Beste Multivitaminen Bij Koolhydraatarm Afvallen
13 november 2020 

Beste Multivitaminen Bij Koolhydraatarm Afvallen

Multivitaminen zijn meestal nodig bij koolhydraatarm afvallen. Uit eigen metingen heb ik kunnen zien dat je van bepaalde vitamines en mineralen te weinig binnen krijgt. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de beste multivitaminen.

Wat Is De Beste Multivitaminen Bij Koolhydraatarm Afvallen? De beste multivitaminen is die van het Kruidvat eigen merk MULTI A-Z. Een alternatief is Davitamon ELKE DAG, deze is wel duurder dan die van het Kruidvat. Beide voedingssupplementen geven niet overdreven meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen. In combinatie met normaal eten krijg je genoeg voedingsstoffen binnen met deze multivitaminen supplementen.

Als je niet hoeft af te vallen en eet volgens de schijf van vijf en je bent gezond, dan heb je waarschijnlijk geen multivitaminen nodig. Bij koolhydraatarm eten, neem je minder producten uit de schijf van vijf. Bij afvallen op wat voor manier dan ook, eet je sowieso minder. Daardoor komen er minder voedingsstoffen binnen, daardoor mis je hoogstwaarschijnlijk bepaalde vitamines en/of mineralen. Die kun je dus prima aanvullen met een multivitaminen.

Waarom Heb Je Multivitaminen Nodig Bij Koolhydraatarm Afvallen?

Tijdens mijn eerste 3 maanden van mijn geslaagde poging met koolhydraatarm afvallen, heb ik geen multivitaminen gebruikt. Ik hoor van alle voedingsexperts al jaren, dat als je goed eet, je geen extra vitamines nodig hebt.

De hele 3 maanden, hield ik in de app van het voedingscentrum mijn eten bij. Je krijgt dan perfect te zien of je goed zit qua koolhydraten, vetten, eiwitten enz. Ook kun je een totaaloverzicht van de laatste 30 dagen zien. Dan wordt er met kleuren en pijlen aangegeven of er teveel of te weinig voedingsstoffen binnen komen.

Omdat het voedingscentrum van de schijf van vijf uitgaat en mijn verhoudingen nooit zullen kloppen, krijg ik altijd wel rode pijlen te zien. Het voedingscentrum gaat namelijk uit van hele andere verhoudingen als het gaat om bijvoorbeeld koolhydraten en vetten. Omdat koolhydraten voor de schijf van vijf de belangrijkste brandstof zijn.

Vrouw pakt een vulpistool bij tankstation

Bij koolhydraatarm eten kies je een andere belangrijkste brandstof dan waar de schijf van vijf vanuit gaat

Als je koolhydraatarm eet, zullen je koolhydraten altijd te laag zijn in de ogen van de Eetmeter app. Op dit moment zie ik bijvoorbeeld 67,1 koolhydraten staan. 67,1 koolhydraten is voor iemand die koolhydraatarm eet prima. Deze dag had ik 1507 calorieën gegeten, ook prima om af te vallen. Het voedingscentrum geeft mij dan een rode te lage pijl, met het advies veel meer koolhydraten te eten.

Vanuit de schijf van vijf klopt dit, maar die is voor mensen die niet hoeven af te vallen en niet koolhydraatarm of veganistisch of wat dan ook eten, dan werkt de schijf niet of maar gedeeltelijk.

Bij koolhydraatarm eten, wil je juist weinig koolhydraten tot je nemen om in vetverbranding te komen, zie ook Vetverbranding Stimuleren Hoe Doe Je Dat?

De schijf van vijf is een visueel bedacht instrument om makkelijk te laten zien wat je moet eten, vanaf 1953 gebruikt. Het voedingscentrum gebruikt deze als voorlichtingsmodel. Men heeft verschillende schijven geprobeerd (zie Wikipedia).

Dus ik negeerde altijd die overzichten, kon er niet zoveel mee dacht ik. En wat betreft de adviezen over koolhydraten, vetten en eiwitten is dat ook nog steeds zo. Ik tank nu eenmaal een andere brandstof dan koolhydraten.

