Ervaringen Koolhydraatarm Afvallen Maand 2
05 oktober 2020 

Ervaringen Koolhydraatarm Afvallen Maand 2

Mijn ervaringen met koolhydraatarm afvallen in maand 2. Het koolhydraatarm afvallen ging al een stuk makkelijker dan mijn 1e maand. Om maar alvast het eindresultaat te verraden, het afvallen gaat nog steeds hartstikke goed, ik val nog steeds af.

De eerste maand had ik natuurlijk nog wat opstart probleempjes, maar uiteindelijk had ik na een paar weken het licht gezien en de geheime afval code gekraakt, zoals ik het zelf noem, ik was in de loop van maand 1 al overtuigd dat het ging lukken.

Overtuigd Dat Ik De Geheime Code Gekraakt Heb

Ik was in maand 2 nog steeds behoorlijk overtuigd, dat ik de geheime code gekraakt had. 30 jaar lukte het niet en dan ineens lukt het afvallen, alle kennis opgedaan in al die jaren komt ineens bij elkaar.

Nog steeds lijkt het allemaal geen enkele moeite te kosten, het gaat allemaal op de automatische piloot. Ik neem in de ochtend en middag mijn crackers met hartig beleg en in de avond een warme koolhydraatarme maaltijd.

Vezelrijke crackers als ontbijt en/of lunch

Heerlijk 2 vezelrijke crackers als ontbijt en/of lunch

Tegen verleidingen is nee zeggen geen enkel probleem. Nog steeds drink ik koffie zwart, water en (teveel) Cola Zero. Die (light) frisdrank als variatie op water vind ik toch wel erg fijn. Ik weet dat ik het ooit ga minderen, maar maak mij er nu niet al te druk om.

Eerst gewoon en dan kunstjes, die houden we er maar in. Ik heb al mijn eigen gekraakte code ontwikkeld ondertussen. Door te analyseren wat ik nu precies gedaan heb en wat voor mij heeft gewerkt.

Eerst gewoon en dan kunstjes

De geheime code op dit moment is KLM-AMO. KLM en AMO vond ik beide wel makkelijk te onthouden, daarom heb ik het in 2 delen gesplitst. Ik tik hem nu ook uit mijn hoofd, dus schijnbaar werkt dit voor mij.

De letters staan voor de volgende woorden:
K = Koolhydraatarm eten en drinken
L = Lekker eten en drinken
M = Makkelijk eten
A = App
M = Mindset
O = Optimaliseren

Zoals ik aangaf, het is de code op dit moment, maar ik denk dat deze code de lading behoorlijk dekt. In principe kan ik nog wel meer zaken noemen en de code langer maken, maar dit is op dit moment mijn fundament.

Extra’s die niet in de code vermeld staan

Over elke letter in de code, zou ik in theorie wel een boek kunnen schrijven, misschien doe ik dat ook nog wel, want over bijna alle letters is veel te vertellen. Ook doe ik wat bijzaken die niet in de code staan. Maar ik wil een makkelijke code en geen heel alfabet.

Goede en slechte koolhydraten

Omdat ik heel veel diëten heb gedaan, heb je overal wel een aantal specifieke dingen geleerd. Bij Montignac gaat het bijvoorbeeld ook over goede en slechte koolhydraten. Daar geloof ik ook wel in, maar ik moet er opnieuw induiken, om te kijken hoe ik ze kan inpassen.

Dat heb ik nog niet gedaan, voor mij valt dit onder optimaliseren, eerst afvallen en dan verder finetunen waar het kan.

Fruit

Bij Montignac mocht je ook fruit, momenteel eet ik dat (nog) niet. Dat moest dan wel een half uur voordat je ging eten, zodat het verteerd was als je eten kwam en de vitamines beter opgenomen werden. Zie ook het artikel Deze Diëten Hebben Niet Voor Mij Gewerkt als je wilt weten wat ik allemaal voor diëten heb gedaan.

Fruit eet ik momenteel nog steeds niet

Fruit eet ik momenteel niet, omdat er suikers in zitten. Natuurlijke suikers zijn ook suikers. Maar ik denk dat ik binnenkort wel wat fruit ga toevoegen.

