Overweeg Jij Een Gastric Bypass? Lees Dit Dan Eerst
11 december 2022 

Overweeg Jij Een Gastric Bypass? Lees Dit Dan Eerst

Een Gastric Bypass lijkt tegenwoordig bijna een normale manier geworden om af te vallen. Waarschijnlijk ken jij ook wel iemand die een Gastric Bypass heeft gehad of wilt laten doen.

Is een Gastric Bypass wel de beste manier om af te vallen? Er zijn operatie risico’s op zowel korte- als lange termijn, na de operatie kun je niet alles meer eten en drinken, de meeste mensen verliezen maar 60% van hun overgewicht, je kunt ook na een operatie nog aankomen.

Mijn Gastric Bypass aanbod van de huisarts

Jaren en jaren werd ik zwaarder en zwaarder. In 2014 was mijn bmi boven de 40, dan mag je een Gastric Bypass, ik wist dat helemaal niet. De huisarts wist dit wel en stelde mij in 2014 een Gastric Bypass voor. Ik schrok me rot, ik dacht dat dat alleen voor hele dikke mensen was…tja, dan wordt je even met je neus op de feiten gedrukt.

Vol verwarring liep ik met zo een klein foldertje over een Gastric Bypass de deur uit. Het aanbod voor een Gastric Bypass had ik niet zien aankomen. Een paar weken heb ik serieus getwijfeld of ik een Gastric Bypass zou nemen, maar er waren 2 redenen waarom ik het niet gedaan heb.

 • Ik vond de risico’s van een operatie te groot
 • Ik vond dat ik zelf zonder operatie moest kunnen afvallen

Ondertussen weet ik nog heel veel meer. Als ik weet wat ik nu weet, dan had ik geen weken hoeven twijfelen, dan had ik direct NEE tegen de huisarts gezegd. Want er is nog heel veel meer, wat niet in dat foldertje stond, het zijn namelijk niet alleen de operatie risico’s waarom ik het niet zou doen.

Verder respecteer ik iedereen die een Gastric Bypass heeft gehad of wilt nemen. Iedereen moet zelf beslissen wat hij of zij met zijn lichaam doet. Mijn beste vriend heeft er zelfs al 2 gehad, ik heb collega’s, buren enz. die er ook eentje hebben gehad.

Hierdoor zie ik dat je veel en snel kunt afvallen. Maar ook dat er veel meer is dat er bij komt kijken dan alleen risico’s. Je neemt een Gastric Bypass voor je leven en er zijn echt dingen die je moet weten, voordat je een Gastric Bypass neemt.

De kennis die ik nu van een Gastric Bypass heb, was de inspiratie voor dit artikel. Doe er je voordeel mee. Ik heb ondertussen zelf een alternatief voor een Gastric Bypass en ben daarmee veel afgevallen, er zijn dus ook andere manieren om veel af te vallen.


Risico tijdens of vlak na de operatie

Lekkage

Op de plek van hechtingen en nietjes kan een gaatje ontstaan. 1 van de 100 mensen krijgt lekkage.

Nabloedingen

Op de plek van de operatie kan iets gaan bloeden. Hiervoor moet soms opnieuw geopereerd worden. 2 van de 100 mensen krijgen een nabloeding.

Ontstekingen

zoals een ontsteking van de operatiewond, longontsteking of blaasontsteking. Aantallen mensen met ontstekingen niet vermeld.

Trombose

Bij een operatie kan een bloedpropje in de bloedvaten van het been komen. Zo’n bloedpropje kan ook in de longen komen. Daar komt een bloedvat dicht te zitten.

Dit heet een longembolie en kan gevaarlijk zijn. Daarom krijg je na de operatie bloedverdunners tegen trombose.

Overlijden

2 van de 1000 mensen overlijdt tijdens of vlak na een maagverkleining.

Risico's lange Termijn

Dumping

Dit ontstaat als je te snel en te veel voedsel eet of drinkt waar veel vet en suiker in zit. Je wordt misselijk, duizelig en begint te zweten. Dumping is niet gevaarlijk, wel heel vervelend.

Galstenen

Na een maagverkleining val je meestal snel af. Daardoor heb je een grotere kans op galstenen.

Brandend maagzuur

Maagzweer

Na de operatie heb je een grotere kans op een maagzweer. Daarom gebruik je na de operatie minimaal een paar maanden maagmedicijnen.

Afsluiting van de darmen

Dit kan gevaarlijk zijn. Je moet dan geopereerd worden.

Dit probleem kan ontstaan door:

 • Verklevingen (littekenweefsel in de buik)
 • Als de darm klem komt te zitten in een zwak plekje in de buikwand
 • Als de darmen ‘in de knoop raken’

Het eten zakt niet goed

Dit komt doordat de maag nauwer wordt door littekens. Je kunt er ook door overgeven.

