Vetverbranding Stimuleren Hoe Doe Je Dat?
02 oktober 2020 

Vetverbranding Stimuleren Hoe Doe Je Dat?

Vetverbranding stimuleren is nodig als je wilt afvallen. Hoe sneller je vet verbrand, hoe sneller je van je extra vet afkomt. Het zou fijn zijn als je de hele dag vetten zou kunnen verbranden, zodat het lekker snel gaat. En gelukkig kun je de hele dag vetten verbranden.

Hoe Kun Je Vetverbranding Stimuleren? Vetverbranding kun je stimuleren door koolhydraatarm te eten en een tekort aan calorieën te eten. Je lichaam schakelt dan over van koolhydratenverbranding op vetverbranding. Door het tekort aan calorieën (je brandstof), zal door de vetverbranding je opgeslagen reserve vet als brandstof gebruikt gaan worden.

Als je koolhydraatarm eet (50 tot 100 koolhydraten per dag), schakelt je lichaam over op vetverbranding. Niets geks hoor, dat kan je lichaam gewoon, ons lichaam is fantastisch. In onze huidige maatschappij, zijn het vooral koolhydraten die we eten.

Koolhydraten zijn bijvoorbeeld brood, pasta, aardappelen, snoep, koek, taart, pannenkoeken, pizza, bami en in fruit en in mindere mate zitten koolhydraten ook in groente.

Vetverbranding Stimuleren In Het Verleden

Alles is tegenwoordig altijd beschikbaar, je hoeft er alleen maar voor naar de winkel te gaan. In Nederland is ons aangeleerd brood en aardappelen te eten, althans toen deze oude man opgroeide 😉 Maar ook zijn er landen waar veel rijst gegeten wordt.

Brood, aardappelen en rijst zitten vol met koolhydraten. Ons lichaam is dan ook standaard ingesteld op koolhydraatverbranding, omdat het veel koolhydraten binnenkrijgt.

Echter, het lichaam heeft ook de mogelijkheid om in vetverbranding te werken. Alleen, waarom zou het lichaam in vetverbranding gaan staan, als er koolhydraten in overvloed binnenkomen.

Het lichaam heeft dus 2 keuzes en kiest voor de brandstof die wordt aangeboden, dat gaat allemaal automatisch. Met al de koolhydraten die wij tot ons nemen, staat het lichaam alleen nog maar in koolhydraatverbranding

Eten met veel koolhydraten

Voorbeelden van eten en snacks met veel koolhydraten

Het is ook wel een logisch iets, dat het lichaam zich zo heeft ontwikkeld, al moeten we wel een paar jaartjes terug. Als oermens zag de wereld er heel anders uit. De ene keer waren er koolhydraten beschikbaar, de andere keer niet en wel vetten.

Heel lang geleden toen de mens nog in de natuur leefde en er geen winkels waren, was men afhankelijk van de natuur. De natuur heeft natuurlijk seizoenen, dus niet alles is altijd beschikbaar, in de winter waren er vaak minder koolhydraten te vinden.

Later toen men ging verbouwen, was men afhankelijk van de oogst, in het begin vooral voor eigen gebruik. Het gaat tegenwoordig zelfs ook nog steeds mis met de oogst, door de grillige natuur. Maar lang geleden was het nog moeilijker, toen had men ook nog geen bestrijdingsmiddelen, kassen, machines enz.

Maar, ons lichaam is fantastisch, wij als mens hebben een geweldig lichaam. Zijn er geen koolhydraten beschikbaar, maar wordt er wel vet gegeten, dan schakelt het lichaam over van koolhydraatverbranding op vetverbranding.

Moet je met je auto eens proberen, diesel tanken in plaats van benzine. De auto kan niet overschakelen of zich instellen op de andere brandstof. Ik heb deze “proef” jaren geleden een keer gedaan……………..stond na 100 meter stil en kon de ANWB bellen.

stond na 100 meter stil en kon de ANWB bellen

In vroegere tijden kon men bij een slechte oogst wel vee slachten en/of gaan jagen, om zo aan eten te komen, dan werd er dus vooral vet gegeten. Op zo een moment kreeg het lichaam dus vooral vet en schakelde het lichaam over op vetverbranding.

Als het jagen ook niet lukte en het lichaam dus helemaal geen brandstof binnen kreeg, dan ging het ook over op vetverbranding.