Drinken voor en na het eten te beperken

Ik probeer wel het drinken voor en na het eten te beperken. Soms helemaal niet hoor, dan drink ik gewoon direct ervoor of erna. Maar als ik eraan denk en nog even kan wachten, dan wacht ik nog even.

Drinken en eten gescheiden houden is wel vaker bij verschillende diëten teruggekomen, ik heb echter nog niet de moeite genomen om het uit te zoeken, wat er allemaal over gezegd wordt.

Voor je spijsvertering heeft je maag een bepaalde zuurgraad nodig, ik kan mij voorstellen als je vlak voor, tijdens of na je eten drinkt, deze zuurgraad veranderd. Dus je spijsvertering werkt dan mogelijk niet goed als je eten binnenkomt.

Daarbij heb ik het idee, dat je eten snel wordt doorgespoeld als er veel vocht in je maag zit. Je maag krijgt dan amper de kans om alles te verteren. Hierdoor heb je dan mogelijk ook weer snel trek. Zoals gezegd, ik weet het niet, moet het nog uitzoeken, ik zit nu in maand 2. Maar zo voel ik het nu, dus ik probeer het drinken waar het kan een beetje gescheiden te houden van het eten.

Veel koffie voelt ook als niet goed, tenminste als ik er echt teveel van drink, paar koppen per dag voelt niet als een probleem. Veel dingen doe ik niet of juist wel, varende op mijn gezond verstand. Maar daarmee kun je er wel eens naast zitten natuurlijk.

Verspreid eten

Als ik overdag weg ga, dan neem ik bijvoorbeeld 6 crackers mee. Deze maak ik thuis klaar, bijvoorbeeld met halvarine, oude kaas en dan doe ik 2 crackers op elkaar. Dan breek ik de crackers die op elkaar zitten doormidden. Dan heb je dus weer enkele crackers, alleen zijn het nu 6 dubbele vierkante crackers geworden.

Dit doe ik bewust, en ook probeer ik mij bij het eten in te houden, om er niet direct 2 te eten. Dat kost nog een beetje moeite en soms als ik echt trek heb, dan neem ik er wel 2, maar liever niet.

soms als ik echt trek heb, dan neem ik er wel 2, maar liever niet

De 6 crackers wil ik namelijk zoveel mogelijk verspreid over de dag eten, dat is een beetje de truc. Zodat mijn maag en spijsvertering organen lekker de hele dag een beetje bezig zijn en wat te doen hebben.

Dus zo zijn er wel wat specifieke dingetjes, waarvan ik niet weet of ze heel belangrijk zijn en in de code zouden moeten. Aan de andere kant, ze verdienen misschien ook geen eigen letter, het zijn maar bijzaken die binnen de bestaande letters vallen. De grote lijnen staan in de code en de code werkt prima.

Koolhydraten Maar Ook Calorieën Tellen

Vorige maand keek ik ook al naar de andere voedingsstoffen, maar de 2e maand ben ik er vooral in de avond nog iets meer mee bezig geweest, als ik nog een tussendoortje wilde eten of nog de keuze moest maken wat betreft het avondeten

Voor de duidelijkheid, ik vaar nog steeds op het aantal koolhydraten, die zijn in 1e instantie bepalend. Maar, je kunt bij weinig koolhydraten, nog steeds teveel calorieën binnen krijgen. Dit kan vooral komen als je veel vet eet, want vet zit vol met calorieën.

Even een extreem voorbeeld om het helemaal duidelijk te maken. Ik ben gek op oude kaas. Los, of op een cracker of op brood, het maakt mij niet uit, schijnbaar ben ik een echte kaaskop.

Vezelrijke crackers met humus en oude kaas

Vezelrijke crackers met humus en oude kaas

Stel dat ik weinig koolhydraten wil eten en besluit om eens een dag alleen oude kaas te eten. Dan eet ik bijvoorbeeld verspreid over de dag 10x een stuk oude kaas van 100 gram. 100 gram zijn denk ik 6 grote blokjes kaas of zo. Dat zou mij wel kunnen lukken denk ik.

