Koolhydraatarm brood - de ultieme gids
31 januari 2023 

Koolhydraatarm brood - de ultieme gids

Bij koolhydraatarm afvallen wil je misschien ook graag brood blijven eten, omdat je altijd al brood at. Gelukkig is er brood met heel weinig koolhydraten, het zogenaamde koolhydraatarm brood.

Verschil koolhydraatarm brood en normaal brood? Koolhydraatarm brood is verkrijgbaar met gemiddeld 2,5 tot 7 koolhydraten per snee. In een snee normaal wit of bruin brood zitten gemiddeld 14 koolhydraten.

Koolhydraatarm brood smaakt een beetje als normaal bruin- of volkoren brood, het heeft vaak een grove structuur in vergelijking met wit brood.

Over smaak valt niet te twisten, maar gelukkig zijn er veel soorten en merken koolhydraatarm brood en je kunt het ook zelf bakken om het helemaal naar je eigen smaak te maken. Dus iedereen kan wel een lekkere soort koolhydraatarm brood vinden of maken.

Wat is koolhydraatarm brood?

Koolhydraatarm brood is een broodsoort die gemaakt is met ingrediënten die minder koolhydraten bevatten dan traditioneel wit of bruin brood.

Dit soort brood wordt meestal gemaakt met een combinatie van volle granen en andere koolhydraatarme ingrediënten, zoals amandelmeel, lijnzaadmeel, psylliumschil, kokosmeel en quinoameel.

Koolhydraatarm brood is een geweldig alternatief voor traditioneel wit brood, omdat het minder koolhydraten bevat, waardoor je je dagelijkse koolhydraatinname kunt verminderen.

Bovendien is koolhydraatarm brood gemaakt met volle granen en andere gezonde ingrediënten, waardoor je voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten en gezonde vetten binnen krijgt. Maar ook vaak veel vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Voordelen van koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood is dus een gezonder alternatief dan traditioneel wit brood, omdat het minder koolhydraten en meer vezels, eiwitten en gezonde vetten bevat.

Dat is dus direct al een voordeel van een koolhydraatarm dieet, je gaat gezonder brood eten. Wit brood heeft niet alleen te veel koolhydraten, maar bestaat ook uit vermalen bloem, wat veel minder voedzaam is. Koolhydraatarm brood dat is gemaakt met hele granen, kan je voorzien van veel vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Koolhydraatarm brood kan ook helpen bij het afvallen, omdat je lang een vol gevoel houd, omdat het beter vult dan traditioneel wit brood, heb je minder behoefte om wat te eten.

Koolhydraatarm brood is gemaakt met gezonde ingrediënten, als je koolhydraatarm brood samen gebruikt met koolhydraatarm eten, kan het ook helpen om je risico op het ontwikkelen van bepaalde chronische ziekten, zoals diabetes en hartziekten, te verminderen.

Voedingsinformatie op etiketten

Bij het zoeken naar koolhydraatarm brood in winkels, is het belangrijk te kijken naar de voedingsinformatie op de verpakking. De voedingsinformatie op de verpakking kan je een idee geven van hoeveel koolhydraten, calorieën, eiwitten, vetten, vezels en natrium er in het brood zitten.

Bij het zoeken naar koolhydraatarm brood voor een koolhydraatarm dieet, is het belangrijk te zoeken naar brood met weinig koolhydraten en ook weinig calorieën. Ook is het heel belangrijk dat er bakkerszout, gejodeerd zout of een andere term die aangeeft dat er jodium aan het brood is toegevoegd.

Daarnaast is het belangrijk te zoeken naar brood dat weinig natrium bevat, want we krijgen al veel te veel zout binnen, dat maakt het net nog even gezonder. Wil je het helemaal goed doen, dan let je ook nog of het koolhydraatarm brood is gemaakt met gezonde ingrediënten, zoals volle granen, noten en zaden.

Belangrijkste om op te letten op het etiket bij koolhydraatarm brood bij koolhydraatarm afvallen:

 • Aantal koolhydraten
 • Aantal Calorieën
 • Toegevoegd jodium
 • Hoeveelheid natrium

Populaire merken koolhydraatarm brood

Er zijn een aantal populaire koolhydraatarme brood merken verkrijgbaar. Populaire koolhydraatarme brood merken zijn:

 • TastyBasics (AH, Jumbo)
 • AH eigen merk
 • Smaakt (AH, Plus, meerdere online shops)
 • Goudeerlijk (Jumbo)
 • Jumbo eigen merk
 • Soma (Jumbo)

Bij het zoeken naar koolhydraatarm brood is het belangrijk de ingrediëntenlijst en voedingsinformatie op de verpakking te lezen om er zeker van te zijn dat het brood gemaakt is met gezonde ingrediënten en weinig koolhydraten en toegevoegde suikers bevat.

