Deze Diëten Hebben Niet Voor Mij Gewerkt
29 september 2020 

Deze Diëten Hebben Niet Voor Mij Gewerkt

Al ruim 30 jaar was ik bezig proberen af te vallen. Maar het enige wat gebeurde, was wat bij bijna iedereen gebeurde, was dat ik na het stoppen van het dieet alleen maar zwaarder ben geworden…..

Waarom Afvallen Nu Wel Lukt? Afvallen doe ik nu met koolhydraatarm eten. Belangrijk is dat je minder koolhydraatarm eet en dat blijft doen. Koolhydraatarm eten is: duidelijk wat je moet doen, je kunt lekker eten, het kan met makkelijke recepten, het aantal koolhydraten kun je makkelijk dagelijks bijhouden in een app. Verder heb je de juiste mindset nodig om het vol te houden.

Hieronder die diëten die ik allemaal geprobeerd heb (en waarvan ik het nog weet), al deze diëten hebben niet gewerkt. Vermoedelijk zijn het nog veel meer diëten geweest in de laatste 30 jaar, maar ik weet echt niet alles meer. Sommige diëten heb ik ook meerdere keren gedaan.

Van een aantal diëten ben ik echt wel afgevallen, maar na het stoppen werd ik weer zwaarder. De diëten zelf vond ik ook zwaar. Hieronder bespreek ik de ervaringen die ik heb opgedaan met deze diëten, voor zover ik het nog weet, 30 jaar is best een lange periode.

En nog belangrijker, na het terughalen van de gevolgde diëten, kwam ik er ook achter, waarom het nu wel lukt. Overal heb ik wel wat van geleerd, maar voor mezelf heb ik nu de perfecte methode ontdekt, misschien heb jij ook wat aan mijn methode, hij is namelijk zeer simpel.

Uiteraard moet je koolhydraatarm eten. Dat moet technisch gezien goed uitgevoerd worden. Daar kun je heel veel over lezen op deze website. Maar ook superbelangrijk is je mindset. Om het vol te houden heb je de juiste mindset nodig. Lees daarom ook Mindset Aanpassen Van Moeilijk Naar Makkelijk.

Meer lezen waarom het afvallen mij nu wel lukt, download het e-book.

Afvallen Met Montignac Methode

De Montignac methode heb ik lang geleden gevolgd, ik denk zo een 20 a 15 jaar geleden. Ik had ook het boek gekocht. Dit was het boek “Ik ben slank want ik eet”. Wil je meer weten over de Montignac methode, dan kun je dit boek nog steeds kopen bijvoorbeeld op bol.com.

montignac-ik-ben-slank-want-ik-eet

Kort door de bocht is de methode van Montignac het gescheiden eten van Koolhydraten en Vetten. Daarbij werd ook nog onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten. Hoe zuiver de koolhydraten zijn, hoe beter.

Men heeft het over ongeraffineerde koolhydraten, dat betekent dat het onbewerkte koolhydraten zijn. In de huidige tijd, zitten er juist heel veel bewerkte koolhydraten in producten. Ongeraffineerde koolhydraten zitten in groenten, fruit en volkoren graanproducten. Denk ook aan havermout, zilvervliesrijst, volkoren pasta en volkoren brood.

Met de methode Montignac ben ik wel een paar kilo afgevallen, maar het was te ingewikkeld. Een paar kilo in een paar maanden is ook niet erg motiverend. Het is namelijk niet alleen gescheiden eten van koolhydraten en vetten.

Montignac maakt ook gebruik van een glycemische index van koolhydraten. Je hebt namelijk snelle en langzame koolhydraten. Het glycemische index getal geeft aan hoe snel je bloedsuikergehalte stijgt na het binnenkrijgen van koolhydraten.

Ondanks dat het na lang proberen, mij geen blijvend resultaat heeft opgeleverd, heb ik toch heb ik wel wat gehad aan de Montignac methode. Het heeft mij wel inzicht gegeven in het feit dat er geraffineerde en ongeraffineerde koolhydraten zijn. Verder dat er er snelle en langzame koolhydraten zijn, die bepalen hoe snel je bloedsuiker stijgt.

Als manier om af te vallen is Montignac veel en veel te lastig. Daarbij wordt de methode ook niet door iedereen ondersteund. Als je het boek leest, klinkt het allemaal logisch. Maar Montignac heeft de wetenschap nooit kunnen overtuigen van zijn methode.

