Kun je ook gebak of taart eten bij een koolhydraatarm dieet?
18 september 2023 

Kun je ook gebak of taart eten bij een koolhydraatarm dieet?

Ben jij iemand die graag koolhydraatarm eet, maar ook graag gebak eet? Dan maak je je natuurlijk zorgen over de hoeveelheid koolhydraten die deze lekkernijen bevatten.

Gelukkig zijn er wel wat mogelijkheden om toch gebak te eten, zelfs als je koolhydraatarm eet, maar het is moeilijk, dat geef ik je alvast mee.

Over Koolhydraatarme diëten

Koolhydraatarme diëten zijn de afgelopen jaren populair geworden vanwege hun potentiële voordelen voor gewichtsverlies en bloedsuikerbeheersing.

Koolhydraten zijn vaak de belangrijkste bron van energie voor ons lichaam, maar een overmatige inname kan leiden tot gewichtstoename en problemen met de bloedsuikerspiegel.

Een koolhydraatarm dieet richt zich op het verminderen van de inname van koolhydraten om het lichaam in staat te stellen vet te verbranden voor energie in plaats van glucose.

Dit kan helpen bij het afvallen en het beheersen van insulineresistentie bij mensen met diabetes type 2. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle koolhydraten hetzelfde zijn.

Het gaat niet alleen om de hoeveelheid koolhydraten die je consumeert, maar ook om het soort koolhydraten. Koolhydraten zijn onderverdeeld in complexe en eenvoudige koolhydraten.

De complexe koolhydraten worden langzamer verteerd en hebben een minder sterke invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.

Het is dus essentieel om de juiste bronnen van koolhydraten te kiezen, zelfs als je een koolhydraatarm dieet volgt. De suikers in taart maken het moeilijk om koolhydraatarm te eten.

Gebak bij een koolhydraatarm dieet

Gebak staat erom bekend dat het rijk is aan koolhydraten, het zit er vol mee, het begint al bij het deeg, dan nog suikerrijke vullingen en dan soms ook nog glazuur. Voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, lijkt gebak uitgesloten te zijn.

Gebak heeft ongeveer 35-50 gram koolhydraten per 100 gram, dat is erg hoog als je over de hele dag maar 50 tot 100 gram koolhydraten wilt nemen. De grootte van een stuk taart of gebakje kan sterk variëren, afhankelijk van de specifieke bakkerij en het soort gebak.

Over het algemeen varieert de grootte van een stuk taart of gebakje vaak tussen de 50 tot 150 gram, gemiddeld rond de 100 gram. Met 1 groot stuk taart van 150 gram met totaal 75 koolhydraten, kun je dus al aan je koolhydraattotaal voor de hele dag zitten.

Zijn er nog mogelijkheden om nog steeds te kunnen genieten van een heerlijk gebakje, zonder je koolhydraatdoelen te overschrijden? Ja, dat kan, maar gemakkelijk is het niet. Gelukkig is er ook gebak dat minder koolhydraten bevat, maar daar moet je meestal zelf voor aan de slag.

 • gebak heeft 35-50 gram koolhydraten per 100 gram
 • stuk gebak van 150 gram kan al 75 koolhydraten bevatten

Vergelijking van gebak/taart op basis van gewicht

Om te ontdekken wat voor gebak of taart uit de winkel de minste koolhydraten bevat, heb ik verschillende populaire opties onderzocht. Het gewicht van taart en gebak verschilt, vaak is gebak wat lichter dan een stuk taart, we hebben het vaak dan over een gebakje. Hieronder staan de schattingen van hun gemiddelde gewicht:

 • Stuk taart: Ongeveer 80 tot 120 gram.
 • Gebakje: Ongeveer 50 tot 100 gram.

Je zou dus kunnen stellen, dat als je keus hebt tussen een gebakje of een stuk taart, je het beste zou kunnen kiezen voor een klein gebakje, dan heb je al wat bezuinigd op de hoeveelheid en gewicht.

Bij een gebakje is de vorm ook al vooraf bepaald, dus kun je een kleintje en/of bepaalde soort uit de doos kiezen, bij een stuk nog te snijden taart weet je nooit hoe groot iemand een punt afsnijdt.

Ik heb zelf ook wel eens om een klein stukje taart gevraagd, maar kreeg een enorme punt. Als de taart niet voorgesneden is, dan ben je afhankelijk van degene die een stuk eraf snijd en groot en klein is voor iedereen verschillend.

Bovenstaande schattingen van gewicht zijn algemeen en de werkelijke grootte kan variëren. Als je specifieke voedingsinformatie wilt weten, is het het beste om contact op te nemen met de bakkerij of de fabrikant van het gebakje, omdat zij je waarschijnlijk de meest nauwkeurige informatie kunnen geven over de grootte en voedingswaarde.