Koolhydraatarme verlaagde volkoren bollen

Brood is natuurlijk in verschillende vormen verkrijgbaar. Meestal denken we al snel aan een gesneden brood, maar je kunt het ook zelf snijden natuurlijk. Vaak eten we sneetjes brood, die we bijvoorbeeld ook belegd meenemen naar werk of school. Vaak dubbelgevouwen in een zakje of broodtrommel.

Maar net zoals bij gewoon brood, zijn er van koolhydraatarm brood ook koolhydraatarme bolletjes. Ook deze zijn bij dezelfde winkels en webshops te koop, waar je ook koolhydraatarm brood koopt. Let wel op je calorieën met bolletjes, als je wilt afvallen.

Een koolhydraatarm bolletje heeft soms andere waarden dan hetzelfde merk koolhydraatarm brood. Een bolletje is vaak al snel 50 gram per stuk of meer en een boterham is 35 gram per stuk. Dus 4 bolletjes zijn veel zwaarder dan 4 boterhammen en hebben meer dus meer koolhydraten, zeker als de bol bij een gelijk aantal grammen ook al meer koolhydraten heeft.


Waar kun je koolhydraatarm brood kopen?

Bijna overal waar je boodschappen haalt, kun je ook koolhydraatarm brood kopen. Zoals bij supermarkten in de stenen winkels, maar ook in de online webshops van supermarkten. Verder kun je brood bij speciale online shops kopen, zoal natuurvoedingswinkels, online drogisterijen en webshops met koolhydraatarme producten.

Verder kun je natuurlijk koolhydraatarm brood bij de plaatselijke warme bakker kopen. Doordat er zoveel mensen op zoek zijn naar koolhydraatarm brood, hebben zij meestal ook wel een lekkere variant met heel weinig koolhydraten.

Zorg wel dat je altijd kunt achterhalen hoeveel koolhydraten er per snee in zitten, ook bij de warme bakker. Omdat het brood vaak niet verpakt is en je geen tabel met voedingsstoffen hebt, moet je het dus vragen. Meestal heeft de bakker een eigen papier met de voedingsstoffen.

Bij Bakkerij het stoepje kun je ook koolhydraatarm brood op de markt kopen. Dus echt, je kunt overal koolhydraatarm brood kopen.

Koolhydraatarm brood kopen:

 • Supermarkten in de stenen winkels
 • Online webshops van supermarkten
 • speciale online shops
 • plaatselijke warme bakker
 • markt

Populaire supermarkten die koolhydraatarm brood verkopen zijn onder andere:

 • AH
 • Jumbo
 • Aldi
 • Lidl
 • Plus
 • Dekamarkt
 • Dirk van de Broek


Daarnaast zijn er een aantal online retailers die koolhydraatarm brood verkopen, zoals:

Hoe maak je koolhydraatarme brood

Als je liever zelf koolhydraatarm brood maakt, zijn er een aantal recepten beschikbaar.  Enkele populaire koolhydraatarme brood recepten zijn: amandelmeel brood, lijnzaad brood, psyllium husk brood, en kokosmeel brood.

Daarnaast zijn er een aantal andere koolhydraatarme brood recepten beschikbaar, zoals quinoa brood, chiazaad brood en pompoenzaad brood.

Wanneer je zelf koolhydraatarm brood maakt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het brood gemaakt is met gezonde ingrediënten en weinig koolhydraten en toegevoegde suikers bevat.

Verder is het belangrijk ervoor te zorgen dat het brood veel vezels en eiwitten bevat en ook dat je zorgt dat je gejodeerd zout gebruikt of zorgt dat je op je andere manier je jodium binnenkrijgt, bijvoorbeeld via een multivitaminen pil.


Tips voor het maken van koolhydraatarm brood

Bij het zelf maken van koolhydraatarm brood zijn er een paar tips om in gedachten te houden. Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het brood wordt gemaakt met gezonde ingrediënten, zoals volle granen en andere koolhydraatarme ingrediënten.

Ook is het belangrijk dat het brood weinig koolhydraten en toegevoegde suikers bevat. Het is ook belangrijk dat het brood veel vezels en eiwitten bevat. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat het brood vrij is van kunstmatige ingrediënten, zoals conserveringsmiddelen en additieven.