Montignac heeft de wetenschap nooit kunnen overtuigen van zijn methode

Afvallen Met Sonja Bakker

Ergens in 2005 of 2006 ben ik samen met Caroline begonnen aan de Sonja Bakker methode. Volgens mij woog ik bij het begin van de methode rond de 104 a 106 kilo.

Ik ben wel afgevallen, maar ik moest wel vaak Nee zeggen op feestjes, het kostte erg veel moeite om het Sonja Bakker dieet te volgen. Met de Sonja Bakker methode ben ik wel zo een 8 afvallen. Ik weet nog dat ik heel even de 96 kilo heb aangetikt.

Een foto van mij op een motorvakantie met ongeveer dat gewicht, is momenteel een van mijn motivaties, ik wil weer in dat leren motorpak passen (update: met mijn methode in 2 maanden gelukt). Dus bedankt hiervoor Sonja, maar mijn huidige methode is simpeler en kan ik mijn leven lang volhouden.

Sonja Bakker Boek bereik je ideale gewicht

Heel eerlijk gezegd, ik weet eigenlijk niet meer wat er nou zo specifiek aan deze methode was, wel dat het een echte hype was. Wat ik nog wel weet, is dat je heel veel eierkoeken mocht eten, volgens mij ook als tussendoortje.

Het feit dat ik na een paar keer met dit dieet te zijn gestart, nu toch niet meer weet, hoe het werkte. Dat zegt eigenlijk genoeg, het is dus te ingewikkeld. Vermoedelijk moet je weer bepaalde menu’s gaan volgen, dat werkt dus niet. Je moet eetgewoonten op een simpele manier, zonder veel studie in je leven kunnen implementeren, dat is mijn methode.

Met de Sonja Bakker methode ben ik wel zo een 8 kilo afvallen, maar het kwam helaas weer dubbel terug

Afvallen Met Atkins Dieet

Atkins komt al heel aardig in de richting van wat ik nu doe. Maar doordat de producten commercieel gemaakt zijn, gaat het ook hier mis. Het boek kon ik eerlijk gezegd niet doorheen komen als ik het mij goed herinner. Te droge kost of te moeilijk.

Atkins is trouwens een Amerikaan die zijn methode in 1972 had bedacht, ook al werd het pas in de jaren negentig bekend bij het grote publiek. Montignac was een fransman en bracht zijn boek in 1986 uit, wat direct een succes werd.

Ik denk dat het succes van Montignac en dat mensen er toen zoveel mee bezig waren, ook Atkins heeft geholpen en zijn methode daardoor opnieuw is ontdekt, maar dat is een aanname.

Atkins heb ik na Montignac geprobeerd. Wat mij opviel, was dat ze allebei een andere methode hadden, maar dat ze ergens wel een klein beetje in dezelfde richting zaten. Atkins heeft het over minder koolhydraten eten en Montignac heeft het over gescheiden koolhydraten en vetten eten.

Maar de echte overeenkomst van beide is, zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten eten. Daar waren zowel Montignac als Atkins van overtuigd. Op dit moment past dat ook wel in onze huidige denkwijze, we willen van alle toegevoegde suikers af.

atkins-dieet-revolutie-boek

Beide heren zijn trouwens niet erg oud geworden, ik wil niet zeggen dat dit door hun methode komt, maar het verraste mij gewoon. Atkins is 72 jaar geworden en Montignac zelfs maar 65 jaar.

Beide waren niet te zwaar toen ze overleden, al dacht men van Atkins op een moment dat het wel zo was, maar dat bleek niet te kloppen. Maar zo zie je maar, garanties heb je nooit, zelfs niet als je een studie over voeding en of natuurgeneeskunde maakt.

Op de een of andere manier heeft Atkins niet voor mij gewerkt. Volgens mij wordt het te moeilijk gemaakt. Daarbij worden er ook Atkins producten verkocht. Het eerste wat je op een Atkins website ziet, zijn de repen met minder calorieën.

Tja, daar ga je al, dan ga je mensen dus aanleren om repen te eten, welliswaar geen Mars, Snicker, Bounty enz met veel suiker. Maar wel een reep, als is het dan met minder koolhydraten. Die Atkins repen heb ik ook bij mij gehad, als ik naar mijn werk ging, nou die gingen op hoor……….

Keep it simple, gewoon geen repen meenemen, die heb je echt niet nodig. Dan heb je ook geen keuzestress in je hoofd. Met keuzestress bedoel ik, zal ik wel of niet nemen. En bij wel nemen, heb je daarna vaak  een schuldgevoel als je er dan toch 1 of meer gegeten hebt.

