paksoi

Paksoi

Paksoi is een bladgroente die behoort tot de familie van koolgewassen en afkomstig is uit China. Het wordt ook wel Bok choy genoemd, wat in het Chinees 'witte groente' betekent. De groente heeft een milde, frisse smaak en kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. In dit artikel lees je meer over de geschiedenis, voedingswaarde, bereidingswijze en gezondheidsvoordelen van paksoi.

Geschiedenis

Paksoi wordt al meer dan 5000 jaar geteeld in China en is sindsdien een belangrijk onderdeel van de Chinese keuken. De groente werd in de 19e eeuw geïntroduceerd in de Verenigde Staten en is sindsdien ook populair in andere delen van de wereld geworden.

Voedingswaarde

Paksoi is een zeer voedzame groente en bevat weinig calorieën. Het is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 14 calorieën, 1,0 gram eiwit, 0,2 gram vet en 1,4 gram koolhydraten. Verder bevat het ook vezels, vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur, kalium, calcium en ijzer.

Bereidingswijze

Paksoi kan rauw gegeten worden in salades, maar het is ook zeer geschikt om te roerbakken, stoven of stomen. Het is belangrijk om de bladeren goed te wassen voor gebruik, omdat er vaak zand tussen zit. De bladeren en de stelen kunnen beide gegeten worden, maar de stelen hebben iets meer tijd nodig om te garen dan de bladeren.

Gezondheidsvoordelen

Paksoi heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo kan het helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verlagen van het cholesterolgehalte. Het is ook rijk aan vitamine C, wat kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het bestrijden van ontstekingen. Bovendien kan het eten van paksoi helpen bij het verminderen van het risico op bepaalde chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Wat kun je met paksoi als je een koolhydraatarm dieet volgt?

Paksoi is een veelzijdige groente die uitstekend past binnen een koolhydraatarm dieet. Het is laag in koolhydraten en calorieën, maar rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine K, vezels en antioxidanten. Hier zijn enkele ideeën om paksoi te gebruiken in een koolhydraatarm dieet:

  • Roerbakgerechten: Paksoi is heerlijk in roerbakgerechten. Snijd de paksoi in reepjes en voeg het toe aan een hete pan met wat olie. Voeg andere groenten toe zoals paprika, champignons en courgette, samen met wat eiwitbronnen zoals garnalen, tofu of kip. Breng op smaak met sojasaus, knoflook en gember.
  • Salades: Paksoi kan rauw worden gegeten in salades. Snijd de paksoi fijn en voeg het toe aan een salade met andere groenten zoals komkommer, wortel en paprika. Voeg wat eiwitrijke ingrediënten toe zoals gegrilde kip of gekookte eieren. Maak een dressing op basis van olijfolie, citroensap, mosterd en kruiden naar keuze.
  • Soepen: Paksoi kan ook worden toegevoegd aan koolhydraatarme soepen. Snijd de paksoi in stukjes en voeg het toe aan bouillon samen met andere groenten en eiwitbronnen. Breng op smaak met kruiden en specerijen naar keuze.
  • Gestoomd of geroosterd: Paksoi kan ook worden gestoomd of geroosterd als bijgerecht. Snijd de paksoi in helften of kwarten, besprenkel met wat olijfolie en kruiden, en stoom of rooster tot het knapperig en gaar is. Serveer het als bijgerecht bij een eiwitbron zoals gegrilde vis of kip.
  • Wraps of rolletjes: Gebruik grote paksoibladeren als alternatief voor tortilla's of brood om wraps of rolletjes te maken. Vul de bladeren met bijvoorbeeld kip, garnalen, groenten en een saus naar keuze. Dit is een koolhydraatarme optie voor een smakelijke en lichte maaltijd.

Paksoi is een veelzijdige groente die zowel rauw als gekookt kan worden gegeten. Experimenteer met verschillende bereidingswijzen en combinaties om te ontdekken wat je het lekkerst vindt binnen je koolhydraatarme dieet. Let altijd op je totale calorie- en koolhydraatinname om je dieetdoelen te bereiken.

Samenvatting

Paksoi is een gezonde en voedzame groente met een milde, frisse smaak. Het is een veelzijdige groente die op verschillende manieren kan worden bereid en gegeten. Door regelmatig paksoi toe te voegen aan je dieet, kun je profiteren van de vele gezondheidsvoordelen die deze groente te bieden heeft.

Voedingswaarde per 100 gram paksoi:

KoolhydratenkcalVettenVezelsEiwitZout
1,4140,21,21,00,1

Bron voedingswaarde: voedingscentrum

Reactie plaatsen