Let op, het is een extreem voorbeeld, om te laten zien wat vet doet, ik ga dit nooit doen natuurlijk. Trouwens, het gaat ook niet werken, omdat calorieën ook belangrijk zijn.

10x 100 gram oude kaas = 1 kilo en heeft als voedingswaarde:

 • koolhydraten: 0 gram
 • Energie: 4.210 Calorieën
 • Eiwit: 264 gram
 • Vet: 346 gram

Dus stel dat je nu helemaal uitgaat van de koolhydraten, dan ben je op het oog heel goed bezig. Dan heb je geen enkele koolhydraat gegeten. Toch gaat dit niet werken. Je lichaam draait namelijk op calorieën, dat is je brandstof die de energie levert. Net zoals je auto op brandstof rijdt. Dat kan benzine, diesel, gas of elektriciteit zijn.

Je lichaam draait op calorieën, dat is je brandstof die de energie levert

Bij een mens haalt het lichaam de calorieën uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Als je koolhydraatarm eet, staat je lichaam voor het grootste deel ingesteld op vetverbranding.

Om je lichaam te laten functioneren, heb je een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Dat verschilt per persoon, het hangt o.a. af van je leeftijd, gewicht, lengte en hoe actief je bent. Lees ook Vetverbranding Stimuleren Hoe Doe Je Dat?.

Na 2 maanden, heb ik wat sommetjes gemaakt

In mijn geval schat ik in, dat ik rond de 3.000 calorieën per dag verbruik. Bij dit getal val ik dan niet af of kom ik niet aan. Dit heb ik op verschillende manieren berekend, want er zijn verschillende formules voor.

Wat ook interessant is om te weten. Een kilo lichaamsvet geeft ongeveer een energie van 7.700 calorieën. Dus als je 7.700 calorieën meer weet te verbranden per week dan je verbruikt, val je 1 kilo per week af. Als je dit dus deelt door 7 dagen is het 1.100 calorieën per dag die je minder moet eten.

Bij een tekort aan calorieën van 1.100 per dag, is de kans groot dat er 1.100 calorieën aan lichaamsvet wordt gebruikt als brandstof. Als je een week lang, elke dag 1.100 calorieën minder eet, dan je nodig hebt, val je dus 1 kilo per week af.

Als je een week lang, elke dag 1.100 calorieën minder eet, dan je nodig hebt, val je dus 1 kilo per week af

In mijn geval zou ik dan ca. 1.900 calorieën per dag moeten eten (3.000 – 1.100 = 1.900).
Ik heb het nagerekend en ik heb in 10 weken gemiddeld 1.734 calorieën per dag gegeten, dus 165 calorieën minder om 1 kilo af te vallen.

In 10 weken ben ik 12 kilo afgevallen. Dat klopt bijna precies met de 7.700 calorieën die je tekort moet hebben. Want voor 10 kilo moest ik 1.900 calorieën per dag eten. Ik heb er dus nog iets minder gegeten.

Het kan ook zijn dat de 3.000 die ik per dag denk nodig te hebben om break-even te draaien (niet afvallen en niet aankomen) niet klopt. Misschien is het 2.850 calorieën per dag, dan zou het precies kloppen.

Volg je het allemaal nog, ik zelf bijna niet meer. Maar de conclusie is, het klopt dus links of rechtsom allemaal heel aardig. Je ziet dat de hoeveelheid calorieën die je minder eet dan nodig is, je vet doet verdwijnen. Zie ook het artikel “Afvallen Met Minder Eten Of Meer Verbranden?“.

Verder heb ik weer mijn riem verder ingekort. Toch maar weer 2 gaatjes erbij gedaan. Sommige broeken zijn wel echt te wijd, maar met een riem is het nog te doen. Ik denk niet dat andere mensen aan mijn broek zien dat deze veel te wijd is. Mijn trui valt vaak over de riem, anders zie je wel de in elkaar gedrukte broek onder de riem.

Verder heb ik weer mijn riem verder ingekort

Mindset, Verleidingen en Positief

De mindset staat nog steeds op 100%. Het kost geen enkele moeite om Nee te zeggen tegen taart, koek, snoep. En ja, natuurlijk zou ik het wel eens willen. Er zit nog steeds een klein stemmetje die iets probeert te zeggen.

