Stressmanagement en Gewichtsbeheersing: In Balans Blijven
29 maart 2024 

Stressmanagement en Gewichtsbeheersing: In Balans Blijven

Stress is een veelvoorkomend onderdeel van het moderne leven en kan een aanzienlijke invloed hebben op gewichtsbeheersing. Daarom geef ik enkele strategieën voor effectief stressmanagement in relatie tot een gezond gewicht.

Bewustwording van Stress Triggers

Begin met het identificeren van je stress triggers. Of het nu werk gerelateerd is, persoonlijke zorgen of andere bronnen, bewustwording is de eerste stap naar effectief stressmanagement. Door de triggers te begrijpen, kun je gericht werken aan het verminderen van stress.

Als je bewust bent van de stress en waardoor je die hebt, dan heb je ook de mogelijkheid om er wat aan te doen. Je zult niet altijd direct de oorzaak kunnen wegnemen, soms ook wel trouwens, maar je kunt de stress mogelijk wel relativeren.

Maar alles begint met bewustwording, weten dat de stress er is.

Fysieke Activiteit als Stressverlichter

Lichaamsbeweging is een krachtig hulpmiddel om stress te verminderen. Of het nu gaat om een rustige wandeling, een verkwikkende hardloopsessie of een ontspannende yogales, regelmatige fysieke activiteit helpt niet alleen bij gewichtsbeheersing, maar ook bij stressverlichting.

Misschien een mooi moment om nu te gaan kiezen voor meer beweging, niet alleen om meer calorieën te gaan verbranden, maar ook om die stress wat te verminderen, dit kan een krachtig hulpmiddel zijn.

Stop met die korte autoritjes en pak je fiets. Fiets niet op orde? Geen excuse, maak hem, breng hem naar de fietsenmaker en zorg dat je fiets het weer doet. Trap even lekker die stress uit je lichaam.

Ademhalingstechnieken en Meditatie

Diepe ademhalingstechnieken en meditatie kunnen helpen bij het kalmeren van de geest en het verminderen van stressniveaus. Neem dagelijks een paar minuten de tijd voor ademhalingsoefeningen of een korte meditatiesessie om de stress te verminderen.

Jaren geleden heb ik behoorlijk wat stress gehad, zoveel dat ik maanden niet naar mijn werk ben geweest. Het is soms even zoeken naar wat voor je werkt, ik begon met de alternatieve goeroes...., ook een cursus hyperventilatie en weet ik al niet wat nog meer.

Maar wat mij heel goed bleek te helpen waren spier ontspanningsoefeningen. Het klinkt raar, je denkt ik ben druk in mijn hoofd en dan ga ik met zo iets simpels als spieren ontspannen minder stress krijgen.

Ik verzeker je, het heeft mij heel erg goed geholpen, ik heb het in stressvolle periodes af en toe weer een paar keer opgepakt en weet dat het mij helpt, misschien helpt het jou ook.

Mijn oude cassettebandje dat ik ooit gebruikt heb, kan ik niet eens meer afspelen, maar gelukkig is er het internet, op deze pagina van ggz Drenthe kun je meerdere oefeningen van spierontspanning vinden.

Prioriteiten Stellen en Delegeren

Evalueer je taken en verplichtingen en stel prioriteiten. Als mogelijk, delegeer taken of vraag om hulp. Het verminderen van overweldiging en het stellen van realistische doelen kunnen de stress verminderen en je helpen bij het behouden van een gezond gewicht.

Dit zijn nogal wat verschillende dingen. In hoofdlijnen gaat het er om dat je niet zelf te veel hooi op je vork neemt. Sommige dingen kunnen misschien even wachten.

Andere dingen die wel moeten, kunnen misschien ook door anderen gedaan worden. Misschien doen ze het in jouw ogen niet zo goed als jij het doet, maar leer loslaten, het gaat om jou stress te verminderen.

En stel realistische doelen, niet alleen realistische afvaldoelen, maar ook voor andere klussen die geklaard moeten worden. Vaak helpt het om grote taken in kleine taken op te delen. Met kleine stapjes kom je ook verder.