Keep it simple, gewoon geen Atkins repen meenemen, je eet er snel teveel

Afvallen Met Het Ziekenhuisdieet

Heel eerlijk gezegd, ik weet het ook niet meer precies. Volgens mij waren het menu’s van bijvoorbeeld een week of een paar weken, wat je dan moest eten.

Als ik het goed heb bestond het vaak uit geroosterd brood, ei, een stuk fruit en misschien af en toe yogurt. De week erna mocht je geloof ik ook iets van tartaar of biefstuk.

Dit is niet iets wat voor mij gewerkt heeft, vermoedelijk was het te precies aangegeven, een lijstje volgen, dat werkt voor mij niet. Daarbij was het ook super saai, elke dag een yogurt of geroosterde boterham met ei. Dit dieet kwam bij mij na 2 weken mijn neus uit.

Dit dieet kwam bij mij na 2 weken mijn neus uit

Afvallen Met Het Bietjes dieet

Heel eerlijk gezegd, ik weet niet zeker meer of er een bietjes dieet was, of dat de bietjes deel uitmaakte van een bepaald dieet. Bietjes zijn groente en zijn zeker gezond.

Maar hoe het precies zat met de rode bietjes weet ik niet meer. Vermoedelijk waren ze een belangrijk onderdeel van een dieet dat ik nu vergeten ben.

Afvallen Met Weight Watchers (Caroline?, Boek?)

De Weight Watchers methode heb ik ook een paar keer geprobeerd in mijn leven. Al is het denk ik wel 20 jaar geleden voor het laatst. Ik heb mij nooit aangemeld. Volgens mij moest je publiekelijk op een weegschaal gaan staan, voor dat soort gekkigheid was ik niet te vinden.

Dus daar gaat het al mis om mij in een groep te krijgen. Ze kunnen toch gewoon vragen wat je gewicht is? Zal vast wel een goede reden hebben om publiekelijk op een weegschaal te gaan staan, maar mij krijgen ze dan niet als klant.

Wel heb ik het puntensysteem toen geprobeerd. Maar net als bij de meeste diëten, ik vind het te ingewikkeld. Natuurlijk is het te begrijpen, dat een bepaalde voedingsstoffen een aantal punten is. Maar ik vind het te omslachtig, dat is misschien een beter woord.

Maar goed, hoe dan ook, het heeft nooit gewerkt, ik denk niet dat ik meer dan 2 kilo met Weight Watchers ben afgevallen. Er zijn natuurlijk genoeg voorbeelden van mensen die wel zijn afgevallen, maar het is schijnbaar niet geschikt voor mij.

Schijnbaar is punten tellen niets voor mij

Afvallen Met Modifast shakes

Modifast shakes heb ik ook geprobeerd, ik denk zelfs wel een aantal keren. Ja het kan niet anders dat je hiermee afvalt. Maar dit is echt een crash dieet. Het lijkt mij niet goed voor je lichaam.

En ach, je lichaam kan echt wel wat hebben hoor, als je verder niets mankeert, dan zal je lichaam zo een crash dieet wel kunnen hebben. Maar als je al erg zwaar bent, dan vraag ik mij af of er niet (verborgen) onderliggende problemen zijn. Dan weet je maar nooit of het toch wat schade toebrengt.

modifast-shakes

Het grootste probleem dat ik met Modifast had was: “ik vond het niet te vreten”. Met tegenzin dronk ik 3 shakes per dag en verder alleen koffie. Het is 20 a 25  jaar geleden of zo, dat ik ze gebruikte. Waarschijnlijk zijn er nu meer smaken en misschien is de smaak nu wel beter.

Daarbij, ik had totaal geen energie. Ik werkte toen in Rotterdam, reed alleen al 200 tot 300 kilometer per dag (woon/werk/klanten). En dan zit je suf in de auto. Ook was ik veel minder scherp op mijn werk.

Ik weet niet of het nog steeds zo genoemd wordt, maar wij noemden het vroeger astronautenvoedsel. Maar dat is het echt niet, astronauten hebben echt meer nodig, ze komen bijvoorbeeld al met veel minder spieren terug op aarde.

Dus ik geloof niet dat alleen modifast genoeg is voor een astronaut. Misschien wel als ondersteuning, omdat je de poeders makkelijk kunt meenemen, je hebt geen koelkast nodig. 

Voor mij heeft het nooit gewerkt, ja een paar kilo was er snel af, maar nog sneller zaten ze eraan en meteen maar weer een paar extra. Even een paar weken Modifast en klaar “Als het te mooi klinkt om waar te zijn” dan is het dat meestal ook.

ik geloof niet dat alleen modifast eten genoeg is voor een astronaut

Helaas voor modifast, je zal je voeding structureel moeten aanpassen, ik vind het ook niet geschikt om even snel op te starten, waarom zou je, begin direct met een goed dieet.

