artisjokken

Artisjok

Een artisjok is een plant die afkomstig is van een distelachtige plant (Cynara cardunculus var. scolymus). Het is een van de oudste groenten die in Europa geteeld worden en wordt tegenwoordig wereldwijd gebruikt in diverse keukens.

Artisjokken hebben een knapperige en vlezige structuur met een subtiele, nootachtige smaak. Ze zijn een goede bron van vezels, vitamine C, foliumzuur en andere voedingsstoffen.

De eetbare delen van de artisjok zijn de bloemknoppen en de delen van de schutbladeren rondom de bloem. Artisjokken worden vaak gekookt en vervolgens gegeten door de buitenste bladeren af te trekken en de basis van het blad in de mond te steken om het vlezige deel af te schrapen.

Het hart van de artisjok is het meest gewilde deel en zit aan de basis van de bloemknop. Het is zacht en boterachtig van smaak en wordt vaak geserveerd als een delicatesse.

Artisjokken worden vaak gegeten als bijgerecht bij maaltijden, maar kunnen ook worden gebruikt als ingrediënt in salades, stoofschotels en ovenschotels. Artisjokken kunnen ook worden geconserveerd in olie of ingemaakt in azijn en worden gebruikt als een smaakvolle toevoeging aan gerechten.

Wat kun je met artisjok als je een koolhydraatarm dieet volgt?

Artisjokken zijn een heerlijke toevoeging aan een koolhydraatarm dieet vanwege hun lage koolhydraatgehalte en verschillende voedingsvoordelen. Hier zijn enkele ideeën voor het bereiden van artisjokken in een koolhydraatarm dieet:

  • Gegrilde artisjok: Snijd de bovenste stekelige delen van de artisjok af en snijd de steel af. Kook de artisjok in gezouten water tot hij gaar is. Snijd hem daarna in tweeën en verwijder het 'hooi' (de vezelige binnenkant). Grill de artisjokhelften op een barbecue of grillpan tot ze mooie grillstrepen hebben. Serveer ze met een beetje olijfolie en citroensap als dip.
  • Artisjoksalade: Snijd gekookte artisjokharten in kleine stukjes en meng ze met andere koolhydraatarme groenten, zoals komkommer, cherrytomaten en rucola. Voeg wat feta-kaas, olijven en een koolhydraatarme dressing toe voor een smakelijke salade.
  • Gevulde artisjok: Snijd de bovenkant van de artisjok af en snijd de stekelige delen af. Kook de artisjok in gezouten water tot hij gaar is. Verwijder het 'hooi' en vul de artisjok met een mengsel van koolhydraatarme ingrediënten, zoals feta, gehakte tomaten, knoflook en kruiden. Bak de gevulde artisjok in de oven tot hij warm en licht gebruind is.
  • Artisjokdipsaus: Pureer gekookte artisjokharten met knoflook, citroensap, olijfolie en Griekse yoghurt om een heerlijke koolhydraatarme dipsaus te maken. Serveer het met rauwe groenten, zoals komkommer, paprika en selderij, als gezonde snack of voorgerecht.

Artisjokken bieden niet alleen een unieke smaak, maar ze zijn ook rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Ze kunnen op verschillende manieren worden bereid en bieden veel mogelijkheden binnen een koolhydraatarm dieet. Experimenteer met verschillende recepten en geniet van de veelzijdigheid en voedingsvoordelen van artisjokken.

Voedingswaarde per 100 gram artisjok:

KoolhydratenkcalVettenVezelsEiwitZout
11,0470,253,30,1

Bron voedingswaarde: voedingscentrum

Reactie plaatsen