Dus ik negeerde altijd die overzichten, kon er niet zoveel mee dacht ik

Maar ook al gebruik je een andere brandstof, dan heb je natuurlijk wel gewoon de juiste hoeveelheden vitamines, mineralen en sporenelementen nodig. Ook gebruik je minder brandstof tijdens het afvallen, je eet minder, dat is nu juist wat afvallen is. Dus ook al zitten bepaalde voedingsstoffen in je voeding, dan krijg je er alsnog minder van binnen, omdat je er minder van eet.

Bepaalde producten eet ik helemaal niet meer bij koolhydraatarm afvallen, dat maakt ook dat je stoffen die voornamelijk in deze producten zitten, niet meer binnenkrijgt. Deze tekorten kun je dus met een multivitaminen toevoegen.

In mijn maand 3 begon ik mij toch af te vragen of ik niet iets met die rode waarschuwingen moest doen. In maand 4 heb ik een soort voedingsstoffen studie gedaan, ik las alles wat ik er maar over kon vinden.

Kun Je Ook Vitamine Supplementen Per Vitamine Of Mineraal Kopen?

Om maar met de deur in huis te vallen, ja dat kan. Mijn zoektocht naar aanvullingen voor de vitamines en mineralen die ik tekort kwam begon met losse supplementen te zoeken.

Het bleek echter al snel dat je bij zo een los supplement vaak een boost van die ene vitamine of mineraal binnen kreeg bij een pil of druppel. Dat wil ik niet, ik wil niet overmatig veel van een vitamine of mineraal binnen krijgen.

Daarbij, in mijn geval kwam ik 5 vitamines en 2 mineralen tekort. Misschien wel meer, maar ik check alleen het rijtje van het voedingscentrum uit de eetmeter app, de rest is niet te controleren.

Maandoverzicht eetmeter app

Mijn maandoverzicht uit de eetmeter app, de rode vlakken geven de tekorten of teveel voedingsstoffen aan

Bij koolhydraatarm eten zullen vet en koolhydraten nooit groen worden in deze app. De eetmeter gaat er vanuit dat je meer koolhydraten eet dan vet. Omdat de eetmeter uitgaat van de schijf van vijf, waarbij je de meeste energie haalt uit koolhydraten. Maar de voor de voedingsstoffen kun je de app wel gebruiken.

Voor de koolhydraten en vetten trouwens ook, alleen moet je de rode kleur negeren. Normaal is de kleur rood een waarschuwing, maar voor koolhydraten en vetten hoeft dat bij koolhydraatarm eten dus niet zo te zijn.

Let op, ik check met de app al 19 vitamines, mineralen en sporenelementen. Ik neem aan dat het voedingscentrum de belangrijkste wel heeft aangegeven in de app. Dan nog de prijs. Zoals gezegd, ik begon met het kijken naar losse supplementen. Bij een online drogist had ik er al 3 uitgezocht, die niet overdreven duur waren. Maar het was al bijna 60 euro, voor 3 soorten en ik had er 7 nodig.

60 euro voor 3 potjes vitaminen was wel erg veel geld en ik had 7 potjes nodig…

Van iemand die eigenlijk altijd dacht geen multivitaminen nodig te hebben (denk ik nu genuanceerder over), naar 60 euro voor 3 potjes, dat was voor mij te gek en dat vind ik nog steeds. Want dit zou honderden euro’s gaan kosten.

Dus heb ik mijn doel anders gesteld, iets meer van een supplement krijgen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, neem ik dan maar op de koop toe. Je hebt namelijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van een voedingsstof, maar ook een aanvaardbare bovengrens van een voedingsstof. Ik probeer daar onder te blijven, dan wordt het kiezen van een multivitaminen een stuk makkelijker.

man en vrouw kijken verbaasd en geschrokken naar een kassabon

60 euro voor 3 potjes, dat vond ik een beetje te gek, want ik had meer verschillende potjes nodig

De Multivitaminen Test Van De Consumentenbond?

Toen ik zelf ging zoeken naar een multivitaminen, kwam ik al snel uit bij de verschillende testen van de consumentenbond. Uiteraard zijn die alleen zichtbaar voor leden.

Omdat ik serieus bezig ben met koolhydraatarm afvallen en de beste multivitaminen wilde aanschaffen, ben ik ook direct lid geworden. Zo kon ik de test dus zien.

In eerste instantie zie je dan een enorme lijst als pdf bestand. De test is voor 50 plussers. Nou ja, dat ben ik, dus so far so good. Verder werd de test gesplitst naar multivitaminen voor vrouwen 50 – 70 jaar, voor 70 jaar en ouder, supplement met alleen vitamine D en multivitaminen voor mannen 50 tot 70.

