, is dat het ontzettend moeilijk gemaakt wordt, eigenlijk wordt je op het verkeerde been gezet.

In 2020 ben ik in een half jaar tijd 24 kg afgevallen. Misschien klinkt dat voor jou helemaal niet bijzonder, want het is maar ongeveer 1 kg per week. Voor mij was het wel bijzonder, want Ik was nog nooit 1 kg per week zo lang afgevallen.

Ik was natuurlijk wel eens 4, 5 of 7 kg afgevallen. Dan had ik daar misschien ook wel twee maanden over gedaan, maar daarna kwam ik weer aan. In 2020 was het ineens anders, want nu viel ik 1 kg per week af en ik wist al na een paar weken dat ik het heel lang ging volhouden en dat bleek ook te kloppen.

En dat is natuurlijk waar afvallen om draait, volhouden. Als je het afvallen kunt volhouden, dan ga je echt afvallen, want anders kom je In het bekende jojoën terecht, dat had ik dus ook 30 jaar lang.

Dicht bij je aangeleerde eetpatroon blijven

Afvallen wordt echt heel erg moeilijk gemaakt. Als je bij een dieetcoach komt of een dieetboek volgt, moet je vaak dingen gaan doen, die je normaal gesproken niet doet. Dat is meteen al waar het mis gaat.

Elke verandering is moeilijk, grote veranderingen blijken zelfs vaak onmogelijk. Ze kunnen wel, maar stapje voor stapje en dan nog is er risico om in je oude gewoonte terug te vallen. We zien het bij afvallen, roken, naar de sportschool moeten gaan of wat voor gewoonte die je wilt aanleren of afleren dan ook, een gewoonte veranderen is zeer lastig.

Bij al die verschillende diëten moest ik moeilijke dingen gaan maken, dus iets anders gaan doen dan ik gewend was. Van kinds af aan was ik gewend om een broodje te eten. Een broodje met hagelslag, chocoladepasta, pindakaas of jam, dat soort beleg. Af en toe een hartig broodje met kaas of vleeswaren. Het brood at ik dan in de ochtend en in de middag.

Ik wil graag gewoon een boterham met pindakaas eten

En in de avond at ik gewoon aardappelen, vlees en groenten. Als toetje nam ik dan vaak vanillevla of chocoladevla of de mengvorm daarvan, ik gooide er ook nog een berg hagelslag op. Dat was een beetje mijn eetpatroon, vooral heel veel suiker als beleg en als toetje.


Als ik dan ging diëten, dan moest ik in de ochtend moeilijke dingen gaan doen. Het hangt van het dieet af wat dan precies, maar het was bijna altijd anders dan gewoon een broodje smeren en beleggen.

Dan moest ik bijvoorbeeld een omelet gaan bakken of een salade gaan maken. Ook voor de lunch, moest ik voor mijn doen rare dingen meenemen naar mijn werk. Bijvoorbeeld iets met bietjes of iets met hüttenkäse en een geroosterde boterham en een eitje, ik moest altijd iets moeilijks gaan maken. Althans, voor mij was het moeilijk en gedoe.

Ik was accountmanager en ging dus ook naar klanten, was dus ook veel onderweg. Dan zit je toch te hannesen in de auto op een parkeerplaats. Hoe krijg je dat broodje geroosterd of die salade goed door elkaar gehusseld, als er überhaupt na die warme auto nog iets van te maken was.

En waarop ga je het broodje of cracker neerleggen om te beleggen met die bijzondere producten? Of wat doe je als je lange vergaderingen of besprekingen bij een klant hebt?

Zonder dieet pakte ik dan in de korte koffiepauze van 10 minuten bij een vergadering even een broodje uit mijn koffertje. Maar dat ging niet bij diëten, want ik had meer tijd en een ruimte nodig om te kokkerellen, zodat ik die speciale recepten kon maken.

Dus ik moest minder calorieën gaan eten, mijn eetpatroon aanpassen, soms vieze producten gaan eten (als shakes), recepten onder moeilijke omstandigheden gaan maken, super gezond gaan eten en in de avond gaan sporten. Luister goed, dit bovenstaande is allemaal niet nodig. Echt, het is gewoonweg niet nodig, ik spreek uit ervaring, ik zal je zeggen wat ik nu doe.

Mijn koolhydraatarme ontbijt en lunch

Om te beginnen, dit is misschien niet precies zoals jij het wilt, het gaat er om, dat je begrijpt waar ik vandaan kom en hoe ik het nu doe. Bij mijn koolhydraatarme dieet, heb ik gezorgd dat mijn huidige eetpatroon, heel erg dicht bij het oude eetpatroon ligt, daar gaat het hier om.

De keuzes van wat ik eet, zijn iets anders, maar verschillen eigenlijk heel weinig als je goed kijkt, maar het gewichtsverschil is groot en ik blijf op gewicht.

Ik eet koolhydraatarm brood, dus ik eet gewoon nog steeds brood wat ik altijd deed. Het brood koop ik ook nog steeds in de supermarkt, wat ik ook altijd deed. Dus ik ga niet zelf brood bakken.

