Ervaringen Koolhydraatarm Afvallen Maand 3, Bijna 1.000 Euro Bespaard
13 oktober 2020 

Ervaringen Koolhydraatarm Afvallen Maand 3, Bijna 1.000 Euro Bespaard

De ervaringen met het koolhydraatarm afvallen van mijn 3e maand. Ook deze maand gaat het nog steeds goed. De juiste mindset is er nog steeds, waardoor ik nog steeds geen verkeerde dingen eet.

Deze maand waren er weer nieuwe uitdagingen en ook is één van mijn doelen gehaald. Het halen van mijn doel, scheelt mij misschien wel 800 tot 1.000 euro of meer. Dus het koolhydraatarm eten heeft zijn geld al opgeleverd.

Training In Almere Met Lunch In Kantine

Op donderdag 3 September had ik een training in Almere, het zou de hele dag duren. In de ochtend had ik alvast mijn crackers gemaakt en deze meegenomen in de auto.

Ik wist dat er een lunch bij de training zat en dat er een kantine was. Om de paar jaar volg ik een verplichte training. De laatste 2 keer was deze in Almere, dus ik wist ongeveer wat er was.

Hoewel het met de Corona regels toch allemaal wat anders was, want bij verplaatsing naar een andere ruimte moest je steeds handen ontsmetten. Ook in de kantine kon je maar met 2 mensen rond een tafel, waar je normaal met 4 of 6 mensen zat.

Wasa vezelrijke crackers met kaas

Wasa vezelrijke crackers met kaas

In de ochtend kwam er een formulier voorbij, waarin je moest aangeven wat je graag voor lunch zou willen. Uiteraard met lekkere broodjes, maar die heb ik natuurlijk niet aangevinkt.

Ook was er soep, die heb ik aangevinkt, het is altijd een gokje of er aardappel in de soep zit, maar soms neem ik de gok. Verder had ik aangemaakte veldsla en 1 frikandel aangevinkt.

het is altijd een gokje of er aardappel in de soep zit

Mocht het tegenvallen, dan had ik gelukkig ook altijd nog een paar crackers, maar minder dan normaal, want ik was er wel vanuit gegaan dat de lunch verzorgd was.

Bij thuiskomst had ik weer soep, toevallig had mijn vrouw ook soep gemaakt, nou prima, dan nog een keer soep, deze was zeker zonder aardappel.

Zoals je ziet, is het vaak prima te doen om koolhydraatarme keuzes te maken, ook buiten de deur. Maar je moet het wel even bewust doen natuurlijk.

Het brood heb ik dus niet genomen, een bakje met aangemaakte sla, een heerlijke soep en een frikandel, waar ik dan ook nog mayonaise en uitjes op gedaan heb, lekker hoor.

In mijn dagboek staat ook nog een ei, ik weet niet zeker of die in de salade zat of dat ik het ei apart heb genomen. In ieder geval is het ei wel op de salade gekomen zoals je op de foto ziet.

Lunch bij de training in Almere

Lunch bij de training in Almere

Veganistisch en Keto dieet

Bij de training was ook iemand die veganistisch at. Hij kon zo ongeveer niets nemen. Omdat ik er weinig van weet, behalve dat je geen dieren eet, heb ik nog wat vragen gesteld, want ik vind het wel interessant.

Zo vroeg ik hem, of een ei wel mocht, maar dat mocht ook niet. Het gaat dus best wel ver en hij kon bijna niets uit de kantine nemen. Er was niet veel tijd en de Corona regels maakte het ook allemaal wel lastig, maar ik hoop hem er later nog eens meer over te vragen.

Ik wil altijd wel bijleren. Volgens hem was het prima te doen en valt het allemaal wel mee. Maar dat is meestal zo, als je er genoeg van weet. In het begin vond ik koolhydraatarm eten ook moeilijk nu gaat het mij makkelijk af, ook buiten de deur.

Het Keto dieet hadden we het ook nog even over tijdens de lunch. Dat dieet bestaat al heel lang, het dieet wordt eigenlijk steeds op verschillende manieren gebruikt/aangepast, zoals je kunt lezen op Wikipedia.

Op dit moment (2020), gaat men vaak uit van 20 tot 30 koolhydraten per dag, dan is het behoorlijk lastig om je aanbevolen dagelijkse voedingsstoffen te halen.