Het probleem vind ik de verdeling van multivitaminen in groepen. Ik snap wel waarom de Consument naar verschillende doelgroepen kijkt, omdat de voedingsstoffen voor verschillende groepen enigszins verschillen. Je hebt dagelijkse hoeveelheden voor kinderen, vrouwen, zwangere vrouwen, mannen en vrouwen en mannen van een bepaalde leeftijd verschilt.

Er wordt in de test vooral gestuurd op vitamine D, omdat daar voornamelijk het verschil zit bij de verschillende groepen. Over het algemeen vindt ook de consumentenbond dat meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een vitamine niet goed is. Die mening deel ik.

Te veel vitamines in een multivitaminen lijkt mij niet goed

Alleen voor de test, telt de Consumentenbond alle percentages van de ADH bij elkaar op en geven dat dan aan in een kolom als totaal % boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Dat geeft een vertekend beeld, want het kan wel zijn dat een vitamine erg hoog is, maar ook een hoge aanvaardbare bovengrens heeft. Dan is er mogelijk voor deze vitamine niets aan de hand, maar het totale percentage staat dan als hoog.

Wat ze ook lieten zien was de prijs per dagdosering per multivitaminen, dat was voor mij dan een mooi aanknopingspunt om mijn eigen onderzoek te beginnen. Ik heb mij niet laten beperken door de leeftijdsgroepen van de test uit de consumentengids. Het maakt mij niet uit of de naam op het etiket voor kinderen of vrouwen aangeeft, als het voor mij maar de juiste voedingsstoffen heeft.

Het lidmaatschap van de Consumentenbond heb ik gewoon gehouden, ook al was de test niet heel erg bruikbaar voor mij. Altijd handig zo een abonnement, want ook al is niet alles 100% bruikbaar uit een test, je leert overal weer wat van.

En als ik weer een nieuwe wasmachine, fiets of wat dan ook nodig heb, is het altijd wel fijn weer even in de testen van de consumentenbond te kunnen kijken. Mijn ouders hadden vroeger ook altijd de Consumentengids thuis liggen, een beetje nostalgie van vroeger, maar ik houd het wel bij de digitale versie.

Het lidmaatschap van de Consumentenbond heb ik gewoon gehouden, ondanks dat ik er maar deels wat aan had

Welke Vitamines En Mineralen Moeten Er Minimaal In Een Multivitaminen Zitten?

Het klinkt flauw, maar het hangt er vanaf wat voor producten je eet. Maar als je dit bijhoud in een app als de eetmeter, dan kom je er vanzelf na een aantal weken achter. We moeten ons ook niet gek maken, je hebt niet direct na een paar dagen een tekort die je problemen geeft.

Je dag hoeft niet eens elke dag te kloppen, als je over een langere termijn maar genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarom is een maandoverzicht wel prettig, dan weet je of het goed gaat.

Zelf ben ik pas na 3 maanden streng koolhydraatarm eten met de multivitaminen aan de slag gegaan. Beter is om dit eerder te doen, maar je kunt nu eenmaal niet alles helemaal uitzoeken. koolhydraatarm is voor mij tussen de 50 en 75 koolhydraten per dag eten.

Dus verwar 100% of streng koolhydraatarm niet met geen koolhydraten eten. Het gaat om het woordje arm, dat staat meestal voor 50 tot 130 koolhydraten per dag. Dus je eet nog wel koolhydraten, maar minder.

Verschillend fruit

Fruit eet je niet of weinig tijdens streng koolhydraatarm eten

Bij koolhydraatarm eten neem je vaak geen of weinig fruit. Hierdoor wordt het moeilijk om bijvoorbeeld genoeg vitamine C binnen te krijgen. Normaal eet je wat fruit en is het opgelost.

Fruit heeft natuurlijke suikers en dat zijn ook suikers, dus ik de keuze gemaakt voor een supplement, om zo de suikers niet binnen te krijgen, maar wel de vitamines.

We willen ook afvallen, natuurlijke suikers zijn ook suiker

In mijn geval leverde het bijna niet drinken van melk, niet eten van brood een aantal tekorten van vitamines en mineralen op. Het eetpatroon wil ik niet teveel aan sleutelen, want ik wil ook afvallen.