Te weinig vitaminen/mineralen

Je kunt ook te weinig vitaminen/mineralen in je lichaam krijgen. Doordat Je minder eet of doordat je darm de vitamines en mineralen minder goed opneemt.

Te veel huid

De huid krimpt niet altijd mee als je snel veel afvalt. Daardoor gaat de huid hangen. Als er te veel huid is, kan een plastisch chirurg dit weghalen tijdens een operatie. Maar dan heb je dus nog een extra operatie met nieuwe risico’s.

Overgevoelig worden voor bepaald voedsel

Je krijgt bijvoorbeeld buikpijn en diarree als je veel melk drinkt. Deze overgevoeligheid voor melk komt vaker voor na een gastric bypass.

Overlijden

Mensen kunnen langere tijd na de operatie ook nog steeds overlijden door problemen na een maagverkleining.

Bron bovenstaande risico’s: thuisarts.nl

Online op forums of reacties op artikelen, kom je mensen tegen die daadwerkelijk na veel jaren problemen hebben gekregen na hun Gastric Bypass operatie.

Hieronder een voorbeeld van iemand die na 8 jaar problemen kreeg, deze reactie stond op de website zorgkaartnederland.nl, ik hoop dat het voor deze persoon goed gekomen is.


Risico's Gastric Bypass In Cijfers

1 van de 100 patiënten krijgt een lekkage van de nieuwe verbinding.

2 van de 100 patiënten krijgen last van een klemzittende darm na operatie.

5 van de 100 patiënten krijgen een maagzweer.

15 van de 100 patiënten lukt het niet om meer dan de helft van het overgewicht te verliezen

2 van de 1000 patiënten overlijden op korte termijn door de operatie.

Samengevat

8 van de 100 patiënten krijgt een lekkage van de nieuwe verbinding of een klemzittende darm of een maagzweer.

15 van de 100 patiënten lukt het niet om meer dan de helft van het overgewicht te verliezen

2 van de 1000 patiënten overlijden door de operatie.

Kortom, ca. 25% krijgt behoorlijke problemen of niet het afval resultaat dat gewenst was. Over de "kleinere" problemen zijn geen cijfers bekend.

Bron: keuzehulp.info een website van PatientPlud, dat is opgericht door artsen

Wat Kun Je Eten En Drinken Na de Operatie?

 • Per maaltijd kun je ongeveer de hoeveelheid wat op ontbijtbordje past eten.
 • Eet langzaam en kauw goed.
 • Drink en eet niet tegelijk. Wacht met drinken tot minimaal een half uur na het eten.
 • Eet gezond
 • Eet voldoende eiwitten. Dat is nodig voor je spieren. Eiwitten zitten vooral in vlees(waren), vis, kip, ei, noten, peulvruchten en zuivelproducten.
 • Gebruik 3 hoofdmaaltijden. Als ontbijt of lunch kun je een boterham of 2 crackers eten. Als avondeten mag je in totaal 200 gram rijst/aardappelen/groente en vlees.
 • Eet 3 kleine gezonde tussendoortjes. Bijvoorbeeld fruit, een bakje yoghurt, een cracker of een glas karnemelk.
 • Eet zo min mogelijk producten met suiker en vet. Bijvoorbeeld ijs, chocolade, chips, gefrituurde snacks, snoep en koek.
 • Drink minstens 1,5 liter vocht verspreid over de dag, zoals water, thee of koffie zonder suiker, of melk.
 • Drink geen frisdrank (prik) of water met koolzuur.
 • Stop met eten zodra je het gevoel hebt dat je genoeg hebt gegeten.
 • Sla geen maaltijden over. Je kunt een maaltijd niet altijd op een later moment inhalen. Daardoor heb je een grotere kans op eiwit- en vitaminetekorten.
 • Je krijgt na de operatie ook nog hulp van een diëtist.

Na jarenlang diëten, komen mij bovenstaande regels heel erg bekend voor. Dit Is Gewoon Een Heel Erg Streng Dieet.Dus Je hebt grote risico's genomen, door in je te laten snijden, en dan nog moet je een streng schema volgen met beperkingen. En zelfs moet je ook nog naar de diëtiste. Je blijft dus feitelijk op dieet.

Eten en drinken na een Gastric Bypass, is erger dan een dieet. Als je je niet aan het Gastric Bypass “dieet” houd, krijg je straf.

 • Eet je per ongeluk toch iets teveel, dan wordt je misselijk
 • Mogelijk kun je niet meer tegen melk
 • Drink je frisdrank met koolzuur (Cola), dan laat je boeren of winden
 • Ga je maaltijden overslaan, dan heb je kans op eiwit en vitaminetekorten

Je denkt misschien, als je een maaltijd overslaat, dan eet je gewoon daarna wat meer, zoals je dat ook zonder Gastric Bypass zou doen. Maar dat kan dus niet, want teveel eten lukt niet, dan wordt je misselijk.