Welk gebak/taart heeft de minste koolhydraten

Niet alleen het gewicht speelt een rol bij het aantal koolhydraten, ook het soort gebak of taart heeft invloed op het aantal koolhydraten. Als je zoals ik heel veel lekker vind, kun je ook kiezen voor de taart of het gebak waarvan je verwacht dat het de minste koolhydraten en/of calorieën heeft.

Soort

Koolhydraten

Calorieën

Cake (plak 30 gram)13118
Kwarktaart (115 gram)25250

Slagroomtaart (100 gram)

31

316

Hazelnootgebak (70 gram)32322
Kersenvlaai (85 gram)35194

Appeltaart (115 gram)

36

259

Tompouce (100 gram)

36

288

Hazelnoottaart (100 gram)46461

Houd er rekening mee dat dit schattingen van het voedingscentrum zijn van de gemiddelde groottes. De voorbeelden kunnen variëren op basis van de precieze ingrediënten, bereidingswijze, hoeveelheden slagroom enz, enz.

Als je specifieke voedingsinformatie nodig hebt, is het raadzaam om de verpakking of het recept te raadplegen, omdat deze gegevens nauwkeuriger zullen zijn.

Bij een koolhydraatarm dieet wil je producten die laag in koolhydraten en laag in calorieën zijn. Dat wordt lastig als je zo naar de tabel kijkt. Al het gebak is hoog in koolhydraten en heeft ook een behoorlijk aantal calorieën.

Gemiddeld kun je uitgaan bij een koolhydraatarm dieet, dat je zo een 75 gram koolhydraten per dag kunt nemen. Bij een gebakje of stuk taart zit je dus al op de helft van je dag totaal, eet je 2 gebakjes, ben je klaar voor de hele dag.

Het is duidelijk dat het meeste traditionele gebak uit de winkel niet geschikt is voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Daarbij, als je wilt afvallen draait het niet alleen om de koolhydraten, maar ook om de calorieën.

Als je de keus hebt en echt taart wilt eten, dan is de kwarktaart vaak de beste keuze, deze komt in mijn zoektocht zo een beetje als laagste naar voren. Het liefst dan kwarktaart zonder vruchten. Dus dunne bodem gevuld met kwark.

kwarktaart

Koolhydraatarm gebak bij de supermarkt?

Ik heb het tot nu toe niet gevonden, als het er is hoor ik het graag, want in principe komen bijna al mijn koolhydraatarme producten gewoon uit de supermarkt, want het gemak dient de mens en meestal is de supermarkt ook goedkoper.

Als je zoekt met de term koolhydraatarm, op de websites van bijvoorbeeld ah, Hema en Jumbo vind je helemaal niets wat lijkt op koolhydraatarm gebak of koolhydraatarme taart. Je komt meestal niet veel verder dan wat proteïne repen.

Mijn conclusie is, dat op dit moment, er nog steeds geen koolhydraatarm gebak of koolhydraatarme taart in de supermarkt te koop is.

Wat supermarkten soms wel hebben is koolhydraatarm meel, zoetstof en andere ingrediënten voor een koolhydraatarme taart, maar daarmee moet je dan zelf aan de slag. Zelf een koolhydraatarme taart maken kan natuurlijk ook.

Houd jij van kokkerellen, dan is het leuk om zelf je eigen koolhydraatarme taart te gaan bakken. Maar dat is toch meer gedoe dan even een taart kopen, wat ik het liefste zou doen, bij voorkeur in de supermarkt.

Koolhydraatarme gebak in winkels of online

Als je liever kant en klaar koolhydraatarm gebak wilt kopen, is het gewoon moeilijk, zelfs bekende online winkels verkopen geen kant en klare koolhydraatarme taarten.

Meestal kom je uit bij vrienden, kennissen of mensen op bijvoorbeeld Facebook, die als hobby hebben het bakken van taarten.

Dit soort mensen willen ook wel een koolhydraatarme taart tegen betaling voor je bakken. Maar dan moet je al iemand hebben die een beetje bij je in de buurt zit. Dat is toch allemaal meer gedoe.

Het liefst zou ik even een taart in mijn winkelwagentje gooien bij de andere boodschappen. Ik vind het nog steeds raar dat het niet in winkels of zelfs online te koop is.

Vermoedelijk is de kleinere koolhydraatarme doelgroep en de houdbaarheid van de taarten te kort om interessant voor de winkels te zijn. Want niet snel verkocht is weggooien.

