Waarom voor koolhydraatarme crackers kiezen?
01 juli 2023 

Waarom voor koolhydraatarme crackers kiezen?

Bij een koolhydraatarm dieet worden voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan koolhydraten beperkt om de inname van koolhydraten te verminderen. Hierdoor kunnen koolhydraatarme crackers een betere keus zijn dan koolhydraatarm brood om verschillende redenen:

  • Lager caloriegehalte: Als je koolhydraatarm wilt afvallen, dan heeft een koolhydraatarme cracker minder calorieën dan een snee koolhydraatarm brood. Dus neem je net zoveel crackers als je sneetjes brood zou eten, dan krijg je minder calorieën binnen.
  • Lager koolhydraatgehalte: Over het algemeen hebben koolhydraatarme crackers ook een lager koolhydraatgehalte dan koolhydraatarm brood. Dit komt doordat crackers meestal dunner zijn en minder volume hebben dan brood. Hierdoor bevatten ze minder koolhydraten per portie.
  • Portiecontrole: Koolhydraatarme crackers kunnen je helpen bij het beheersen van de portiegrootte. Doordat crackers een vaste grootte hebben, is het gemakkelijker om de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt nauwkeurig te meten en te controleren. Als je ongesneden brood koopt, dan is dit minder nauwkeurig.
  • Verscheidenheid aan smaken en texturen: Koolhydraatarme crackers zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en texturen, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn. Je kunt kiezen uit verschillende soorten zaden, granen of kruiden om aan je smaakvoorkeuren te voldoen. Deze variatie kan helpen om de eentonigheid in je dieet te verminderen en je gemotiveerd te houden.
  • Snack Optie: Koolhydraatarme crackers zijn een handige snack-optie voor bijvoorbeeld in de avond.
  • Houdbaarheid: Crackers zijn minder bederfelijk dan brood en kunnen zonder problemen langer worden bewaard in bijvoorbeeld een speciale cracker bak.
  • Meer variatie: Je kunt ook koolhydraatarm brood en koolhydraatarme crackers eten. Zo heb je meer variatie in je voeding.

Hoewel koolhydraatarm brood nog steeds een optie kan zijn binnen een koolhydraatarm dieet, bieden koolhydraatarme crackers dus bepaalde voordelen.

Het is echter belangrijk om de voedingswaarde-etiketten te controleren, omdat niet alle koolhydraatarme crackers gelijk zijn.

Let op het koolhydraatgehalte, de toegevoegde suikers en andere ingrediënten om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt die past bij jouw dieet doelen en voedingsbehoeften.

Ook belangrijk, let er op of je crackers jodium bevatten. Dit zit namelijk meestal wel in brood (bakkerszout), maar niet altijd in crackers. Zit er geen bakkerszout in jouw favoriete crackers, neem dan als extra een jodium supplement.

Zelf neem ik elke dag een multivitaminen pil (met daarin ook jodium), zodat ik er nooit op hoef te letten, want ik eet vezelrijke crackers van Wasa (geen jodium) en koolhydraatarm brood (wel jodium) door elkaar heen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen