KLAMMO, is mijn gekraakte code, waarmee ik 24 kilo afviel in 6 maanden tijd. Elke letter van het 6 letterwoord KLAMMO, staat voor een speciaal woord. De 6 woorden geven precies aan waardoor ik kon afvallen en nog steeds op gewicht kan blijven.
Wat betekent K.L.A.M.M.O:
K = koolhydraatarm eten en drinken
L = Lekker eten en drinken
A = App
M = Makkelijk
M = Mindset
O = Optimaliseren
Het was voor mij 30 jaar lang een Geheime Code en is dat nu niet meer. En voor jouw is het nu ook geen geheime code meer, jij kent de code nu ook. Maar met alleen de 6 woorden van de KLAMMO ga je natuurlijk niet direct heel veel afvallen.
Om te gaan afvallen met de gekraakte code is meer uitleg over de code nodig. In dit artikel zal ik de KLAMMO verder uitleggen, zodat je precies snapt wat de woorden betekenen en waarom het zo goed werkt.
De code is niet iets waar ik ineens mee wakker werd. Er is 30 jaar strijd om te kunnen afvallen aan vooraf gegaan. Maar nu ik de code gekraakt heb, wil ik er meer mensen mee helpen.
Koolhydraatarm eten en drinken
K de 1e letter, (KLAMMO), staat voor koolhydraatarm eten en drinken. Eet en drink tussen de 50 en 75 gram koolhydraten per dag. Om af te vallen moet je ook minder calorieën eten dan je verbruikt, dat hoor je vaak niet bij koolhydraatarme diëten.
Om 1 kilo per week af te vallen, moet je ca. 7.700 Kcal per week minder eten/drinken dan je verbruikt. Officieel spreken we van kilocalorieën, maar meestal praten we gewoon over calorieën, daarom doe ik dat ook.
Bij het gebruik van mijn code stuur je op 2 zaken. De koolhydraten en de calorieën.
- Tussen de 50 en 75 gram koolhydraten per dag
- Om af te vallen moet je minder calorieën eten dan je verbruikt
Eet je een paar dagen koolhydraatarm, ca. 50 à 75 gram koolhydraten per dag, dan schakelt je lichaam over van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. Dit is een natuurlijk proces, je lichaam kan dat gewoon.
Vervolgens is het de bedoeling dat je lichaam in de vetverbranding blijft. Ga je namelijk teveel koolhydraten eten, dan schakelt het lichaam weer terug naar koolhydraatverbranding, omdat het lichaam denkt dat dit nu weer de brandstof is.
Dat kan verder geen kwaad voor je lichaam, maar wel voor je afvallen, want dan duurt het mogelijk weer een paar dagen voordat je weer teruggeschakeld bent naar vetverbranding.
Koolhydraatarm drinken is net zo belangrijk als koolhydraatarm eten. Drink sowieso veel, dat helpt bij afvallen, denk aan 3 liter per dag. Zorg dat het drinken ook geen koolhydraten bevat. Het beste is water, thee, koffie zwart en eventueel frisdrank zonder koolhydraten.
In het algemeen kun je zeggen dat producten met veel suiker of meel ook veel koolhydraten hebben. Zo heeft snoep vaak heel veel suiker of zelfs alleen suiker. Koek en taart hebben veel suiker en veel meel, daarom hebben koek en taart ook veel koolhydraten.
Lekker
L de 2e letter, (KLAMMO), staat voor lekker koolhydraatarm eten en drinken. Zelf ben ik gek op eten en drinken. Maar ik moet het eten en drinken wel lekker vinden, anders houd ik het afvallen niet vol en dat geldt voor bijna iedereen, zorg dat je lekker producten vindt.
Koolhydraatarm brood is gewoon te koop, ook bij goedkope supermarkten als Aldi en Lidl, ook bij de bakker om de hoek, op de markt enz. Ook koolhydraatarm beleg is overal te koop.
At je veel zoet, als jam, hagelslag, chocoladepasta, tja, dat kan nu niet meer, je zult meer in hartig beleg moeten gaan denken. Denk aan vleeswaren, kaas, smeerkaas, zalm, tonijn, ei, groente als tomaat en komkommer. Maar ook pindakaas kan nog wel. Kun je echt niet zonder zoet, dan kun je ook jam, chocoladepasta, enz met zoetstof kopen.
Eet jij meer yoghurt/kwark omdat je dat lekker vindt, ook daar heb je varianten die minder koolhydraten bevatten. Voor yoghurt en kwark zijn er ook genoeg producten die je eraan kunt toevoegen. Bijvoorbeeld noten, rode bessen, aardbeien.
Let goed op bij kant en klare yoghurt, waar al vruchten in zitten, vaak is er ook suiker toegevoegd, voeg liever zelf wat vers fruit toe als je met fruit wilt of neem een yoghurt of kwark variant waar die suiker niet aan is toegevoegd, die producten zijn er ook meer dan genoeg.
Traditioneel eten we in Nederland aardappelen groente en vlees. Laat je de aardappelen weg, dan eet je meestal al koolhydraatarm. Neemt wat meer groente i.p.v. aardappelen.
Houd je van nasi, spaghetti, dat kan ook allemaal nog steeds, daar zijn speciale producten voor. Zoals courgette spaghetti en bloemkoolrijst.
Drinken als Water, thee, koffie zwart en frisdranken als Coca Cola Zero zijn zonder koolhydraten. Af en toe een glas melk kan, wel een beetje op je totaal aantal koolhydraten letten. Een glas melk is al bijna 7 gram KH en een mok melk 12 gram KH.
Fruit kun je beter niet nemen of heel weinig. En zeker vooraf de totalen van je dag checken of het fruit er nog bij kan. Een paar aardbeien in je yoghurt past vaak nog wel of een mandarijn als tussendoortje, maar check voordat je het neemt. Want natuurlijke suiker is ook suiker, oftewel veel koolhydraten.
Het grote voordeel van een koolhydraatarm dieet, is dat je uit zoveel, zeker wel tienduizenden producten, kunt kiezen en geen vieze shakes hoeft te nemen. De basis van de 2e letter is dat je moet zorgen dat je koolhydraatarme producten gaat vinden die je lekker vindt. Maak een portfolio van koolhydraatarme producten die jij lekker vindt.
- Lekker koolhydraatarm eten/drinken anders niet volhouden
- Duizenden lekkere koolhydraatarme producten in de supermarkt
App
A de 3e letter, (KLAMMO), staat voor App. Alles wat je eet moet je gaan bijhouden in een eetdagboek, dan weet je wat je doet en ontdek je verborgen koolhydraten.
Het invoeren in een App kan op je telefoon, tablet of computer. Dit gaat je heel veel inzicht geven waarom je wel of niet afvalt. Ook wat wel en niet koolhydraatarme producten zijn.
Zeker in het begin ga je verrast worden met producten, die toch meer koolhydraten blijken te hebben dan je dacht. Als je die ontdekt en misschien ook al gegeten hebt, geen probleem.
Dat is dan een leermoment, niet nogmaals nemen natuurlijk en ga dan op zoek naar een alternatief als je het product graag eet. Ook het invoeren van je gewicht in de app, werkt motiverend, mits je afvalt natuurlijk.
Maar ook als je niet afvalt en je hebt alles ingevuld in de app, dan geeft dat inzicht waarom je niet afvalt. Want over het algemeen is het afvallen een simpel rekensommetje, echt waar.
Wat ook belangrijk is, je kunt in de app zien of je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. De app houd dit allemaal bij en geeft je dag en maandoverzichten.
Klinkt nu allemaal heel erg moeilijk, maar echt, het kost mij maximaal 5 minuten per dag. Het zal je in het begin wat meer tijd kosten, maar het went snel en er zijn wat trucjes, waardoor je nog sneller alles kunt invoeren.
Het invoeren in de App moet iets verslavends krijgen, zelf voel ik mij ongemakkelijk als ik het vergeten ben of geen tijd heb gehad om een maaltijd in te voeren. Dan vul ik het later in de app in, ik wil gewoon weten of ik goed bezig ben, terug kunnen kijken, bijsturen enz
Voordelen gebruik App
● Je krijgt vooraf inzicht in de producten
● Ontdekt verborgen koolhydraten
● Invoeren in telefoon, tablet, computer
● 5 minuten per dag met slimme trucjes
● Je kan zien waarom je wel/niet afvalt
● Zien of je genoeg voedingsstoffen eet
● Voortgang gewicht inzichtelijk
Makkelijk
M de 4e letter, (KLAMMO), staat voor makkelijk. Afvallen moet zo makkelijk mogelijk zijn, want het is al moeilijk genoeg om gewoontes te gaan veranderen.