Ik neem vaak een koolhydraatarme boterham met pindakaas, gewoon dezelfde pindakaas, want pindakaas kan namelijk ook nog steeds. Pindakaas is redelijk koolhydraatarm.

Belangrijk is wel te zorgen dat je jodium binnenkrijgt, let op of er bakkerszout in je brood of crackers zit of zorg anders dat je het binnenkrijgt via een supplement of vitaminepil. Ook kun je als extra Jozo zout gebruiken, dat helpt ook, maar alleen Jozo zout kan nog te weinig zijn als je verder geen jodium binnen krijgt.

Wat je ook kunt nemen zijn veel dingen uit de koelkast, dus een boterham met roomboter of in mijn geval halvarine, beide kan, met vleeswaren of kaas, een beetje de hartige producten. Pindakaas is een beetje mijn zoete beleg. Dus koolhydraatarm brood en hartig beleg, inclusief de pindakaas komen gewoon uit de supermarkt.

Wat ik ook mijn leven lang heb gegeten, was af en toe een cracker. Dit kon met kaas of pindakaas zijn of met hagelslag. Nu doe ik dat ook nog steeds, sterker nog, de crackers hebben nu de overhand gekregen, omdat die voor mij beter werken, dan heb ik meer eetmomenten.

Ik eet nu net zoveel of misschien wel meer crackers dan brood

Ik eet meer crackers dan brood denk ik, of het is 50/50, ik weet het niet precies, het wisselt ook sterk per periode. Ik eet namelijk wat ik lekker vind, op lekker kom ik later terug. Een cracker met kaas, vleeswaren of pindakaas is prima koolhydraatarm. Met pure hagelslag kan soms zelfs nog in je dagmenu passen, als je er weinig van neemt of als je een speciale koolhydraatarme hagelslag neemt.

Als je echt veel zoet beleg wilt, zoals hagelslag, chocoladepasta en jam, dat kan niet, want die zitten vol met suiker en zijn dus niet koolhydraatarm. Hopelijk ben je niet afgehaakt…………zoet kan namelijk nog steeds, maar dan moet je wel de speciale producten kopen, meestal heeft de supermarkt die niet. Maar ja, zo moeilijk is dat ook niet te regelen, online is alles te koop, dus je hoeft niet eens op pad.

Er is speciale chocoladepasta die bestaat uit koolhydraten die bestaan uit polyolen en er is ook koolhydraatarme jam. En dan moet je niet denken aan de light jam uit de supermarkt, die heeft nog steeds veel suiker. Maar echt speciale jam, waar echt geen suikers in zitten. Ook is er koolhydraatarme hagelslag, er is echt van alles te koop. Dus zoet is ook te doen.

Je ziet, ik volg grotendeels hetzelfde eetpatroon overdag (brood, crackers, supermarkt, kant en klare producten), maar doe het net even anders, dat is het kunstje. Jij moet het zo gaan doen, dat de aanpassingen je zo min mogelijk moeite kosten. Dus je zoekt wat voor jou werkt. Misschien hetzelfde als wat ik doe of het is voor jou iets heel anders.

Als jij nu yoghurt eet in de ochtend of middag, neem je Griekse yoghurt in plaats van gewone yoghurt. Als jij er suiker door deed, neem je nu zoetstof.

Als jij fruit in de ochtend eet om vitaminen te eten, moet je tijdens het echt willen afvallen, dit misschien tijdelijk vervangen voor een vitaminepil. Of je neemt fruit met minder koolhydraten en/of minder fruit. Bijvoorbeeld geen sinaasappel, maar een mandarijn. Denk in het alternatief voor wat je graag wilt.

Koolhydraatarm avondeten

Als je gewoon het ouderwetse Nederlandse eten eet en je haalt de aardappels weg dan ben je er gewoon al. Aardappels zijn ook groente. Maar je laat de aardappels dus weg en neemt in plaats van aardappels, meer van de andere groente. Dus je neemt een stuk vlees, gevogelte of vis en veel groenten en dan eet je al koolhydraat arm.

“Bij koolhydraatarm mag je namelijk ook gewoon vet eten”

Bij koolhydraatarm mag je dus ook gewoon vet eten. Natuurlijk is het beter om niet de harde vetten te nemen, maar de plantaardige, zoals de zachte/vloeibare vetten, zoals olijfolie. Maar in principe mag vet dus ook.

Hierdoor is het voor mij heel makkelijk geworden. Want vet is bij de meeste diëten not done. Vet mag, maar suikers moet je niet eten, suiker krijgen we sowieso al ongevraagd te veel binnen.

Zelf wil ik geen moeilijke recepten moeten maken, niet voor avondeten, maar ook niet voor ontbijt of lunch. Dat wil ik dus niet, het werkt voor mij niet. Dat is 30 jaar lang gebleken, mede hierdoor kon ik maar niet afvallen. Ik moet mijn ontbijt, lunch en tussendoortjes gewoon mee kunnen nemen en ook wil ik er vooraf niet veel tijd aan kwijt zijn.

Die recepten moeten maken, dat is dus voor mij een belangrijk ding, ik wil geen moeilijke of tijdrovende recepten hoeven maken.

