Hoe Is Het Mij In Maand 4 Vergaan?
12 november 2020 

Hoe Is Het Mij In Maand 4 Vergaan?

Om maar met de deur in huis te vallen, maand 4 ben ik ook weer zonder veel problemen doorgekomen. Eerlijk gezegd, ik had ook niet anders verwacht. Voor mijn gevoel volg ik dan ook nog maar voor 10% of zo een dieet.

Dat kleine stukje dieet dat ik volg, is dan eigenlijk de juiste keuzes maken en jezelf dingen ontzeggen die het kleine stemmetje in mijn hoofd toch nog roept. Maar het is nog maar een klein stemmetje, hij heeft al niet veel meer te vertellen in mijn hoofd.

De overige 90% wat betreft koolhydraatarm eten, is eigenlijk gewoon mijn eetpatroon geworden. Dat kost dus geen moeite, het is gewoon zoals ik eet, dat maakt het allemaal erg makkelijk.

Dat betekend, overdag vezelrijke crackers of koolhydraatarm brood met hartig beleg. In de avond een koolhydraatarme maaltijd, meestal groente en vlees. Als avondtussendoortje bijvoorbeeld om 21.00 uur ook iets hartigs als kaas of een cracker met hartig beleg.

Ik heb het bewust over overdag, want ik neem wel ontbijt en lunch, maar eet dan geen berg. Liever eet ik wat meer verspreid over de dag, dus in de ochtend om 8.00 uur een cracker en om 10.30 uur weer een cracker. Dan 2 als lunch en 1 of 2 in de namiddag bijvoorbeeld.

Soms lukt het mij niet, heb ik gewoon teveel trek, dan eet ik meer crackers in 1 keer. Ik heb gewoon geen zin om honger te lijden. Zeg maar trek hebben, honger lijden is wel even wat anders natuurlijk.

Maar als ik er dan meer tegelijk eet, kan ik er wel een paar uur tegen, maar als ik buiten de deur ben en alles is op, is het toch vervelend. Meestal vang ik de trek dan op met meer drinken. Een greep in een snoepautomaat is voor mij geen optie.

Vroeger nam ik dan ook nog wel eens een bekertje chocolademelk uit de automaat, maar dat zijn allemaal geen opties meer. Wel bijvoorbeeld heet water uit de automaat met een zakje bouillon soep.

Salade met kipkrokant

Kant en klare slaschotel en kipfilethaasjes, makkelijk en lekker.

Jodium Tekort Oplossen

Begin van deze 4e maand, ben ik mij meer gaan verdiepen in mijn voedingsstoffen, omdat ik denk dat ik mijn etenswijze nog heel lang wil gaan volhouden. Misschien wel levenslang, maar dat weet ik nu gewoon nog niet.

Omdat ik nog steeds alles dagelijks bijhoud in de app, zie ik precies wat er gebeurd en kan ik met een druk op de knop overzichten krijgen. Zo is er in de eetmeter app een 30 dagen overzicht.

De koolhydraten en vetten zullen in deze app van het voedingscentrum nooit bij mij een voldoende geven. Deze worden jammer genoeg aangegeven in percentages van je voeding. De app en voedingscentrum zitten helemaal op de schijf van vijf, waarbij je de energie vooral uit koolhydraten haalt, tja, dat doe ik natuurlijk niet en dat hoeft ook niet.

Dus aan deze waardes heb ik niets, deze staan bovenin de app in je resultaten. Maar waar ik wel wat aan heb, is het overzicht van vitaminen en mineralen. Hier stonden toch wel wat tekorten, had ik natuurlijk al lang gezien, maar zo snel schiet ik niet in paniek.

Maar nu ik de 4e maand in ging, met het idee dat mijn etenswijze nog veel langer ging duren, heb ik toch maar eens gekeken hoe ik mijn vitaminen en mineralen op orde kon krijgen. Ik was begonnen met te bedenken wat ik aan het jodiumtekort zou gaan doen. Omdat ik ooit problemen heb gehad met mijn schildklier, wilde ik deze het eerste aanpakken. Jodium krijgen we in Nederland, over het algemeen, te weinig binnen, vooral als we geen brood eten.