Makkelijk aan koolhydraatarm is dat je makkelijk in je vertrouwde supermarkt de koolhydraatarme producten kunt kopen, zoals koolhydraatarm brood, Griekse yoghurt, melk, mandarijnen, crackers, groente, vlees, vis, kip, vleeswaren, kaas, pindakaas, enz, enz.
Makkelijk is ook dat je zelfs kant en klare producten in de supermarkt kunt kopen voor ontbijt of lunch. Kant en klaar koolhydraatarm brood (hoef je niet zelf te bakken), maar ook heel veel beleg uit potjes, zoals Johma salades, pindakaas, smeerkaas, kaas en vleeswaren.
Wil je liever niet uit een potje, maar vooral vers eten, ook geen probleem, maar het is iets meer werk, daarom valt het voor mij niet onder makkelijk, voor mij persoonlijk is het vaak teveel gedoe.
Vind jij het verder geen punt, dan kun je zelf tonijnsalade maken of beleg met tomaat, komkommer, augurk, uitjes, champignons, gekookte of gebakken eieren, the sky is the limit als jij van eten maken houd.
Voor de yoghurt geldt hetzelfde, je kunt yoghurt of kwark uit een pak in een bakje doen en er van alles aan toevoegen (aardbeien, blauwe bessen, noten). Maar je kunt ook voor makkelijk kiezen met kant en klare yoghurts die al voorzien zijn van fruit. Bij alles geldt, check wel de etiketten hoeveel koolhydraten er in zitten.
Maar heb jij eenmaal je lekkere en makkelijke producten gevonden, dan weet je altijd wat je in de supermarkt moet kopen, lekker makkelijk toch?
Koolhydraatarm eten kan ook gewoon in restaurants, bij McDonalds, snackbar, tankstation, op vakantien, op feestjes enz. Je moet alleen weten wat wel en niet koolhydraatarm is. Maar als je een tijdje koolhydraatarm eet, dan weet je dat. Hoe meer koolhydraatarme kennis je krijgt, hoe makkelijker het wordt.
Het mee kunnen doen met familie en vrienden, vind ik persoonlijk een heel groot voordeel van koolhydraatarm eten en drinken. Met speciale dieetproducten die je bij een speciale afvalcoach koopt, is het gewoon niet mogelijk om met je vrienden naar een restaurant te gaan.
Nu doe je gewoon mee en mensen hoeven niet eens te weten dat je aan het afvallen bent. Je maakt iets andere keuzes, dat hoeft niet eens op te vallen. Zo makkelijk is koolhydraatarm afvallen.
Mindset
M de 5e letter, (KLAMMO), staat voor Mindset. De eerste paar weken zul je het redden met je discipline, maar met discipline (discipline =
iets tegen je zin doen) ga je het geen jaren volhouden.
Meestal begin je met discipline en dan is het de kunst om de juiste mindset te krijgen. Lukt dat, dan kun je het afvallen of op gewicht blijven heel lang, zelfs levenslang volhouden.
Mindset klinkt vaak wat zweverig, maar als ik je vertel dat mindset een overtuiging hebben is, klinkt het al anders. Je moet de mindset/overtuiging zien te krijgen dat je wilt koolhydraatarm eten.
Als je de overtuiging hebt dat je het wilt gaan doen, dan ga je het vanzelf doen. Want je gaat je naar een overtuiging gedragen. Denk maar eens aan topsporters, die de overtuiging hebben dat ze kunnen gaan winnen als ze 5 dagen in de week gaan sporten.
Topsporters zullen ook wel eens wakker worden en er geen zin in hebben. maar door hun overtuiging, om de beste te willen worden, gaan ze toch die dag sporten. Niet omdat het moet, maar omdat ze het willen.
Als je bijvoorbeeld overtuigt bent dat suiker vergif is, dan ga jij echt niet veel suiker meer eten. Suiker gaat dan tegen je overtuiging in.