Als jij wel van het kokkerellen houd en het leuk vind om recepten te maken in de keuken, dan is het eigenlijk nog makkelijker voor je. Want dan ben jij ook nog eens met je hobby bezig, dit voordeel heb jij dan alvast, voor mij was het altijd een strijd. Zo kunnen dezelfde dingen voor iedereen anders zijn, gelukkig maar, zijn we niet allemaal hetzelfde.

Ik zelf doe niks in de keuken, als ik in de avond werk door mijn wisseldiensten en ik moet zelf wat te eten regelen, dan koop ik vooraf een kant en klare salade in de supermarkt. Soms alleen salade, bijvoorbeeld rauwkostsalade en soms een kant en klare salade waar kip in zit, dan heb je al groente en vlees en ben je klaar.

Kant en klare salade met kip

Dus mijn diner is dan een koud diner. Ik vind dat helemaal niet erg. Makkelijker dan dit wordt het niet, een koude kant en klare salade met kip. Mijn diner bestaat dus uit gevogelte en groente en ik koop het helemaal kant en klaar.

Maar als jij dus van kokkerellen houdt, dan kun je juist wel al die leuke recepten gaan maken. Dan kun je zelfs nog je eigen koolhydraatarme brood gaan bakken of koolhydraatarme crackers of koolhydraatarme ontbijtkoek of koolhydraat arm roggebrood gaan bakken.

Het is allemaal te maken, je hebt ook nog koolhydraatarme taart, koekjes en cake, allemaal gemaakt van koolhydraatarm meel, echt je kunt helemaal los gaan in de keuken als jij dat wilt. Het koolhydraatarm eten is voor jou dan nog makkelijker, want jij doet iets wat je leuk vindt en er is heel veel te maken en te ontdekken.

Helaas is dat voor mij allemaal nog niet weggelegd. Ik ben nu heel erg met het koolhydraatarme programma en de website bezig en met alles wat daarbij komt kijken. Maar doordat ik er zo mee bezig ben en ook leuke feedback van klanten krijg, zie ik wel heel veel leuke recepten.

Het is echt dat ik het nu te druk heb, maar ik ben wel zeker van plan om nog eens in de keuken heel veel dingen te gaan doen. Want het lijkt me ondertussen ontzettend leuk om al die koolhydraatarme recepten te gaan maken. De tijd is er nog niet, maar die gaat vast en zeker komen.

Koolhydraatarm avondeten hoeft niet moeilijk te zijn

Koolhydraatarme toetjes

Sommige dingen kunnen gewoon echt niet, zoals de vanille vla met hagelslag die ik altijd at. Daarvan wist ik natuurlijk al jaren dat het slecht was, dus die keuze moet ik dan niet maken. Maar daar moet ik dan een vervanger voor zoeken als toetje.

Maar nog steeds ben ik ook zoekende naar bepaalde producten om het zoet te vervangen. Of eerlijk gezegd, neem ik de tijd niet om de zoete alternatieven te gaan zoeken en te kopen, want ik denk zelfs dat ik de zoete vervangers voor mijn vanillevla wel ken. Dus zo valt er ook voor mij nog wel wat te optimaliseren, zeer veel zelfs, ook buiten het eten om.

Wat echt niet kan, is de ouderwetse vanillevla met een berg chocolade hagelslag erop gaan eten, dat doe ik ook gewoon niet meer. In eerste instantie wilde ik het zoet afzweren, maar ik merk dat dit niet lukt, althans, tot nu toe vind ik het lastig, we zijn te veel verpest met het gedrag van zoete dingen eten.

Koolhydraatarme vla is er wel in de supermarkt, bijvoorbeeld de vla van Optimal, maar dan moet je er echt weinig van nemen. Optimel heeft namelijk al best wat koolhydraten. Bij een bakje heb je al snel 17 koolhydraten. Het kan, maar dan moet je de rest van de dag een beetje lager zitten met je koolhydraten. Want maximaal wil ik 75 koolhydraten op een dag, als het toetje er dan al 17 van afsnoept, is dat vrij veel.

Als ik dan net als vroeger een berg hagelslag erop gooi, zelfs koolhydraatarm, tja, dat is zeker teveel van het goede. Als je wilt afvallen kunnen sommige dingen gewoon echt niet en moet je een alternatief zoeken. Maar die zijn bijna altijd wel te vinden. Als je wel kleine hoeveelheden van producten met suiker neemt, dus met meer koolhydraten, let er dan wel goed op dat je in vetverbranding blijft.

Een betere keuze is de vla vervangen door Griekse yoghurt met bijvoorbeeld verse aardbeien. Er zijn trouwens heel veel yoghurt en kwark soorten in de supermarkt te koop met diverse smaken. Zelfs met chocolade smaak, dus dat kan ook. Allemaal kant en klaar. Dus lekkere zoete toetjes, dat kan allemaal nog steeds.

Griekse yoghurt met verse aardbeien

Als je dus wel weer van kokkerellen houd, ik vind dit gewoon een leuk woord ;-) dan heb jij echt een voordeel. Want dan kun je bijvoorbeeld koolhydraatarme vla zelf gaan maken. Of andere producten waar je van houd, waar niet echt een goed alternatief voor in de supermarkt of speciaalshop is.

