Jozo Zout Zonder Jodium, Opletten Geblazen!
12 oktober 2020 

Jozo Zout Zonder Jodium, Opletten Geblazen!

Jozo zout zonder jodium bestaat ook. Na een paar maanden koolhydraatarm eten kwam ik erachter, dat de naam Jozo je op het verkeerde been kan zetten. De naam Jozo staat voor JOdium ZOut, zout met jodium, maar dat blijkt zeker niet altijd zo te zijn.

Waarom Opletten Op Jozo Zout Zonder Jodium? De merknaam JOZO staat voor JOdium ZOut, omdat het zout een toevoeging van Jodium had. Maar ondertussen voeren ze ook de merknaam JOZO zonder dat er jodium aan het zout is toegevoegd. Dat maakt het verwarrend voor de consument.

De merknaam Jozo bestaat al sinds 1929. Jozo was een zout dat een toevoeging had van jodium. De merknaam was daarvan afgeleid JOdium ZOut. JOZO is echt een begrip in Nederland, iedereen kent het merk Jozo wel. Maar Jozo doet zijn naam helaas niet altijd meer eer aan.

Waarom Jozo Zout Met Jodium Zou Moeten Zijn

Om te beginnen, ik heb niets tegen Jozo zout, sterker nog, ik gebruik het zelf ook. Alleen heeft Jozo mij en vermoedelijk meer mensen op het verkeerde been gezet. Dat was tot een aantal jaren geleden niet eens een probleem, maar tegenwoordig mogelijk wel.

Zoals aangegeven, Jozo is een begrip in Nederland, veel mensen gebruiken Jozo zout, omdat ze weten dat het een goed zout is. Vermoedelijk stond het vroeger bij iedereen in het keukenkastje.

Misschien weten niet alle mensen precies waarom dit een goed zout is, maar in je hoofd zit een algemeen gevoel, van dit is een goed zout. Je ouders hadden Jozo ook staan, dus er is een soort van vertrouwd nostalgisch gevoel bij Jozo.

soort van vertrouwd nostalgisch gevoel bij Jozo

Het is dus een heel krachtig merk, het bestaat al vanaf 1929 en is echt een begrip. Er zijn mensen die weten dat de naam Jozo voor JOdium ZOut staat. En dat is precies het probleem. Jozo zout heeft niet altijd toegevoegd jodium.

In mijn ogen is dit een complete marketing fout om Jozo, als zout zonder jodium te gaan verkopen, en nog erger, hierdoor kan het veroorzaken dat mensen een jodiumtekort krijgen.

Vrouw met vergrote schildklier door jodiumtekort

Vrouw met vergrote schildklier door jodiumtekort

Je hebt dus een merknaam op het potje staan die staat voor JOdium ZOut. Maar er zijn dus ook JOZO producten die geen jodium hebben. Dat is natuurlijk niet handig en als het misverstand bij iemand lang blijft bestaan, kan het zelfs gezondheidsklachten opleveren.

We hebben namelijk wel jodium nodig. Als je zoals ik, koolhydraatarm eet en geen brood met bakkerszout meer eet, dan krijg je geen jodium meer uit je voornaamste jodiumbron.

Bij gebruik van Jozo zonder jodium, zou je kunnen denken dat je wel jodium binnenkrijgt, via zout op je eitjes of zout bij het bereiden van je avondeten. Maar dat gebeurd dan niet, er komt alleen zout binnen.

Nu kun je wel een tijdje zonder jodium, omdat je een reservevoorraad hebt, maar op de lange termijn kun je een jodiumtekort krijgen.

op de lange termijn kun je een jodiumtekort krijgen

Het is namelijk ontzettend moeilijk om jodium bij normaal Nederlands eten binnen te krijgen, daarom is het bakkerszout ook bedacht, hier zit jodium aan toegevoegd.

Maar helaas wordt bakkerszout niet in alle bakkersproducten gebruikt, het mag wel, maar moet niet. In mijn vezelrijke crackers zit ook geen jodium.

Ik was met met mijn jodiuminname bezig, want ik zag in de app van het voedingscentrum dat ik een tekort had. Mijn vrouw zei nog, ik gebruik ook altijd Jozo, wetende dat daar ook jodium in zit. Maar bij inspectie in het keukenkastje, stond een potje Jozo zonder jodium, zij was er dus ook ingestonken.

bij inspectie in de keukenkast, stond een potje Jozo zonder jodium

Gelukkig hebben we ook altijd een grote zoutpot, daar gaat dan een groot pak zout in. Volgens haar zat daar dan wel Jozo zout met jodium in, gelukkig maar.