Voor alcohol geldt hetzelfde, ik dronk tot het ontdekken van mijn gekraakte code best nog regelmatig een bacardi cola. Op een verjaardag klokte ik er zo 6 of 7 weg. Tegenwoordig haal ik de 7 bacardi cola’s per jaar niet eens meer. Ik ben overtuigd dat het niet goed voor mij is.
Als een roker niet overtuigd is dat roken slecht is, dan gaat een roker echt niet stoppen als het roken lekker is.
Als een roker iemand kent die al 95 is en al 60 jaar 3 pakjes per dag rookt en verder weinig mensen met problemen kent, dan stop je niet.
Pas als een roker problemen krijgt of een hele stevige waarschuwing, van bijvoorbeeld een lichamelijk probleem of een naaste met een groot probleem, dan wel.
Bij mij waren er ook veel waarschuwingen nodig voordat ik de overtuiging kreeg dat ik echt iets aan mijn gewicht moest doen.
Ik probeerde wel af te vallen, 30 jaar lang. Maar toch was ik niet overtuigd genoeg, daar waren duidelijke waarschuwingen voor nodig. Dat hielp enorm om de juiste overtuiging (mindset) te gaan krijgen.
De juiste mindset krijgen was niet het enige wat nodig was om af te vallen, ik had alle punten uit de code nodig om ook echt te gaan afvallen.
Optimaliseren
O de 6e letter, (KLAMMO), staat voor optimaliseren. De laatste letter, de O van optimaliseren neemt een bijzondere positie in. Het is namelijk het enige uit de code wat we JUIST NIET GAAN DOEN.
Eerst afvallen, dit helemaal beheersen, dan pas gaan optimaliseren. Met optimaliseren bedoel ik, gezondere producten eten, meer gaan bewegen, eventueel wat
sporten, slechte gewoontes afleren enz.
Als je bij een diëtiste of afvalcoach komt, en ik ben heel lang geleden ook bij een diëtiste geweest, krijg je veel goede adviezen, tips en verplichtingen. Vooral dat laatste heeft ervoor gezorgd dat ik bij de diëtiste niet ben afgevallen, het werd mij te moeilijk gemaakt.
Verplichtingen die je allemaal moet gaan doen, zijn dingen die je normaal niet doet, maar ze zijn volgens de diëtiste of afvalcoaches juist nodig, ik denk daar dus anders over.
Meestal moet je het eetpatroon gaan aanpassen en/of soms zelfs vervangen door smerige shakes en bijna altijd meer gaan sporten en gezonder gaan eten en … wat ze ook maar allemaal verzinnen.
Het zijn natuurlijk geen pesterijen van diëtisten en coaches, ik snap heus ook wel dat dit met hele goeie bedoelingen gezegd wordt. Eigenlijk moet je waarschijnlijk inderdaad nog wel meer veranderen om gezonder te worden.
Zoals in mijn geval, minder koffie, minder light frisdrank, meer vers beleg, meer bewegen, sporten enz. Zelf sport ik niet en beweeg ook niet heel veel. Verder drink ik soms dagelijks 2 liter cola Zero en meer dan een liter koffie.
Beter zou zijn, de cola Zero vervangen door water, de koffie vervangen door thee, meer gaan bewegen en ook 3x per week gaan sporten.
En nu, 2,5 jaar later, nu ik dit schrijf en bijna 40 kilo minder zwaar ben dan mijn “record”, is het mij nog steeds niet gelukt om bovenstaande zaken te verbeteren. Het enige dat gelukt is, om op mijn werk meer thee en water te drinken in plaats van koffie.
Je ziet hoe moeilijk het is om meerdere dingen te gaan veranderen. Als ik bovenstaande punten allemaal direct had willen veranderen in 2020, dan waren het wel heel veel uitdagingen in 1 keer geworden.
Ik weet zeker als ik alles in 1 keer had willen veranderen, dat het afvallen in 2020 niet was gelukt. 24 kilo in het laatste half jaar van 2020, is mij zonder sporten en met mijn liter koffie en 2 liter Cola Zero per dag nu wel gelukt.
Het optimaliseren is voor iedereen natuurlijk wat anders, voor het koolhydraatarm eten moet je misschien ook al basis gewoontes aanpassen. Dat is niet optimaliseren, dat moet direct gebeuren, dat kan niet anders.
