Mindset Aanpassen Van Moeilijk Naar Makkelijk
02 oktober 2020 

Mindset Aanpassen Van Moeilijk Naar Makkelijk

Mijn mindset aanpassen van moeilijk naar makkelijk, is mij in een aantal weken is gelukt. Maar nog steeds ben ik mezelf aan het corrigeren. Je mindset aanpassen is lastig en vereist continue corrigeren.

Hoe je mindset aanpassen van moeilijk naar makkelijk? Maak vooraf duidelijke keuzes en maak de keuzes voor de lange termijn. Voer je vooraf gemaakte keuze ook daadwerkelijk uit. Hierdoor maak je het makkelijk voor je mind en heb je geen keuzestress meer. Wees trots op jezelf als het je weer gelukt is om je aan je vooraf gemaakte keus te houden. Zo houd je deze mindset vol.

De laatste maanden ben ik op de een of andere manier alles aan het ombuigen naar positief. Dat is allemaal na een aantal weken koolhydraatarm eten begonnen. Het is natuurlijk niet door het eten alleen gekomen, maar wat is er dan wel gebeurd?

Mijn Positieve Mindset Was Ik Tientallen Jaren Kwijt

Het gaat momenteel veel verder, dan dat de positieve mindset mij helpt bij het afvallen, het hele leven gaat mij veel makkelijker af. Soms geef ik tegen klagende mensen aan dat ik het anders zie als ik ze hoor klagen. En dat meen ik dan ook, ik zie het vaak anders, veel positiever dan de klagers.

Ben ik nooit negatief meer, zeker wel, niet alles is in 1 keer veranderd en van sommige dingen wordt je gewoon even somber. Maar zoals mijn Engelse moeder altijd zegt, en nog steeds, ook al is ze dement en zit ze in een verzorgingshuis (ze is van 1928). Go with the flow. Mindset is een Engels woord, in Nederland heeft men het over mentaliteit (mentaliteit in Wikipedia), maar voor mij dekt dat toch niet de lading.

Mentaliteit wordt vaak meer gebruikt hoe je jezelf naar derden opstelt. Bij afvallen gaat het vooral om volhouden, keuzes maken, dus meer over je interne gedachten en minder over hoe je denkpatroon van invloed is op anderen. Het is maar een woord, maar mindset voelt beter voor mij dan mentaliteit, daarom gebruik ik mindset, we blijven lekker in het Engels, net zoals mijn moeder haar term.

Go with the flow

Mijn moeder zei het vroeger altijd al tegen mij, Robbie gaat altijd go with the flow, die rolt overal makkelijk doorheen. Nou het is tientallen jaren helaas meer een strijd geweest om overal makkelijk doorheen te komen en niet alleen bij het afvallen. Maar schijnbaar was het in de kern wel bij mij aanwezig, als ik mijn moeder mag geloven.

En op dit moment, ja, ik heb het op de een of andere manier weer teruggevonden. Ik ben het gaan analyseren, wat is er gebeurd. Waarom kan ik nu van een zelfde situatie de positieve kanten kan zien en niet de negatieve kanten laat overheersen?

Zoals altijd, er is niet een simpel pasklaar antwoord te geven. Doe even dit of dat en je bent veranderd. Maar wat ik wel weet, het is een opeenstapeling van zaken, die een domino effect van positiviteit tot stand laten komen.

Het is wel degelijk begonnen met het koolhydraatarm eten. Daarvoor was ook een bepaalde mindset nodig. Het was ook een knop omzetten, zorgen voor duidelijke keuzes. Daarna ben ik verder gegaan met duidelijke keuzes, ook voor andere dingen in mijn leven.

duidelijke keuzes zorgen dat dingen makkelijker worden. Je hebt minder keuzestress

De duidelijke keuzes zorgen dat dingen makkelijker worden. Je hebt minder keuzestress. Denk maar aan open vragen of gesloten vragen. Bij een open vraag kun je een oneindig antwoord geven. Je kunt het antwoord als een compleet boek beantwoorden. Wat schrijvers ook wel eens doen.

Een gesloten vraag is heel kort. Denk maar aan je multiple choice vragen, waar je 3 keuzes hebt. Als je het voor jezelf tot 2 keuzes beperkt, wordt het nog korter. Is het antwoord ja of is het nee. Op deze manier probeer ik minder keuzestress te hebben, gewoon kiezen uit ja of nee.

multiple choice vragen

Multiple choice vragen

Van Moeilijk Naar Makkelijk

Wat ik denk dat heeft geholpen en het begin was van het domino effect. Ik maak het mezelf nu makkelijk en niet moeilijk. En dat is met koolhydraatarm eten begonnen, ik heb de makkelijke manier gezocht en gevonden.

