Gewoonteverandering: Kleine Stappen, Grote Resultaten
15 februari 2024 

Gewoonteverandering: Kleine Stappen, Grote Resultaten

Het veranderen van gewoonten is de sleutel tot een duurzaam gezonder leven. Hier zijn enkele stappen om je te begeleiden in het proces van gewoonteverandering. Het zal met vallen en opstaan gaan, maar houd focus en blijf het doel voor ogen zien, verandering duurt gewoon lang, maar het voordeel is, als je positief veranderd bent, verander je ook weer niet makkelijk terug.

Identificeer Doelen en Motivaties

Begin met het identificeren van specifieke doelen en de motivaties erachter. Of het nu gaat om gewichtsverlies, meer energie of een algemene verbetering van je gezondheid, duidelijke doelen geven richting aan je gewoonteverandering.

Denk maar eens aan topsporters of top ondernemers, die hebben ook altijd een duidelijk doel dat in de toekomst ligt.

Maak Realistische Plannen

Stel realistische plannen op om je doelen te bereiken. Vermijd overweldiging door kleine, haalbare stappen te definiëren. Denk aan eenvoudige aanpassingen in je dieet, lichaamsbeweging of dagelijkse routines die je geleidelijk kunt implementeren.

Bedenk dat 1 kilo per week afvallen prima is, ook een halve kilo per week is prima. Al die verhalen van 5 kilo per week afvallen... laat je niet gek maken. Afvallen duurt lang en als het zo snel zou gaan is het ook niet goed voor je lijf. Volhouden, daar gaat het om en daar is gewoonte verandering voor nodig.

Bouw Gezonde Gewoonten op

Focus op het opbouwen van gezonde gewoonten in plaats van te concentreren op wat je moet vermijden. Dit kan onder meer het toevoegen van meer groenten aan je maaltijden, regelmatige lichaamsbeweging of voldoende hydratatie omvatten.

Kleine dagelijkse gewoonten maken op de lange termijn een groot verschil. Het zijn vaak de juiste keuzes die het verschil maken, zoals de trap nemen i.p.v. de lift of een cracker met beleg nemen in de avond i.p.v. een zak chips. Net even een andere gewoonte, kan hele grote verschillen op de lange termijn geven.

Wees Geduldig met Jezelf

Gewoonteverandering vergt tijd, en het is normaal om onderweg uitdagingen tegen te komen. Wees geduldig met jezelf en zie eventuele tegenslagen als leermomenten. Vergeet niet dat elke stap vooruit, hoe klein ook, een stap in de goede richting is.

Soms kom je in situaties, waar je mee overvallen wordt en gaat het mis. Geen punt, hoort er allemaal bij. Zie het als een leermoment. Je hebt die situatie nu een keer meegemaakt en kunt bedenken hoe het anders had gekund.

Bijvoorbeeld, ineens ging je vriendengroep langs de McDonald en je gaat geen idee hoe je daar koolhydraatarm kon eten. Verdiep je er in en de volgende keer weet je precies wat jou bestelling moet worden, dit gebeurt je geen tweede keer meer.

Dus wees geduldig met jezelf, het is leren, leren en leren en uiteindelijk heb je een berg kennis voor elke situatie.

Omring jezelf met Positiviteit

Creëer een ondersteunende omgeving. Omring jezelf met positieve invloeden, zoals vrienden, familie of online gemeenschappen die vergelijkbare doelen nastreven. Samenwerking en steun kunnen de motivatie versterken tijdens je reis naar gezondere gewoonten.

Alles alleen moeten doen en bedenken is zwaar, het helpt echt als je steun om je heen kunt verzamelen. Hierdoor zal je minder twijfelen aan jezelf en je doelen makkelijker behalen.

Houd Vooruitgang bij

Houd je vooruitgang bij om je successen te vieren en gemotiveerd te blijven. Een eetdagboek bijhouden, foto's maken of doelen opschrijven kunnen krachtige manieren zijn om je reis visueel te volgen en aan te moedigen.

Gewoonteverandering is een evolutie, geen revolutie. Door kleine stappen te zetten en consistent te blijven, creëer je een gezonde levensstijl die op lange termijn standhoudt.