Afvallen Met 500 of 1.000 Calorieën Per Dag

In theorie zou dit moeten werken. Als je meer verbruikt dan je nodig hebt, dan gaat je lichaam reserves aanbreken. Waarom lukt het dan toch niet bij mij?

Ik had gewoon teveel honger, 500 of 1.000 calorieën is weinig en je bent de hele dag aan het opzoeken wat nog wel of niet mag. Dus het is niet vol te houden, dat is het probleem, althans voor mij.

Ik had gewoon teveel honger

Afvallen Met Pillen

Volgens mij heb ik een paar keer een pil gehad, waarmee je dan zou afvallen. Welke weet ik niet meer, heeft niet echt veel indruk gemaakt. Vermoedelijk omdat ik ook wel wist, dat ik niet mijn leven lang pillen kan blijven slikken. Dus ik geloofde er niet in.

Het waren ook niet zulke spannende pillen als je tegenwoordig hebt. Deze pillen hadden volgens mij gewoon een natuurlijk extract, zonder dat ze echt veel deden. Misschien was het placebo effect wel het grootst.

Er zijn tegenwoordig volgens mij ook pillen, die je niet in Nederland kan kopen, maar wel in andere landen, die zouden kunnen helpen bij het afvallen. Alleen hebben deze pillen wel behoorlijke bijwerkingen. Als hartpatiënt mag je ze al niet nemen. 

Tja, als ik zoiets hoor, dan ben ik er eigenlijk al klaar mee. Val je lekker af met de pillen, krijg je last van je hart. De afslankpillen vallen niet onder de medicijnen, dus er zijn veel minder regels aan verbonden.

Afvallen met pillen, vergeet het gewoon. We willen voor al onze problemen wel een pilletje en voor sommige zaken is een pilletje prima, maar dan alleen als er geen andere oplossing is. Afvallen moet gewoon met anders eten.

Afvallen met pillen, vergeet het gewoon

Afvallen Met Consulten Bij Een Diëtiste

Jazeker, op aanraden van de dokter is Rob ook ooit een paar keer bij een diëtiste geweest. Maar Rob was altijd druk, dus het ging er even tussendoor. En het ging hetzelfde zoals het bij mij gaat als ik Fysiotherapie heb.

We nemen door welke “eetgewoonten” of bij fysio “oefeningen” ik moet gaan doen. Ik kom een week later terug en dan wordt gevraagd, hoe is het gegaan? Geen tijd, te druk op het werk, ik wist niet precies meer hoe de oefening ging enz, enz.

Ik heb geen zelfdiscipline, te moeilijk, niet overtuigd, ik weet niet wat het is, maar zo ging het wel altijd bij mij. Maar fysio is ook al lang geleden, misschien dat het nu…………nee vast niet hahaha.

Afvallen met diëtiste

Maar van elke ervaring leer je wel wat, ook van de diëtist weet ik nog wel een paar dingen en het is echt heel lang geleden. Als het over eetgewoontes ging, vroeg ze bijvoorbeeld hoeveel ik opschept in de avond.

Daarbij gaf ik aan, dat als er nog een restje in de pan zat, wat anders weggegooid zou worden, ik dat beetje alsnog nam als ik klaar met eten was. Het kon er nog wel in en zonde toch om weg te gooien.

Bijvoorbeeld spaghetti, daar zat meestal nog wel iets van in de pan. De diëtiste gaf toen wel een goed inzicht. Waarom is dat zonde om weg te gooien zij de diëtiste tegen mij, uiteindelijk komt het toch ook in het riool……………..

“uiteindelijk komt het toch ook in het riool……………..”

Afvallen Met Hüttenkäse

Deze weet ik niet precies meer of het was een dieet met heel veel hüttenkäse. Hüttenkäse is wel een bijzonder product. Het is sowieso ook koolhydraatarm en is een zuivelproduct.

Ik denk dat het paste in een van de caloriearme diëten die ik heb gevolgd. Maar het zou vermoedelijk als product ook prima in een koolhydraatarm dieet passen. Ik ga uitzoeken hoe het zit.

In principe ben ik voor makkelijke producten, maar misschien past hüttenkäse ook wel bij mijn makkelijke producten. Ik moet het eerst weer even proeven, want ik moet het wel lekker vinden, dat is de basis.