Dan werd de reservetank, het vet op het lichaam verbrand, want het lichaam doet er alles aan om te overleven en energie is daarvoor een vereiste, de motor moet blijven draaien.

Momenteel duurt het 1 à 2 dagen om over te schakelen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. Misschien ging het vroeger nog wel sneller, omdat het toen vaker nodig was, geen idee. Maar 2 dagen is ook best snel.

Het maakt het lichaam niet uit, het kan op beide manieren aan zijn energie komen. Het is niets engs, het lichaam kan dat gewoon. Vetverbranding of koolhydraatverbranding is niet beter of slechter, het is gewoon een andere verbranding met een andere brandstof.

Natuurlijk moet je wel proberen om al je voedingsstoffen binnen te krijgen, dat geldt voor beide soorten verbranding. Zowel bij vetverbranding als bij koolhydraatverbranding is gevarieerd eten verstandig.

Gevarieerd koolhydraatarm eten

Ook bij koolhydraatarm eten blijft gevarieerd eten belangrijk

Hoe Kun Je Tegenwoordig Vetverbranding Stimuleren?

Vroeger had je geen keus, je wilde gewoon eten, nu heb je wel een keus. Als je het “normale” aangeleerde eetpatroon aanhoudt, sta je in koolhydraatverbranding.

Maar als je tegenwoordig de vetverbranding wilt stimuleren, dan kan dat ook. Dat gaan we natuurlijk niet met een pilletje of andere gekke en soms gevaarlijke dingen doen. Dat is ook helemaal niet nodig.

Nogmaals, het lichaam schakelt automatisch over, als er geen of heel weinig koolhydraten beschikbaar zijn en wel vet. Dus wat moet je doen om je lichaam te stimuleren om in vetverbranding te komen?

Precies, je moet zorgen dat er weinig koolhydraten binnenkomen. Zo simpel is het, je stimuleert het lichaam op een manier dat het automatisch overgaat in vetverbranding. Je doet precies hetzelfde zoals het vroeger ging, alleen doe je het nu bewust.

Je doet precies hetzelfde zoals het vroeger ging, alleen doe je het nu bewust

Normaal eten we zo een 200 tot 500 koolhydraten per dag. Daarmee staat het lichaam in vetverbranding, ook wel lipolyse genoemd (bron Wikipedia). Je zult ergens zo een 2000 tot 3500 calorieën tot je nemen. Wat je aan calorieën nodig hebt verschilt. Dit is afhankelijk van o.a. leeftijd, geslacht, gewicht, inspanning en je lengte.

Wat je verder moet doen, is zorgen dat je minder koolhydraten gaat eten. Koolhydraatarm eten zorgt ervoor dat je lichaam gaat omschakelen naar vetverbranding. Meestal gebeurd het omschakelen naar vetverbranding binnen 1 tot 5 dagen.

Voordat je hele lichaam volledig in vetverbranding staat kan ook wel 30 dagen duren. Daarom is het zo belangrijk om te zorgen dat je lichaam in vetverbranding blijft, want anders moet het proces weer opnieuw. Zonde van de tijd.

Hoe Weet Je Of Het Stimuleren Van De Vetverbranding Gelukt Is?

Voor mij klinkt het allemaal spannender dan het is, zelf merk ik er niet zoveel van. Het kan echter zijn omdat mijn lichaam de afgelopen 3,5 jaar zeer veel heeft omgeschakeld.

3,5 jaar geleden toen ik begon met koolhydraatarm eten, deed ik erg veel fout, bijvoorbeeld geen lekker koolhydraatarm eten uitzoeken. Waardoor ik bijvoorbeeld niet at, tja, dan gebeurd er zeker van alles, je moet wel eten natuurlijk.

Wil je zeker weten of je lichaam in vetverbranding staat, anders gezegd, of je in ketose bent, dan kun je dat laten testen met ketose strips. Ook kun je merken of je in ketose bent door een aantal symptomen, dat is niet altijd even leuk.

Het kan zijn dat je lichaam heel weinig in ketose is geweest of lange tijd niet. Op zo een moment kun je meer last van de overgang van koolhydraatverbranding naar vetverbranding hebben, het lichaam is het niet meer gewend.