Dus daarom heb ik gekozen voor een multivitaminen die minimaal het volgende voor mij moest bevatten.

  • Vitamine C
  • Jodium
  • Magnesium
  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B6
  • Foliumzuur B11

Van ijzer, zink en kalium had ik bijna genoeg, maar gemiddeld wel onder de algemene dagelijkse hoeveelheid. Als je bij het koolhydraatarm eten goed bijhoud wat je eet in een app, die ook de voedingsmiddelen bijhoud, dan zie je vanzelf wat je tekort komt. Daar kun je dan op bijsturen.

Het bijsturen hoeft natuurlijk niet helemaal door een vitamine supplement opgelost te worden. Je kunt ook wat andere keuzes maken met wat je eet. Bijvoorbeeld in mijn geval, werd heel duidelijk, dat het ontbreken van melkproducten, direct tekorten opleveren. En eigenlijk had ik ook best wel vaker yoghurt of melk kunnen nemen in plaats van een cracker. Dus dat ga ik nu meer inpassen in mijn etenspatroon.

Welke Voeding Eet Je Minder Met Koolhydraatarm En Kunnen Zorgen Voor Tekorten?

Vitamine C zit vooral in fruit, groente en aardappelen. Fruit en aardappelen eet ik niet meer, dus het komt voornamelijk alleen nog uit mijn groente. Over de laatste 30 dagen zat ik op een gemiddelde van 47 mg, terwijl 75 mg de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is.

Doperwten en gehakt

Geen aardappels meer, dus minder vitamine C

Verder is brood een hele belangrijke leverancier van een hele belangrijke voedingsstof, namelijk jodium. In Nederland krijgen we zonder brood te weinig jodium binnen, daarom is er een convenant met de bakkersbranche opgesteld.

In het convenant is afgesproken dat bakkers jodium aan het zout voor het bakken van brood toevoegen. Dit zout noemen we dan bakkerszout. Helaas is het geen verplichting dat bakkers dit doen, maar een advies.

De meeste bakkers doen het wel, maar je moet dus altijd opletten of het brood dat je dagelijks eet, is gemaakt met bakkerszout. Soms is het gejodeerd zout, dat heeft mogelijk wat minder jodium dan bakkerszout. Zie ook Jozo Zout Zonder Jodium, Opletten Geblazen!

Jodium is belangrijk voor een goede schildklier werking. Eet je minder brood of koolhydraatarm brood, check dan zeker of je genoeg jodium binnen krijgt. Eventueel neem je een jodium supplement, zie Het Beste Jodium Supplement, Gezocht En Gevonden!

In mijn geval, was ik de eerste 3 maanden vooral overgestapt op vezelrijke crackers van Wasa. Hartstikke gezond, heel veel vezels, maar helaas, geen zout met jodium toegevoegd. Mijn jodium was gemiddeld 84 mcg per dag, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium per dag 150 mcg is.

Magnesium kun je ook tekort binnenkrijgen. Bij mij was dat eigenlijk ook zo, alleen nam ik al een pilletje magnesium. Zonder de magnesium pil, had ik een tekort, dat heb ik uitgerekend. Magnesium zit in graanproducten, groente, noten en melkproducten.

Mogelijk door het minder eten van brood en drinken van melk, komt dit tekort. Gelukkig nam ik ongewild al het juiste extra pilletje. Let dus ook op magnesium.

Vitamine B1 had ik ook te kort, ik denk ook door het minder/niet eten van brood, aardappelen en melk. Het zit ook in vlees en groente, dus ik kreeg wel wat binnen, maar de dagelijkse hoeveelheid haalde ik niet.

Vitamine B2 was ook te laag. Vitamine B2 zit vooral in melk en melkproducten. Het zit ook wel in vlees, fruit en groente, maar veel minder. In een glas melk zit 0,27 mg en in 75 gram vlees maar 0,05. Ik heb inderdaad weinig melk gehad, dus dat zal de boosdoener zijn.

Vitamine B6 was ook te laag. Ook dit was achteraf wel verklaarbaar. Veel zit er bijvoorbeeld in varkensfilet, maar ook koolvis en walnoten zijn goede leveranciers van vitamine B6. Verder in mindere mate in eieren brood, bruine bonen, groenten en kaas. 