Over het algemeen wordt dit dieet zonder begeleiding afgeraden. Je krijgt wel heel weinig voedingsstoffen binnen, dus onder controle staan van een arts is verstandig als je dit dieet volgt. Het voedingscentrum adviseert dit ook.

Was het gevarieerd genoeg?

In het begin van de 3e maand, vroeg ik mij af, eet ik wel gevarieerd genoeg, omdat ik nu al de 3e maand in ben gegaan, maand 1 en maand 2 was ik er nog niet zo mee bezig.

In principe maak ik mij er niet echt heel druk over. Maar omdat ik het idee heb dat dit misschien wel mijn nieuwe etenswijze voor het leven gaat worden, wil ik steeds wat meer over koolhydraatarm eten leren.

Eerlijk is eerlijk, de afgelopen 58 jaar was ik zeer makkelijk met eten. Dus daarom wil ik ook niet overdrijven met wat ik nu eet. Maar het kan zijn, omdat je niet alles meer eet, dat je toch bepaalde voedingsstoffen nu niet binnen krijgt.

Dus zo af en toe lees ik wat over koolhydraatarm eten. Natuurlijk kun je denken, ik gooi er een multivitaminen pil in, dan heb ik vast alles wel binnen. Maar je kunt ook teveel vitamines binnen krijgen.

je kunt ook teveel vitamines binnen krijgen

Heel vaak, zit er een veelvoud van je dagelijkse hoeveelheid aan vitamine in zo een pil. Dat klinkt mooi, maar beter te veel dan te weinig gaat niet altijd op.

Zo weet ik dat je teveel vitamine C wel kunt uitplassen, maar uiteindelijk moeten je nieren wel veel harder werken en kan het problemen opleveren.

Dus zomaar een vitamine pil erin gooien doe ik niet meer, vroeger wel gedaan, dacht baat het niet dan schaad het niet, maar dat is dus niet zo.

Maar nu ik zo met eten bezig ben, heb ik er ook meer interesse in, dus ik ga wel dingen verder uitzoeken. Met name omdat ik denk dat ik mijn leven lang koolhydraatarm wil blijven eten…….

Leren motorpak past nu al

Op 11 september hadden twee vrienden en ik een motorritje door Noord Holland gepland. Mijn motor gebruik ik bijna alleen voor dit soort toertochten en voor 1 of 2 keer een motorvakantie per jaar.

Dit jaar was door de Corona onze motorvakantie afgelast, we zouden naar Schotland gaan met de veerboot in IJmuiden, helaas, de boot ging niet meer. De overtocht is met de voucher nu opnieuw geboekt voor 2021.

Afgelopen jaar heb ik door de Corona, mijn eigen Corona, het vervallen van de motorvakantie en al het werk aan het huis bijna niet motor gereden.

Ferry IJmuiden naar Newcastle met motorrijders

Helaas dit jaar geen Ferry van IJmuiden naar Newcastle door de Corona

De 2 heren zouden mij ophalen, eerst doen we dan altijd nog even een bakkie koffie. Ik had bewust bij mij thuis afgesproken, omdat ik dan nog wat extra tijd had om de motor en de motorkleding in de garage te vinden.

De garage was de afgelopen weken het centrum geweest van alle werkzaamheden aan mijn huis en niet alles lag meer op zijn plek. (dat is trouwens al jaren zo…….haha)

Dus op de ochtend van het tripje moest de motor eerst even uitgegraven worden uit de garage, net als mijn motorkleding. Toen zag ik ook de bewuste leren motorjas en leren motorbroek waar ik ooit weer in hoopte te passen. Dat maakte mij nieuwsgierig.

Eerst de motorbroek gepakt en geprobeerd aan te doen, dat ging eigenlijk prima, dat was bijzonder, deze paste echt al heel lang niet meer. Dan de leren jas, die zat ook prima. Dit was wel even een kick, ik had gedacht dat ik meer moest afvallen om in de oude motorkleding te passen.

Dit betekende wel, dat ik niet meer op zoek hoef te gaan naar een nieuw leren motorpak, dit scheelt zomaar 800 tot 1.000 euro of meer. De bekenden merken zitten rond de 1.000 euro maar je kunt het zo gek maken als je wilt. Dus mooi verdiend met koolhydraatarm afvallen.

