Zelfliefde en Afvallen: Een Positieve Benadering van Gewichtsverlies
29 februari 2024 

Zelfliefde en Afvallen: Een Positieve Benadering van Gewichtsverlies

Gewichtsverlies is niet alleen een fysieke reis, maar ook een emotionele en mentale uitdaging. Het omarmen van zelfliefde speelt een cruciale rol in het bevorderen van een gezonde relatie met je lichaam en het behalen van duurzaam gewichtsverlies.

Veel mensen zijn hun leven op zoek naar recepten en menu's, maar je mentale welzijn is veel belangrijker dan het perfecte recept.

Zelfwaardering als Basis

Zelfliefde begint met zelfwaardering. Erken en waardeer je lichaam voor wat het is, ongeacht het huidige gewicht. Het cultiveren van een positieve zelfwaardering legt de basis voor gezonde keuzes en stimuleert een positieve mindset tijdens het afvalproces.

Persoonlijk vind ik een volgens de normen te zwaar lichaam ook mooi en zo denken er wel meer mensen over, dus weet dat anderen jouw lichaam nu ook mooi vinden, wat je gewicht ook is.

Alleen is een heel erg zwaar lichaam niet gezond, dat is jammer, daarom moeten we vaak afvallen, maar niet omdat een zwaar lichaam niet mooi zou zijn. Besef dit en misschien heb je hierdoor al wat meer zelfwaardering, je lichaam wordt echt gewaardeerd door anderen, doe dit zelf ook.

Focus op Gezonde Gewoonten

Verschuif de focus van gewichtsgetallen naar gezonde gewoonten. Concentreer je op voedzame voeding, regelmatige lichaamsbeweging en zelfzorg in plaats van op uiterlijke verschijningen. Zelfliefde wordt gevoed door acties die je welzijn bevorderen.

Regelmatige lichaamsbeweging is trouwens wat anders als sporten. Sporten is helemaal niet nodig, kan zelfs slecht zijn voor een ongetraind en veel te zwaar lichaam, bijvoorbeeld voor je gewrichten.

Zelf ben ik een groot voorstander van meer bewegen gewoon ingepast in alle dingen die je op een dag doet. Dus de fiets wordt soms lopen, de auto wordt soms de fiets, de auto wordt soms openbaar vervoer (meer lopen), de lift wordt soms de trap. Bouw dit in waar het kan en je hebt al veel meer beweging. Dit kan op jaarbasis al heel veel extra verbranding van calorieën geven.

In voeding is het ook andere keuzes maken. In plaats van chips, neem je een koolhydraatarme cracker met beleg, ja dat kan ook om 22.00 uur in de avond. Met een goede keuze voor jezelf, zal je meer zelfliefde krijgen, je voed jezelf letterlijk beter.

Leer van Uitdagingen

Elke uitdaging in het afvalproces biedt een kans om te leren en te groeien. In plaats van jezelf te bekritiseren bij tegenvallers, benader ze als leermomenten. Begrijp de oorzaken en ontwikkel strategieën om ermee om te gaan, terwijl je jezelf blijft ondersteunen met liefde en begrip.

En uitdagingen ga je krijgen, meer je gaat leren, hierdoor zal het steeds beter gaan lukken. En als het meer gaat lukken, wordt je positiever, kom je in de flow en zo zal alles je makkelijker afgaan. Uitdagingen, fouten maken, het hoort er allemaal bij.

Vier Niet-Weegschaal Successen

Vier successen die niet gerelateerd zijn aan het getal op de weegschaal. Of het nu gaat om het voltooien van een sportieve prestatie of de extra beweging die je hebt ingebouwd, het aanleren van gezonde kookvaardigheden of het ervaren van meer energie, erken en vier deze prestaties als tekenen van vooruitgang.

Het gaat om het aanleren van de juiste gewoontes en dat is iets voor de lange termijn, dat hoor je niet graag, maar zo is het, afvallen kost tijd. Maar op het moment dat je gewoontes aan het veranderen bent, is dat super knap, dat mag zeker gevierd worden, beloon jezelf met iets gezonds of een leuk cadeautje, JE HEBT DIT VERDIEND.

Zelfzorg als Prioriteit

Prioriteer zelfzorg in je dagelijkse routine. Neem de tijd voor ontspanning, rust en activiteiten die je vreugde brengen. Zelfzorg is een essentieel onderdeel van zelfliefde en kan stress verminderen, wat op zijn beurt het gewichtsverlies kan bevorderen.

Rust vinden in deze tijd is soms best moeilijk. Vooral die telefoon, die stoort ons de hele dag. Zelf zet ik die regelmatig op stil, dat helpt enorm. Ja, dan mis je af en toe een "heel" belangrijk WhatsApp bericht... Laat je niet gek maken, zet zoveel mogelijk meldingsgeluiden uit en kijk bewust op je telefoon als jij dat wilt en niet wanneer de telefoon of sociale media vind dat je moet gaan kijken.

