Wat is koolhydraatarm meel en wat kun je er mee?
09 februari 2023 

Wat is koolhydraatarm meel en wat kun je er mee?

Ben je op zoek naar een gezonder alternatief voor tarwemeel? Zo ja, dan heb je geluk! Koolhydraatarm meel wordt steeds populairder onder gezondheidsbewuste mensen die hun koolhydraatinname willen verminderen.

Koolhydraatarm meel is een geweldige optie voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen en hun traditionele meel willen vervangen. Maar wat is koolhydraatarm meel? Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van amandel-, kokos- en hazelnootmeel en waar je meel van de molen kunt kopen.

Wat is koolhydraatarm meel?

Koolhydraatarm meel is een meelsoort gemaakt van alternatieve granen en noten, zoals amandelmeel, kokosmeel, hazelnootmeel. Dit meel bevat gewoonlijk veel minder koolhydraten dan traditioneel tarwemeel, waardoor het een geweldig alternatief is voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.

Koolhydraatarm meel bevat vaak ook veel meer vezels, waardoor het voedzamer is dan traditioneel tarwemeel. Maar wat is koolhydraatarm meel precies? Koolhydraatarm meel wordt gemaakt van granen of noten die gemalen zijn tot meel.

De granen of noten die worden gebruikt om het meel te maken zijn meestal hoog in eiwitten en vezels en laag in koolhydraten, waardoor ze een ideale keuze zijn voor mensen die op hun koolhydraatinname letten.

Hoeveel koolhydraten per soort meel:

 • 100 gram amandelmeel ca. 5 gram koolhydraten
 • 100 gram kokosmeel ca. 18 gram koolhydraten
 • 100 gram hazelnootmeel ca. 18 gram koolhydraten
 • 100 gram volkoren tarwemeel ca. 60 koolhydraten

Bovenstaande zijn gemiddelden ter indicatie, waarden kunnen per soort en merk behoorlijk verschillen. Het aantal koolhydraten is afhankelijk van de exacte samenstelling van het het meel, check altijd de etiketinformatie om het zeker te weten.

Voordelen van koolhydraatarm meel

Het gebruik van koolhydraatarm meel heeft vele voordelen ten opzichte van traditioneel tarwemeel. Om te beginnen bevat koolhydraatarm meel van nature minder koolhydraten dan traditioneel tarwemeel, waardoor het een goede keuze is voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.

Koolhydraatarm meel bevat ook veel meer vezels dan traditioneel tarwemeel, waardoor je langer vol blijft en de spijsvertering wordt bevorderd. Bovendien is koolhydraatarm meel veel voedzamer dan traditioneel tarwemeel. Koolhydraatarm meel bevat doorgaans veel eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen, waardoor het een veel gezonder alternatief is voor traditioneel tarwemeel.

Ten slotte is koolhydraatarm meel doorgaans veel gemakkelijker te verteren dan traditioneel tarwemeel, waardoor het een goede keuze is voor mensen met spijsverteringsproblemen.

Voordelen koolhydraatarm meel

 • minder koolhydraten
 • meer vezels
 • voedzamer, langer vol gevoel
 • spijsvertering wordt bevorderd
 • veel eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen

Soorten koolhydraatarm meel: Amandel-, kokos- en hazelnootmeel

Er zijn verschillende soorten koolhydraatarm meel op de markt, waaronder amandelmeel, kokosmeel, hazelnootmeel en meer. Amandelmeel wordt gemaakt van gemalen amandelen en is een geweldige bron van gezonde vetten, eiwitten en vezels.

Kokosmeel wordt gemaakt van gemalen kokosnoot en is een geweldige bron van vezels en gezonde vetten. Hazelnootmeel wordt gemaakt van gemalen hazelnoten en is een geweldige bron van gezonde vetten, eiwitten en vezels.

Elk van deze meelsoorten heeft zijn eigen unieke smaak en textuur, waardoor ze een geweldige optie zijn voor bakken en koken. Amandelmeel en hazelnootmeel is heerlijk om mee te bakken en hebben een licht zoete, nootachtige smaak. Kokosmeel is heerlijk om mee te bakken en heeft een licht zoete, kokossmaak. 

