Waarom pindakaas prima als beleg in een koolhydraatarm dieet past
30 juni 2023 

Waarom pindakaas prima als beleg in een koolhydraatarm dieet past

Al van kinds af aan ben ik dol op pindakaas. Je zou het misschien niet denken, maar pindakaas past prima in een koolhydraatarm dieet. In Nederland zijn heel veel mensen gek op pindakaas, hoe mooi is het niet dat dit dan gewoon in je koolhydraatarme dieet past.

Toen ik met koolhydraatarm afvallen begon, at ik geen pindakaas meer als broodbeleg. Het stond namelijk in dezelfde kast, waar ook jam, hazelnootpasta, vlokken, hagelslag, gestampte muisjes, stroop, honing, enz in stond. Tja, zo zag mijn keukenkastje met beleg er een beetje uit, heel veel producten met suiker.

De pindakaas liet ik dus ook links liggen, de meeste beleg producten kwamen uit de koelkast, zoals kaas en vleeswaren. Achteraf gezien, had de pindakaas ook prima gepast, want pindakaas heeft ook weinig koolhydraten, maar ik besefte dat gewoonweg niet.

Pindakaas kan een goede keuze zijn als beleg in een koolhydraatarm dieet vanwege verschillende redenen:

Lage koolhydraten: Pindakaas bevat relatief weinig koolhydraten. Hoewel het koolhydratengehalte kan variëren tussen verschillende merken en varianten, bevat pindakaas over het algemeen minder koolhydraten dan traditioneel broodbeleg zoals jam of honing.

Rijk aan eiwitten: Pindakaas is ook rijk aan eiwitten. Eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen die je langer een verzadigd gevoel kunnen geven en helpen bij het behouden van spiermassa tijdens het afvallen.

Gezonde vetten: Pindakaas bevat voornamelijk gezonde onverzadigde vetten, zoals enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetten zijn gunstig voor je hartgezondheid en kunnen helpen bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel.

Voedingsvezels: Pindakaas bevat ook voedingsvezels, die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering en het bevorderen van een verzadigd gevoel na de maaltijd.

Voedingsstoffen: Pindakaas is een goede bron van verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine E, magnesium, en gezonde plantenstoffen zoals antioxidanten.

Het is belangrijk om te vermelden dat pindakaas, net als andere voedingsmiddelen, nog steeds calorieën bevat. Daarom is het belangrijk om pindakaas met mate te consumeren en rekening te houden met je totale calorie-inname. 

Kies bij voorkeur voor natuurlijke pindakaas zonder toegevoegde suikers of oliën, omdat deze vaak de gezondste optie is. In elke supermarkt heb je tegenwoordig wel een 100% variant, maar een gewone pindakaas kan in principe ook.

Kijk in ieder geval hoeveel koolhydraten er in de pindakaas zitten en let een beetje op de calorieën als je ook wilt afvallen, neem dan geen hele grote porties.

Je kunt pindakaas eventueel ook gebruiken als satésaus. Dus bijvoorbeeld door je bloemkoolnasi, dat doe ik zelf vaak. In de kant en klare satésauzen zitten vaak meer koolhydraten, wat pindakaas erdoor en je bent ook klaar.

Over de schrijver
Reactie plaatsen