Grote zout voorraad pot in keukenkast

Grote zout voorraad pot in keukenkast

Jozo maakt er dus letterlijk en figuurlijk een potje van. Met je merknaam zeg je Jodiumzout, maar je verkoopt met dezelfde naam ook zout zonder jodium, dat is onduidelijk.

De merknaam JODIUM ZOUT staat letterlijk ergens voor, dus die claim zou je moeten waarmaken. Je kunt ook niet met een merk als “100% pure” (make-up), dat staat voor natuurlijke producten, producten met onnatuurlijke stoffen gaan maken en dan wel deze merknaam blijven voeren.

Het merk “Vegetarische slager” kan ook geen hamburgers van vlees gaan verkopen.  Vegetarische slager als merk klopt dan gewoon niet meer, dat kan je op het verkeerde been zetten, dan moet je een ander merk beginnen.

Het merk “Vegetarische slager” kan ook geen hamburgers van vlees gaan verkopen

Nog een voorbeeld van een merknaam, waarmee de merknaam iets belooft, want dat is hier het probleem. De “wegenwacht” is een merk van de ANWB. Iedereen verwacht bij een lidmaatschap van de wegenwacht, dat er een auto met wegenwacht bij je langskomt als je met pech langs de weg staat.

Je kunt dan niet een wegenwacht verzekering maken, waarmee je bijvoorbeeld alleen een WA verzekering hebt, zonder dat er een wegenwacht komt als je pech hebt. De merknaam is te duidelijk, de claim van de merknaam moet in het product zitten.

Wat Zou Jozo Beter Kunnen Doen?

Jozo heeft heel veel potjes met zout, dus als je favoriete potje er niet staat, pak je gewoon een ander Jozo potje. Als je normaal brood eet, zeg 5 of 6 sneetjes per dag, dan is het ook helemaal geen probleem wat voor zout je pakt.

Het wordt wel een probleem als je geen brood met bakkerszout meer eet, zoals bij koolhydraatarm eten, keto dieet of een ander dieet waarmee je geen of veel minder brood eet. Het kan ook zijn dat je gewoon weinig brood eet en wel yoghurt of crackers.

Ik snap dat Jozo het sterke merk voor al hun producten wil gebruiken. Maar een merknaam gebruiken, alleen voor het merk, terwijl het de lading letterlijk niet meer dekt, vind ik geen goed idee en zelfs heel erg af te raden.

Jozo zou beter de merknaam kunnen aanpassen, naar mijn idee. Als ze het lettertype gebruiken en bij de andere Jozo producten plaatsen, hebben ze nog steeds het voordeel van het bekende Jozo. Ja, ik denk commercieel nog even met Jozo mee.

Jozo zou beter de merknaam kunnen aanpassen

De naam zou bijvoorbeeld JOZONDER, JOZO zonder, JOZOZO = JOdium ZOut ZOnder kunnen zijn. Er moet dan wel een hele duidelijke balk op de verpakking komen met de tekst zonder jodium.

Wat Jozo nu zal zeggen is, we hebben de jodium verpakkingen rood gemaakt, om zo te laten zien dat er jodium in zit en het staat er ook wel vermeld. Het idee is wel goed, maar mensen weten gewoon niet alles van Jozo zout, dat is het probleem.

Bij Jozo zonder jodium staat ook niet specifiek dat er geen jodium in zit, dus je wordt niet geattendeerd, je koopt gewoon Jozo. En Jozo staat voor JOdium ZOut, denk je………

Het nostalgische gevoel van Jozo zout is een goed zout zit in je hoofd. Zelfs als je niet eens weet waarom. Misschien ben je helemaal niet met jodium bezig of weet je überhaupt niets van jodium.

Het nostalgische gevoel van Jozo zout zit in je hoofd, zelfs als je niets van jodium weet

Als je dan bijvoorbeeld een potje ziet met Jozo puur zout, dan zou je kunnen denken “puur” dat is het beste Jozo zout. Maar dat is dus niet zo, althans niet als je het voor je voeding gebruikt en jodium nodig hebt.

