Wat betekent Kcal, veel en weinig calorieën en wanneer val je af?
30 januari 2023 

Wat betekent Kcal, veel en weinig calorieën en wanneer val je af?

Calorieën zijn een essentieel onderdeel van onze voeding, want ons lichaam heeft ze nodig voor energie. Maar wat zijn calorieën precies? Hoe beïnvloeden ze ons lichaam en hoeveel moeten we eten om gezond te blijven?

Inzicht in de basisprincipes van calorieën, wat ze zijn en waarom we ze nodig hebben, is essentieel voor het handhaven van een evenwichtige voeding. In dit artikel bekijken we waaruit calorieën bestaan, waar ze voor dienen, wat Kcal betekend, welke voedingsmiddelen veel en weinig calorieën bevatten, en wanneer je mag verwachten dat je gewicht verliest.

Inleiding tot calorieën

Calorieën zijn een eenheid van energie die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Ze zitten in het voedsel en de dranken die we consumeren, en worden gemeten in kilocalorieën, de afkorting hiervoor is Kcal.

In de volksmond spreken we vaak over de calorie, maar eigenlijk bedoelen we dan kilocalorieën. Bijvoorbeeld we spreken over een dieet van 1.000 calorieën per dag. Maar als je het goed zegt is het 1.000 kilocalorieën (kcal) per dag.

1 kilocalorie is de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van 1 liter water met één graad Celsius te laten stijgen. Een mens bestaat uit tientallen liters water, al snel zo een 45 liter. Om ons lichaam op temperatuur te houden, zijn calorieën nodig.

Daarbij heeft ons lichaam ook een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig voor onze dagelijkse activiteiten. Dit staat bekend als de basale stofwisseling (BMR) en het is de hoeveelheid energie die ons lichaam gebruikt, zelfs als we niet actief zijn. De hoeveelheid energie die we nodig hebben hangt af van onze leeftijd, geslacht, lichaamsgrootte en activiteitsniveau.

Het is belangrijk op te merken dat het aantal calorieën dat we nodig hebben niet vaststaat, en het is belangrijk om onze calorie-inname aan te passen aan ons activiteitenniveau.

Bijvoorbeeld, als we zeer actief zijn, hebben we meer calorieën nodig dan iemand die stil zit, en als we proberen af te vallen, moeten we minder calorieën binnenkrijgen dan we verbruiken.

Waaruit bestaat een calorie?

Calorieën bestaan uit drie componenten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn vaak de belangrijkste bron van energie voor ons lichaam en leveren 4 calorieën per gram.

Eiwitten leveren 4 calorieën per gram, en vetten leveren 9 calorieën per gram. Koolhydraten zijn de favoriete energiebron van het lichaam, en ze zitten in voedsel zoals brood, rijst, pasta, aardappelen en ander zetmeelrijk voedsel. Ze zitten ook in fruit, groenten en zuivelproducten.

Eiwitten zitten in voedsel zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten, en helpen bij de opbouw en reparatie van lichaamsweefsels. Vetten zitten in voedingsmiddelen als boter, olie en noten, en zijn een belangrijke bron van energie en essentiële vetzuren.

Waar zijn calorieën voor?

Calorieën zijn essentieel voor een gezonde levensstijl. Ons lichaam heeft calorieën nodig voor energie, en ze zijn ook belangrijk om ons te helpen groeien, weefsel te herstellen en gezond te blijven.

Wanneer we meer calorieën eten dan ons lichaam nodig heeft, wordt de overtollige energie opgeslagen als vet. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas, hartkwalen en diabetes type 2. Aan de andere kant, als je niet genoeg calorieën binnenkrijgt, kan je lichaam niet goed functioneren, wat leidt tot vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen.

Wat betekent Kcal?

Kcal is de afkorting voor kilocalorie, de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van één kilogram water met één graad Celsius te doen stijgen. Kcal is de meeteenheid voor calorieën, en wordt gebruikt om de hoeveelheid energie te meten die voedsel levert. Een kopje havermout bevat bijvoorbeeld ongeveer 100 Kcal. Dit betekent dat het eten van één kopje havermout je lichaam 100 Kcal energie levert.