Gezonde Voedingskeuzes bij Stress

Stress kan soms leiden tot ongezonde eetgewoonten. Probeer bewust gezonde voedingskeuzes te maken, zelfs tijdens stressvolle momenten. Voedzame voeding ondersteunt niet alleen gewichtsbeheersing, maar kan ook helpen bij het reguleren van de reactie van je lichaam op stress.

Vaak komt met stress ook het emotie eten om de hoe kijken. Je hebt stress van verdriet of misschien zelfs wel van iets geweldigs, waar je even niet mee om kunt gaan.

We grijpen dan vaak naar iets om te eten. Eten en drinken kan letterlijk troost geven, maar meestal voor een zeer kort moment. Kies je dan een verkeerd soort voedsel, dan krijg je daar dan juist weer spijt en stress van.

De kunst is dus om te proberen om op zoveel mogelijk momenten de juiste keus te maken. Kies voor een gezonde koolhydraatarme keuze i.p.v. in de koektrommel te duiken. Doe je het toch, vergeef jezelf, anders heb je daar weer stress van, maar probeer de volgende keer wel een betere keuze te maken, dit was dan even een leermoment.

Voldoende Slaap Prioriteren

Slaap is essentieel voor zowel stressmanagement als gewichtsbeheersing. Zorg voor voldoende slaap om je lichaam de kans te geven te herstellen en stresshormonen te reguleren. Een goede nachtrust bevordert ook een gezonde stofwisseling.

Effectief stressmanagement is een integraal onderdeel van een gezonde levensstijl. Door bewust om te gaan met stress en strategieën toe te passen, kun je niet alleen je gewicht beter beheersen, maar ook een algeheel gevoel van welzijn bevorderen.

Slaap je moeilijk? Slaap in met ontspanningsoefeningen of met rustige muziek of geluiden. Wat mij persoonlijk ook erg goed helpt zijn oordopjes tegen geluiden waar ik wakker van wordt.

Drink niet te veel voor het slapen gaan, dan hoef je er in de nacht niet uit en mogelijk kom je daarna weer slecht in slaap. Veel koolhydraten of alcohol kunnen je ook flink uit je slaap houden, het lichaam moet al die snelle energie kwijt.

Schreeuwen en/of zingen tegen stress

Zoals ik al aangaf hierboven, ik heb lang geleden een behoorlijke periode van stress gehad, er gebeurde veel te veel dingen tegelijk in mijn leven en van een aantal wist ik niet hoe ik er mee om moest gaan.

Op mijn zoektocht naar de oplossing heb ik van alles geprobeerd. Mijn baas op dat moment stuurde mij naar een coach, ze werkte op een zolderkamertje.

En overal steek je weer wat van op, zij was niet mijn ultieme oplossing, maar het droeg ook weer een beetje bij aan mijn stressvermindering en alle beetjes helpen.

Ik had een bepaalde boosheid in mij en zij liet mij dat uitschreeuwen op haar zoldertje, nee, de buurt kwam niet kijken haha. Ze liet mij in een kussen schreeuwen. Ik vond het heel ongemakkelijk, maar het ging steeds makkelijker en het luchtte best wel op, eerlijk is eerlijk.

Ook vertelde ze, dat je dit prima in een auto kan doen, niemand die je hoort en dit heb ik inderdaad ook wel eens gedaan en een enkele keer als ik even wat kwijt moet, doe ik het nog.

Zelf ben ik superslecht in songteksten, ik luister naar ritmes, maar eigenlijk niet naar de teksten. Maar wat ook kan is keihard in je auto meezingen met nummers die jij kent en fijn vind om mee te zingen.

Schreeuw en zing het van je af, even alle stress er letterlijk uitblazen.

Ontspannende verwendag

Waarom doe je niet een heerlijke verwendag.  Alleen of misschien samen met een vriend of vriendin of je broer of zus. Even lekker relaxen en genieten van een gezichtsbehandeling of fijne massage.

Of je gaat naar de sauna of zonnestudio, wat jij ook maar fijn vind, er zijn mogelijkheden genoeg om rustige en ontspannende dingen te doen. Doe wat bij je past.

Een van de uitdagingen bij het handhaven van gezonde eetgewoonten kan ontstaan in sociale situaties, waarin de verwachtingen van anderen soms botsen met jouw gezondheidsdoelen.