Hoeveel Gewicht verlies Je na een Gastric Bypass?

De gemiddelde BMI na een operatie is 30 tot 32. Het is dus niet zeker dat je je overgewicht helemaal kwijt raakt. Want een gezonde bmi is maximaal 25.

De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 60% van hun overgewicht.

Ben je dus 40 kilo te zwaar en verlies je 24 kilo met je Gastric Bypass, dan ben je na de Gastric Bypass nog steeds 16 kilo te zwaar.

Ook is er kans dat je na een Gastric Bypass op den duur weer gaat aankomen. Een klein beetje is normaal. Grote hoeveelheden kun je in principe niet eten, maar ga je toch vaker kleine hoeveelheden eten, dan kom je toch weer aan.

Mensen met Gastric Bypass als ze ouder zijn

Ik vraag mij af wat er over 20 of 30 jaar met deze mensen gebeurd. En dan heb ik het nog niet eens over de gevolgen van de operatie in het lichaam. Vanaf een jaar of 70, worden mensen vergeetachtiger en begint ook vaak een beginnende dementie.

Er zijn genoeg oudere mensen die nog prima thuis kunnen wonen. Ik ken er meer dan genoeg. Al worden ze wel makkelijker, ze slaan regelmatig maaltijden over of ze eten alleen nog brood. Als deze oudere mensen een Gastric Bypass zouden hebben gehad, denk ik dat ze binnen no-time een probleem hebben, want dan worden er al heel snel te weinig voedingsstoffen opgenomen, want ze eten niet regelmatig genoeg.

Mijn eigen moeder is ondertussen zwaar dement en zit in een verzorgingshuis. Zou ze met een Gastric Bypass daar dan ook echt om de 2 uur wat te eten krijgen? Als je ziet hoe hard de verzorgers al werken en hoe onderbezet het is, dan vraag ik mij af of dat allemaal goed zou gaan. 

Waarom voor mij geen Gastric Bypass?

Je hebt behoorlijke risico's bij de operatie en zelfs na 10 jaar nog steeds. Er zijn serieuze problemen bij sommige mensen.

En er gaan zelfs mensen dood, zowel tijdens als vlak na de operatie. Maar ook op de langere termijn. Het is dus echt een serieuze ingreep, zo wordt er in de volksmond niet over gesproken, dat baart mij zorgen, we doen even een Gastric Bypass en afvallen maar.

De gemiddelde BMI is na een operatie 30 tot 32. Veel mensen blijven dus alsnog te zwaar. Je neemt dus best al veel risico en dan ben je er nog niet. Maar goed, als je de helft van je overgewicht kwijt raakt, geeft dat natuurlijk wel gezondheidswinst.

Maar wat ik echt heel vervelend vind, je blijft alsnog je leven lang op dieet, erger nog, een levenslang dieet dat direct straffen uitdeelt als je je niet aan het “dieet” houd.

Als je per ongeluk toch iets te veel eet, wordt je misselijk. Je moet om de paar uur wat eten of het je nu uitkomt of niet, anders ga je tekorten oplopen, omdat je lichaam niet alles rustig opneemt. Uiteindelijk een aantal jaren verder, worden veel mensen toch weer zwaarder. Ik zie het om mij heen gebeuren.

De Gastric Bypass is nog relatief nieuw. Hij wordt al een tijdje gegeven, maar op dit moment in grote getallen, je hoort er iedereen over, want er zijn veel mensen met een bmi boven de 40.

Ik maak mij serieus zorgen over mensen die nu een Gastric Bypass nemen. Ik ken mensen van 30, 40, 50 en bijna 60 jaar oud die een Gastric Bypass nemen. Hoe gaat het met hun, vanaf een jaar of zeventig als ze vergeetachtiger worden, dan wordt het regelmatig eten mogelijk een probleem.

Ik vrees ook dat er voor de mensen die verzorgd moeten worden, te weinig aandacht kan zijn om ze om de paar uur eten en drinken te geven, want de zorg is nu al heel erg onder bezet.

Het aanbod voor een Gastric Bypass dat ik in 2014 van de huisarts kreeg en de kennis die ik nu van een Gastric Bypass heb, waren de inspiratie voor dit artikel.

Zelf had ik al deze kennis niet in 2014 en die kennis had ik graag wel gehad. Misschien had ik deze kennis in het vervolg traject gehad, maar ik had het graag zo snel mogelijk gehoord, dan had ik geen weken hoeven twijfelen.

Daarom gun ik jou wel deze kritische noot die ik geef in dit artikel. Maar als jij alles overziend wel de keuze voor een Gastric Bypass maakt, respecteer ik dat natuurlijk ook, want dan weet je precies waar je voor gaat en dan wens ik je oprecht alle succes.


Over de schrijver
Reactie plaatsen