Ik ben nog niet eens 2 maanden bezig en de positieve mindset is denk ik al na een paar weken na de start tot uiting gekomen. Onbewust ben ik meer dingen voor mezelf makkelijker gaan maken, dat is allemaal begonnen vanaf dat ik ook met makkelijk afvallen bezig was.

Het beginnen met makkelijk afvallen is schijnbaar iets besmettelijks geweest

Het is waarschijnlijk super vaag wat ik allemaal getikt heb, ik ga het met praktijkvoorbeelden toe te lichten. De positieve mindset is onbewust gekomen, dus ik probeer het nu zelf ook te verklaren, maar wat ik wel weet is dat het makkelijk maken van dingen helpt.

Met het afvallen heb ik het mezelf super makkelijk gemaakt. Op meerdere fronten heb ik het hele afvallen makkelijk gemaakt. En met de moeilijke dingen ben ik gestopt.

Koolhydraatarm afvallen doe ik met makkelijk en lekker eten. Ik maak het mij dus makkelijk met lekker eten dat makkelijk te maken is. Ik had ook moeilijke koolhydraatarme recepten in de vroege ochtend of in een half uur pauze kunnen maken. Van zoveel onnodig moeilijk gedoe wordt ik niet positief.

Makkelijke ontbijt keuze, cracker met eiersalade

Makkelijke ontbijt keuze, cracker met eiersalade

Daarom gebruik ik heel veel kant en klare koolhydraatarme producten. Mij zie je in de ochtend echt geen eitje bakken of van alles gaan snijden. Nee hoor, gewoon lekker makkelijk een cracker, halvarine en kant en klaar beleg. Wel koolhydraatarm natuurlijk.

Ook heb ik een eenvoudige makkelijke app op mijn smartphone, waarmee je producten kunt scannen, favorieten kunt aangeven en zo lukt het mij nu al om al 2 maanden alles bij te houden.

Normaal was ik met bijhouden al na een paar weken afgehaakt. Makkelijk werkt en je houd een positief gevoel als iets werkt, het is dus al 2 maanden gelukt. Yes.

Nu zijn er ook apps die hetzelfde kunnen, die mogelijk meer op koolhydraatarm gericht zijn. Maar ze zijn niet nodig en de app die ik gebruik kende ik al. Het was dus makkelijker om een voor mij bekende app te gebruiken.

De truc is, maak het jezelf makkelijk

In het begin van het afvallen heb ik een lijst op de computer gemaakt, met daarin vermeld per dag, mijn gewicht, mijn calorieën, hoeveel stappen ik gezet heb, mijn bloeddruk, mijn hartslag een extra vak voor bijzondere beweging.

Elke dag werk ik op de computer, de bloeddrukmeter ligt naast mij, maar met veel moeite en met terugwerkende kracht de lijst invullen, ben ik tot 1 week en niet helemaal volledig invullen gekomen.

Kortom, te moeilijk, te omslachtig om alle gegevens te verzamelen, te moeilijk werkt dus niet. Over de lijst heb ik geen positief gevoel. Normaal had ik er van gebaald, maar nu denk ik, het is weer een mooi voorbeeld van te moeilijk doen.

Door mijn algemene positieve instelling, denk ik, oké, ik kan de lijst deels gebruiken om later wel mijn gewichten en voedingswaarde in te zetten, vanuit de app, de totalen per maand bijvoorbeeld.

De bloeddruk 1x in de maand of nog langere termijn meten, laat misschien ook wat zien. Maar het eerste basis schema was bedacht om dit per dag te doen, allemaal te moeilijk te doen, dat werkt dus niet.

Te moeilijk werkt niet

Te moeilijk werkt niet

Moeilijk Naar Makkelijk Met Eenvoudige Keuzes Voor De Lange Termijn

Dit is wat mij in de praktijk super helpt. Ik ga voor makkelijke en duidelijke keuzes. Ik kom regelmatig bij een snoepautomaat die ik dan een hele avond regelmatig zie.

De snoepautomaat staat op mijn werk, wat buiten de deur is. Na 22.00 uur was dit altijd een probleem, want ik had dan geen brood meer en de maag laat even weten dat hij nog bestaat.

Om 23.00 uur trok ik er dan vaak 2 dingen uit. Bijvoorbeeld, 2 pakjes van 2 stroopwafels. Of 1 pakje stroopwafels en een snicker, of 1 pakje met 2 stroopwafels en een zakje winegums.

Toen ik ging beginnen met koolhydraatarm eten op 6 juli, ben ik er voor gaan staan. Toen heb ik alles bekeken. Niets paste helaas bij mijn koolhydraatarme producten portfolio, op 1 ding na.

Een blikje Cola Zero, dat heeft geen koolhydraten. Dat is het enige product dat ik er dus de afgelopen 2 maanden uit heb gehaald.