Misschien rook jij nu wel, ga dan niet en afvallen en stoppen met roken tegelijk, het is gewoon teveel van het goede. Hoe moeilijk ik het als niet roker ook vind om dit tegen je te zeggen.
Maar voor het omgekeerde geldt precies hetzelfde, heb jij nu de overtuiging om te stoppen met roken. Ga dan niet ook proberen af te vallen, doe 1 ding super goed in plaats van meerdere dingen half goed.
En niets menselijks is mij vreemd, dit artikel stond niet in de planning voor vandaag…maar ik ben vandaag overtuigd geraakt dat het geschreven moest worden, dus tja… ;-)
Nu kun je denken, aha, Rob heeft ook geen focus, nou soms klopt dat, maar niet vandaag. Wat ik namelijk wel gedaan heb, is de focus op het artikel gelegd en alle andere dingen helemaal aan de kant geschoven.
Beter 1 ding goed doen, dan van alles en nog wat half goed, dan doe je niets 100% goed en lukt er niets. Probeer de focus op 1 ding te krijgen en te houden. En daarom is dit artikel straks af en blijft het niet als concept jaren in een mapje op mijn computer staan.
Het gewicht is vermoedelijk “maar” 1 ding van de dingen die je zou willen aanpakken, maar wel een hele belangrijke en ik denk dat gewicht de belangrijkste is. Krijg je controle over je gewicht, dan kun je de volgende stappen gaan proberen als je eraan toe bent.
Stap voor stap, eerst leren je koolhydraatarme voedingspatroon leren te automatiseren en lekker gaan afvallen en daarna pak je wat anders aan, misschien wel jaren later.
Wat is koolhydraatarm?
Koolhydraatarm is geen wetenschappelijke hoeveelheid. De meningen over wat koolhydraatarm is lopen uiteen. Het voedingscentrum heeft het bij een koolhydraatarm dieet, over tussen de 50 en 130 gram koolhydraten per dag.
Wikipedia heeft het over 20 tot 60 gram koolhydraten per dag. Dit zijn wel erg weinig koolhydraten per dag, zeker als je dit een lange tijd gaat doen en dat is vaak nodig om af te vallen.
1 dag 20 gram koolhydraten eten is echt geen probleem, je lichaam kan best wat hebben, denk maar eens aan vasten. Maar ga je het langere tijd doen, dagen, weken, maanden, jaren dan kan het problemen gaan opleveren.
Persoonlijk zie ik alles onder de 50 gram koolhydraten per dag als een Keto dieet. Ook al spreekt men vaak bij Keto over maximaal 20 gram koolhydraten per dag.
Maar ook de term Keto ligt niet vast, er zijn Keto dieten tussen de 2 en 20 gram koolhydraten per dag. het gebied tussen 20 en 50 gram koolhydraten per dag is een beetje niemandsland.
Mijn definitie van koolhydraatarm is 50 tot 75 gram koolhydraten per dag
Het is een richting. Een vrouw van 1,55 meter van 50 kilo, niet super actief, kan misschien prima 50 koolhydraten per dag eten of zelfs ietsje minder. Omdat ze ook gewoon minder in het algemeen hoeft te eten.
Terwijl een man van 2 meter van 100 kilo, die 5x per week naar de sportschool gaat, vermoedelijk tekort heeft aan 75 koolhydraten per dag. Lichamen en activiteiten (activiteit is verbranding) zijn niet gelijk, daarom is en blijft de 50 tot 75 gram koolhydraten per dag een richting voor de gemiddelde mens.
Hoeveel kilo kun je koolhydraatarm afvallen?
Met koolhydraatarm eten in combinatie met minder calorieën eten, kun je op een verantwoorde manier ongeveer 1 kilo per week op een gezonde manier afvallen.
De eerste paar weken soms ietsje meer, maar dat is vaak ook vocht en/of omdat je lichaam minder voorraad heeft in de darmen, omdat je minder bent gaan eten.
Je kunt met een koolhydraatarm dieet net zoveel afvallen als je zelf wilt. Het is maar hoe lang je het kunt volhouden om minder calorieën dan je verbruikt tot je te nemen.