Ik heb wel voedingsstoffen van de mindere leveranciers van vitamine B6 binnen gekregen. Daarom heb ik toch nog zo een 75% van mijn ADH gehaald, maar het blijft te weinig.

Foliumzuur was ook te laag. Deze kan ik niet helemaal verklaren. Het zit vooral in groene groente, volkoren producten, brood, vlees en zuivel. Ik zat op ongeveer 75% van mijn ADH. Misschien is ook brood en de zuivel hier het probleem, want groente heb ik veel gegeten.

verzameling verschillende multivitaminen

Zoektocht Naar De Beste Multivitaminen En Gevonden

Op zoek naar de beste multivitaminen kwam ik dus al snel bij de consumentenbond uit, ben direct lid geworden, maar kwam hier zeker niet mee tot een keuze. Wat ik met de consumentenbond eens ben, bijna in alle multivitaminen zit overdreven veel vitamine en mineralen. Het lijkt er een beetje op, dat het een soort race wordt wie er het meeste in stopt.

Hierdoor ging ik op zoek, naar welke multivitaminen het minste vitamines leveren. Ja, soms is minder beter, net als bij af vallen 😉 Daarbij probeer ik mij in het algemeen niet gek te laten maken door merken of marketing in mijn leven.

Dat betekent, dat goedkope en onbekende merken wat mij betreft ook prima kunnen. En zelfs multivitaminen die de marketing afdeling voor een hele andere doelgroep had bedacht, nam ik ook mee in mijn vergelijk.

op zoek naar welke multivitaminen die de minste vitamines leveren

Ik heb de middelen vooral gesorteerd op prijs en samenstelling. Prijs is natuurlijk altijd even goed opletten, het ene product heeft 30 pillen voor een maand, de andere heeft 90 pillen voor 3 maanden.

De prijs per dag inname kan echt enorm verschillen, het loopt van een paar cent per dag tot meer dan een euro per dag. Bizar deze prijsverschillen, en je tekorten kun je echt verhelpen met een goedkope variant kan ik je al verraden.

In het begin ben ik begonnen bij online drogisterijen, maar niet de bekende uit de winkelstraat. Ik had al snel in de gaten dat deze vooral met prijzige producten kwamen.

Waardoor je dus niet voor een paar cent per dag klaar bent. Vervolgens ben ik bij de goedkopere bekende drogisterijen terecht gekomen. De Etos en het Etos merk was niet duur ten opzichte van drogisterijen die alleen online verkopen.

Maar de Etos bleek toch wel 3x zo duur als het eigen merk van het Kruidvat. Daarom ben ik verder gaan zoeken en verfijnen bij het Kruidvat. Maar ja, online heeft alleen het Kruidvat al 77 verschillende multivitaminen producten staan. Verschillende merken, dus niet alleen het Kruidvat merk.

Potje Kruidvat A-Z vrouw en doosje Davitamon elke dag multivitaminen

2 soorten multivitaminen die mijn tekorten konden verhelpen en ik ook gekocht heb

Vervolgens heb ik toch als eerste naar de prijs gekeken. Dan heb je alvast een volgorde. Daarna ben ik verder in de ingrediënten gedoken en heb vooral naar mijn lijstje van tekorten gekeken en heb mijn lijst uit de app van het voedingscentrum gebruikt.

Het voedingscentrum is wetenschappelijk en heeft een adviserende rol, dus ik neem aan dat het voedingscentrum de belangrijkste vitamines en mineralen wel in de app heeft gezet.

Mijn tekorten moesten dus minimaal in de multivitaminen supplementen zitten, toen vielen er al een aantal door de mand. Door het niet eten van brood, had ik een jodium tekort. Bij het zoeken naar jodium als ingrediënt, bleven er al minder multivitaminen over.

Vervolgens ben ik vanaf de goedkoopste gaan kijken, als die heeft wat je nodig hebt, dan ben je er eigenlijk al. Vergeet ook niet, dat je eigenlijk niet eens 100% ADH in een multivitaminen nodig hebt.

Je krijgt met eten en drinken hooguit te weinig binnen, maar bijna nooit geen enkele vitamine of mineraal. Als een multivitaminen supplement een deel van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid levert, is dat bijna altijd al genoeg.