Hoe kan dit? Normaal gesproken trok ik er bommen met koolhydraten uit. Nou ik heb het dus makkelijk voor mezelf gemaakt. Ik hoef de automaat nooit meer te scannen, zal ik dit of zal ik dat, nee, ik druk op G2 en heb een blikje Cola Zero, de rest negeer ik.

Er is dus geen keuzestress meer in mijn hoofd, het is niet meer mogelijk om een ander product te kiezen. Ik heb de keuze gemaakt, dat alleen een blikje Cola Zero nog mogelijk is.

geen keuzestress meer in mijn hoofd

Geen keuzestress meer van verkeerde producten kopen. Ook geen keuzestress meer of ik een paar winegums uit het zakje zal halen (nog nooit gelukt) of een halve Snicker zou eten (ook nog nooit gelukt), want ik heb deze producten dus niet.

Totaal geen keuzestress meer, de enige keuze die gemaakt kan worden is een blikje Cola Zero. De enige keus die er dan nog is, neem je wel of geen blikje Cola Zero.

Om het nog verder uit te diepen. 1 van de automaten heeft nooit wisselgeld. De automaat geeft het ook netjes aan dat je gepast moet betalen. Daarom had ik altijd een berg kleingeld in mijn tas, wat hem behoorlijk zwaar maakte.

Nu maak ik het mezelf ook daarmee makkelijk, ik wilde nooit met mijn bankpas betalen, ik vertrouwde dat niet. Maar ja, iedereen doet het, het zal vast werken en even op je bank app kijken of het goed gaat en je weet het.

Dus ik neem ook geen kleingeld meer mee, het ligt ook niet meer verspreid door mijn tas, als het zakje weer eens gescheurd was. Ik betaal het blikje Cola Zero dus met mijn bankpas, makkelijker en goedkoper, want je betaald het exacte bedrag.

Weer een voorbeeld van het jezelf moeilijker maken dan nodig. De afgelopen maanden heb ik ook dit veranderd, waar ik het 6 jaar anders had gedaan.

Snoepkast

De snoepkast uit dit artikel

Moeilijk Naar Makkelijk: Verjaardagen en Uit Eten

Maak makkelijke keuzes, ook bij op het oog moeilijke situaties. Uit eten met familie of vrienden is ook zo een voorbeeld. Je kunt heel moeilijk gaan denken over je keuzes die je dan moet gaan maken.

Maar maak makkelijke (juiste) keuzes en het liefst voor de lange termijn. Dan hoef je nog maar 1 keer een keus te maken. Laat je niet gek maken door de sociale druk.

Bij uit eten krijg je vaak aardappelen bij je maaltijd, wordt standaard gegeven. Er zitten meestal opgebakken aardappelen of frites bij. Neem 1 keer de beslissing om deze nooit meer te nemen.

Vervolgens hoef je nooit meer de moeilijke keuze te doen, wel of niet deze aardappelen opeten. Je hebt het makkelijk voor jezelf gemaakt, het is geen vraag meer bij de volgende keren als je uit eten gaat.

Ook de mensen waarmee je bent, hebben op een gegeven moment wel door dat je aardappelen niet meer eet. Als je het nooit meer doet, krijg je er ook geen vragen meer over.

Wil je het uitleggen aan de anderen, prima, hoef je dat ook maar 1 keer te doen, daarna is het duidelijk voor iedereen.

Wil je het uitleggen, prima, 1 keer uitleggen is genoeg

Bij een normaal restaurant is het ook vaak makkelijk te doen, je besteld biefstuk met groente. Krijg je er dan aardappelen bij, geef die aan een ander of ruil het voor teveel groente of vlees die de ander heeft.

Wordt er vooraf brood met kruidenboter geserveerd. Neem 1 keer de keus dat nooit meer te nemen en laat de anderen die niet koolhydraatarm (hoeven) te eten dit eten, veel geluk ermee.

Een verjaardag zonder Light frisdrank. Nou neem dan 3x koffie of thee en daarna water, no problemo, de rest past niet in je koolhydraatarm eten. Chips nee, toastjes nee. Komkommer ja, blokje kaas ja, plakje worst ja, enz, ik doe dus verder gewoon mee met de “gezelligheid”.

Gezellig uit eten in restaurant

Gezellig samen eten

Ooit wel eens samen met een gezellige zak chips gepraat hahaha. Dat je alleen gezellig bent als je meedoet met eten of drinken, onzin natuurlijk. Je praat, danst of wat dan ook gezellig mee.

Alcohol is tegenwoordig bij mij ook gewoon nee. Niet 1 glas, niet 2 glazen, gewoon niet, keep it simple en maak een keus voor de lange termijn.

Al de bovenstaande voorbeelden komen letterlijk uit mijn ervaringen van de eerste paar maanden. Dus ik weet hoe moeilijk je denkt dat het is als je dit leest, maar het is dus maar 1 keer moeilijk, nou goed, 2 keer.