Vermoedelijk zijn niet veel mensen met hun jodiuminname bezig, zelf ben ik er 58 jaar niet mee bezig geweest. Ik wist er amper wat van. Was ook niet nodig, de overheid had het goed geregeld, door jodium aan het brood toe te voegen via het bakkerszout.

Potje Jozo puur zout in keukenkastje

Potje Jozo puur zout in keukenkastje, puur kan als goed gezien worden, maar is dat dus niet altijd

Maar met onze nieuwe manieren van eten zonder brood, denk ook aan yoghurt, crackers enz, zouden we wel aan jodium moeten denken. Jozo zou hier juist op in moeten spelen in mijn ogen, ze kunnen hier zelfs extra omzet mee maken.

Mensen zijn gewoon niet met jodium bezig, ik wist ook niet dat ik een tekort aan het opbouwen was, omdat het niet in mijn Wasa Vezelrijke crackers zat.

Wasa Vezelrijk is ook al een zo goed klinkende naam, ze zijn inderdaad wel vezelrijk, dus de productnaam is juist. Maar als vervanger voor brood zijn ze dus niet gezond genoeg, omdat ze geen jodium hebben, want dat heeft brood wel.

Echt jammer dat Wasa geen zout heeft toegevoegd, dan was mijn jodium tekort er vermoedelijk niet geweest.

Maar ja, dan was ik niet achter het Jozo probleem gekomen en had ik geen andere mensen kunnen waarschuwen/voorlichten. Dus Johan heeft weer eens gelijk, ieder nadeel heeft zijn voordeel. Ja ja, mijn positieve mindset is er nog steeds hoor.

Ook zijn mensen in een supermarkt echt niet alle etiketten rustig aan het lezen of aan het bekijken. Meestal staat zout op je lijstje, is je bekende potje er niet, dan pak je gewoon een andere, het is toch maar gewoon zout.

Omdat ik toch verder wil afvallen en het jodiumtekort niet ga oplossen met meer brood eten, gebruik ik nu een supplement met jodium en ook komt er weer JOZO met jodium in huis.

ik maak mij zorgen om de mensen die niet met jodium bezig zijn

Maar ik maak mij zorgen om de mensen die niet met jodium bezig zijn. Dan kun je op lange termijn een schildklier probleem oplopen, vandaar dit artikel om mensen wakker te schudden.

Zout aan eten toevoegen, het liefst zout met jodium

Zout aan eten toevoegen, het liefst zout met jodium

Wat Is Het Verschil Tussen Bakkerszout En Jozo

Het merk JOZO staat voor JOdium ZOut, je moet het maar weten, anders zie je het er ook niet echt aan af. Maar er zijn genoeg mensen die het wel weten, die pakken dus misschien altijd Jozo zout, ook al heeft het geen jodium.

Jozo zout heeft een veel lager jodium gehalte dan bakkerszout. Jozo heeft 21 mcg per gram zout, voor zover ik het heb kunnen terugvinden, dus ongeveer een derde van bakkerszout.

Dus je moet meer Jozo zout nemen om aan je dagelijkse hoeveelheid jodium te komen. Dat is jammer, want teveel zout is niet goed, meer zout nemen is natuurlijk geen optie.

Maar aan de andere kant, als je toch zout toevoegt, op je eitje of aan het avondmaal, dan kun je beter wel Jozo met jodium nemen. Zo komt er toch weer wat jodium binnen, alle beetjes jodium helpen. Over het algemeen komen we toch niet snel aan de dagelijkse maximale hoeveelheid jodium van 600 mcg.

Let wel op, je hebt dus JOZO zout dat geen jodium bevat. Bijvoorbeeld JOZO Naturel of JOZO fijn zeezout, dan heeft JOZO geen jodium toegevoegd. Opletten dus welke je pakt, meestal is de verpakking met jodium rood of met een gedeelte rood, maar lees de ingrediënten of teksten van de verpakking om het zeker te weten.

Opletten dus, niet alle JOZO zout heeft toegevoegd jodium

Jozo Gejodeerd Zout Een Aanrader

Ook al vind ik de naam Jozo zonder jodium verkeerd gekozen, ik heb verder niets tegen het merk Jozo. Sterker nog, ik ben wel voorstander om Jozo met jodium te gebruiken.

In het begin van de vorige eeuw, kregen mensen te weinig jodium binnen. Dus dat er een zout was, dat de jodium toevoeging had was prima.