Ik ben nog even extra gaan Googlen, omdat ik niet kon geloven dat koolhydraatarme taarten niet te koop zijn. Er zal best ergens een website staan waar iemand een taart verkoopt, maar het is bijna niet te vinden.

Zelfs websites met artikelen met informatie waar je koolhydraatarme taarten zou kunnen bestellen, bleken het mis te hebben. De taarten waren uitverkocht of de website bestond al helemaal niet meer.

Ook heb ik gekeken bij bekende websites en dan bijvoorbeeld op de term "suikerarm" gezocht, want dat is meestal ook koolhydraatarm. Dan vind je wel wat, bijvoorbeeld bij multivlaai.nl vond ik een "yoghurt sinaasvlaai suikerarm"... dacht ik.

Ja, de taart heeft wat minder suiker dan de gemiddelde traditionele taart, maar nog steeds 24,2 gram koolhydraten per 100 gram, dat is voor mij niet koolhydraatarm.

Kortom, ik vind geen bekende (online) winkels of supermarkten met koolhydraatarme taart. Tot nu toe kom ik niet verder dan "hobby" bakkers, die natuurlijk best heel erg goed kunnen zijn.

Taart en gebak alternatieven voor een koolhydraatarm dieet

Als je zoals ik op dit moment, niet echt aan het afvallen bent, maar wel een koolhydraatarm eetpatroon volgt, waarmee je op gewicht wilt blijven, dan is een stukje slagroomtaart een enkele keer nog wel in te passen. Maar ben je echt op dieet, dan zou ik geen traditionele taart eten.

Om toch iets van een alternatief te geven als je echt wat traditioneels wilt eten of kopen, dan zou je onderstaande voorbeelden kunnen overwegen.

De cake is zelfs in de supermarkt te koop, de One Bite is online te koop, maar dit soort kleine mini taartjes, koop je ook bij de banketbakker, eventueel ook al suikerarm.

Cake

Op een verjaardag is er soms ook de mogelijkheid om cake te kiezen. Vind je het (nu nog) moeilijk om nee te zeggen tegen gebak of taart, kies dan voor een stukje cake als alternatief. Daarom heb ik cake ook in het rijtje gezet.

Een stuk cake is in feite ook een deel van een stuk taart, maar al een stuk lichter, het heeft ook niet de extra suikerlagen, glazuur, fruit, slagroom, chocola enz, enz. Houd vervolgens wel rekening met je dag totaal.

Kies de rest van de dag voor producten met relatief lagere koolhydraten en calorieën dan je normaal doet. Dus in plaats van koolhydraatarm brood, eet je die dag koolhydraatarme crackers.

Als beleg kies je dan bijvoorbeeld niet kaas (= calorierijk) als beleg, maar kies je bijvoorbeeld kipfilet, smeerkaas, komkommer of tomaat.

De voedingswaarde van cake:

 • Energie 118 Kcal
 • Koolhydraten 13 gram

One Bite

Op gefelicitaart.nl vond ik wel de One Bite mix. Het zijn in feite mini stukjes taart van 2,5 x 2,5 cm, 1 hap inderdaad. Alle One Bites zijn vegan, glutenvrij, lactosevrij en suikervrij. Zo een klein stukje suikervrije taart is best te doen.

De voedingswaarde van per one bite:

 • Energie 55,6 Kcal
 • Koolhydraten 3,9 gram

Ze verkopen ook suikervrije taarten, maar een stuk taart van 100 gram, wat een stuk vaak al snel is, heeft toch weer te veel koolhydraten, vaak rond de 26 gram koolhydraten per 100 gram. Jammer maar helaas.

Let goed op, er staat op de website ook de voedingswaarde per stukje taart in 10 stukken, dat is niet hetzelfde als een stuk van 100 gram, wat een stuk taart al snel wel is.

Maar zelfs bij deze kleinere stukjes, is een stuk ook nog vaak meer dan 16 gram koolhydraten.

Kortom, als je echt goed naar de voedingswaarden kijkt, zijn er eigenlijk niet echt koolhydraatarme taarten of gebak alternatieven te koop.

Het enige wat je kunt doen is zo suikerarm mogelijk kopen en dan een zo klein mogelijk stukje nemen.

Wat is er nodig voor koolhydraatarm gebak of koolhydraatarme taart?

Koolhydraatarm gebak of koolhydraatarme taart worden vaak gemaakt met alternatieve meelsoorten zoals amandelmeel of kokosmeel, die minder koolhydraten bevatten dan traditionele tarwebloem.