Vooral van toetjes zijn er best veel koolhydraatarme recepten te vinden. Er zijn kookboeken, maar ook websites waar je zelfs gratis de recepten kunt vinden. Als ik er eenmaal mee aan de gang ga, zal ik mijn recepten ook op mijn website gaan plaatsen.

Meerdere eetmomenten met tussendoortjes

Ik ben zelfs deels van het brood afgestapt en uiteindelijk eet ik in plaats van brood veel crackers. Crackers hebben gewoon minder calorieën, zo kun je dus meer eten, althans je hebt meer eetmomenten met hetzelfde aantal koolhydraten en/of calorieën. Want een cracker heeft vaak minder koolhydraten en zeker minder calorieën dan een boterham.

Je eet in feite niet meer, maar je hebt meer eetmomenten en dat vind ik prettig, dat ik toch af en toe even wat in mijn snavel kan stoppen, om het dan maar zo te zeggen.

Overdag, in de middag en ook in de avond eet ik een crackertje met pindakaas, kaas, salade spread of vleeswaren en dan denk je misschien, dat zijn maar weinig soorten beleg. Bedenk even hoeveel vleeswaren er zijn. Ik zal er even wat opnoemen, smeerworst, cervelaatworst, chorizo, achterham, beenham, leverworst, boterhamworst, rosbief, kipfilet, kalkoenfilet, filet Americain, filet American met mayonaise en met uitjes of met peper.

Van alle soorten hierboven heb je weer varianten, je komt zo aan honderden soorten vleeswaren. En deze dingen heb ik nu uit mijn hoofd opgesomd, niets opgezocht, het zijn producten waar ik goed mee ben afgevallen en nog steeds eet om op gewicht te blijven.

Dan zijn er nog spreads van Johma of andere merken, ook huismerken. Denk aan ei salade, kip kerrie salade, saté salade en oude kaassalade.

De oude kaas salade was bij mijn start in 2020 mijn favoriet, ik heb bijna geen ander beleg gegeten dat eerste halfjaar. Deze producten hebben dus voor mij goed gewerkt. Ik kon gewoon lekker eten, kon ook lekker veel eten en ik nam ook gewoon een crackertje met beleg als tussendoortje.

Als je in de avond wat wil snacken en je wilt hartig, is er ook niks aan de hand. Heel vaak nam ik dan ook zelfs gewoon alsnog een koolhydraatarme cracker, met bijvoorbeeld oude kaassalade. Ik zie het altijd zo, ik ben in feite gewoon aan het eten alsof ik op een feestje ben.

Wasa cracker met oude kaassalade in de avond

Zoals je begrijpt, ik houd niet van kokkerellen en ik ga dus ook echt geen recept met eigen crackers maken. Ik koop die crackers gewoon in de supermarkt en klaar, zo simpel kan het zijn. Als jij nou ook niet van het koken en kokkerellen bent, doe je dit ook. Ben jij wel een keukenprinses, dan maak jij natuurlijk precies de cracker zoals jij hem lekker vindt.

Hoe vaak heb ik niet op een feestje oude kaassalade, kip kerrie salade, of selderijsalade op een toastje gehad bij iemand. Nu vervang ik alleen de toast door een koolhydraatarme cracker. Wat ik dan ook nog doe om het op een toastje te laten lijken, is soms de cracker in een aantal stukken te breken of te snijden en dan dan heb ik dus mijn eigen koolhydraatarme toastjes gecreëerd.

Gebroken Wasa cracker met tapenade

Maar er zijn natuurlijk honderden dingen die je kunt nemen, sowieso al het beleg wat je op crackers neemt. Maar je kunt ook het beleg zonder cracker nemen, dus een plakje cervelaatworst oprollen of vullen met augurk of roomkaas.

Ook kun je een kaasplankje maken met stukjes kaas en wel of geen mosterd. Of je maakt een vleesplankje of neemt een paar plakjes worst of een combinatie van kaas en worst. Ook groenten kan, zoals tomaat, komkommer, enz, kan zelfs nog een dipsausje bij, want het moet wel lekker zijn.

Lekker koolhydraatarm eten

Onderdeel van mijn gekraakte code is dat je lekker koolhydraatarm moet eten om af te vallen. 1, 2 of misschien wel meer weken, kun je best afvallen met eten wat je niet lekker vindt. Maar als je veel wilt afvallen, moet je het lang volhouden, dan moet het lekker zijn.

En als je eenmaal te zwaar bent, zal je waarschijnlijk je leven lang op moeten letten, want de vetcellen zijn aangemaakt.

Bij mijn start met koolhydraatarm eten, in januari 2017, ging het helemaal mis. Ik had mij er eigenlijk niet echt in verdiept, weet niet eens meer hoe het kwam dat ik begon. Waarschijnlijk had ik ergens gehoord, dat koolhydraatarm eten zou werken om af te vallen. Of Caroline ging een poging doen en dan hobbel ik er natuurlijk gewoon achteraan, want ik moest ook afvallen.