Misschien kun je ook al direct gejodeerd zout gebruiken, zodat je zeker weet dat je genoeg jodium binnen krijgt. Ten slotte is het belangrijk ervoor te zorgen dat het brood niet te dicht of te zwaar is, maar lekker luchtig.

5x koolhydraatarme brood recepten

Als je zelf koolhydraatarm brood gaat bakken, let er dan op dat je uitrekent hoeveel koolhydraten en calorieën het brood uiteindelijk heeft.

Ook is het verstandig te bedenken hoe je uiteindelijk je jodium binnenkrijgt. Het kan via het brood door middel van zout met jodium. Maar je kunt ook apart je jodium nemen via een multivitamine pil die jodium heeft of een jodium supplement. De consumentenbond heeft in 2017 een aantal jodium supplementen getest.

 1. AH Allerhande recept
 2. Koolhydraatarmrecept.nl
 3. Lowcarbchef
 4. Voedzaam & Snel
 5. Kardemom brood

3x Koolhydraatarme bolletjes recepten

 1. Lowcarbchef
 2. Ziektevrij leven
 3. Waymadi


Koolhydraatarme crackers en koolhydraatarm brood

In plaats van of in combinatie met koolhydraatarm brood, kun je ook koolhydraatarme crackers kiezen. Dat heeft als voordeel dat je minder calorieën binnen krijgt. Het nadeel is, dat je vaak wel meer crackers eet, omdat je er minder vol van raakt. Je kunt crackers ook als tussendoortje gebruiken.

Als je begint met crackers als tussendoortje te eten, raak je gewend aan minder eten. Op deze manier kun je langzaam overstappen van alleen koolhydraatarm brood naar alleen het eten van crackers.

Als je alleen nog crackers eet, krijg je minder calorieën binnen als je net zoveel boterhammen als crackers eet en zo kun je veel afvallen.

Persoonlijk wissel ik het af. Soms eet ik een paar dagen alleen crackers in plaats van koolhydraatarm brood. Soms een paar sneetjes koolhydraatarm brood en het overgrote deel crackers. Er zijn ook dagen dat ik alleen koolhydraatarm brood eet.

Je kunt dus met crackers en koolhydraatarm brood variëren. Als je ook nog van Griekse yoghurt of kwark houd, kun je variëren met brood, crackers, Griekse yoghurt of kwark als ontbijt, lunch en tussendoortjes.

Als je dan bedenkt hoeveel koolhydraatarm beleg er is en hoeveel smaken en/of toevoegingen er zijn voor yoghurt en kwark, kun je enorm variëren met ontbijt, lunch en tussendoortjes.

Proteïne brood

Proteïne brood is eigenlijk ook koolhydraatarm brood. Proteïne brood heeft zoals de naam al zegt, meer proteïne, ofwel eiwitten, want proteïne en eiwit is hetzelfde. Tevens heeft proteïne brood ook minder koolhydraten.

Dus ook proteïne brood kun je kopen als je koolhydraatarm brood wilt kopen. Op een vakantie kon ik in de plaatselijke supermarkt geen koolhydraatarm brood kopen. Maar wel proteïne brood, dus hiermee was het probleem van geen koolhydraatarm brood kunnen kopen ook opgelost.

Alternatieven als er geen Koolhydraatarm brood beschikbaar is

Als er geen voorraad is of je op een plek bent waar geen koolhydraatarm brood beschikbaar is, zoals bij iemand op bezoek of in een hotel enz. Dan kun je bijvoorbeeld helemaal geen brood eten. Je eet dan andere producten die beschikbaar zijn, zoals eieren, kaas, worst, die je anders als beleg had genomen.


Je kunt natuurlijk ook voor het brood gaan dat er wel is, kies als het kan voor volkoren brood, dat is sowieso gezonder. Neem dan minder volkoren brood dan je normaal zou doen, bijvoorbeeld de halve hoeveelheid die je normaal op dat eetmoment gehad zou hebben.

Je kunt ook kiezen voor hele andere producten, bijvoorbeeld yoghurt of kwark. Of je maakt een salade. Denk ook aan ei, je zo ontzettend veel met eieren. Je kunt gekookte eieren eten met of zonder mayonaise of zout, gebakken eieren, roerei of een heerlijke grote omelet eten met alles erop en eraan.

Als je eenmaal een kleine koolhydraatarme portfolio tot je beschikking hebt, dan zul je zien dat je creatief wordt in “noodsituaties”. Het komt mij niet vaak voor, maar ik vind het altijd wel een leuke puzzel om op te lossen.

