jujube

jujube-chinese-dadel-vers

Een jujube, ook wel Chinese dadel genoemd, is een kleine ronde vrucht die groeit aan de jujubebomen (Ziziphus jujuba). De vrucht heeft een harde, knapperige textuur en een zoete smaak.

Jujubes worden vaak gedroogd en gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege hun veronderstelde voedings- en geneeskrachtige eigenschappen. In sommige landen worden jujubes ook vers gegeten of gebruikt om jam, siroop en wijn te maken.

Wat kun je met een jujube als je een koolhydraatarm dieet volgt?

Jujube, ook bekend als rode dadels, zijn kleine vruchten die zowel vers als gedroogd gegeten kunnen worden. Ze hebben een zoete en nootachtige smaak. Hoewel jujubes van nature suikers bevatten, kunnen ze in beperkte hoeveelheden worden genoten als onderdeel van een koolhydraatarm dieet. Hier zijn enkele manieren waarop je jujubes kunt gebruiken:

  • Verse jujubes als snack: Eet verse jujubes als een gezonde en zoete snack. Was de vruchten grondig en verwijder eventuele zaden. Je kunt ze direct opeten of combineren met andere koolhydraatarme noten en zaden voor een voedzame snack.
  • Jujubes in salades: Voeg fijngesneden jujubes toe aan koolhydraatarme salades voor een natuurlijke zoetheid en textuur. Combineer ze met bladgroenten zoals spinazie of rucola, samen met andere groenten, eiwitbronnen zoals gegrilde kip of tofu, en een gezonde dressing op basis van olijfolie en azijn.
  • Gedroogde jujubes in notenmixen: Meng gedroogde jujubes met koolhydraatarme noten en zaden om een voedzame en smakelijke mix te maken. Dit kan een handige snack zijn voor onderweg of als toevoeging aan je ontbijtgranen of yoghurt.
  • Jujube-infusies: Week gedroogde jujubes in warm water om een heerlijke jujube-infusie te maken. Deze infusie kan zowel warm als koud worden gedronken en biedt een subtiele zoetheid. Je kunt het drinken als een gezond en hydraterend alternatief voor suikerhoudende dranken.

Houd er rekening mee dat jujubes van nature suikers bevatten, dus geniet ervan in beperkte mate en pas op voor je totale koolhydraat- en calorie-inname. Raadpleeg indien nodig een diëtist of voedingsdeskundige voor specifieke aanpassingen aan je dieet.

Geniet van jujubes als onderdeel van een gevarieerd en uitgebalanceerd koolhydraatarm dieet.

Voedingswaarde per 100 gram :

Koolhydraten: 20 gram

kcal: 79 gram

Vetten: 0,2 gram

Vezels: onbekend

Eiwit: 1,2

Bron voedingswaarde: voedingscentrum


Reactie plaatsen