Koolhydraatarm Afvallen Maand 5
15 december 2020 

Koolhydraatarm Afvallen Maand 5

Hierbij de voortgang van mijn afvallen met koolhydraatarm eten. In grote lijnen kan ik zeggen dat het nog steeds goed gaat, het gewicht gaat naar beneden, ik eet gewoon nog hetzelfde. Maar toch verbeter ik hier en daar wat zaken in mijn voeding of levenswijze.

Ik eet niet meer of minder, maar wel maak ik af en toe wat andere keuzes. De aanpassingen zijn heel minimaal, maar op de lange termijn, hebben ze wel gevolgen en helpt het om makkelijker meer af te vallen of om gezonder te eten.

Mijn Grote Hoeveelheden Koffie

Als zo een 25 jaar, drink ik grote hoeveelheden koffie. Ik drink het uiteraard zwart, dus voor het koolhydraatarm afvallen maakt het niet uit hoeveel koffie ik drink. Maar het voelt letterlijk niet goed, na veel koffie word ik toch onrustiger.

Het liefst zou ik tot 4 mokken koffie per dag drinken, verspreid over de dag, dan drink je nog steeds een liter koffie per dag, ook niet weinig. Maar nu is het af en toe wel 2 liter of meer op een dag.

Deze maand ben ik daarom meer thee gaan drinken, vooral in de middag en avond. Soms drink ik een dag helemaal geen thee, dus het lukt nog niet helemaal. Maar elke dag dat het wel lukt is meegenomen.

Dit doe ik dan vooral buitenshuis, op de een of andere manier blijf ik thuis koffie drinken en geen thee. Maar er moet natuurlijk nog wel wat te verbeteren zijn, dus dit pak ik nog een keertje op.

Mijn Grote Hoeveelheden Cola Zero

Cola Zero drinken verminderen lukt af en toe, maar ik heb nog steeds dagen van 2 liter cola Zero, vooral thuis. Net als bij de koffie, voor het koolhydraatarm eten maakt het niet uit, er zitten geen koolhydraten in Cola Zero.

Persoonlijk denk ik dat het ook niet super ongezond is, maar ik ben er wel van overtuigd dat hoe minder kunstmatige stoffen je binnen krijgt, hoe beter het is.

2 kratten met flessen cola-max-pepsi

Meestal drink ik Cola van de Lidle, omdat ik zoveel cola drink. Dit keer maar eens mee laten komen met een bestelling van de Plus, omdat de Pepsi toch in de aanbieding was. Het is best weer veel cola als je het zo ziet……….

Dus een beter keuze zou thee of water zijn, daar werk ik wel aan. Vooral de thee lukt aardig buitenshuis zoals je hierboven al kon lezen. De Cola Zero voor water gaan vervangen lukt nog niet zo heel goed.

Vooral bij warm weer vind ik het makkelijker om meer water te drinken, dan vind ik ijskoud water wel lekker. Maar ja, het is nu winter…………en dan pak ik toch weer sneller de Cola Zero. Er zijn wel dagen dat het lukt om bijvoorbeeld 1 liter Cola Zero te drinken. Maar goed, ook hier moet ik dus aan werken, minder Cola drinken.

Kritischer Naar Calorieën Gaan Kijken

Het koolhydraatarm eten zit er bij mij nu wel ingebakken, ik voer nog steeds dagelijks mijn eten en drinken in de eetmeter app van het voedingscentrum. Ook kijk ik nog steeds dagelijks of ik binnen mijn 50 tot 75 gram koolhydraten blijf. Eigenlijk hoef ik bijna niet te kijken, het gaat gewoon goed.

Maar ook kijk ik altijd naar mijn calorieën, want die houd ik het liefst ook tot 1.800 kcal of minder. Heel vaak eet ik hetzelfde, gewoon uit gemak en omdat ik het lekker vind. Toch heb ik zo af en toe eens wat meer verschillende producten bekeken.

Het viel mij op dat er ook ander voedsel is wat ik lekker vind en dat veel minder calorieën heeft. Voorlopig heb ik daar nog niet veel mee gedaan, maar het zette mij al wel aan het denken.

Verder kijk ik ook iets kritischer naar de producten die ik al at. Bijvoorbeeld mijn oude kaas is 48+.  Maar je hebt ook oude kaas met minder vet, bijvoorbeeld 30+. Dat scheelt per jaar best een hoop calorieën als je 30+ in plaats van 48+ kaas eet.

En zonder dat je er erg in hebt, je eet net zoveel, maar valt wel een paar kilo per jaar extra af, door voor de 30+ kaas te kiezen.