Het uiteindelijke afvallen, wordt namelijk bepaald door het aantal calorieën dat je eet. Elk type dieet waarin je minder energie binnenkrijgt dan je gebruikt, zal zorgen voor gewichtsverlies.
Moet je bijvoorbeeld 30 kilo afvallen, reken dan ook op minimaal 30 weken ca. 7.700 kcal minder per week eten (en drinken) dan je verbruikt.
Ik weet dat je dit niet wilt horen, je hoort liever dat het in een maandje kan. Maar echt, denk eens even nu dat je 30 weken geleden begonnen was…………. zo lang is 30 weken geleden nu ook weer niet he? En die 30 kilo is er meestal ook niet in 30 weken aangekomen.
Het gaat uiteindelijk zoals in elk dieet, om de calorie, die doet altijd weer mee. Een koolhydraatarm eetpatroon helpt echter enorm bij het afvallen en/of om op gewicht te blijven.
Een koolhydraatarm eetpatroon heeft namelijk nog veel meer voordelen, dan “alleen” maar kunnen afvallen. Zie hierover mijn artikel over voordelen van koolhydraatarm afvallen.
Wat zijn koolhydraatarme producten?
Koolhydraatarm ontbijt en lunch: koolhydraatarme crackers, koolhydraatarm brood, koolhydraatarme yoghurt, koolhydraatarme kwark met of zonder toevoeging van bijvoorbeeld blauwe bessen of aardbeien en wel of niet kant en klaar.
Koolhydraatarm beleg voor crackers en brood zijn bijvoorbeeld pindakaas, Franse Kaas, Johma salades, mayonaise, aardbeien, hagelslag met zoetstof, jam met zoetstof, chocoladepasta met zoetstoffen, kaas, smeerkaas, vleeswaren, gevogelte, eieren, augurken
Koolhydraatarme diner producten zijn bijvoorbeeld: courgette spaghetti, bloemkool nasi, vlees, gevogelte, groenten, sauzen, jus.
Koolhydraatarm drinken: koffie, thee, water en er zijn heel veel koolhydraatarme frisdranken als Cola, Sinas, Cassis. Melk is ook nog te doen, als je er niet teveel van drinkt.
Er zijn zeer veel koolhydraatarme producten, zeker als je bedenkt dat er van veel van de bovenstaande producten al honderden soorten zijn. Denk maar eens aan vleeswaren, vlees, gevogelte, vis, kaas, yoghurt, kwark daar heb je allemaal soorten en variaties van met verschillende smaken, dan zit je zo op duizenden soorten.
Wat zijn juist geen koolhydraatarme producten?
Koolhydraatarme producten zijn producten die veel suikers en/of meel bevatten. Denk aan snoep als lolly, zuurtjes, wine gums, drop, chocola die zitten allemaal vol met suiker en veel suiker is ook veel koolhydraten.
Maar ook koekjes en taart, die hebben dan weer suiker en meel, beide zijn rijk aan koolhydraten. Een Mars of Snicker zitten vol met koolhydraten.
Dan hebben we ook nog fruit, dat zit meestal vol met vruchtensuiker. En vruchtensuiker is ook gewoon suiker, fruit is helaas niet koolhydraatarm. Heel jammer, maar het is niet anders.
Toch kun je wel fruit eten, maar dan heel weinig. Stel dat je 75 koolhydraten op een dag eet, dan kun je het best zo plannen dat je een mandarijn als tussendoortje eet en dan niet boven de 75 koolhydraten per dag komt.
Omdat ik het mezelf makkelijk maak en zeker wil weten dat ik genoeg vitaminen binnen krijg, neem ik een multivitaminen pilletje, kost mij 5 cent per dag en heb je hier geen omkijken naar als je koolhydraatarm eet.
Hoe herken je koolhydraatarme producten?
Als indicatie kun je aanhouden, dat als een product minder dan 5 koolhydraten per 100 gram product heeft, dat het dan koolhydraatarm is. Het aantal koolhydraten moet vermeld worden op een product, je kunt de koolhydraten per product op het etiket terug vinden.
Zoet en meel zijn al goede indicaties. Van snoep, koek en taart weet je dan eigenlijk al dat ze veel koolhydraten hebben. Vlees, vis en gevogelte zijn meestal zeer koolhydraatarm, maar op het moment dat je gepaneerde uitvoeringen koopt, is het wel opletten.