Een van de uitdagingen bij het handhaven van gezonde eetgewoonten kan ontstaan in sociale situaties, waarin de verwachtingen van anderen soms botsen met jouw gezondheidsdoelen.

Het vermogen om beleefd, maar resoluut 'nee' te zeggen, is van cruciaal belang voor het behoud van jouw gezondheidsreis. Hier zijn enkele strategieën om deze vaardigheid te ontwikkelen:

Wees Duidelijk over Jouw Doelen

Communiceer openlijk over jouw gezondheidsdoelen en de keuzes die je maakt om deze doelen te bereiken. Leg uit dat deze keuzes belangrijk zijn voor jouw welzijn en dat je hoopt op begrip van vrienden en familie.

Door duidelijkheid te verschaffen, creëer je een bewustzijn rondom jouw grenzen. Het kan zijn dat je dit zo af en toe moet herhalen, maar uiteindelijk gaan ze het wel snappen en zo niet, jammer dan, dat is een beetje hoe je moet denken, maar blijf rustig en wordt niet boos, maar vastberaden in wat je wilt.

Oefen Vooraf

Als je weet dat je in een sociale situatie terechtkomt waar voedselkeuzes een rol spelen, bereid je dan voor op mogelijke scenario's. Bedenk van tevoren hoe je beleefd maar vastberaden 'nee' kunt zeggen.

Oefen deze reacties voor de spiegel of met een vertrouwde vriend, zodat je jezelf comfortabeler voelt bij de daadwerkelijke situatie. Vaak weet je wel wat er gevraagd gaat worden of hoe de situatie zal zijn, bereid je daar op voor.

Ik dronk altijd BACO, Bacardi met Cola op verjaardagen. Ik kreeg ook altijd flessen Bacardi voor mijn verjaardag. We hadden bij verjaardagen van vrienden zelfs een woord voor de Baco's.

Als er iemand binnen kwam, was de vraag aan een Baco drinker, wat veel mannen waren, wil je koffie of een koude koffie... met de koude koffie werd dan Baco bedoeld, de koffie werd dan dus overgeslagen haha.

Dus je snapt hoe de Baco er bij de vrienden helemaal in zat, dit was elke verjaardag ons grapje. En ineens, in 2020 als er werd gevraagd koude koffie? Zie ik, doe maar warme koffie en geen taart

Vervolgens nam ik nog een warme koffie, zo overleefde ik het eerste uur ;-)

Daarna kwam dan de bekende vraag: Bacootje? 

Mijn antwoord: doe maar Cola Zero. En na 2 verjaardagen was het duidelijk, Rob drinkt geen Baco meer, maar Cola Zero. Dus de vraag was op een gegeven moment niet meer, wil je koude koffie? Maar, wil je Cola Zero?

Ik had mij de eerste keer vooraf er op ingesteld, want de anderen deden wat ze altijd deden, alleen ik wilde wat anders. Geef anderen de tijd mee te veranderen met jouw nieuwe keuzes, komt echt goed, even volhouden.

Je hoeft dus niet overdreven NEE te gaan zeggen, je geeft gewoon rustig je nieuwe keuze aan, meer niet en dit herhaal je net zo lang als nodig, uiteindelijk zal je zien dat het wel mee valt.

Wees Standvastig, Niet Verontschuldigend

Wanneer je 'nee' zegt, wees dan standvastig zonder je te verontschuldigen voor jouw keuzes. Je hebt het recht om gezonde beslissingen te nemen voor jezelf, en het is belangrijk om deze keuzes te respecteren.

Vermijd overdreven verklaringen of rechtvaardigingen; een simpel, duidelijk 'nee' volstaat. Het  is jouw beslissing, je bent niemand verantwoording verschuldigd over je keuzes, jij bepaalt.

Bedank en Leg Niet Uit

Als mensen aandringen op uitleg, wees dan beleefd maar beknopt. Bedank hen voor hun begrip en leg niet tot in detail uit waarom je bepaalde voedselkeuzes vermijdt. Jouw gezondheid is persoonlijk, en je hoeft niet altijd een verklaring te geven voor je beslissingen, het mag natuurlijk wel.