 • Geen brood, maar iets anders
 • Alleen beleg (kaas, worst, enz)
 • Volkoren brood, maar minder sneetjes
 • Yoghurt
 • Kwark
 • Salade
 • Ei (gekookt, omelet, gebakken, roerei)

Welk brood heeft de minste koolhydraten?

Veel bakkers hebben brood met heel weinig koolhydraten. Bijvoorbeeld bakkerij het stoepje, die op de markt staan, hebben bolletjes en brood met zeer weinig koolhydraten.

Maar steeds meer bakkers hebben hun eigen brood, informeer bij je plaatselijke bakker. Vaak hebben ze zelfs een folder met de specificaties van het brood en dat moet ook, want we willen het natuurlijk wel zeker weten.

Even als voorbeeld, meesterbakker Remmerswaar Roodenrijs heeft brood van 2,5 koolhydraat per sneetje, dat is best weinig. Je kunt zelfs online bestellen, maar dan moet je wel in de buurt wonen, want ze leveren alleen in de buurt van hun winkels.

Hun winkelgebied: Rijswijk, Den Haag, Scheveningen, Wateringen, Kwintsheul, Poeldijk, Honselersdijk, Monster, Naaldwijk, 's-Gravenzande, Maassluis, Hoek van Holland en Maasdijk.

Maar niet getreurd, echt elke warme bakker, ook bakkers zonder website, hebben koolhydraatarm. Vraag jouw favoriete bakker wat de mogelijkheden zijn en zorg dat je wel echt iets op papier krijgt, want als je koolhydraten telt, wil je het zeker weten.

Is koolhydraatarm brood slecht voor je?

Nee, sterker nog, koolhydraatarm brood is een broodsoort die zeer gezond is. Koolhydraatarm brood is gemaakt met volle granen en andere gezonde ingrediënten. Het zit vol met voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten en gezonde vetten. Maar ook met vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Dit soort brood wordt meestal gemaakt met een combinatie van volle granen en andere koolhydraatarme ingrediënten, zoals amandelmeel, lijnzaadmeel, psylliumschil, kokosmeel en quinoameel.

Koolhydraatarm brood is gemaakt met gezonde ingrediënten, als je koolhydraatarm brood samen gebruikt met koolhydraatarm eten, kan het ook helpen om je risico op het ontwikkelen van bepaalde chronische ziekten, zoals diabetes en hartziekten, te verminderen.

Conclusie koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood is een geweldig alternatief voor traditioneel wit brood. Dit soort brood wordt meestal gemaakt met een combinatie van volle granen en andere koolhydraatarme ingrediënten, zoals amandelmeel, lijnzaadmeel en psylliumschil.

Koolhydraatarm brood is een gezonder alternatief voor traditioneel wit brood, omdat het minder koolhydraten en meer vezels, eiwitten en gezonde vetten bevat.

Bij het zoeken naar koolhydraatarm brood is het belangrijk om de ingrediëntenlijst en voedingsinformatie op de verpakking te lezen en te zoeken naar brood met weinig koolhydraten, weinig calorieën en toegevoegd jodium. Verder is het fijn als er veel vezels en eiwitten in zitten en zo min mogelijk toegevoegde suikers.

Ten slotte, als je liever zelf koolhydraatarm brood maakt, zijn er een aantal recepten beschikbaar. Bij het zelf maken van koolhydraatarm brood is het belangrijk dat het brood gemaakt is met gezonde ingrediënten en weinig koolhydraten en toegevoegde suikers bevat en je gejodeerd zout gebruikt of op een andere manier aan je jodium komt.

Let er ook op als meerdere huisgenoten van dit brood eten, dat ook zij de jodium binnen blijven krijgen. Download ook het gratis e-book met de Geheime Gekraakte Code over koolhydraatarm afvallen en leer hoe je zelf koolhydraatarm brood kunt maken en je doelen voor gewichtsverlies kunt bereiken.

Bronnen:

Vanaf januari 2017 eet en drink ik al koolhydraatarm en lees ik er veel over. Veel kennis heb ik in de praktijk opgedaan, door zelf te ervaren wat wel en niet werkt en waarom wel of niet.

Verder een aantal specifieke bronnen voor dit artikel:

In mijn programma De Geheime Code Gekraakt geef ik ook de keuze koolhydraatarm brood, crackers of yoghurt. Wil je meer weten over de Geheime Gekraakte Code, lees dan ook mijn gratis e-book de Geheime Code Gekraakt.Over de schrijver
Reactie plaatsen