Het vermogen om beleefd, maar resoluut 'nee' te zeggen, is van cruciaal belang voor het behoud van jouw gezondheidsreis. Hier zijn enkele strategieën om deze vaardigheid te ontwikkelen:

Wees Duidelijk over Jouw Doelen

Communiceer openlijk over jouw gezondheidsdoelen en de keuzes die je maakt om deze doelen te bereiken. Leg uit dat deze keuzes belangrijk zijn voor jouw welzijn en dat je hoopt op begrip van vrienden en familie.

Door duidelijkheid te verschaffen, creëer je een bewustzijn rondom jouw grenzen. Het kan zijn dat je dit zo af en toe moet herhalen, maar uiteindelijk gaan ze het wel snappen en zo niet, jammer dan, dat is een beetje hoe je moet denken, maar blijf rustig en wordt niet boos, maar vastberaden in wat je wilt.

Oefen Vooraf

Als je weet dat je in een sociale situatie terechtkomt waar voedselkeuzes een rol spelen, bereid je dan voor op mogelijke scenario's. Bedenk van tevoren hoe je beleefd maar vastberaden 'nee' kunt zeggen.

Oefen deze reacties voor de spiegel of met een vertrouwde vriend, zodat je jezelf comfortabeler voelt bij de daadwerkelijke situatie. Vaak weet je wel wat er gevraagd gaat worden of hoe de situatie zal zijn, bereid je daar op voor.

Ik dronk altijd BACO, Bacardi met Cola op verjaardagen. Ik kreeg ook altijd flessen Bacardi voor mijn verjaardag. We hadden bij verjaardagen van vrienden zelfs een woord voor de Baco's.

Als er iemand binnen kwam, was de vraag aan een Baco drinker, wat veel mannen waren, wil je koffie of een koude koffie... met de koude koffie werd dan Baco bedoeld, de koffie werd dan dus overgeslagen haha.

Dus je snapt hoe de Baco er bij de vrienden helemaal in zat, dit was elke verjaardag ons grapje. En ineens, in 2020 als er werd gevraagd koude koffie? Zie ik, doe maar warme koffie en geen taart.

Vervolgens nam ik nog een warme koffie, zo overleefde ik het eerste uur ;-)

Daarna kwam dan de bekende vraag: Bacootje?

Mijn antwoord: doe maar Cola Zero. En na 2 verjaardagen was het duidelijk, Rob drinkt geen Baco meer, maar Cola Zero. Dus de vraag was op een gegeven moment niet meer, wil je koude koffie? Maar, wil je Cola Zero?

Ik had mij de eerste keer vooraf er op ingesteld, want de anderen deden wat ze altijd deden, alleen ik wilde wat anders. Geef anderen de tijd mee te veranderen met jouw nieuwe keuzes, komt echt goed, even volhouden.

Je hoeft dus niet overdreven NEE te gaan zeggen, je geeft gewoon rustig je nieuwe keuze aan, meer niet en dit herhaal je net zo lang als nodig, uiteindelijk zal je zien dat het wel mee valt.

Wees Standvastig, Niet Verontschuldigend

Wanneer je 'nee' zegt, wees dan standvastig zonder je te verontschuldigen voor jouw keuzes. Je hebt het recht om gezonde beslissingen te nemen voor jezelf, en het is belangrijk om deze keuzes te respecteren.

Vermijd overdreven verklaringen of rechtvaardigingen; een simpel, duidelijk 'nee' volstaat. Het  is jouw beslissing, je bent niemand verantwoording verschuldigd over je keuzes, jij bepaalt.

Bedank en Leg Niet Uit

Als mensen aandringen op uitleg, wees dan beleefd maar beknopt. Bedank hen voor hun begrip en leg niet tot in detail uit waarom je bepaalde voedselkeuzes vermijdt. Jouw gezondheid is persoonlijk, en je hoeft niet altijd een verklaring te geven voor je beslissingen, het mag natuurlijk wel.