Positieve Zelfspraak

Let op je innerlijke dialoog en vervang negatieve gedachten met positieve zelfspraak. Moedig jezelf aan en herinner jezelf eraan dat jouw waarde niet afhangt van je uiterlijk. Positieve zelfspraak bevordert een gezond zelfbeeld en versterkt de veerkracht tijdens uitdagingen.

Door zelfliefde te omarmen, creëer je een positieve en ondersteunende omgeving voor gewichtsverlies. Het is een reis van groei, begrip en acceptatie die leidt tot een blijvende gezondheid en welzijn.

Misschien heb je ooit wel gehoord van affirmaties, dat zijn positieve gedachten over jezelf, hierdoor krijg je meer vrede met jezelf en de wereld. Een mantra kan ook, dat is een herhaling van woorden, die geven je dan rust, energie en focus. Leren is de kracht van herhaling.

Een van de uitdagingen bij het handhaven van gezonde eetgewoonten kan ontstaan in sociale situaties, waarin de verwachtingen van anderen soms botsen met jouw gezondheidsdoelen.

Het vermogen om beleefd, maar resoluut 'nee' te zeggen, is van cruciaal belang voor het behoud van jouw gezondheidsreis. Hier zijn enkele strategieën om deze vaardigheid te ontwikkelen:

Wees Duidelijk over Jouw Doelen

Communiceer openlijk over jouw gezondheidsdoelen en de keuzes die je maakt om deze doelen te bereiken. Leg uit dat deze keuzes belangrijk zijn voor jouw welzijn en dat je hoopt op begrip van vrienden en familie.

Door duidelijkheid te verschaffen, creëer je een bewustzijn rondom jouw grenzen. Het kan zijn dat je dit zo af en toe moet herhalen, maar uiteindelijk gaan ze het wel snappen en zo niet, jammer dan, dat is een beetje hoe je moet denken, maar blijf rustig en wordt niet boos, maar vastberaden in wat je wilt.

Oefen Vooraf

Als je weet dat je in een sociale situatie terechtkomt waar voedselkeuzes een rol spelen, bereid je dan voor op mogelijke scenario's. Bedenk van tevoren hoe je beleefd maar vastberaden 'nee' kunt zeggen.

Oefen deze reacties voor de spiegel of met een vertrouwde vriend, zodat je jezelf comfortabeler voelt bij de daadwerkelijke situatie. Vaak weet je wel wat er gevraagd gaat worden of hoe de situatie zal zijn, bereid je daar op voor.

Ik dronk altijd BACO, Bacardi met Cola op verjaardagen. Ik kreeg ook altijd flessen Bacardi voor mijn verjaardag. We hadden bij verjaardagen van vrienden zelfs een woord voor de Baco's.

Als er iemand binnen kwam, was de vraag aan een Baco drinker, wat veel mannen waren, wil je koffie of een koude koffie... met de koude koffie werd dan Baco bedoeld, de koffie werd dan dus overgeslagen haha.

Dus je snapt hoe de Baco er bij de vrienden helemaal in zat, dit was elke verjaardag ons grapje. En ineens, in 2020 als er werd gevraagd koude koffie? Zie ik, doe maar warme koffie en geen taart.

Vervolgens nam ik nog een warme koffie, zo overleefde ik het eerste uur ;-)

Daarna kwam dan de bekende vraag: Bacootje?

Mijn antwoord: doe maar Cola Zero. En na 2 verjaardagen was het duidelijk, Rob drinkt geen Baco meer, maar Cola Zero. Dus de vraag was op een gegeven moment niet meer, wil je koude koffie? Maar, wil je Cola Zero?

Ik had mij de eerste keer vooraf er op ingesteld, want de anderen deden wat ze altijd deden, alleen ik wilde wat anders. Geef anderen de tijd mee te veranderen met jouw nieuwe keuzes, komt echt goed, even volhouden.

Je hoeft dus niet overdreven NEE te gaan zeggen, je geeft gewoon rustig je nieuwe keuze aan, meer niet en dit herhaal je net zo lang als nodig, uiteindelijk zal je zien dat het wel mee valt.

Wees Standvastig, Niet Verontschuldigend

Wanneer je 'nee' zegt, wees dan standvastig zonder je te verontschuldigen voor jouw keuzes. Je hebt het recht om gezonde beslissingen te nemen voor jezelf, en het is belangrijk om deze keuzes te respecteren.

Vermijd overdreven verklaringen of rechtvaardigingen; een simpel, duidelijk 'nee' volstaat. Het  is jouw beslissing, je bent niemand verantwoording verschuldigd over je keuzes, jij bepaalt.