Ik had rauwe spinazie mee naar mijn werk, zonder dressing, want je, je moet afvallen…… ook een koud gekookt ei, zonder iets en misschien een Griekse yoghurt. Nou lang verhaal kort, alleen die Griekse yoghurt gegeten die dag, want de rest kreeg ik niet door mijn strot.

Had ik nu kennis over koolhydraatarm gehad, dan had ik gewoon wat dressing op de spinazie kunnen doen, ik had ook gewoon sla kunnen nemen, want ik was toen nog niet zo gewend aan al dat groenvoer, wist niets van sla.

Voor mijn ei had ik gewoon mayonaise mee kunnen nemen, qua koolhydraten allemaal niet zo een probleem. Maar ik wist dus gewoon niets van koolhydraatarm, dus had ik geen oplossingen voor het smerige (in mijn ogen) eten wat ik bij mij had.

Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk lekker koolhydraatarm eten te ontdekken. Echt, dat valt reuze mee, in dit artikel staat al heel er veel, daar kun je al aardig wat uithalen. Al heb je maar een kleine portfolio met producten, dan kun je in ieder geval beginnen.

In 2020 tijdens mijn geslaagde afvalpoging, at ik als beleg op koolhydraatarm brood, vooral Johma oude kaas salade en oude kaas. Daarnaast nog wat vleeswaren. Volgens mij nam ik in het begin ook de pindakaas nog niet zoveel, omdat die in mijn zoete voorraadkast stond, naast de hagelslag, jam, vruchtenhagel en chocoladepasta, leek de pindakaas ook bij de verboden club te horen.

De pindakaas leek ook bij de verboden club te horen, maar dat is niet terecht

Gebruik een App als eetdagboek

Volgens mij moest ik in 2004 voor de diëtiste al bijhouden wat ik gegeten had. Ik weet niet hoe goed ik het heb bijgehouden, maar ik vrees dat ik het niet 100% heb gedaan. Tegenwoordig zijn er Apps, waarmee je kunt bijhouden wat je eet en drinkt.

Dit maakt het leven echt heel makkelijk, je kunt zelfs barcodes van producten scannen en dan verschijnt het product in de app, dan geef je aan hoeveel je ervan eet of drinkt en drukt op toevoegen.


In de achtergrond wordt dan alles opgeteld, koolhydraten en calorieën, dat zijn de 2 waar ik op stuur. Maar de app geeft meer, heel handig om te zien of je per dag of per maand genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

Bij het afvallen en geen fruit eten in 2020, zag ik dat ik bepaalde vitamines miste, dit had ik zonder app nooit gemerkt. Eerlijk gezegd, ik denk dat ik ze voor het afvallen ook al niet allemaal binnen kreeg, maar nu kun je het daadwerkelijk zien.

Ik heb het opgelost door dagelijks een multivitaminen pil te slikken. Hier heb ik een klein onderzoekje naar gedaan en die van het Kruidvat is qua prijs en prestatie het beste. Kost je 5 cent of nog minder als je ze koopt in de actie met 2e voor de halve prijs, die actie is er regelmatig en dan koop ik een voorraadje.

beste multivitamine bij koolhydraatarm afvallen

Deze multi vitaminepil koop ik, vrouw, 50+ of gezin maakt niet zoveel uit, ik koop in de aanbieding wat er is

Het moet zo makkelijk mogelijk zijn

Zoals aangegeven, ik doe weinig aan kokkerellen, dus ga geen brood of crackers bakken, als ik die ook gewoon kan kopen. Ook al doe jij dat wel graag, dan zijn er misschien andere dingen die voor jou ook makkelijk kunnen zijn.

Natuurlijk is vers eten gezonder. Maar als je nou eens geen tijd hebt, dan is het heus niet erg om een keer niet die salade zelf te maken of dat brood te bakken. Koop dan gewoon iets wat kant en klaar is.

Zoals een kant en klare salade, kant en klaar koolhydraatarm brood of koolhydraatarme crackers. Nogmaals, het hoeft niet, het kan, gebruik de mogelijkheid als het nodig is, afvallen is al moeilijk genoeg, maak het niet nog moeilijker.

Stel dat jij in de ochtend of middag altijd een yoghurt of kwark eet, dan is dat iets dat jij vermoedelijk fijn en/of lekker vindt, dan is dat iets wat jij moet doen. Als jij veel thuis werkt en houd van recepten maken, dan is recepten maken, dus weer helemaal geen punt.

Maar misschien heb je af en toe ook momenten, dat recepten maken niet kan, omdat je de tijd niet hebt of buiten de deur bent enz. Dan is het belangrijk te weten, dat recepten maken niet hoeft om af te vallen, maak het jezelf zo makkelijk mogelijk, minder stress dan alle ballen omhoog houden werkt beter.

Vroeger ging ik in een druk weekend met de verschillende clubjes van de kids nog wel eens naar de snackbar of de chinees. Dan haalde ik daar een grote zak patat met van alles erbij, zoals kaassoufflés en soms milkshakes. Gewoon even makkelijk, niet iedere week, maar zo af en toe.