In Nederland kregen mensen dus te weinig jodium vanuit de voeding binnen. Daarom werden bakkers al in 1942 verplicht om gejodeerd zout te gaan gebruiken. Dit was gewoon zout met 70 tot 85 mg jodium per kilo zout toegevoegd. Dit kreeg de naam broodzout.

Aangezien bijna iedereen wel brood at, was het een slimme keus om het jodium aan het brood toe te voegen via het zout dat gebruikt werd voor brood.

Sinds 2009 is men van het broodzout afgestapt en heeft men de naam bakkerszout bedacht, dit is dan een variant met 50-65 mg jodium per kilo.

In een convenant in 2009 tussen de overheid en de bakkersbranche is afgesproken, dat de bakkers hun brood met bakkerszout (met jodium dus) maken.

Brood in traditionele oven

Afgesproken dat bakkers hun brood met bakkerszout (met jodium dus) gaan maken.

Let op: het is een advies en geen verplichting voor de bakkers. Maar gelukkig blijkt uit een test van de consumentenbond dat de meeste bakkers het advies wel opvolgen.

Ook is het zo dat bakkerszout nu ook in andere producten gebruikt mag worden. Daarom is het percentage zout naar beneden toe bijgesteld. Je hebt nu ook kans dat je bakkerszout, dus jodium, binnenkrijgt via andere producten.

Op deze manier hoopt de overheid dat jodium links of rechtsom bij je binnenkomt via een toevoeging in ons zout. Als je gewoon normaal brood eet en verder normaal eet, is er vermoedelijk niet zo veel aan de hand. Dan heb je waarschijnlijk helemaal geen extra jodium nodig, dan is Jozo zonder jodium ook prima.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van jodium is 150 microgram. In 1 snee brood met bakkerszout zit ongeveer 24,2 microgram jodium. Als je 4 sneetjes brood per dag eet, heb je al bijna 100 gram jodium binnen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van jodium is 150 microgram

Drink je die dag een glas magere melk, dan heb je weer 30 microgram jodium erbij. Ook nog een ei en je hebt zo ongeveer de dagelijkse hoeveelheid gehaald. In groente zit ook wel wat jodium, maar niet heel veel.

Je ziet dat het grootste deel uit het brood wordt gehaald en er wordt nog steeds veel brood gegeten, dus daarom is er niet snel een jodium tekort in Nederland.

Daarbij, je loopt het ook pas na een lange tijd op, we hebben een reserve tank jodium aan boord. Maar voor mensen die geen brood eten, om wat voor reden dan ook, dan wordt het kritiek als je niets doet.

Je haalt niet snel de maximale dagelijkse hoeveelheid jodium, dus Jozo met jodium kun je prima gebruiken, gewoon voor de zekerheid.

voor mensen die geen brood eten, om wat voor reden dan ook, dan wordt het kritiek als je niets doet

Bij Geen Brood eten Is Jozo Met Jodium Niet Genoeg

Maar dus als je geen brood of heel weinig brood eet? Precies, dan heb je kans dat je een jodiumtekort krijgt. Je zult het niet direct merken, kan jaren duren, je reservetank met jodium wordt langzaam leeggehaald.

Het grootste probleem vind ik dat mensen helemaal niet weten dat ze te weinig jodium binnenkrijgen. Niet veel mensen zullen gericht met hun jodiuminname bezig zijn.

Het grootste probleem vind ik dat mensen helemaal niet weten dat ze te weinig jodium binnenkrijgen

In het algemeen hoor je dat als je gezond eet, dan wordt vooral de schijf van vijf bedoeld, je alle voedingsstoffen wel binnenkrijgt.

Maar dat kan een vertekend beeld opleveren. Gezond is niet voor iedereen hetzelfde. Veel mensen eten in de ochtend een klein bakje yoghurt, kwark of een cracker en geen brood.

Gezond is niet voor iedereen hetzelfde

In 150 gram magere kwark zit gemiddeld ongeveer 23 microgram jodium. Stel dat je magere kwark in de ochtend en middag eet, dan zit je nog maar op 46 microgram jodium. Uit groente en vlees haal je niet veel jodium.

Een ei heeft 17 microgram, maar die eet je mogelijk ook niet elke dag. Als je veel rauwe vis eet, dan krijg wel al per 100 gram tientallen microgrammen binnen. Maar dat zal mogelijk ook niet dagelijks op het menu staan.