Maar het stemmetje wordt overruled, door de basis NEE die ik hanteer tegen suiker. Ik denk dan direct aan mijn lange termijn doel en wat ik momenteel al bereikt heb en nog wil bereiken. Zoals passen in mijn motorpak over een paar maanden.

Mijn hele mindset is veel positiever deze maand, ik merk het heel duidelijk. Ook veel dingen op het werk gaan mij makkelijker af en ik bereik meer. Heb ook veel meer zin om er tegenaan te gaan. Heel raar allemaal.

Mensen die klagen, die krijgen af en toe van mij de positieve kant van het verhaal, want die is er meestal ook. Ik zie het meestal veel positiever, daar kan er ook niets aan doen. Zie ook Mindset Aanpassen Van Moeilijk Naar Makkelijk.

Ik zie het meestal veel positiever, daar kan er ook niets aan doen

Ik luister nog steeds veel podcasts over ondernemen. Zelfs met het luisteren van podcasts wordt ik selectiever. Ik wil namelijk positieve verhalen van ondernemers horen of in ieder geval een positief gesprek. Als het dat niet is, skip ik de bepaalde podcasts na enkele minuten.

Het nieuws krijgt verder ook meer een klein deel van mijn tijd. Ik hoor net genoeg om te horen wat er speelt, maar ik hoef het niet 15 keer op een dag te horen (via radio, tv, facebook, de Telegraaf online, enz).

Als je geen zin meer hebt om al die negativiteit te horen, valt het je pas op hoeveel je er mee lastig gevallen wordt. Als de soorten media, praten elkaar allemaal na, als ik het eenmaal gehoord heb, dan weet ik het wel.

Vooral in het Corona tijdperk, waar we momenteel in zitten, iedereen praat elkaar na. Er wordt ook eigenlijk niets nieuws verteld, omdat men er gewoon nog te weinig van weet. Kortom, voor mij zo min mogelijk nieuws, het is voornamelijk negatief en daar heb ik helemaal geen zin in, ik blijf lekker in mijn positieve bubbel.

Nogmaals Een Ervaring Koolhydraatarm Uit eten

Ook deze maand weer uit eten geweest, nu met vrienden waar we wel vaker mee uit eten gaan. Geen enkel probleem. Het broodmandje werd voor mijn neus gezet, ik heb het doorgeschoven naar de anderen. Cola Zero als drankje, ondanks dat ik niet hoefde te rijden. Normaal had ik een Baco genomen, nu niet meer, al 1,5 maand geen alcohol.

Als voorgerecht heb ik soep genomen. Het zou kunnen dat er een aardappel in gedaan is door het restaurant. Ik was mij er bewust van, niet nagevraagd, maar gewoon lekker een champignon soep gegeten.

De aardappeltjes met kaas die bij mijn hoofdmaaltijd zaten, heb ik geruild tegen de sla die onze vriendin te veel vond. Perfect opgelost, geen aardappelen en wel extra groente. Het werd mij aangeboden, dus ik hoefde er niet eens om te vragen.

Verder geen dessert genomen, maar gewoon een koffie als nagerecht en volgens mij nog een koffie, omdat iedereen daarna ook nog koffie nam.

uit eten

Helaas hadden we geen foto gemaakt, maar toch even een leuk plaatje voor het artikel

Heel weinig mensen zien mijn bijna 11 kilo verschil

Het valt mij op dat weinig mensen zien dat ik ben afgevallen. Toch wel raar eigenlijk, je bent bijna 11 kilo kwijt en bijna niemand ziet het. Er zijn wel mensen die het zien, maar toch best wel weinig. Ik denk dat het vooral komt, omdat je de meeste mensen regelmatig ziet. Het proces gaat geleidelijk, dus het is geen shocking effect.