Toch kan dat nog steeds, alleen haal ik dan geen patat en milkshakes voor mezelf meer. Soms als mijn kinderen en kleinkinderen er zijn en ze willen blijven eten, dan willen ze patat. Dat kan ook gewoon, ik hoef mijn koolhydraatarme eetpatroon niet aan anderen op te leggen. Meestal halen mijn kinderen het of ze bellen een snackbar die bezorgd. Ik kies tegenwoordig meestal een berenhap en een kroket met mosterd of frikandel met mayonaise.

Ook bij de snackbar kun je koolhydraatarm eten vinden

De patat neem ik dan niet meer. Maar dit bedoel ik met makkelijk, de meeste dingen kunnen gewoon nog steeds. In een hotel staat in de ochtend vaak ook een heel buffet, als je eerst even rustig langs alles loopt en je hebt koolhydraatarme kennis opgedaan, dan zie je heel veel keuzes, ook een hotel ontbijtbuffet kan dus gewoon.

Uit eten, ook geen probleem. Sinds de kinderen groot zijn, kom ik veel meer in restaurants. Ook met mijn motorvrienden minimaal 1x per jaar en dan ook nog vaak 5 tot 7 keer tijdens de motorvakantie. Ook met familie en vrienden gaan we vaak uit eten. Ik schat zo in, dat ik minimaal 10x per jaar in een restaurant zit.

Ook hier, als je aardappelen niet neemt en je neemt vis/vlees met groente, dan eet je prima koolhydraatarm. Cola Zero voor mij en een koffie na en drinken is klaar. Oh ja, als voorgerecht bijvoorbeeld carpaccio. De zoete desserts als ijs of brownies, oké, die neem je dus niet, het is een kwestie van de juiste keuzes maken. Soms is er een kaasplankje, die kan dan weer wel.

Makkelijk maak je het voor jezelf met o.a.:

  • Dicht bij je eetpatroon blijven
  • Makkelijke recepten
  • Kant en klare producten
  • Supermarkt producten
  • Koolhydraatarm kennis

Koolhydraatarme mindset

Nee, het wordt niet zweverig ;-) Veel mensen schrikken van mindset, maar een mindset is eigenlijk een overtuiging hebben. Als jij wilt afvallen en in mijn geval ook koolhydraatarm, dan heb je dus een koolhydraatarme mindset nodig.

Je moet dus de overtuiging zien te krijgen, dat je koolhydraatarm wilt gaan afvallen. In eerste instantie doe je dat door te beginnen met discipline. Je weet dat het moet, maar de overtuiging is er niet direct, tenzij ik je nu al overtuigd hebt natuurlijk, maar dat lijkt mij sterk.

Dus je begint met koolhydraatarm eten en drinken met minder calorieën. Vervolgens zie je dat het werkt en dan begint het uiteindelijk een overtuiging te worden dat het werkt. Natuurlijk moet je deze overtuiging blijven ontwikkelen en voeden. Wat je aandacht geeft groeit en dat is zeer zeker zo met gedachtes.

Niet naar de sportschool omdat het moet, maar alleen als je het wilt en overtuigd bent

Het gaat wat ver om dat nu helemaal uit te leggen, want er zijn bibliotheken van vol geschreven over mindset, maar wat je denkt, wordt waarheid voor je. Dus zelfs als je het zelf niet geloofd, ga denken dat dit werkt, dan zal je mind dit gaan geloven en zal je daar naar gaan handelen. Dat is een beetje in een notendop hoe het werkt.

Uiteindelijk zal je zien dat het werkt als je het afvallen, anders eten, goed uitvoert en wordt je vanzelf overtuigd. Daar ben ik nu, ik wist het gelukkig al na 2 a 3 weken nadat ik begonnen was in 2020. Ik had echt een eureka moment. Ik dacht dus letterlijk, ik heb eindelijk na 30 jaar de geheime code gekraakt en ben daar nog steeds van overtuigd, eigenlijk alleen maar meer overtuigd.

Als je de overtuiging hebt, dat koolhydraatarm voor je gaat werken, dan wordt het ook makkelijker om Nee te zeggen. Iets wat ik mijn leven lang moeilijk heb gevonden en nog steeds eigenlijk. Als ze mij weer eens bellen voor overwerk, omdat ze omhoog zitten, zeg ik al ja, voordat ik er goed over nagedacht hebt of ik wel kan.

Maar het gaat al beter, mede doordat ik ook heb leren nee zeggen via mijn koolhydraatarme mindset, gek he, hoe je soms dingen leert. Zo dronk ik jaren rum-cola op verjaardagen. Als we wat later waren bij de vrienden, sloegen we de koffie over en begonnen direct met de Baco. De vraag was dan al standaard “Rob je wilt nu zeker een koude koffie?”. Waarmee dan een Baco bedoeld werd.

En nu zeg ik, doe maar een koude Cola Zero. De eerste keer moest ik het 2x zeggen, maar nu weet iedereen het gewoon en is dat normaal geworden. Maar de eerste keer was even lastig, we hadden dus zelfs een koosnaampje voor onze eerste Baco, dat maakte het nog moeilijker de 1e keer, want je doet ineens iets anders.