Bedank en Leg Niet Uit

Als mensen aandringen op uitleg, wees dan beleefd maar beknopt. Bedank hen voor hun begrip en leg niet tot in detail uit waarom je bepaalde voedselkeuzes vermijdt. Jouw gezondheid is persoonlijk, en je hoeft niet altijd een verklaring te geven voor je beslissingen, het mag natuurlijk wel.

Ga niet in discussie en ga zeker niet in op opmerkingen als "doe niet zo ongezellig" als iemand dat weer eens zegt als er met alcohol wordt aangedrongen. Wat je eventueel kunt zeggen is bijvoorbeeld: ik ben gezellig zonder alcohol of ik ben de BOB, jij bepaalt, het is jou lichaam en leven.

Zoek naar Alternatieven

Als je 'nee' zegt tegen bepaalde voedselkeuzes, zoek dan naar alternatieven die passen bij jouw gezonde levensstijl. Dit kan het meenemen van je eigen gezonde snack zijn of het kiezen van opties die beter bij jouw doelen passen. Hierdoor kun je deel blijven uitmaken van sociale situaties zonder concessies te doen aan jouw gezondheid.

In mijn geval met de Baco, was er uiterlijk niet eens veel verschil, een glas met Bacardi en cola met ijs blokjes, ziet er hetzelfde uit zonder de Bacardi. Voor mijn gevoel doe ik dus nog steeds mee.

Ook in restaurants, snackbars en you name it, kun je gewoon meedoen, alleen jij neemt de koolhydraatarme keuzes. Misschien in het begin nog een beetje lastig, maar je leert snel je keuzes kennen,

Zo zeg je wel Nee tegen het patatje, maar doe je wel mee met iets anders, bijvoorbeeld een gehaktbal of een frikandel. Met een alternatief is het net even fijner, want je doet helemaal mee met de groep, alleen je kiest iets anders. Dat is het voordeel van koolhydraatarm afvallen, dan kun je dus wel meedoen, terwijl je op dieet bent.

Leer Omgaan met Reacties

Sommige mensen kunnen teleurgesteld reageren op jouw keuzes. Leer omgaan met deze reacties zonder je schuldig te voelen. Herinner jezelf eraan dat het stellen van grenzen essentieel is voor jouw welzijn, en je hoeft niet altijd aan de verwachtingen van anderen te voldoen.

Ik heb het al eerder gezegd, blijf rustig, je kunt zelfs misschien wel begrip opbrengen voor reacties, je maakt nu misschien van het ene op het andere moment een keuze die men nog niet van je kende, mensen moeten daar even aan wennen. Maar voor je het weet, is dit voor hun ook weer gewoon, kwestie van volhouden.

Ontwikkel Zelfvertrouwen

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen bij het zeggen van 'nee' vergt oefening en herhaling. Focus op de positieve aspecten van jouw gezonde keuzes en wees trots op de vooruitgang die je boekt. Hoe zelfverzekerder je wordt, hoe gemakkelijker het wordt om jouw grenzen aan te geven.

Het vermogen om 'nee' te zeggen in sociale situaties is een waardevolle vaardigheid op jouw gezondheidsreis. Door duidelijk te communiceren, standvastig te zijn en zelfvertrouwen op te bouwen, kun je sociale interacties met respect voor jouw gezondheidsdoelen navigeren.

Dit is niet alleen handig bij het starten met koolhydraatarme keuzes, maar is een vaardigheid waar je je hele leven plezier aan beleeft. Als mensen over je grenzen dreigen te gaan en je kunt Nee zeggen, perfect, dat moet je altijd willen.

Gratis e-book De Geheime Code Gekraakt

Mijn gekraakte code KLAMMO leg ik mensen op verschillende manieren uit. Ik heb een e-book dat je gratis kunt downloaden. Hierin leg ik je de code uit, maar krijg je ook een stuk van mijn eigen persoonlijke verhaal mee.

Je leest een beetje de weg die ik heb afgelegd, om dan uiteindelijk na 30 jaar strijd de code te kraken. Ik ben na het ontdekken van de code 24 kilo afgevallen in 6 maanden tijd.

Klik op de link De Geheime Code Gekraakt om het e-book gratis te downloaden.

Programma “De Geheime Code Gekraakt”

2 jaar na het uitgeven van mijn e-book heb ik een betaald e-learning programma gemaakt, waarmee ik mensen leer de code in de praktijk te brengen. Klik op de link om meer informatie over het programma gekraakte code te krijgen.

Met video, e-books, recepten, menu's leg ik je mijn methode tot in de detail uit en uiteraard kun je altijd mijn hulp vragen als er iets onduidelijk is of als je iets wilt overleggen.


Over de schrijver
Reactie plaatsen