Bijna 1.000 euro verdiend met het weer kunnen dragen van mijn leren motorpak

Was wel even kicken, dat ik kon zeggen dat ik mijn oude motorpak aan had, toen de boys kwamen. Even een foto laten maken van mij in het pak en deze in de app groep gezet.

De “jonkies” van de groep, die er 7 of 8 jaar bij zitten, hebben mij dus nooit in dat pak gezien. En eerlijk gezegd, denk ik dat de anderen het ook niet precies meer weten dat ik het pak al niet meer zo lang draag.

Dus in de app gevraagd, “wat klopt er niet aan onderstaande foto? Je kunt ook zeggen wat klopt er juist wel aan deze foto”.

Er werd geantwoord: “het pak zit niet meer zo strak”, “dat ik lachend op de foto sta”, “dat ik het pak van een andere aan heb”, “dat de foto gefotoshopt is”. Dat het pak niet meer zo strak zit heb ik maar goed gerekend, want dat klopt.

Hoewel het echte goede antwoord was, dat ik het motorpak eindelijk weer paste. Want het leren motorpak zat niet te strak, het paste al jaren helemaal niet meer en was al jaren niet meer gedragen.

Rob past na 10 jaar weer in motorpak

Rob past na 10 jaar weer in motorpak

Vergeten te ontbijten

In alle consternatie met het passen van mijn motorpak, was ik helemaal vergeten in de ochtend te eten. Het was voordat de heren kwamen al een drukke ochtend voor mij. Ook de auto nog naar de garage gebracht. Huissleutels vergeten en zo nog wat dingetjes.

Ik was dus nog helemaal niet lang thuis toen de vrienden kwamen om mij op te halen, ik had het motorpak nog maar net aan. Dus direct koffie gemaakt.

In alle hectiek van de ochtend en door de kick van het passende motorpak, was ik helemaal vergeten een cracker te eten. Ik dacht er nog even aan, toen ik de koffie maakte. Maar door mijn geklets over o.a. het motorpak, ben ik de cracker helemaal vergeten te maken.

Door alle hectiek was ik helemaal vergeten een cracker te eten

Pas toen we 1,5 uur aan het rijden waren over mooie bochtige dijkjes in Noord Holland, voelde ik mijn maag en besefte ik het. Maar het ging eigenlijk prima, dus ik dacht, ach, we gaan rond de middag ook nog lunchen, over max een uurtje of zo.

Alleen, het duurde uiteindelijk wat langer. De voorrijder was al een paar keer gestopt bij een café, maar alles was dicht. Ik denk ook dat er meer gesloten was dan normaal door de Corona. Niet alle cafés waren meer open.

Lunchen in Avenhorn

Lang verhaal kort, om 14.15 uur zaten we pas in Avenhorn aan een tafeltje. De hele dag had ik dus niets gegeten. Maar eigenlijk viel het wel mee, het minder eten, zorgt dat je dus ook meer gewend bent aan minder eten. Maar het had wel een uurtje eerder gemogen natuurlijk.

Dan krijg je de menukaart en moet je weer even in koolhydraatarm eten denken en juiste keuzes maken. Ik heb maar gekozen voor bruine boterhammen met 2 kroketten.

Bij bestellen dacht ik, ik heb toch nog niets gegeten, dus ik eet het brood ook gewoon op, zoveel zal bruinbrood toch ook niet zijn. Toen het geserveerd werd, bleken het wel hele dikke zelf gesneden boterhammen te zijn.

Kroketten met dik bruin brood als lunch

Het bleken wel hele dikke zelf gesneden boterhammen te zijn

Toch heb ik ze opgegeten, ik was als laatste klaar, ondanks dat ik nog niets gegeten had. Ja er is echt wat veranderd. Normaal was ik zeker als eerste klaar geweest, naar binnen schuiven die handel haha.

Bij het opstappen op de motor, voelde het alsof ik een zak aardappels had gegeten. Van niets naar zo een bom koolhydraten, dat was Robbie niet meer gewend.

Maar we hebben nog zeker 1,5 uur lekker door Noord Holland gereden, was een leuke route. Verder geen last gehad van de voor mijn doen, zware maaltijd.