Afvallen Met Dr. Frank Methode

Echt afvallen met de Dr. Frank methode heb ik nooit gedaan. Wel heb ik het een beetje voor erbij gebruikt. Het principe was koolhydraatarm eten en dit aanvullen met heel veel eiwitten.

Je zag Dr. Frank in elk praatprogramma, mensen waren lyrisch en nu hoor ik er al jaren niets meer over. Een probleem was dat “te” veel eiwitten genomen werden en ook dat er teveel verzadigd vet werd gegeten. Mensen met wat mindere nieren kunnen problemen krijgen met teveel eiwitten eten, nieren kunnen dat dan mogelijk niet meer aan.

De nieren filteren namelijk de eiwitten, er hoort geen eiwit in je urine te komen. Dit gebeurd wel als de nieren de vele eiwitten niet meer kunnen filteren. Voor meer info zie dit artikel van de Vu. 

Boek gezond slank met dokter Frank

Verder werden de goede resultaten toegeschreven aan een mindere calorie inname en niet aan het systeem van Dr. Frank. Dat zou kunnen, maar dat is toch prima, dat is ook wat o.a. nodig is om af te vallen.

Ook werd Dr. Frank een beetje aangevallen, omdat hij zijn status als internist misbruikte voor een behoorlijk commercieel programma, volgens mij in combinatie met de Telegraaf. Op zich klinkt het in mijn ogen best als een goed dieet. Alleen misschien iets betere verhoudingen nemen en niet zo overdreven veel eiwitten eten. Waarom hoor ik helemaal niets meer van Dr. Frank?

Waarom hoor ik helemaal niets meer van Dr. Frank?

Overeenkomsten in al deze diëten

Toen ik met het artikel begon, was het een opsomming voor mezelf, om te zien wat ik wel niet allemaal heb gedaan om af te vallen in de afgelopen 30 jaar. Na het terughalen uit mijn geheugen van alle diëten, stel ik mij de vraag, waarom lukt het nu wel?

Eigenlijk zie je in veel diëten dezelfde maniertjes terugkomen, ook al zijn ze onderling verschillend, er zijn weldegelijk vergelijkingen te maken. Al typende kom ik er achter hoe het komt, ik heb dit vooraf niet bedacht. Dus wat jij nu leest, komt direct uit mijn hersenpannetje, grappig he.

In veel diëten zie je dat er nadruk wordt gelegd om bepaalde producten wel of niet te eten, per dag totaal verschillend, dat wel. Bij sommige diëten is het gewoon niet lekker wat je eet (Modifast bijvoorbeeld).

Bij bepaalde diëten is het teveel gedoe om te maken of om mee te nemen. Ook is het soms te veel uitzoekwerk, zoals punten tellen bij de Weight Watchers, dan moet je in je hoofd gaan omschakelen naar een andere methode.

Een ander probleem was, honger hebben, dan is de kans toch groot dat het eindigt in een vreetbui. Bij andere moet je weer speciale producten kopen, zoals bij Atkins.

Waarom Lukt Het Nu Wel?

Dat is mij hoe gek het ook klinkt, nu duidelijk geworden. Soms moet je eerst zien wat er niet werkt, voordat je erachter komt wat wel werkt. Leren lopen gaat ook met vallen en opstaan, letterlijk.

Gratis e-book De Geheime Code Gekraakt

Mijn gekraakte code KLAMMO leg ik mensen op verschillende manieren uit. Ik heb een e-book dat je gratis kunt downloaden. Hierin leg ik je de code uit, maar krijg je ook een stuk van mijn eigen persoonlijke verhaal mee.

Je leest een beetje de weg die ik heb afgelegd, om dan uiteindelijk na 30 jaar strijd de code te kraken. Ik ben na het ontdekken van de code 24 kilo afgevallen in 6 maanden tijd.

Klik op de link De Geheime Code Gekraakt om het e-book gratis te downloaden.

Programma “De Geheime Code Gekraakt”

2 jaar na het uitgeven van mijn e-book heb ik een betaald e-learning programma gemaakt, waarmee ik mensen leer de code in de praktijk te leren. Klik op de link om meer informatie over het programma gekraakte code te krijgen.

Met video, e-books, recepten, menu's leg ik je mijn methode tot in de detail uit en uiteraard kun je altijd mijn hulp vragen als er iets onduidelijk is of als je iets wilt overleggen.

Je kunt ook direct toegang tot het e-learning programma krijgen en vandaag nog beginnen.

Gerelateerde onderwerpen

Over de schrijver
Reactie plaatsen