Pruim

Pruim

Een pruim is een zoete vrucht met een zachte en sappige textuur en een ovale of ronde vorm. Pruimen behoren tot de steenvruchtenfamilie en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder rood, geel, paars en blauw.

Pruimen hebben een zoete, sappige pulp en een gladde huid die soms bedekt is met een lichte laag was. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine K, vezels en kalium, en hebben antioxidante eigenschappen die kunnen helpen bij het beschermen tegen bepaalde ziekten.

Pruimen worden vaak gegeten als een gezonde snack en kunnen ook worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, zoals jam, gebak, taarten, salades en sauzen. Ze zijn over het algemeen verkrijgbaar in de late zomer en vroege herfst, hoewel sommige soorten het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

Wat kun je met een pruim als je een koolhydraatarm dieet volgt?

Pruimen kunnen een smakelijke en voedzame keuze zijn binnen een koolhydraatarm dieet. Hoewel ze een kleine hoeveelheid natuurlijke suikers bevatten, zijn ze ook rijk aan vezels en voedingsstoffen. Hier zijn een paar manieren waarop je pruimen kunt opnemen in een koolhydraatarm dieet:

  • Als tussendoortje: Geniet van een paar pruimen als een bevredigend tussendoortje. Ze bieden vezels die je een vol gevoel kunnen geven en de trek kunnen verminderen.
  • In salades: Snijd pruimen in plakjes of blokjes en voeg ze toe aan je salades. Ze voegen een zoete en sappige smaak toe en kunnen goed samengaan met hartige ingrediënten zoals geitenkaas, noten en groene bladgroenten.
  • In smoothies: Voeg een paar ontpitte pruimen toe aan je koolhydraatarme smoothies voor een natuurlijke zoetheid en extra vezels. Combineer ze met andere lage-koolhydraatvruchten zoals bessen of avocado, samen met een eiwitbron zoals Griekse yoghurt of eiwitpoeder.
  • In warme gerechten: Pruimen kunnen ook worden gebruikt in warme gerechten, zoals stoofschotels of curry's. Ze kunnen een zoete en hartige smaak toevoegen aan het gerecht en zorgen voor een mooie textuur.
  • Als toevoeging aan ontbijtgranen: Voeg wat in blokjes gesneden pruimen toe aan je koolhydraatarme ontbijtgranen of havermout voor extra smaak en voedingsstoffen.

Net als bij andere vruchten is het belangrijk om de portiegrootte van pruimen in de gaten te houden, omdat ze koolhydraten bevatten. Pas ze aan binnen je dagelijkse koolhydraatlimieten.

Raadpleeg altijd een diëtist of voedingsdeskundige voor persoonlijk advies en begeleiding bij het samenstellen van een koolhydraatarm dieetplan dat aansluit bij jouw specifieke behoeften en doelen.

Voedingswaarde per 100 gram pruimen:

Koolhydraten: 7,3

Kilocalorieën: 40

Eiwitten: 0,8

Vetten: 0

Vezels: 2,2

Bron voedingswaarde: voedingscentrum

Reactie plaatsen