Want bij gepaneerd is er meestal ook meel gebruikt bij de producten. Maar met een beetje spelen met je totale koolhydraten op een dag, is gepaneerd vaak nog wel in je dagmenu op te nemen. Moet je zorgen dat je andere producten nog wat koolhydraatarmer zijn.
Er is ook nog de mogelijkheid om producten online met bijvoorbeeld je telefoon op te zoeken. Het makkelijkste doe je dat met een App die je als eetdagboek gebruikt. Zo kom je achter producten die niet in een verpakking zitten en waar je mee geconfronteerd wordt.
- Indicatie meer dan 5 koolhydraten per 100 gram
- Producten met suiker (snoep, koek, taart)
- Fruit (vruchtensuiker)
- Normale frisdrank met suiker
- Gepaneerd is opletten
- Online of in App opzoeken
- Etiketten lezen
Welke App gebruik je?
Ik gebruik de Eetmeter app van het voedingscentrum, niet speciaal voor koolhydraatarm, maar werkt goed als je hem als eetdagboek gebruikt en is gratis, niet van een commerciële partij, maar een betrouwbare door de overheid gesubsidieerde partij, hierdoor geen reclames.
Met de Eetmeter App, kun je producten scannen, invoeren, zelf recepten samenstellen en de app meet tientallen voedingsstoffen in de achtergrond van alle producten die je invoert.
Maar er is een nadeel van deze app. Het voedingscentrum promoot de schijf van vijf, in principe kun je met koolhydraatarm eten ook alle voedingsstoffen binnenkrijgen, je eet ook eigenlijk volgens de schijf van vijf, alleen in andere verhoudingen.
Het voedingscentrum gaat ervan uit dat je juist veel koolhydraten eet en minder eiwitten en vet, precies het omgekeerde van juist minder koolhydraten eten.
Dit betekent dat het advies in hun eetmeter app altijd rode vlaggen geeft, want volgens de eetmeter moet je meer koolhydraten eten, het advies zal altijd zijn, eet meer koolhydraten. En omdat je het niet doet, de app in verhouding minder koolhydraten ziet, krijg je rode vlaggen.
Als je niet tegen de rode vlaggen kunt, dan kun je beter een echte koolhydraatarme app nemen. Het is dat ik vertrouwen heb in wat ik doe (vanaf januari 2017), maar ik kan mij voorstellen dat mensen die net beginnen met koolhydraatarm deze app hun in verwarring brengt.
Als je denkt dat dit bij jou ook zo is, neem dan een speciale koolhydraatarme app, waar je juist beloont wordt als je koolhydraatarm eet.
Ik heb het voedingscentrum al eens gevraagd of er misschien in de toekomst een koolhydraatarme app komt, maar daar zijn geen plannen voor.
Is KLAMMO een bestaand woord?
Ja en Nee. Het is eigenlijk een afkorting van mijn 6 letters, die mijn afvalmethode vertegenwoordigen.
Maar, als ik de automatische vertalingen van internet en Google translate mag geloven, is het wel een woord dat in het Esperanto Sluiting of Schelpdier (sluit ook) zou betekenen.
K= Koolhydraatarm eten en drinken
L = Lekker eten en drinken
A = App
M = Makkelijk
M = Mindset
O = Optimaliseren
Gratis e-book “De Geheime Code Gekraakt”
Mijn gekraakte code KLAMMO leg ik mensen op verschillende manieren uit. Ik heb een e-book dat je gratis kunt downloaden. Hierin leg ik je de code uit, maar krijg je ook een stuk van mijn eigen persoonlijke verhaal mee.
Je leest een beetje de weg die ik heb afgelegd, om dan uiteindelijk na 30 jaar strijd de code te kraken. Ik ben na het ontdekken van de code 24 kilo afgevallen in 6 maanden tijd.
Klik op de link De Geheime Code Gekraakt om het e-book te downloaden.
Programma “De Geheime Code Gekraakt”
2 jaar na het uitgeven van mijn e-book heb ik een programma gemaakt, waarmee ik mensen leer de code in de praktijk te leren. Klik op de link programma gekraakte code om meer informatie over het programma te krijgen.