Ik proost niet met Baco meer, maar met Cola Zero

Optimaliseren pas als je eraan toe bent

Toen ik in juli 2020 het licht had gezien……… laten we zeggen, dat ik wist na een paar weken dat het afvallen ging lukken. Toen heb ik letterlijk een groot A4 notitieblok gepakt en ben gaan opschrijven wat ik allemaal goed deed.

Ik was namelijk toen nog bang, dat ik het weer zou gaan vergeten wat ik deed in de toekomst en dat ik weer zou aankomen. Dus ik heb van alles opgeschreven. Je hebt een groot deel daarvan al kunnen lezen in het bovenstaande.

Ondanks dat ik eigenlijk nog helemaal niet wist of ik veel zou gaan afvallen, had ik ook al opgeschreven dat ik niet ging optimaliseren. Ik heb het optimaliseren genoemd, misschien is het niet het meest duidelijke woord voor iedereen, maar omdat dit zo voor mij leeft, houd ik het woord er maar in.

Met optimaliseren bedoel ik het afvallen of alles wat daarbij hoort gaat verbeteren, zodat je de dingen zo goed mogelijk doet. Van afvalcoaches, diëtisten en huisartsen enz, hoor je vaak dat je op je eten moet letten, gezonde verse producten moet eten, moet gaan sporten en het liefst toch wel 3x in de week enz.

Ik heb dus letterlijk opgeschreven, dat ik dat niet ging doen. Ik was namelijk 2 a 3 weken bezig met mijn kant en klare producten uit de supermarkt en sportte niet. Het afvallen ging gigantisch goed en ik was bang om het niet vol te gaan houden en dat heb ik heel goed aangevoeld.

Het was ook niet alleen gevoel, het was ook voor mij verstandelijk wel te beredeneren, ik zal dat hier ook doen. Als je alles goed wilt doen, is het veel moeilijker en wordt je nergens echt goed in. Door mij helemaal te concentreren op koolhydraatarm afvallen, ben ik daar expert in geworden en ben ik echt veel afgevallen.

Als ik mezelf had verplicht om ook 3 of 5x naar de sportschool te gaan, dan had het niet gelukt, dat weet ik zeker, dat pad heb ik namelijk in de afgelopen paar jaar al doorlopen. En sterker nog, ik doe het nog steeds niet, terwijl ik weet dat het goed voor me zou zijn, om in ieder geval meer te bewegen, dat hoeft dan nog niet eens op een sportschool.

Dus als je nu niet naar een sportschool gaat en het niet leuk vind en wilt afvallen, zoek het dan in het eten en niet op de sportschool. Afvallen met anders eten is namelijk veel makkelijker dan afvallen met sporten, want je moet ontzettend veel sporten om af te vallen. En dan moet je ook niet extra gaan eten na het sporten, wat ook vaak gebeurd.

Houd je niet van de sportschool, ga dan niet als je ook begint met anders eten

Net als bij het koken. Als jij van kokkerellen houd, dan ga jij wel koolhydraatarme hoogstandjes maken, dan vind je het leuk, dan is dit niet voor jou optimaliseren. Als jij nu 5x per week naar de sportschool gaat, dan blijf je dat natuurlijk ook doen, dan valt dit dus niet voor jou onder optimaliseren.

Maar stel dat jij nu ook rookt, dan zou ik zeggen, hoe moeilijk ik het ook vind om te zeggen als niet roker, ga niet en stoppen met roken en proberen af te vallen tegelijk. Doe 1 ding goed en niet 2 dingen half, dan wordt het meestal niets.

Denk maar aan sporters, bijvoorbeeld Dafne Schippers, zij begon ooit met de meerkamp, meerdere atletiek disciplines. Maar is zich gaan toeleggen op de sprint en is daarmee wereldkampioene en Europees kampioene geworden, zij is nu dus expert in de sprint.

Zorg dat jij kampioen wordt in koolhydraatarm afvallen. De rest komt later wel, doe 1 ding heel erg goed, wordt daar expert in. Focus je daar op.

En natuurlijk kun je best kleine dingetjes optimaliseren, dat deed en doe ik nog steeds. Maar daarmee zie ik ook altijd weer hoe moeilijk verandering is. Dus doe alleen hele kleine dingetjes.

Zo neem ik nu bij bepaalde gebouwen altijd de trap, waar ik altijd de lift nam, dat zorgt voor iets meer verbranden en het is goed voor je spieren. En drink ik op mijn werk meer thee, in plaats van alleen nog koffie.

Optimaliseren moet je in het begin gewoon niet doen. Doe 1 ding goed: afvallen. Als je afgevallen bent of je hebt het “kunstje” van afvallen onder de knie, dan kun je wat kleine dingetjes optimaliseren. Maar ga geen grote dingen als stoppen met roken proberen als je net met afvallen begint.

Starten met afvallen en stoppen met roken is teveel uitdaging in 1 keer

Je moet een einddoel hebben

In maart 2020 heb ik Corona gehad, ik was één van de eerste. 1,5 week lag ik op zolder, want we wisten nog weinig van dat virus, behalve dat er heel veel mensen in Italië in het ziekenhuis kwamen en er ook veel vooral oudere mensen aan dood gingen.