Jodium zit bij normaal eten te weinig in onze Nederlandse voeding. Daarom is aan het zout van de bakkers jodium toegevoegd, zo wordt voorkomen dat grote groepen mensen te weinig jodium binnenkrijgen.

Dit zout noemt men dan bakkerszout. Dit is belangrijk om te weten, daarom heb ik een artikel gemaakt over bakkerszoutIn mijn crackers wordt geen bakkerszout gemaakt, dus ik krijg via de crackers geen jodium binnen. Wel via zeevis en uit wat groente, maar dat bleek te weinig, in de app zag ik dat ik ongeveer 50% tekort kwam.

Ik ben nog even wat meer koolhydraatarm brood met bakkerszout gaan eten om het op te lossen. Het jodium per dag was dan wel hoger, maar de calorieën ook, in brood zitten toch meer calorieën dan in mijn crackers.

Ook heb ik in onze keukenkastjes gekeken of we ook wel Jozo in huis hadden. Jozo staat voor JOdiumZOut, nou daar kwam iets geks naar voren, wel Jozo, maar het bevatte geen jodium. Ook weer een artikel over Jozo gemaakt om anderen te waarschuwen.

In eerste instantie heb ik mij helemaal in jodium supplementen verdiept. Het beste jodium supplement heb ik gezocht en gevonden. Lees er meer over in het artikel. Zoals je ziet, ik ben flink aan de studie geweest om alles uit te zoeken over jodium. Het heeft uiteindelijk zelfs 3 artikelen op de website opgeleverd.

Potje Jozo puur zout in keukenkastje

We hadden wel Jozo zout staan, maar daar zat geen jodium in.

Oplossen Van Vitaminen En Mineralen Tekorten

Naast het jodiumtekort, zag ik in mijn app 30 dagen overzicht nog meer tekorten aan vitaminen en mineralen, dus ben ik verder gaan kijken hoe ik deze tekorten kon verhelpen. Vitamine C kwam ik bijvoorbeeld ook tekort. Heel verklaarbaar, want ik eet helemaal geen fruit de laatste 3 maanden. Het zit natuurlijk ook wel in groente, dus ik krijg wel vitamine C binnen, maar niet genoeg volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid norm.

Potjes vitamine C staan hier ook altijd wel in huis, dus ik heb een paar dagen een pilletje genomen. Deze ook in de app ingevoerd en dan zie je direct het tekort aan vitamine C verdwijnen.

Al langer slikte ik een magnesium pilletje, omdat ik soms best last van spierkrampen had (al jaren), dat pilletje leek te helpen. Maar ik had nu een jodium supplement, magnesium pil en vitamine C pilletje. Zonder magnesium pil, had ik trouwens ook een tekort aan magnesium gehad.

Als ik heel eerlijk ben, dan denk ik dat ik altijd al de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden van bepaalde vitaminen en mineralen niet heb gehaald. Al tientallen jaren niet, want zo gezond at ik nou ook weer niet.

Fruit bijvoorbeeld, at ik sowieso niet heel veel. Wel veel bananen op brood, ook nog met suiker of zoetstof er op……….. Maar ja, ook al laat ik de suiker weg op mijn banaan, in een grote banaan zitten al 33 koolhydraten. Dus bananen zijn momenteel geen optie meer voor mij. 33 koolhydraten is ongeveer 50% van mijn dagelijkse hoeveelheid koolhydraten per dag.

Zonder dat je alles in een app invoert, zie je natuurlijk ook niet of je er wel of geen tekorten van hebt. Dus geen idee of ik wel of niet tekorten heb gehad in het verleden, maar vermoedelijk wel.

Echter, nu weet ik het wel, dus nu ik van plan ben mijn koolhydraatarm eten heel lang vol te houden, wil ik toch proberen de tekorten op te lossen. Ik had een aantal tekorten of bijna tekorten.