Eten vergeten mee te nemen

Op 25 september moest ik een middag werken in Amsterdam, maar was ik totaal vergeten om mijn crackers mee te nemen. Normaal maak ik wat klaar als ik buiten de deur moet werken.

In de ochtend om 8.00 uur of zo, had ik nog wel 1 cracker genomen. Rond 11.30 uur ben ik vertrokken van huis. In de auto kwam ik er al achter, maar voor omkeren was het te laat.

Al rijdende bedacht ik wat voor mogelijkheden ik had. Misschien zou ik tussendoor ergens wat kunnen halen. Ik wist wel dat er in de buurt een Mc Donalds en andere soort van snackbar was. Ook had ik mogelijk nog een Bifi worstje in mijn tas.

Gelukkig een Bifi worstje in mijn tas

Gelukkig ook nog een Bifi worstje in mijn tas

De kantine daar heeft alleen maar een snoepautomaat, koffieautomaat, koelkast en magnetron voor eigen gebruik. Je kunt er verder niets aan eten krijgen.

Bij de koffieautomaat, waar ook heet water uit komt, liggen wel zakjes met bouillon soep, maar dat is ook niet echt veel om te eten. Maar ook had ik een aantal dagen ervoor, apart een bak met cup a soup zien staan. Ik hoopte dat die er nog stond.

er waren inderdaad nog wat zakjes Cup a Soup

Toen ik aankwam, direct in de kantine gekeken en gelukkig waren er inderdaad nog wat zakjes cup a soup. Ook bleek ik inderdaad nog 1 bifi worstje in mijn tas te hebben. Dus ik besloot verder niet moeilijk te gaan doen en dat dit het eten ging worden voor de middag.

In de middag heb ik 2x een cup a soup genomen. Bij het invoeren bleek zo een soepje best nog veel koolhydraten te zijn, dat verraste mij, maar verder geen probleem. Maar zo zie je maar, je denkt dat je weinig krijgt, maar een cup a soup is best veel koolhydraten.

Cup a soup wordt bereid

Cup a Soup wordt bereid

Verjaardag Caroline, Italiaans eten en Airfryer

Op 27 september vierde we de verjaardag van mijn vrouw met kinderen en kleinkinderen. Mijn schoonzoon zou Italiaans meenemen en mijn vrouw zou met de airfryer het een en ander gaan maken.

Met het menu van de Italiaan kon ik niet zoveel, pizza’s zitten natuurlijk vol met koolhydraten. Nog even lasagne opgezocht in de eetmeter app, maar dat was al niet veel beter. De Italiaan ging het voor mij dus niet worden.

Dus dan maar een paar frikandellen uit de airfryer. Ook waren er kaasballetjes, zoiets als bitterballen, maar dan met kaas gevuld. Ook hiervan heb ik er een aantal genomen.

Mmm, die kaasballetjes had ik beter even op kunnen zoeken. Ik veronderstelde dat ze weinig koolhydraten bevatten, alleen mogelijk in het krokante korstje. Dat viel even tegen toen ik ze ging invullen in de app.

De 5 gouden kaasballetjes die ik had gegeten waren 23,4 koolhydraten. Ik had sowieso al veel gegeten, eigenlijk te veel, het was te gezellig denk ik. Ook 4 frikandellen. Over de hele dag had ik uiteindelijk bijna 74 koolhydraten gegeten.

2 in plaats van 5 kaasballetjes was beter geweest

Niet rampzalig, maar het was ook niet nodig geweest. Als ik 2 in plaats van 5 kaasballetjes had gegeten, was het een beter totaal geweest. Maar goed, het is wat het is.

Het was in ieder geval een gezellige verjaardag met alle kids en kleinkids. De kleinkids hebben vooral na het eten buiten gespeeld. De airfryer hebben we natuurlijk ooit gekocht om minder vet te eten, ik vraag mij af in hoeverre het nu nog helpt.

Uiteraard heb ik de taarten/gebak dat er was niet aangeraakt. De kinderen konden zo wat meer nemen en mee naar huis meenemen, voor Robbie geen taart.

Kledingmagazijn geweest, van xxxl naar xl

Op maandag 28 september had ik een afspraak bij het kledingmagazijn waar ik werk. Mijn werkkleding is ergens begin november 2014 aangemeten. In 2014 ben ik het zwaarst ooit geweest.