Toen ik op de zolder lag en vlak nadat ik weer aan de betere hand was, gingen er kort na elkaar 2 buurmannen, van mijn leeftijd, met ook zo een mooie buik, naar het ziekenhuis met hun Corona, omdat ze zuurstof nodig hadden.

Beide kwamen na ongeveer een week weer thuis. 1 moest zelfs weer terug, er waren toch wat complicaties ontstaan, hij lag op de eerste verdieping en moest uit het huis getakeld worden met een grote brandweerkraan. Maar gelukkig is alles met beide weer goed gekomen.

Toch had het indruk gemaakt, ook kwam in het nieuws dat het vooral de toch wat oudere (50+) mensen waren met obesitas, die in het ziekenhuis terecht kwamen. Dit hele gedoe was één van mijn redenen om weer een afvalpoging te doen. Natuurlijk had ik redenen genoeg, maar deze was nieuw in 2020 en toevallig is het in 2020 eindelijk gelukt.

Ik denk zelf, dat de Corona angst heeft meegespeeld, onbewust, ik heb zoals zoveel zaken van mijn Geheime Gekraakte Code, het pas later ontdekt dat dit mogelijk het geval was. Ik ontdekte het pas toen ik ging analyseren waarom het afvallen nu is gelukt. De Corona angst voor het ziekenhuis, heeft mij dus onbewust geholpen om mijn doel van 95 kilo te halen.

Later kwam er nog een doel bij, toen het zo lekker ging, dacht ik, als ik die 95 kilo haal, dan pas ik waarschijnlijk ook weer in mijn motorpak. Dat lijkt mij leuk, dan doe ik dat een keer aan en verras ik mijn motorvrienden in mijn oude motorpak, wat zij al jaren niet meer hebben gezien. Uiteindelijk is dat dus ook gelukt en die 95 kilo werd zelfs 87 kilo.

Ik denk dat het helpt als je een einddoel hebt en als je daar goede redenen voor hebt, wil je het einddoel graag halen, dat helpt ook weer bij het afvallen. Daarom heb ik in mijn programma een persoonlijk afvalplan staan, waarmee je de redenen voor je einddoel uit je hoofd gaat halen. Bij mij was de reden in eerste instantie onbewust (Corona) en later bewust (motorpak), maar beide hebben bijgedragen tot het succes.

Je moet een einddoel hebben

1 kilo per week is bijzonder en dat volhouden, daar gaat het om

Probeer dus niet heel veel anders te doen en ga je hele leven niet op zijn kop zetten, maar maak alleen iets andere keuzes, die het beste bij jouw leefstijl passen. Want daar draait het hele afvallen om, je moet het volhouden en met kleine veranderingen kun je het volhouden.

Als jij 1 kg per week afvalt, dan klinkt dat niet zo spannend. Doe het nou eens een jaar lang, dan zijn het 52 kilo’s die verdwenen zijn. Kom je iemand dan na een jaar tegen. Dan is het ineens toch iets heel bijzonders, die 52 kilo. Dus 1 kilo  per week, dat is dus wel heel bijzonder, maar dat moet je dus wel lang kunnen volhouden.

Dat 1 kilo per week heel bijzonder is, dat moet je gaan beseffen, daar gaat het om en dat kunnen volhouden. En op mijn manier, kan ik het zo mijn leven lang volhouden. Alle andere diëten met moeilijke recepten, extra verplichtingen, die kon ik niet volhouden.

Maar goed, bovenstaande is zo ongeveer in grote lijnen wat ik doe. Als jij dat ook wilt, download dan mijn e-book, dan krijg je nog meer het idee hoe het werkt.

Wil je direct afvallen en heb je genoeg gelezen, kijk dan eens naar mijn programma. In het programma leg ik alles met video’s uit en het gaat natuurlijk nog een aantal stappen verder.

Het afvalprogramma is gebaseerd op koolhydraatarm eten en ik geef je ook dagmenu’s, boodschappenlijstjes en nog veel meer. Je eet dan koolhydraatarm brood of koolhydraatarme crackers met eenvoudig beleg.

Alle producten komen gewoon uit de supermarkt, geen bijzondere recepten. In plaats van brood of crackers kun je als ontbijt, tussendoortje of lunch ook Griekse yoghurt nemen, de keus is helemaal aan jou.

En de diner maaltijden kunnen dus zelfs ook kant en klaar zijn. Maar ook heb ik hele simpele recepten om te maken, gewoon een stukje vlees bakken met groente. Je kunt ook heel veel groente uit mijn programma wokken, dat doen wij hier thuis ook.

Het hoeft dus allemaal niet zo moeilijk te zijn als je wilt afvallen. Neem een aantal eetmomenten op een dag en zo hou je het vol. Want echt, daar gaat het om, kunnen volhouden.

In mijn afvalprogramma De Geheime Code Gekraakt leer je koolhydraatarm afvallen. Wil je meer weten over de Geheime Gekraakte Code, download dan ook mijn gratis e-book.

Veel succes en laat gerust horen of je er wat aan gehad hebt.

Gratis e-book de Geheime Code Gekraakt

Over de schrijver
Reactie plaatsen