Komt ook een beetje door de Corona, we zien nu gewoon minder mensen. Verjaardagen worden niet gevierd. Dus je ziet minder mensen die je zo af en toe ziet, maar vooral familie, collega’s en goede vrienden. Soms kom ik wel iemand tegen die mij lang niet gezien heeft. Als het dan iemand is met een scherpe blik, dan krijg ik wel de vraag of ik ben afgevallen, maar zeker niet van iedereen.

Erg Veel Energie

Mijn energie is belachelijk, ik sta dagelijks te stuiteren. Zelfs met minder slaap heb ik nog veel energie, dat is wel eens anders geweest. Ik heb zoveel energie momenteel, dat als ik wakker wordt, ik aan sta, slapen lukt niet meer.

ik sta dagelijks te stuiteren

Met de website ben ik bijvoorbeeld erg bezig. Er moet heel veel gedaan worden. Als ik dan wakker ben, vind ik het bijna zonde om te gaan slapen, ik zie al het werk dat gedaan moet worden voor me.

Meestal probeer ik dan wel te slapen, maar als ik na 20 minuten nog wakker ben, dan ga ik er uit. Dan maar lekker aan de gang. Ik ben er niet heel blij mee, dat ik bij wakker worden ook echt wakker ben, maar het zal wel weer overgaan denk ik.

Koffie en cola minderen lukt wel, maar soms toch lastig

Het minder koffie drinken, gaat soms wel, maar soms ook helemaal niet. Hetzelfde geldt voor de Cola Light. Soms lukt het een dag, soms ook helemaal niet.

Meer dan een liter koffie is geen uitzondering en voor Cola Light geldt hetzelfde. Het is wel gelukt om thee af en toe te drinken als vervanger voor de koffie of cola. Maar het blijft nog een minimaal aantal keren dat ik thee drink.

Thee bij mijn computer in de werkkamer

Thee bij mijn computer in de werkkamer

Sporten of extra bewegen doe ik nog steeds niet

Deze maand best last van mijn knie. Ik ben aan het eind van de maand begonnen om een kniebandage te dragen, maar het lijkt nog niet veel te helpen.

Het is natuurlijk wel een mooi excuus om niet te sporten. Maar eerlijk gezegd had ik liever een pijnloze knie en ging ik een lekker stukje joggen. Gelukkig is sporten niet nodig, zie ook Afvallen Zonder Sporten Kan Dat? Ja, Zelf Gedaan, Lees Hoe!.

Ik had al wat last, maar er werd ook in en rond het huis gewerkt door werkmannen. Soms hielp ik met wat spullen sjouwen. Dat bleek achteraf toch niet handig geweest te zijn.

De knie speelde daardoor meer op. Maar goed als het te lang duurt ga ik naar de dokter, maar ik ben niet iemand die snel naar de dokter loopt, beetje zonde van de tijd. Meestal hoor je toch, rust geven enz.

Als het blijft moet ik wel, dan is er misschien toch iets aan de hand met de knie, maar eerst probeer ik hem wat meer rust te geven en draag vaak de kniebandage.

werk aan het huis

Achteraf bleek het meehelpen met dragen toch niet handig geweest te zijn.

Afvalprogramma beginnen

Bij familie aangegeven dat ik met een afvalprogramma ga beginnen. Mijn dochter zegt dan, dit is er al, dat is er al. Maar ja, er zijn nog steeds miljoenen mensen die het niet lukt af te vallen.

Hoe ik mijn mindset over kan dragen op anderen, dat weet ik eerlijk gezegd nog niet. Hopelijk helpt het mijn gedachten over te brengen. In combinatie van hoe ik eet. Ik zie de strategie eigenlijk in 2 delen. 1 is techniek van koolhydraatarm eten, door middel van juiste producten, moet lekker en makkelijk zijn.

Het 2e deel is de mindset, die is lastiger uit te leggen, maar ik ga nadenken hoe ik dat kan overdragen. Ik zou willen dat ik het uit mijn hoofd kon kopiëren op een geheugenkaart en bij iemand anders kon plaatsen 😉

Ik weet namelijk dat dit super belangrijk is, ik snap ook niet goed, waarom het niet eerder gelukt is. 30 jaar ben ik al bezig met de juiste mindset. Ik heb wel wat ideeën waarom het afvallen en volhouden nu wel lukt, vermoedelijk zijn het maar een paar zaken die je moet aanpassen.