Maandoverzicht eetmeter app

Ziet er toch wel afschrikkend uit zo een maandoverzicht met rode vlakken

Multivitaminen Pillen Gaan Gebruiken

In eerste instantie heb ik gekeken of ik supplementen/pillen kon kopen voor deze specifieke vitaminen en mineralen. Maar ik vond het echt te duur worden en ook te onhandig, een handje pillen gaan nemen elke ochtend. In mijn hoofd zat een soort blokkade over multivitaminen, omdat je altijd hoort dat er veel en veel te veel in zit. Soms wel 1.000 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden.

Zoals ik dat ook met jodium heb gedaan, ik ben er vol ingedoken en dit bleek niet altijd zo te zijn. Er zijn weldegelijk multivitaminen zonder dat er overdreven veel in zit. Je krijgt natuurlijk ook mineralen en vitamines via je voeding. Je hoeft dus alleen een klein beetje extra.

Lang verhaal kort, ook hier heb ik van alles over gelezen, zelfs een lidmaatschap genomen bij de consumentenbond, om een test te kunnen inzien. Op basis van de test heb ik zelf mijn onderzoekje voortgezet.

Ook over de multivitaminen pillen heb ik een artikel gemaakt. Halverwege de maand ben ik gestopt met het jodium supplement, de vitamine C en de magnesium. Maar heb ik alles wat ik tekort kwam opgelost met een Multi vitaminepil van het Kruidvat.

En wel de versie voor de vrouw, dat vond ik namelijk de beste. Voor vrouwen zijn de hoeveelheden vitamines en mineralen in een pil lager dan voor de versie voor mannen. Genoeg is genoeg, te veel is zeker niet altijd beter, ook niet voor vitamines.

Rob gebruikt de Multi vitaminepil voor de vrouw, ja lach maar 😉

De pillen van het Kruidvat hebben niet overdreven veel, waardoor je nieren het niet heel druk hebben om het te veel te filteren. Verder zijn de potjes met pillen echt goedkoop. Soms heb je ook nog acties, waarbij je er 2 voor de prijs van 1 krijgt of zoiets.

Maar je hoeft echt niet op de actie te wachten als je nu pillen wilt kopen, koop dan alvast 1 potje, daar doe je 2 maanden mee (60 pillen en gebruik is 1 per dag). Per dag kost het tekort wegwerken je 5 cent. De versie die ik gebruik is de Kruidvat multivitaminen A-Z voor de vrouw.

potje kruidvat multivitamine a-z vrouw

Stinkt Uit Je Mond

Wat ik ook wel grappig vond de afgelopen maand, was het bezoekje bij mijn dochter/kapster. Ik zat in de kappersstoel bij mijn dochter. Om te beginnen, hoeft het kapperschort niet meer op het 1 na laatste gaatje, de stierennek is wat dunner geworden.

Maar toen ik er zat, zei ze, je stinkt wel heel erg uit je mond. Ik zei fijn om te horen, dan weet ik dat ik nog in ketose ben, dan sta ik dus nog steeds in vetverbrandingDat was wel even een momentje dat ik dacht, oh ja, ik eet nu anders. Het kan natuurlijk iets geweest zijn wat ik gegeten had of het was de ketose, dat weet ik niet.

Toch neem ik nu maar weer wat vaker een suikervrije kauwgom. Met de huidige Corona kom je sowieso minder dicht bij mensen, dus op dit moment zullen niet veel mensen er last van hebben. Mijn vrouw hoor ik er niet over, dus misschien was het alleen op dit moment.

Blijkt het wel zo te zijn, dan ga ik wat meer suikervrije kauwgom eten. Maar voorlopig ben ik er nog niet helemaal achter of het een continu probleem is, omdat ik nu ook niet tegen andere mensen van dichtbij mag blazen.

Wel Gezondigd Halverwege Deze Maand

Halverwege de maand, had ik een enorme behoefte om te gaan snoepen. Het stemmetje liet zich weer even horen. Ik heb even getwijfeld, maar dacht, klein stukje dan maar. Ik heb de reep waarvan ik in mijn eerste maand had gesnoept uit de folie gehaald en er 1 klein stukje van afgebroken. De chocola viel erg tegen, weer die vieze nasmaak, nee, met de pure chocola ben ik wel even klaar.