Bij het aanmeten eind 2014 was ik vermoedelijk niet meer zo zwaar als toen ik bij de huisarts was, toen ik 127 kilo woog (met kleren en schoenen aan). Maar eind 2014 was ik toch wel iets van 118 a 120 kilo denk ik.

Voordat ik naar het kledingmagazijn ging, heb ik mij nog wel gewogen, ik was 98 kilo. Dus vermoedelijk ben ik rond de 20 kilo afgevallen sinds deze periode van 6 jaar. Waarvan de laatste 13 kilo in de afgelopen 3 maanden……

20 kilo afgevallen sinds 6 jaar. Waarvan 13 kilo in de afgelopen 3 maanden……

De medewerker gaf mij op het oog wat kleding om te passen. De broek kon nog wel iets strakker vond ik. Dus kreeg ik een andere. Wel eentje die niet helemaal bij mijn verhoudingen passen, dus er moest nog wel 10 cm van de broekspijpen af.

De broekmaat was maat 56, dat was ook al weer jaren geleden dat ik die maat had. Lekker hoor, een normale maat, dat maakt het in de winkels ook makkelijker.

De jas was oktober 2015 opnieuw aangemeten, omdat iedereen toen een nieuw type jas kreeg. Ik was toen wel minder zwaar. Omdat ik in mei 2015 problemen met mijn schildklier heb gehad, die was even de weg kwijt.

Maar goed, de maat voor de nieuwe jas is XL, de oude jas was XXXL. Dus ik ben ook met mijn jas een paar maten terug gegaan.

Mijn riem heb ik diverse keren ingekort. Bij het kledingmagazijn heb ik ook direct maar een andere riem geregeld. De riem was Large en is nu Medium. Nu houd ik niet meer zo een groot stuk riem over.

van xxxl naar xl

Van xxxl naar xl

Af en toe koolhydraatarm brood in plaats van crackers

De afgelopen maand, ben ik mij nog wat meer in koolhydraatarme zaken gaan verdiepen. Het plan is om heel lang koolhydraatarm te blijven eten. Ook besef ik dat ik op mijn leeftijd wat serieuzer naar mijn gezondheid moet kijken.

Als je dertig bent, kan je lichaam gewoon meer hebben dan als je 58 bent. Het gaat verder met mij goed hoor, maar je merkt gewoon het verschil tussen 58 of 30 zijn. Ik kan nog steeds keihard werken, dat doe ik ook als ik vrij ben van mijn loondienst baan.

Dan werk ik thuis aan de websites die bij mijn eenmanszaak horen. Het is ook werk dat ik leuk vind, dat maakt het makkelijker, het is voor mij zowel vrijetijdsbesteding als werk. Maar het betekent wel dat ik vaak en lang bezig ben.

Met het koolhydraatarm eten, heb ik super veel energie, dus ik maak soms weer lange dagen. Dat was een paar maanden na mijn Corona niet meer mogelijk. De Corona had mijn conditie, voor zover aanwezig 😉 aardig teruggezet.

Ziek in bed door Corona

Ziek in bed door Corona

Ik besef wel hoe kwetsbaar ik ben geweest toen ik zwaarder was. Ook al ben ik afgevallen, je weet niet hoe Corona alsnog uitpakt. Daarom kijk ik ook steeds meer naar mijn voeding. Vooral nu ik zo lang door wil gaan, wil ik zeker weten dat ik alle voedingsmiddelen binnen krijg.

Een paar maanden diëten kan je lichaam best hebben, maar als het je eetpatroon voor de rest van je leven gaat worden, dan is het wel even tijd om er nog dieper in te duiken.

Waar ik onder andere achter kwam, is dat de vezelrijke crackers van Wasa geen bakkerszout hebben. Ik had bij een merk als Wasa dat wel verwacht. Dat viel dus een beetje tegen.

Goed, in de Wasa vezelrijke crackers bleek dus geen bakkerszout gebruikt te zijn. Daarom ben ik weer even overgestapt op het koolhydraatarme brood aan het eind van maand 3.

Ik heb nog even getwijfeld of ik een supplement van jodium zou kopen en wel crackers zou blijven eten, maar ik heb nog even gewacht met het supplement. Wel kwam ik erachter dat er ook JOdium ZOut (Jozo) is zonder jodium, huh, ja heel raar. Zoiets als Amstel light met alcohol.