Voorbeeld:

  • 30 plus kaas voor 1 snee 61 kcal
  • 48 plus kaas voor 1 snee 75 kcal

Dit lijkt op het oog niet zo heel veel, maar als je weet dat ik een paar keer per dag een cracker eet met kaas voor 1 snee, dan is het per jaar wel een groot verschil, voor het gemak geef ik een rekenvoorbeeld van 3 crackers per dag met oude kaas voor 1 snee.

Per jaar is dat 1.095 keer een oude kaas 48+ beleg voor 1 cracker x 75 kcal = 82.125 kcal per jaar
Per jaar is dat 1.095 keer een oude kaas 30+ beleg voor 1 cracker x 75 kcal = 66.795 kcal per jaar
Verschil is 15.330 kcal per jaar

Als je dan weet dat bij 7.700 kcal minder eten dan je nodig hebt, je 1 kilo afvalt, dan scheelt de keuze om 30+ kaas in plaats van 48+ kaas te nemen je bijna 2 kilo per jaar. De rekensom, 15.330 kcal : 7.700 kcal = 1,99 kilo, zeg maar 2 kilo per jaar afvallen door alleen een iets ander vetgehalte van de kaas te kiezen. Je eet dus geen cracker of plak kaas minder.

2 kilo per jaar afvallen door alleen een iets ander vetgehalte van de kaas te kiezen

Oude Kaas salade is ook een favoriet van mij. Helaas, zitten hier heel veel calorieën in, hier wil ik toch ook wat anders voor gaan vinden, maar ik vind het erg lekker. Maar ook blijken er in verschillende merken oude kaas salade, ook onderling best grote verschillen te zijn.

Bij het beleg per cracker is het verschil niet zo heel groot, maar ook hier weer, als je de verschillen per jaar optelt, dan gaat het ineens wel zomaar over een kilo meer afvallen. Gewoon zonde, je eet hetzelfde, maar het scheelt je een kilo als je een ander merk neemt.

Toen ik dat eenmaal door had, dus kijken naar de lange termijn, iets aanpassen wat je niet eens echt merkt, was ik wakker. Nog even verder doordenken en ik bedacht, als ik nu eens niet zo gulzig/makkelijk ben, dan is er nog wel meer mogelijk. Ook de hoeveelheden kun je soms aanpassen, zonder dat je er eigenlijk erg in hebt.

Om maar bij de kaas te blijven, ik vouwde vaak een voorgesneden plak dubbel en deed die op 1 cracker, beetje overdreven. Nu vouw ik hem nog steeds dubbel, maar breek hem dan doormidden en verdeel beide helften over 2 crackers.

Dus nu gaat er 1 hele plak over 2 crackers, waar ik vaak 2 plakken voor 2 crackers gebruikte. Zo eet je ineens 50% minder kaas, en kaas is een zeer calorierijk beleg. Het mooie is, eigenlijk proef je het verschil niet heb ik gemerkt.

Ik neem ook nog steeds bewust de vezelrijke crackers van Wasa, omdat je daarmee minder calorieën binnenkrijgt dan met brood. En ik vind ze ook gewoon lekker in combinatie met hartig beleg, dus waarom zou ik geen crackers nemen. Door de multivitaminen pil krijg ik ook mijn jodium binnen, dus voor de jodium heb ik het brood niet nodig.

Ik neem ook nog steeds bewust de vezelrijke crackers van Wasa, omdat je daarmee minder calorieën binnenkrijgt dan met brood

Deze maand kwam ik er eind van de maand achter, dus andere producten heb ik nog niet kunnen toepassen. En zo lang ik de oude producten nog heb, ga ik die niet weggooien. Maar wel zal ik hier en daar gaan bijsturen op producten en hoeveelheden.

In mijn maand totalen zal het misschien niet eens opvallen, maar op jaarbasis gaat dit wel een verschil van een paar kilo maken, zonder moeite, hoe mooi is dat.

Minder calorieën en meer afvallen door:

  • Variatie van hetzelfde product te kiezen met minder calorieën (30+ i.p.v. 48+ kaas)
  • Minder hoeveelheid van een product nemen (halve plak kaas i.p.v. hele plak)
  • Ander product te kiezen met minder calorieën (oude kaas salade 111 kcal, tonijnsalade 72 kcal)
veel-calorieen-in-johma-oude-kaas-salade

446 kcal per 100 gram. Op de verpakking staat een portie is 15 gram en 67 kcal. Echter meestal is het eerder 25 gram op een snee brood, dan is het bijna 112 kcal die je eet per beleg.

Eens Een Keertje Fruit Gegeten

Fruit heb ik bijna 5 maanden niet gegeten, de vitamines kwamen wel binnen via mijn voedsel i.c.m. de multivitaminen pil, je eet natuurlijk ook meer groenten. Toch kwam ik erachter dat een mandarijntje eigenlijk best wel te doen is, daar heb ik er deze maand dan ook 2 of 3 van gegeten.