Hier zijn enkele van de alternatieve cake-opties:

 • Amandelmeel: Amandelmeel is een populaire keuze voor koolhydraatarme bakrecepten. Het heeft een milde, nootachtige smaak en kan gebruikt worden als vervanging voor tarwebloem in cakes en taartbodems. Amandelmeelcakes of taartbodems hebben vaak minder koolhydraten en bevatten ook gezonde vetten en eiwitten.
 • Kokosmeel: Kokosmeel is een ander alternatief voor tarwebloem dat populair is in koolhydraatarme diëten. Het heeft een lichte kokossmaak en kan gebruikt worden in koolhydraatarme cakes of taartbodems voor een heerlijke smaak. Kokosmeel heeft ook minder koolhydraten dan tarwebloem en is rijk aan vezels.

Receptideeën voor koolhydraatarm gebak of taart

Als je graag de keuken in duikt en je eigen koolhydraatarme gebak wilt maken, zijn hier enkele receptideeën om je op weg te helpen:

 1. Koolhydraatarme chocolademuffins: Maak heerlijke muffins met amandelmeel, cacaopoeder en zoetstoffen zoals erythritol of stevia. Deze muffins zijn rijk aan chocoladesmaak en bevatten minder koolhydraten dan traditionele muffins.
 2. Koolhydraatarme appeltaart: Gebruik amandelmeel als korst en zoetstoffen zoals erythritol of stevia om een smakelijke koolhydraatarme appeltaart te maken. Voeg wat kaneel toe voor extra smaak.
 3. Koolhydraatarme citroenbars: Maak een frisse en smakelijke traktatie met een koolhydraatarme korst gemaakt van amandelmeel en een citroenvulling gezoet met zoetstoffen. Deze bars zijn perfect voor de zomer!

Door je eigen koolhydraatarme gebak te maken, heb je volledige controle over de ingrediënten en kun je genieten van gezondere opties zonder concessies te doen aan smaak.

Neem eens een kijkje op onze website bij de koolhydraatarme gebak en taart recepten. Als jij van taarten bakken houd, dan moet je er zeker wat van je smaak kunnen vinden.

Tips voor het opnemen van koolhydraatarme gebak

Hoewel koolhydraatarm gebak alsnog een moeilijke optie is voor mensen die een koolhydraatarm eetpatroon volgen, is het belangrijk om als je het doet, dit op de juiste manier in je eetpatroon op te nemen.

Hier zijn enkele tips om koolhydraatarme gebak enigszins te integreren:

 • Portiegrootte beheersen: Hoewel koolhydraatarme gebak minder koolhydraten bevat, betekent dit niet dat je er onbeperkt van kunt eten. Houd rekening met de portiegrootte en geniet met mate.
 • Balanceren met andere voedingsmiddelen: Gebak alleen kan geen uitgebalanceerde maaltijd vormen. Combineer ze met andere voedzame voedingsmiddelen zoals eiwitten, groenten en gezonde vetten om een evenwichtige maaltijd te creëren.
 • Zelfgemaakte opties: Overweeg om je eigen koolhydraatarme gebak te maken. Op deze manier kun je de ingrediënten controleren en aanpassen aan jouw behoeften. Er zijn tal van koolhydraatarme bakrecepten online en in kookboeken beschikbaar om je op weg te helpen.

Door deze tips te volgen, kun je nog wel genieten van koolhydraatarm gebak als dat beschikbaar is, als onderdeel van een koolhydraatarm dieet. Maar het beste blijft geen gebak eten als je op dieet bent, zelfs geen koolhydraatarm gebak.

Ben je al afgevallen en wil je op gewicht blijven, dan is er wat meer mogelijk, dan is een koolhydraatarm gebakje wel ergens in je menu in te passen. Succes en eet smakelijk.

Gratis e-book De Geheime Code Gekraakt

Mijn gekraakte code KLAMMO leg ik mensen op verschillende manieren uit. Ik heb een e-book dat je gratis kunt downloaden. Hierin leg ik je de code uit, maar krijg je ook een stuk van mijn eigen persoonlijke verhaal mee.

Je leest een beetje de weg die ik heb afgelegd, om dan uiteindelijk na 30 jaar strijd de code te kraken. Ik ben na het ontdekken van de code 24 kilo afgevallen in 6 maanden tijd.

Klik op de link De Geheime Code Gekraakt om het e-book gratis te downloaden.

Programma “De Geheime Code Gekraakt”

2 jaar na het uitgeven van mijn e-book heb ik een betaald e-learning programma gemaakt, waarmee ik mensen leer de code in de praktijk te brengen. Klik op de link om meer informatie over het programma gekraakte code te krijgen.

Met video, e-books, recepten, menu's leg ik je mijn methode tot in de detail uit en uiteraard kun je altijd mijn hulp vragen als er iets onduidelijk is of als je iets wilt overleggen.


Over de schrijver
Reactie plaatsen