De 1e keer om te beslissen voor jezelf en de 2e keer als je het werkelijk moet gaan toepassen. Is het gelukt, wees trots op jezelf.Je gaat er dan voor zorgen dat je het vaker doet, je wilt toch trots zijn op jezelf? Zorg dat je verslaafd wordt om trots te zijn op jezelf.

Is het gelukt, wees trots op jezelf en wordt verslaafd aan trots zijn

Maak Een Makkelijke Keuze Over Sporten

Denk ik dat ik meer zou afvallen als ik zou sporten? In eerste instantie zou ik direct ja zeggen, omdat iedereen dat zegt. Want ik heb wel het idee dat ik dan meer calorieën zou verbranden.

Maar het is niet altijd zo eenvoudig, dat is namelijk maar 1 uitkomst van sporten, maar er zijn ook nadelen als je gaat sporten, maar daar hoor ik niemand over.

  • Wat doet het sporten verder met je?
  • Krijg je dan misschien ook weer meer honger, waardoor je misschien uiteindelijk meer eet dan je extra verbrand hebt?
  • Is je lichaam als je gaat starten met sporten terwijl je nog erg zwaar bent wel geschikt om te sporten?
  • Als je alles tegelijk gaat doen en anders eten en gaan sporten, dan verander je wel heel erg je normale patroon, is dat wel handig?

Je kunt misschien al uit mijn vragen afleiden, dat ik vind dat sporten best even kan wachten. Vooral als je erg te zwaar bent.

Je moet sowieso ontzettend veel sporten om een aantal calorieën te verbranden. Gevoelsmatig zeg ik, beweeg wat meer. Dat is namelijk makkelijk in te passen.

Neem de fiets naar de winkel in plaats van de auto. Maak het rondje met de hond iets groter. Neem de trap naar de eerste verdieping en niet de lift. Zet je auto wat verder van huis. Dat soort dingen.

Hond uitlaten

Maak het rondje met de hond iets groter

Waarom ik denk dat meer bewegen beter is te doen dan sporten? Dat meer bewegen goed voor je is, dat weten we allemaal wel. Maar een abonnement op de sportschool heb ik nooit lang vol kunnen houden. En dat geldt voor de meeste mensen.

Zelf thuis lukt het mij niet om te sporten. De hometrainer achter mij, staat bij het tikken van dit artikel echt op 1 meter afstand. Ik heb de hometrainer in de 10 jaar dat ik hem heb, nog amper aangeraakt.

Kortom, sporten is lastig. Als je het je dan ook niet lukt om naar de sportschool te gaan, dat motiveert niet, je hebt weer gefaald. Het schaadt je zelfvertrouwen.

Sporten is niet nodig om af te vallen. Mijn advies zou zijn, probeer meer bewegen in je dagelijkse bezigheden in te bouwen, dat is ook prima.

Sporten is niet nodig om af te vallen

Kijk bijvoorbeeld op je stappenteller op je telefoon wat je momenteel doet en houd dat een beetje bij, dat kan je ook motiveren net even meer te bewegen, omdat je de stappen per dag wilt halen.

Maak dus ook over sporten een makkelijke keuze. Ben je er niet aan toe, maak je niet gek, neem de keus om wel of niet te gaan sporten.

Is je keus nee, geen probleem, je geest geeft vanzelf aan wanneer je er aan toe bent. Misschien wel nooit en blijft het bij meer bewegen, ook prima. Zie ook Afvallen Zonder Sporten Kan Dat? Ja, Zelf Gedaan, Lees Hoe!.

Conclusie Van Moeilijk Naar Makkelijk

Alle voorbeelden in dit artikel om zaken van moeilijk naar makkelijk om te buigen, zijn voortgekomen uit mijn ervaringen van de afgelopen maanden. Als ik wil, dan tik ik er zo nog honderd voorbeelden bij, ook waarbij ik nog meer zaken van makkelijk naar moeilijk doe, die niets met afvallen te maken hebben.

Je moet natuurlijk wel een balans vinden, het moet natuurlijk niet zo zijn dat je jezelf er met een jantje van leiden probeert vanaf te maken. Sommige dingen zijn gewoon even moeilijk.

Maar ik denk als je het artikel gelezen hebt, je wel snapt wat ik bedoel met vooral uitdagingen, keuzes, van moeilijk naar makkelijk te laten gaan. Het belangrijkste is, maak een keuze voor de lange termijn. Als je deze keuze gemaakt heb, dan wordt alles makkelijker en heb je veel minder keuzestress.

Zorg dat je ook “go with the flow” gaat, het zal je letterlijk verlichten………..

Relevante artikelen

Over de schrijver
Reactie plaatsen