Verder moet ik nog onderzoeken wat er wel of niet in mijn menu past, ik verander niet zomaar wat, zoek het eerst grondig uit. Maar veel fruit zal ik vermoedelijk niet eten, maar het is een kwesties van keuzes. Dus misschien kan ik wat anders aanpassen, zodat ik wat meer fruit in mijn menu’s kan in inpassen. Ga het uitzoeken.

Melk

Melk heb ik ook een beetje toegevoegd, gewoon omdat ik het lekker vind en er ook een aantal elementen inzitten, waarvan ik denk dat die goed zijn. Maar doordat ik veel kaas en kaassalade eet, komen de voedingsstoffen die in melk zitten vermoedelijk ook wel deels of helemaal mee naar binnen. Ik beperk het tot maximaal 3 mokken melk per week.

Beweging

Sporten doe ik nog steeds niet, wel probeer ik heel af en toe bewust een trap te nemen, waar ik normaal de lift nam. Maar de keren dat ik kan kiezen voor een trap i.p.v. een lift is er niet heel veel, dus het is maar een minimale beweging meer, maar als de trap kan i.p.v. de lift, dan neem ik de trap.

De trap n plaats van de lift nemen

Er is wel een gedachte om het joggen weer eens op te gaan pakken. Ik denk dat ik het 15 jaar niet gedaan heb. Ik heb vermoedelijk niet eens meer hardloopschoenen die nog goed zijn, ik weet het niet eens. Maar goed, het is dus nog maar een gedachte. Eigenlijk niet om af te vallen, want ik ben bang dat ik ook iets meer ga eten als ik ga joggen, dus dan helpt het niet.

Maar het helpt wel voor je conditie en gezondheid, je krijgt er sterkere spieren van en een grotere longinhoud. Joggen is namelijk niet alleen lichamelijk goed, maar ook voor je geest, dat weet ik nog wel uit het verre verleden. Met mijn websites ben ik wel heel erg met mijn hoofd bezig. Dus even je hoofd leeg maken met wat door de buitenlucht rennen, ik weet dat dit een fijn gevoel is.

Omdat ik voor het afvallen ook veel last had van mijn knie, durfde ik er niet eens aan te denken. Nu ben ik nog steeds wat huiverig, ondanks dat ik zo een 20 kilo lichter ben. De laatste keer dat ik nog liep, 15 jaar geleden of zo, had ik ook vaak wat pijntjes.

Ik denk dat ik toen iets zwaarder wasa dan mijn huidige gewicht. Maar ja, ik ben ook weer 15 jaar ouder……..De knie voel ik minder dan een half jaar geleden en dat wil ik natuurlijk ook niet verpesten door hem nu te gaan overbelasten.

Een klein dilemma dus, maar ik denk wel dat ik het binnenkort ga proberen, een paar goede schoenen kopen en dan langzaam beginnen. Krijg ik toch last, nou dan kan ik ook weer stoppen natuurlijk. Het willen joggen speelt dus al wel door mijn hoofd, maar ik heb nog geen meter hardgelopen.

Bovenstaande waren zo een beetje de belangrijkste veranderingen van maand 5. Dan heb je natuurlijk ook nog de keiharde cijfers tegoed.

Start gewicht 6 juli 2020: 110,8

Gewicht na 1 maand: 104,9
Gewicht na 2 maanden: 100
Gewicht na 3 maanden: 97
Gewicht na 4 maanden: 93,7
Gewicht na 5 maanden: 91,3

Afgevallen/aangekomen:

1e maand: 5,9 kilo afgevallen
2e maand: 4,9 kilo afgevallen
3e maand: 3 kilo afgevallen
4e maand: 3,3 kilo afgevallen
5e maand: 2,4 kilo afgevallen

Totaal: 19,5 kilo afgevallen in 5 maanden

Over de schrijver
Alex
Door

Alex

op 11 Jan 2022

Ik gebruik al heel lang de Stupid Simple Keto app om mijn koolhydraten, vetten en eiwitten bij te houden. Je kunt je eigen voedingsmiddelen invoeren dus je bouwt zo je eigen database van producten op. Er zitten geen onnodige toeters en bellen aan. Het bijhouden van een eetlog (en het wegen van wat ik eet) geeft altijd veel inzicht en motiveert mij. Misschien is het ook iets voor jou. Succes verder!

Rob Hendriksen
Door

Rob Hendriksen

op 12 Jan 2022

Bedankt voor je tip Alex. Ik zal die app ook eens bekijken, onnodige toeters en bellen daar houd ik wel van, less is more zeg ik vaak. Nogmaals bedankt. Rob

Reactie plaatsen