Ik heb wel wat ideeën waarom het afvallen en volhouden nu wel lukt

Maar duidelijk keuzes is er 1 van. Duidelijke antwoorden, niet misschien of een beetje, je doet het wel of je doet het niet en moet beseffen dat je het mogelijk je leven lang moet doen. Dan hoef je niet steeds opnieuw te beslissen of je wel of geen suiker wil, je hebt 1 keer voor je leven gekozen, dus de vraag is er niet meer.

Maar goed, niet iedereen heeft er vertrouwen in dat een afvalprogramma wat kan worden, omdat er al zoveel is. En dat klopt natuurlijk. Maar in mijn huidige positieve mindset, moet ik het gewoon gaan doen, dus ga ik het toch doen. Al kan ik maar een paar mensen helpen, prima toch.

De weegschaal

Weegschaal valt vaak tegen, dat komt ook omdat ik er te snel achter elkaar op ga staan. Je verwachting is eigenlijk steeds hoger, je verwacht verschillen. Ik wil bijvoorbeeld zo graag onder die 100 kilo, slaat nergens op natuurlijk, het is maar een getal.

De weegschaal zelf doet soms ook raar. Vooral als ik de weegschaal verplaatst heb. Soms is het dan nodig er een paar keer op te staan. Pas dan krijg ik een waarde die steeds hetzelfde is. Maar gelukkig zie je over een lange termijn duidelijk het verschil. Ik probeer ook wat minder te wegen, om mezelf niet gek te maken.

Keukenkastje met beleg

Keukenkastje met beleg, alleen de pindakaas en heel soms de Sandwichspread gebruik ik nog wel eens

De Mijn eetmeter App

In de mijn eetmeter app houd ik nog steeds dagelijks bij wat ik gegeten heb. Het is ongelooflijk, de afgelopen jaren hield ik het niet langer dan een paar dagen achter elkaar vol. Het wordt ook steeds makkelijker, je wordt het handig in. Daarbij eet ik ook niet zo heel verschillend, dus veel staat al bovenaan bij mijn favoriete producten.

Met de app kan ik prima bijsturen of beslissingen nemen. Zo kan ik in de avond kiezen wat voor tussendoortje ik wil gaan eten. Iets van vet, koolhydraten of eiwit, wat mag ik nog? Stel dat ik al op veel vet zit en weinig koolhydraten, dan kan ik er voor kiezen om een eiwit shake te nemen bijvoorbeeld.

Vaak mag ik nog wel wat vet, dan is een stukje kaas of worst of andere vleeswaren ook even lekker. Of een combinatie van bijvoorbeeld vleeswaren met roomkaas, heerlijk.

Als ik nog koolhydraten over heb, wil ik ook nog wel eens een cracker nemen. Dat is dan in feite mijn snack, het is een soort toastje geworden. De app helpt dus heel goed om de juiste keuzes te maken. Verder houd ik mijn gewicht bij in de app, dat doe ik al vanaf januari 2017.

eetmeter app

Resume maand 2

 • Nog overtuigd dat ik de geheime code gekraakt heb
 • Ik kijk meer ook naar de calorieën
 • 7.000 calorieën minder per kilo klopt
 • Riem weer ingekort
 • De positieve mindset is er nog steeds, het werkt door in alles
 • Uit eten is geen enkel probleem
 • Bijna niemand ziet dat ik afgevallen ben
 • Belachelijk veel energie in deze maand
 • Minder koffie of Cola light lukt nog niet erg
 • Sporten of meer bewegen doe ik nog niet
 • Serieus besloten afval programma te maken
 • App wordt nog steeds dagelijks ingevuld

Start gewicht 6 juli 2020: 110,8
Gewicht na 1 maand: 104,9
Gewicht na 2 maanden: 100

Afgevallen/aangekomen:
1e maand: 5,9 kilo afgevallen
2e maand: 4,9 kilo afgevallen
Totaal: 10,8 kilo afgevallen in 2 maanden

Gerelateerde onderwerpen

Over de schrijver
Reactie plaatsen