Het is een fabeltje dat teveel vitamines geen probleem zijn

Dus meer en duurder is meestal niet nodig en zelfs onwenselijk, want je nieren krijgen het te druk met zuiveren om het teveel er weer uit te halen. Het is een fabeltje dat teveel vitamines geen probleem zijn, omdat je het uit plast.  Ja, je plast het teveel aan vitamine uit. Maar je nieren kunnen problemen krijgen als ze lange tijd teveel onnodig moeten filteren.

De allergoedkoopste multivitaminen supplementen zijn van het merk Kruidvat. Er zitten 60 tabletten in, bij andere merken begon het voor een dubbele prijs met 30 tabletten. De winnaar is voor mij overduidelijk, het merk Kruidvat.

Dan kun je nog finetunen binnen de groep van het merk Kruidvat en dat heb ik gedaan. Ik heb binnen de merken Kruidvat ook weer de goedkoopste soorten op een rijtje gezet.  

Zoals ik al had aangegeven, vrouw, kind, man het maakt mij niet zoveel uit, dat is door de marketing bedacht, het gaat mij om wat er in het pilletje zit Juist omdat een vrouw van sommige ingrediënten minder nodig heeft dan een man, vond ik deze geschikter dan de variant voor de man.

potje kruidvat multivitamine a-z vrouw

De winnaar is voor mij overduidelijk, het merk Kruidvat

Voor mij is de winnaar Multi A-Z vrouw. Deze gebruik ik ook. Elke ochtend neem ik een pilletje, nou zeg maar pil, het is best een grote pil. Maar met een slok water is deze zo weg. Heb jij iets meer nodig, dan kun je ook de algemene Multi A-Z nemen, de verschillende versies verschillen niet heel veel van elkaar.

Bij het uitzoeken wat de beste multivitaminen was, heb ik 2 verschillende daadwerkelijk gekocht. De goedkoopste is van het Kruidvat. Het alternatief is de multivitaminen van Davitamon. Davitamon is echter een stuk duurder. Niet heel duur in verhouding met alle andere multivitaminen, maar wel ten opzichte van het Kruidvat.

voor € 1,50 per maand heb ik mijn tekort opgelost

De multivitaminen van het Kruidvat is gewoon echt goedkoop, een pilletje kost je 5 cent per dag. Dus voor € 1,50 per maand heb ik mijn tekort opgelost.

Maandoverzicht voedingswijzer app, tekorten weggewerkt

Na 3 weken gebruik van Kruidvat A-Z vrouw, had ik mijn tekorten van vitamines en mineralen weggewerkt

Over de schrijver
Annie Waarde
Door

Annie Waarde

op 22 Mar 2021

Hey Rob, Ik ben al een tijdje koolhydraatarm aan het eten, en ik ben me een beetje zorgen aan het maken dat ik niet genoeg of voldoende vitaminen binnen krijg, ook al eet ik heel gezond. Zeker door dit artikel ben ik me zeker een aantal dingen gaan afvragen en beginnen overwegen. Je vermeldt hier een heleboel vitamines, maar ik heb geen zin om 20 verschillende tabletten te slikken, dus ik denk eraan gewoon een multivitamine te slikken (meer bepaald deze van Flinndal https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi maar hoe sta jij daar tegenover? Zou ik echt alles individueel moeten nemen? En heb jij toevallig ervaring met deze? Ik kijk uit naar je antwoord, Annie

Rob Hendriksen
Door

Rob Hendriksen

op 27 Jan 2022

Hoi Annie, bedankt voor je reactie, helaas zie ik deze nu pas, maar je krijgt natuurlijk alsnog antwoord. De multivitaminen van Flinndal heb ik bekeken en die kunnen ook prima, zit ook niet overdreven veel in, gewoon een goede aanvulling. Ze zijn ook niet duur en gratis bezorgd als je voor een abonnement gaat. Ik zou niet alles los kopen, dat wilde ik in het begin ook, maar de prijs van 1 of 2 vitamines los is al de prijs van een multivitaminen en meestal heb je al snel 6 soorten vitamines nodig, Ik heb zelf geen ervaring met deze, maar ik ben niet kieskeurig, ik pak gewoon de goedkoopste. Ik neem aan dat wat er op staat er ook in zit. Het liefst heb ik een pil die ik kan doorslikken, omdat ze nou niet echt altijd even lekker zijn om te kauwen. Heb je nog vragen dan hoor ik het graag. Ben ook wel benieuwd of je nog steeds koolhydraatarm eet. Groetjes, Rob

Reactie plaatsen