Kabeljauw (jodium rijk) met groene bonen

Kabeljauw is zeer jodiumrijk

Kaas eten ook veel mensen, kaas heeft ook jodium, maar bij 100 gram kaas en dat is best nog een flink stuk, heb je nog maar 21 microgram jodium.

Het wordt zonder brood dus best moeilijk om de 150 microgram per dag te halen. Ik at totdat ik begon met koolhydraatarm afvallen, zeker 5 sneetjes brood per dag, dus jodium genoeg binnen.

Helaas, wordt het in mijn ogen ook allemaal wel een beetje moeilijk om dit allemaal zelf in de gaten te houden. Omdat het geen verplichting is om jodium toe te voegen aan bakkersproducten, weet je dus niet precies waar wel of geen jodium meer in zit.

alle producten op jodium gaan checken, dat doet bijna niemand

Dan moet je alle producten op jodium gaan checken, dat doet bijna niemand. Het is dat ik erg met mijn voeding bezig was, anders had ik zeker niet ontdekt dat ik te weinig jodium binnen kreeg.

Doordat in de app al mijn eten invoerde en totalen van voedingsmiddelen zag, kwam ik erachter. Bij verder speuren, zag ik waarom ik zo weinig jodium binnen kreeg.

Het bleek dat in mijn vezelrijke crackers van Wasa, die ik als vervanger voor brood nam, geen jodium zat. Ook in het potje Jozo bleek helemaal geen jodium te zitten, dat was dus een tweede instinker.

in het potje Jozo bleek helemaal geen jodium te zitten

Jozo Met Jodium Omdat We Minder Zout Gebruiken

De trend van de laatste jaren is minder zout eten. We eten gemiddeld te veel zout. Maar als producenten minder zout gaan gebruiken in hun producten, krijg je ook weer wat minder jodium binnen. Het zal niet van vandaag of morgen allemaal veranderen, in mijn zout totalen wordt nog steeds aangegeven dat ik teveel zout gebruik.

Ondanks dat ik amper zout toevoeg bij mijn eten en mijn zout ook niet eens invoer in de app. Het meeste zout komt dus al uit de kant en klare producten die ik eet.

De trend is minder zout eten

De trend is minder zout eten

Maar omdat de trend wel is om minder zout te gaan gebruiken, zou ik in ieder geval altijd Jozo zout gebruiken, uiteraard wel met jodium.

Je zult niet snel teveel jodium binnenkrijgen, de maximale dosis jodium is vastgesteld op 600 microgram per dag. En je hebt al gezien hoe moeilijk de 150 microgram te halen is.

Daarbij is de 600 microgram met een ruime marge genomen, dus vermoedelijk kan wat meer ook geen kwaad. In Amerika is de limiet op 1.000 microgram gesteld en in Japan zelfs op 3.000 microgram.

Daarbij, we eten tegenwoordig niet altijd meer op de traditionele manier. Onder andere om af te vallen, maar ook om gewoon niet teveel te eten, om aankomen tegen te gaan. Of omdat de wereld kleiner is geworden, we eten ook voeding uit het buitenland dat ook geen bakkerszout heeft.

Niet iedereen eet dus meer traditioneel een aantal sneden brood als ontbijt of lunch. Er zijn veel meer keuzes te maken en er worden ook andere keuzes gemaakt.

Niet iedereen eet dus meer traditioneel een aantal sneden brood als ontbijt of lunch

Zo eten we bijvoorbeeld vezelrijke crackers of yoghurt als ontbijt en lunch. Dit om licht en/of gezond te eten. In principe zijn dit ook prima producten. Alleen niet voor je jodium inname.

Jodium is een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Dus Jozo, zorg dat het duidelijk wordt voor de consument, jullie kunnen er juist voor zorgen dat mensen genoeg jodium binnen krijgen.

Wat mij betreft moeten alle JOZO producten de merknaam vertegenwoordigen en dus JODIUM ZOUT zijn, dus zeezout met jodium, fijn zout met jodium enz.

Alle zout producten zonder jodium zouden een andere naam dan Jozo moeten hebben. Ik heb zelfs gehoord dat dit vroeger wel zo was, dus snel herstellen deze fout.

Over de schrijver
haarman
Door

haarman

op 05 May 2021

Is het jozozout met de kleur blauw zonder jodium, die gebruik ik voor de neusdouche

Reactie plaatsen