Energie wordt ook wel uitgedrukt in Joule. 1 calorie = 4,1868 Joule. Dit levert nog hogere getallen op en is daarom niet echt praktisch. Beide waarden vind je vaak terug op etiketten van verpakkingen, maar de meeste mensen blijven over calorieën (kcal) spreken.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel calorieën?

Sommige voedingsmiddelen bevatten meer calorieën dan andere. Voedingsmiddelen met veel calorieën zijn onder meer bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen, zoals chips, koekjes, snoep, suikerhoudende dranken en gefrituurd voedsel. Dit soort voedsel geeft veel energie, maar is niet erg voedzaam, en kan leiden tot gewichtstoename als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Calorierijk voedsel is ook vet voedsel, zoals rood vlees, volle zuivelproducten en oliën. Dit soort voedsel levert veel energie en kan nuttig zijn in kleine hoeveelheden, maar het moet met mate worden geconsumeerd.


Welke voedingsmiddelen bevatten weinig calorieën?

Er zijn ook veel voedingsmiddelen die weinig calorieën bevatten. Daartoe behoren fruit en groenten, mager vlees, vis, bonen, peulvruchten, noten en volle granen. Dit soort voedsel levert minder calorieën dan bewerkt en suikerhoudend voedsel, maar het is voedzamer en kan helpen je gewicht onder controle te houden.

Dit soort voedsel bevat niet alleen weinig calorieën, maar ook veel vezels en essentiële vitaminen en mineralen. Ze houden je langer vol en zijn een belangrijk onderdeel van elk gezond dieet.


Begrijpen hoe je moet afvallen

Afvallen vereist een combinatie van voeding en beweging. Het is belangrijk om een calorietekort te creëren, wat betekent dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Je kunt dit doen door je porties te verkleinen, bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen te vermijden en je te concentreren op het eten van voedzame, caloriearme voeding.

Het is ook belangrijk om actief te zijn. Lichaamsbeweging helpt om calorieën te verbranden en kan het afslankproces versnellen. Streef naar minstens 30 minuten lichaamsbeweging per dag, zoals wandelen, joggen, fietsen, zwemmen of krachttraining.

Tips om de calorieën onder controle te houden

Je calorieën beheren kan je helpen een gezond gewicht te behouden, en het kan ook helpen gezondheidsproblemen zoals obesitas, hartziekten en diabetes type 2 te voorkomen. Hier volgen enkele tips voor het beheren van je calorieën:

  • Houd je calorie-inname bij. Houd een eetdagboek bij, of gebruik een calorie-tracking app om je te helpen op de hoogte te blijven van je inname.
  • Eet een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Het eten van een verscheidenheid aan gezonde, nutriëntrijke voedingsmiddelen zal je helpen om vol en energiek te blijven.
  • Kies caloriearme snacks. Kies in plaats van suikerrijke en bewerkte snacks voor fruit, groenten, noten en andere caloriearme opties.
  • Sla geen maaltijden over. Het overslaan van maaltijden kan later leiden tot overeten, dus het is belangrijk om een regelmatig eet schema aan te houden met meerdere tussendoortjes.
  • Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van elk afslankplan, dus streef naar minstens 30 minuten lichaamsbeweging per dag. Beweging hoeft niet altijd uit sporten te bestaan, wandelen, fietsen en stofzuigen zijn ook beweging.

Calorieën zijn een essentieel onderdeel van ons dieet, omdat ze ons lichaam voorzien van de energie die we nodig hebben om te functioneren. Inzicht in de basis van calorieën, wat ze zijn en waarom we ze nodig hebben, is essentieel voor het handhaven van een evenwichtige voeding.

In mijn programma leg ik je uit hoe je calorieën kunt beheren, een gezond gewicht kunt krijgen en behouden, zodat je gezondheidsproblemen kunt voorkomen of verbeteren.

Neem gerust eens een kijkje in mijn e-learning programma, meer over het programma kun je vinden op de pagina met de programmaspecificaties. Of vraag mijn gratis e-book aan, daar omschrijf ik mijn methode ook.

Over de schrijver
Reactie plaatsen