Overgang naar vetverbranding

Overgang naar vetverbranding kan wat griepachtig aanvoelen een paar dagen

Zelf heb ik er de laatste keer niets van gemerkt, maar mijn lichaam is de afgelopen jaren tientallen keren omgeschakeld, ik merk het niet eens meer. Ik kan mij wel herinneren dat ik er in 2017 wel last van had.

De symptomen zijn verschillend per persoon, de een heeft er meer last van dan de ander. Vooral als je zoals ik meerdere keren bent omgeschakeld, is het niet zo spannend meer.

Symptomen van in ketose zijn o.a.:

  • een slechte adem (acetonlucht)
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • snel gewichtsverlies (helaas voornamelijk vocht)
  • prikkelbaarheid
  • misselijkheid
  • ontlasting verandering

Het heeft wel iets weg van griepverschijnselen, maar dan zonder koorts. Er wordt ook wel gesproken over de keto griep. Zo dat is nogal een lijst met symptomen zou je kunnen denken, maar het is net als op een bijsluiter, soms kun je beter niet alles lezen, want als je het leest, dan voel je het ook.

Wat ik mij herinner van mijn allereerste keer, de heftigste en zo erg was het ook weer niet. Was 2 dagen wat hoofdpijn, een aantal dagen vermoeider en onregelmatige ontlasting, maar daarna juist weer normaal.

Mijn ontlasting was eindelijk normaal toen ik in ketose stand stond. Meestal was het veel te dun, het lichaam had het waarschijnlijk veel te druk met alle koolhydraten verstouwen. Zie ook Afvallen Met Minder Eten Of Meer Verbranden?.

Maar ik wist eigenlijk niet goed wat ik aan het doen was in 2017 en at ook veel en veel te weinig calorieën, daar konden deze klachten ook van komen. Maar hoe dan ook, het ging allemaal snel weer over, even doorbijten om maar in het eet jargon te blijven.

Waarom Je Lichaam Stimuleren Om In Vetverbranding Te Komen?

Als je de vetverbranding wilt stimuleren, dan is je reden meestal om het te veel vet aan je lichaam te verbranden. Je wilt afvallen, je wilt het vet, je love handles of het vet op je buik of op andere plekken op je lichaam verbranden.

Dan is je lichaam naar vetverbranding echt een hele goede reden. Voor mij is dat ook de reden om koolhydraatarm te eten. Mijn lichaam staat ook al maanden in vetverbranding op dit moment, want ik wil ook afvallen en dat doe ik ook.

Als je lichaam in vetverbranding staat, gaat het op zoek naar vet. Als je dan ook nog zorgt dat je minder brandstof binnenkrijgt dan het verbruikt, dan gaat je lichaam de reservetank aanspreken.

In vroegere tijden was het tekort ongewenst en was de vetverbranding van onze eigen vetten een overlevingsstrategie van het lichaam, om in ieder geval aan brandstof te komen.

In onze westerse wereld, hebben we eten in overvloed en vaak ook nog eens te rijk aan suikers, dat zijn ook koolhydraten. Dus de reservetank groeit en groeit maar. Want we bewegen ook veel minder dan vroeger.

Cartoon mollige dame

Met vetverbranding ga je de reservetank aanspreken

Je reservetank is het vet op je lichaam, dat was vroeger nodig, nu niet echt meer. Vaak is de reservetank ook niet meer in verhouding met ons lichaam. De reservetank is zo groot geworden, dat je er last van hebt.

Mijn reservetank, is ooit wel 50 kilo geweest, terwijl mijn lichaam ca. 75 kilo was. Totaal ben je dan met je reservetank, die ik vooral op mijn buik droeg, zo een 125 kilo.

Bij jou is het misschien minder of meer, maar teveel buikvet is niet alleen niet nodig, het is ook slecht voor je gezondheid. Je gewrichten hebben het zwaarder te verduren en je organen moeten harder werken.

Teveel buikvet verhoogt het risico op ziekten als o.a. hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. En dat, terwijl je in deze tijd echt geen reservetank meer hoeft te hebben, eten is in het welvarende Nederland en België altijd beschikbaar.

Kortom, als je net als ik, veel te zwaar bent en wilt afvallen, dat is je lichaam stimuleren om in vetverbranding te komen, een prima reden.

Gerelateerde artikelen

Over de schrijver
Reactie plaatsen