Ga niet in discussie en ga zeker niet in op opmerkingen als "doe niet zo ongezellig" als iemand dat weer eens zegt als er met alcohol wordt aangedrongen. Wat je eventueel kunt zeggen is bijvoorbeeld: ik ben gezellig zonder alcohol of ik ben de BOB, jij bepaalt, het is jou lichaam en leven.

Zoek naar Alternatieven

Als je 'nee' zegt tegen bepaalde voedselkeuzes, zoek dan naar alternatieven die passen bij jouw gezonde levensstijl. Dit kan het meenemen van je eigen gezonde snack zijn of het kiezen van opties die beter bij jouw doelen passen. Hierdoor kun je deel blijven uitmaken van sociale situaties zonder concessies te doen aan jouw gezondheid.

In mijn geval met de Baco, was er uiterlijk niet eens veel verschil, een glas met Bacardi en cola met ijs blokjes, ziet er hetzelfde uit zonder de Bacardi. Voor mijn gevoel doe ik dus nog steeds mee.

Ook in restaurants, snackbars en you name it, kun je gewoon meedoen, alleen jij neemt de koolhydraatarme keuzes. Misschien in het begin nog een beetje lastig, maar je leert snel je keuzes kennen,

Zo zeg je wel Nee tegen het patatje, maar doe je wel mee met iets anders, bijvoorbeeld een gehaktbal of een frikandel. Met een alternatief is het net even fijner, want je doet helemaal mee met de groep, alleen je kiest iets anders. Dat is het voordeel van koolhydraatarm afvallen, dan kun je dus wel meedoen, terwijl je op dieet bent.

Leer Omgaan met Reacties

Sommige mensen kunnen teleurgesteld reageren op jouw keuzes. Leer omgaan met deze reacties zonder je schuldig te voelen. Herinner jezelf eraan dat het stellen van grenzen essentieel is voor jouw welzijn, en je hoeft niet altijd aan de verwachtingen van anderen te voldoen.

Ik heb het al eerder gezegd, blijf rustig, je kunt zelfs misschien wel begrip opbrengen voor reacties, je maakt nu misschien van het ene op het andere moment een keuze die men nog niet van je kende, mensen moeten daar even aan wennen. Maar voor je het weet, is dit voor hun ook weer gewoon, kwestie van volhouden.

Ontwikkel Zelfvertrouwen

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen bij het zeggen van 'nee' vergt oefening en herhaling. Focus op de positieve aspecten van jouw gezonde keuzes en wees trots op de vooruitgang die je boekt. Hoe zelfverzekerder je wordt, hoe gemakkelijker het wordt om jouw grenzen aan te geven.

Het vermogen om 'nee' te zeggen in sociale situaties is een waardevolle vaardigheid op jouw gezondheidsreis. Door duidelijk te communiceren, standvastig te zijn en zelfvertrouwen op te bouwen, kun je sociale interacties met respect voor jouw gezondheidsdoelen navigeren.

Dit is niet alleen handig bij het starten met koolhydraatarme keuzes, maar is een vaardigheid waar je je hele leven plezier aan beleeft. Als mensen over je grenzen dreigen te gaan en je kunt Nee zeggen, perfect, dat moet je altijd willen.

Gratis e-book De Geheime Code Gekraakt 

Mijn gekraakte code KLAMMO leg ik mensen op verschillende manieren uit. Ik heb een e-book dat je gratis kunt downloaden. Hierin leg ik je de code uit, maar krijg je ook een stuk van mijn eigen persoonlijke verhaal mee.

Je leest een beetje de weg die ik heb afgelegd, om dan uiteindelijk na 30 jaar strijd de code te kraken. Ik ben na het ontdekken van de code 24 kilo afgevallen in 6 maanden tijd.

Klik op de link De Geheime Code Gekraakt om het e-book gratis te downloaden.

Programma “De Geheime Code Gekraakt”

2 jaar na het uitgeven van mijn e-book heb ik een betaald e-learning programma gemaakt, waarmee ik mensen leer de code in de praktijk te brengen. Klik op de link om meer informatie over het programma gekraakte code te krijgen.

Met video, e-books, recepten, menu's leg ik je mijn methode tot in de detail uit en uiteraard kun je altijd mijn hulp vragen als er iets onduidelijk is of als je iets wilt overleggen.


Over de schrijver
Reactie plaatsen