Het zou wel kunnen dat ik toch het jodium supplement ga kopen binnenkort. Want zelfs met het eten van brood, zie ik dat je niet heel veel jodium binnen krijgt. En aangezien ik in 2015 schildklier problemen heb gehad, denk ik dat daar toch een beetje opletten misschien verstandig is.

Het zou wel kunnen dat ik toch het jodium supplement ga kopen binnenkort

Daarbij, ik heb in de paar dagen brood gemerkt, dat ik de crackers een beetje mis. Ik mis mijn “verjaardagsfeestje” in de ochtend en middag. Een cracker met oude kaas salade, kip kerrie of kaas, dat krijg ik ook op een verjaardag.

Zo ervaar ik het nog steeds na 3 maanden crackers eten. En ik laat mijn feestje toch niet bederven door Wasa die geen bakkerszout toevoegt.

Wel niet koolhydraatarme zoete producten kopen/nemen?

Af en toe heb ik toch wel trek in zoet, in de laatste week van maand 3. Ik heb mezelf de volgende vragen gesteld: wel of niet zoet gaan eten?

 • wil ik echt wel echt zoet?
 • als ik zoete producten eet, wil ik het dan vaker?
 • als ik niet neem, gaat het gevoel dan weg?
 • maak ik het mezelf niet moeilijker als ik zoete tussendoortjes eet?

Je snapt misschien de gedachten wel. Als ik tussendoor zoete producten ga eten, ook al zijn ze gemaakt met zoetstof, wil ik het dan niet vaker. Misschien moet ik de drang langzaam laten uitsterven, dan is het nooit een probleem meer.

Atkins reep

Atkins reep, wel of geen gezoet snoep nemen, tot nu toe neem ik niet

Op dit moment weet ik niet of ik er slecht aan doe, om bijvoorbeeld gezoete producten te gaan eten. Er is natuurlijk genoeg te koop, zoals Atkins repen. Maar ik ben bang dat ik dan op een ander moment, ook makkelijker overstag ga voor een Snicker.

Het is alleen jammer dat ik niet weet, of de drang naar zoet na verloop van tijd weggaat. Dus houd ik nog maar even vol zonder extra zoet (behalve mijn Cola Light dan). We gaan het zien wat er gebeurd, of de drang naar zoet weggaat of niet de komende tijd.

Resumé van de 3e maand

Ja hoor, onder de 100 kilo, het is nu 97 kilo schoon aan de haak. Het is maar 3 kilo deze maand, niet super veel. Maar ja, je kunt ze maar beter kwijt zijn. Het is toch 100 gram vet per dag dat is verdwenen. Totaal is er nu 13,8 kilo af in 3 maanden.

3 kilo afgevallen deze maand

 • Mijn uitdaging om in het motorpak te passen is sneller behaald dan verwacht
 • Nog steeds overtuigd dat ik de geheime code gekraakt heb
 • Af en toe iets meer gegeten dan ik wilde eten
 • Nieuwe riem uit het kledingmagazijn, van Large naar Medium
 • De positieve mindset is er nog steeds
 • Uit eten (lunch) was wederom geen probleem
 • Verjaardag ging ook prima zonder gebak
 • Er beginnen wat mensen door te krijgen dat ik afgevallen ben (na bijna 14 kilo)
 • Nog steeds iets te veel energie, wakker worden is vaak aan, maar niet altijd meer
 • Minder koffie of Cola light lukt nog niet heel erg
 • Sporten of meer bewegen doe ik nog niet
 • De afval website is ondertussen in de lucht
 • App wordt nog steeds dagelijks ingevuld
 • Crackers een beetje afwisselen met koolhydraatarm brood i.v.m. jodiumtekort
 • Knie lijkt af en toe minder pijn te doen

Start gewicht 6 juli 2020: 110,8
Gewicht na 1 maand: 104,9
Gewicht na 2 maanden: 100
Gewicht na 3 maanden: 97

Afgevallen/aangekomen:
1e maand: 5,9 kilo afgevallen
2e maand: 4,9 kilo afgevallen
3e maand: 3 kilo afgevallen
Totaal: 13,8 kilo afgevallen in 3 maanden

Over de schrijver
Reactie plaatsen