Ga niet in discussie en ga zeker niet in op opmerkingen als "doe niet zo ongezellig" als iemand dat weer eens zegt als er met alcohol wordt aangedrongen. Wat je eventueel kunt zeggen is bijvoorbeeld: ik ben gezellig zonder alcohol of ik ben de BOB, jij bepaalt, het is jou lichaam en leven.

Zoek naar Alternatieven

Als je 'nee' zegt tegen bepaalde voedselkeuzes, zoek dan naar alternatieven die passen bij jouw gezonde levensstijl. Dit kan het meenemen van je eigen gezonde snack zijn of het kiezen van opties die beter bij jouw doelen passen. Hierdoor kun je deel blijven uitmaken van sociale situaties zonder concessies te doen aan jouw gezondheid.

In mijn geval met de Baco, was er uiterlijk niet eens veel verschil, een glas met Bacardi en cola met ijs blokjes, ziet er hetzelfde uit zonder de Bacardi. Voor mijn gevoel doe ik dus nog steeds mee.

Ook in restaurants, snackbars en you name it, kun je gewoon meedoen, alleen jij neemt de koolhydraatarme keuzes. Misschien in het begin nog een beetje lastig, maar je leert snel je keuzes kennen,

Zo zeg je wel Nee tegen het patatje, maar doe je wel mee met iets anders, bijvoorbeeld een gehaktbal of een frikandel. Met een alternatief is het net even fijner, want je doet helemaal mee met de groep, alleen je kiest iets anders. Dat is het voordeel van koolhydraatarm afvallen, dan kun je dus wel meedoen, terwijl je op dieet bent.

Leer Omgaan met Reacties

Sommige mensen kunnen teleurgesteld reageren op jouw keuzes. Leer omgaan met deze reacties zonder je schuldig te voelen. Herinner jezelf eraan dat het stellen van grenzen essentieel is voor jouw welzijn, en je hoeft niet altijd aan de verwachtingen van anderen te voldoen.

Ik heb het al eerder gezegd, blijf rustig, je kunt zelfs misschien wel begrip opbrengen voor reacties, je maakt nu misschien van het ene op het andere moment een keuze die men nog niet van je kende, mensen moeten daar even aan wennen. Maar voor je het weet, is dit voor hun ook weer gewoon, kwestie van volhouden.

Ontwikkel Zelfvertrouwen

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen bij het zeggen van 'nee' vergt oefening en herhaling. Focus op de positieve aspecten van jouw gezonde keuzes en wees trots op de vooruitgang die je boekt. Hoe zelfverzekerder je wordt, hoe gemakkelijker het wordt om jouw grenzen aan te geven.

Het vermogen om 'nee' te zeggen in sociale situaties is een waardevolle vaardigheid op jouw gezondheidsreis. Door duidelijk te communiceren, standvastig te zijn en zelfvertrouwen op te bouwen, kun je sociale interacties met respect voor jouw gezondheidsdoelen navigeren.

Dit is niet alleen handig bij het starten met koolhydraatarme keuzes, maar is een vaardigheid waar je je hele leven plezier aan beleeft. Als mensen over je grenzen dreigen te gaan en je kunt Nee zeggen, perfect, dat moet je altijd willen.

Gratis e-book De Geheime Code Gekraakt

Mijn gekraakte code KLAMMO leg ik mensen op verschillende manieren uit. Ik heb een e-book dat je gratis kunt downloaden. Hierin leg ik je de code uit, maar krijg je ook een stuk van mijn eigen persoonlijke verhaal mee.

Je leest een beetje de weg die ik heb afgelegd, om dan uiteindelijk na 30 jaar strijd de code te kraken. Ik ben na het ontdekken van de code 24 kilo afgevallen in 6 maanden tijd.

Klik op de link De Geheime Code Gekraakt om het e-book gratis te downloaden.

Programma “De Geheime Code Gekraakt”

2 jaar na het uitgeven van mijn e-book heb ik een betaald e-learning programma gemaakt, waarmee ik mensen leer de code in de praktijk te brengen. Klik op de link om meer informatie over het programma gekraakte code te krijgen.

Met video, e-books, recepten, menu's leg ik je mijn methode tot in de detail uit en uiteraard kun je altijd mijn hulp vragen als er iets onduidelijk is of als je iets wilt overleggen.


Over de schrijver
Reactie plaatsen