Maar goed, om ik wilde gewoon wat zoet en lekkers hebben. Dus een zak met honingdrop opengemaakt en er 5 dropjes uitgehaald en lang op gezogen. (lang voor mijn doen dan) Drop is natuurlijk echt veel koolhydraten, dus 5 was al meer dan genoeg, eigenlijk veel te veel, zeker in combinatie met de chocola.

Paar dagen later, had ik weer zo een zin in de honingdropjes. Ik wist natuurlijk dat ze in het kastje lagen, een zak vol. Toen heb ik er weer een paar genomen en er zo lang mogelijk proberen van te genieten.

De rest van de maand heb ik er geen last meer van gehad. Ik denk dat de zak nog steeds in het kastje ligt en als ik er nu aan denk, ja, honingdropjes vind ik lekker, maar het moet geen gewoonte worden.

Verder heb ik ook nog een verjaardag gevierd van een stel vrienden. Door de Corona was het geen echt feestje, we waren maar totaal met zijn vieren bij de jarige thuis. Koffie, Cola Zero en kaas en worst. Dus verder helemaal geen probleem geweest. De chips kan ik gewoon laten liggen, no problem.

Eind Van De Maand, Tekorten Zijn Weggewerkt

Aan het eind van de maand, kon ik in het maandoverzicht van de app zien, dat alle tekorten zo ongeveer waren weggewerkt. Dat vitaminepilletje doet zijn werk. Je ziet in het overzicht in 1 oogopslag dat de rode vlakken met tekorten overgaan van rood naar geel en uiteindelijk wordt geel dan groen. Dus voor 5 cent per dag heb ik de tekorten opgelost.

Wat ik trouwens ook deze maand iets meer ben gaan doen, is halfvolle melk drinken. Niet heel veel, 2 of 3 mokken per week denk ik. Daarmee blijf ik nog steeds laag in koolhydraten en calorieën.

Maandoverzicht voedingswijzer app, tekorten weggewerkt

Maandoverzicht voedingswijzer app, tekorten zijn weggewerkt. Let niet op Vet en Koolhydraten, die zijn voor koolhydraatarm eten prima.

Resumé van de 4e maand

Regelmatig sta ik op de weegschaal. Er leek deze maand niet heel veel te gebeuren. Soms wat eraf, soms weer wat erbij.  Ik weet dat wegingen behoorlijk kunnen verschillen, bijvoorbeeld door je vochtgehalte, alleen daarmee kun je al 1,5 kilo per dag verschillen. Dan nog onverwerkt voedsel en je ziet wat de verschillen kunnen zijn.

Maar ik zag niet echt veel gebeuren, ik dacht lange tijd dat het een kilo of 2 zou worden deze maand. Toch ging het de laatste anderhalve week ineens snel. Wat precies de reden was weet ik niet.

Of toch ineens wat snel afgevallen, of de metingen gaven een verkeerd beeld door bijvoorbeeld verschil van vocht en onverwerkt voedsel of een combinatie van alles bij elkaar. Hoe dan ook, het eindresultaat van de meting op de laatste dag gaf toch een totaal van 3,3 kilo afgevallen deze maand. Dus er is weer een jasje uitgedaan.

Over dat jasje gesproken, ik weet niet of het komt omdat het lichaam het druk heeft met vetten verbranden of om dat het komt dat ik een dunnere jas heb (afgevallen), maar ik heb het wel kouder de laatste tijd en pak eerder een trui of vest.

Start gewicht 6 juli 2020: 110,8

Gewicht na 1 maand: 104,9
Gewicht na 2 maanden: 100
Gewicht na 3 maanden: 97
Gewicht na 4 maanden: 93,7

Afgevallen/aangekomen:

1e maand: 5,9 kilo afgevallen
2e maand: 4,9 kilo afgevallen
3e maand: 3 kilo afgevallen
4e maand: 3,3 kilo afgevallen

Totaal: 17,1 kilo afgevallen in 4 maanden

Over de schrijver
Reactie plaatsen