3 veel gebruikte soorten koolhydraatarm meel

 • Amandelmeel
 • Kokosmeel
 • Hazelnootmeel

Koolhydraatarme Meel Recepten

Koolhydraatarm meel kan gebruikt worden in verschillende recepten, zoals brood, cake, muffins, taartbodems en pannenkoeken. Naast bakrecepten kan koolhydraatarm meel ook worden gebruikt om verschillende hartige gerechten te maken, zoals pizzabodems, crackers en zelfs tortilla's.

Waar kan ik koolhydraatarm meel kopen?

Koolhydraatarm meel is te koop bij de meeste kruideniers en natuurvoedingswinkels. Amandelmeel, kokosmeel en hazelnootmeel zijn allemaal te vinden in het bakgedeelte van de meeste supermarkten.

Je kunt koolhydraatarm meel ook online kopen op websites als Amazon of bij gespecialiseerde natuurvoedingswinkels. Ook kun je koolhydraatarm meel rechtstreeks van de molen kopen. Er zijn zelfs molens met een eigen webshop, zodat je zelfs online bij molens meel kunt kopen.

Koolhydraatarm meel te koop:

 • Natuurvoedingswinkels
 • Supermarkten
 • Online webshops
 • Rechtstreeks bij molens


Tips voor het gebruik van koolhydraatarm meel

Bij het gebruik van koolhydraatarm meel is het belangrijk op te merken dat het geen directe vervanging is voor traditioneel tarwemeel. Koolhydraatarm meel is veel meer absorberend dan traditioneel tarwemeel, dus je moet iets minder gebruiken bij het bakken.

Voor elke kop traditionele tarwebloem moet je ¾ kop koolhydraatarme bloem gebruiken. Het is ook belangrijk om te weten dat koolhydraatarm meel minder lang houdbaar is dan traditioneel tarwemeel.

Koolhydraatarm meel kun je het beste bewaren in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats. Bij een juiste opslag kan koolhydraatarm meel tot zes maanden houdbaar zijn.

Prijzen van koolhydraatarm meel

Koolhydraatarm meel kan in prijs variëren, afhankelijk van het type en het merk. Over het algemeen zijn amandelmeel en kokosmeel de duurste koolhydraatarme meelsoorten, gevolgd door hazelnootmeel.

De prijzen kunnen variëren, bij AH en Jumbo heb je 200 gram amandelmeel voor ca. € 4 tot € 7, afhankelijk van het type en het merk.

Het meel van de molen

Als je op zoek bent naar het meest verse en voedzame koolhydraatarme meel, kun je meel van de molen kopen. Molens kunnen vers gemalen meel van de bron produceren, dat voedzamer en smaakvoller is dan voorverpakt meel.

Bovendien steunt het kopen van meel van de molen lokale boeren en bedrijven, wat een geweldige manier is om terug te geven aan je gemeenschap. Je kunt bij de molen dan zelf kopen of soms online als de molen ook een webshop heeft.

Conclusie koolhydraatarm meel

Koolhydraatarm meel is een geweldig alternatief voor traditioneel tarwemeel voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Koolhydraatarm meel bevat veel minder koolhydraten, meer vezels en meer voedingsstoffen dan traditioneel tarwemeel, waardoor het een gezondere keuze is.

Amandel-, kokos- en hazelnootmeel zijn enkele van de populairste soorten koolhydraatarm meel die tegenwoordig op de markt zijn. Deze meelsoorten kunnen worden gebruikt voor allerlei recepten, van brood en cake tot muffins en pannenkoeken.

Koolhydraatarm meel is te vinden bij de meeste kruidenierswinkels, natuurvoedingswinkels en online en je kunt meel van de molen te kopen. Als je op zoek bent naar een gezonder alternatief voor traditioneel tarwemeel, is koolhydraatarm meel een goede keuze.

Met zoveel voordelen en toepassingen, zal koolhydraatarm meel zeker een vaste waarde worden in je keuken als je koolhydraatarm wilt eten

In mijn afvalprogramma De Geheime Code Gekraakt leer je koolhydraatarm afvallen. Wil je meer weten over de Geheime Gekraakte Code, download dan ook mijn gratis e-book.


Over de schrijver
Reactie plaatsen