Water drinken om gewicht te verliezen
12 augustus 2023 

Water drinken om gewicht te verliezen

We weten allemaal dat een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging belangrijk zijn als je gewicht wilt verliezen. Maar wist je dat voldoende water drinken ook een grote rol speelt bij het verliezen van vet?

In dit artikel gaan ga ik dieper in op de vraag hoeveel water je moet drinken om gewicht te verliezen en geef ik je handige tips om ervoor te zorgen dat je voldoende water binnenkrijgt.

De hoeveelheid water die je per dag moet drinken

Om te bepalen hoeveel water je per dag moet drinken om gewicht te verliezen, is het belangrijk om te weten hoeveel water je in totaal nodig hebt uit zowel voedsel als dranken.

Over het algemeen wordt aanbevolen dat mannen gemiddeld 2,1 liter water per dag moeten drinken en vrouwen gemiddeld 1,7 liter water per dag. Hierbij moet je rekening houden met het feit dat ongeveer 20% van je dagelijkse vochtinname afkomstig is uit voedsel.

Dit betekent dat mannen in totaal ongeveer 2,6 liter vocht per dag nodig hebben en vrouwen ongeveer 2,1 liter vocht per dag.

Het is belangrijk om te weten dat de behoefte aan water kan variëren op basis van factoren zoals lichaamsgewicht, fysieke activiteit en omgevingstemperatuur. Als je zwaarder bent of veel zweet door bijvoorbeeld intensieve training, kan het nodig zijn om meer water te drinken om gehydrateerd te blijven.

Hoe water kan helpen bij gewichtsverlies

Het drinken van voldoende water kan op verschillende manieren bijdragen aan gewichtsverlies. Hier zijn enkele bewezen voordelen van het drinken van water:

 1. Verminderde calorie-inname: Water bevat geen calorieën, in tegenstelling tot veel andere dranken zoals frisdrank en vruchtensappen. Door water te drinken in plaats van calorierijke dranken, kun je je totale calorie-inname verminderen en gemakkelijker een calorietekort creëren, wat essentieel is voor gewichtsverlies.
 2. Verminderd hongergevoel: Soms verwarren we dorst met honger. Door voldoende water te drinken, kun je ervoor zorgen dat je lichaam goed gehydrateerd blijft en voorkomen dat je dorst verward wordt met trek in eten. Hierdoor kun je minder snel naar ongezonde snacks grijpen en je calorie-inname beter onder controle houden.
 3. Verhoogde calorieverbranding: Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van water je metabolisme kan stimuleren. Na het drinken van een glas water kan je metabolisme tot wel 30% toenemen, wat resulteert in een hoger calorieverbruik, zelfs in rusttoestand.
 4. Afvloeiing van afvalstoffen: Water speelt een belangrijke rol bij het verwijderen van afvalstoffen en toxines uit je lichaam. Het helpt je nieren om goed te functioneren en afvalstoffen via je urine af te voeren.
 5. Ondersteuning van vetverbranding: Water is essentieel voor het verbranden van lichaamsvet. Zonder voldoende water kan je lichaam vet niet efficiënt omzetten in energie. Dit geldt zowel voor opgeslagen vet als voor vet uit je voeding.

Het is belangrijk om te benadrukken dat water drinken alleen geen wondermiddel is voor gewichtsverlies. Het is slechts een van de vele factoren die bijdragen aan een gezond gewichtsverlies.

Het combineren van voldoende waterinname met een uitgebalanceerd koolhydraatarm dieet of ander dieet en regelmatige lichaamsbeweging is de sleutel tot succes.

Hoeveel water moet je drinken om gewicht te verliezen?

De optimale hoeveelheid water die je moet drinken om gewicht te verliezen, kan variëren afhankelijk van je individuele behoeften. Er zijn echter enkele richtlijnen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je voldoende water binnenkrijgt:

 • Luister naar je lichaam: Een goede manier om te bepalen of je voldoende water drinkt, is door naar je lichaam te luisteren. Als je dorst hebt, drink dan een glas water. Dorst is een teken dat je lichaam behoefte heeft aan vocht. Ook kun je letten op de kleur van je urine. Een lichte kleur duidt op voldoende hydratatie, terwijl een donkere kleur kan wijzen op uitdroging.
 • Bereken je waterbehoefte: Er zijn verschillende formules beschikbaar om je persoonlijke waterbehoefte te berekenen op basis van je lichaamsgewicht en activiteitsniveau. Een veelgebruikte formule is om je lichaamsgewicht in kilogram te vermenigvuldigen met 0,03. Dit geeft een schatting van het aantal liters water dat je per dag nodig hebt. Houd er rekening mee dat dit een ruwe schatting is en dat je behoefte kan variëren op basis van individuele factoren.
 • Drink water bij elke maaltijd en tussendoor: Zorg ervoor dat je water drinkt bij elke maaltijd en gedurende de dag regelmatig water drinkt. Dit helpt je om gehydrateerd te blijven en je vochtinname gelijkmatig over de dag te verdelen.
 • Gebruik een waterfles: Een handige manier om ervoor te zorgen dat je voldoende water drinkt, is door een waterfles bij je te dragen. Kies een herbruikbare waterfles die je gemakkelijk kunt vullen en neem deze overal mee naartoe. Dit maakt het gemakkelijk om je waterinname bij te houden en herinnert je eraan om regelmatig te drinken.

Tips om voldoende water te drinken

Het kan soms lastig zijn om voldoende water te drinken, vooral als je gewend bent aan andere dranken zoals frisdrank of koffie. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je voldoende water binnenkrijgt:

 • Voeg smaak toe: Als je moeite hebt om voldoende water te drinken vanwege de smaak, kun je wat smaak toevoegen aan je water. Voeg bijvoorbeeld plakjes citroen, komkommer of munt toe voor een verfrissende smaak.
 • Stel doelen: Stel jezelf dagelijkse doelen voor waterinname en houd bij hoeveel water je drinkt. Dit kan je motiveren om gehydrateerd te blijven en je voortgang bij te houden.
 • Drink water bij elke maaltijd: Maak er een gewoonte van om bij elke maaltijd een glas water te drinken. Dit zorgt ervoor dat je regelmatig water drinkt en helpt je om je vochtinname gelijkmatig over de dag te verdelen.
 • Gebruik een app: Er zijn verschillende apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het bijhouden van je waterinname en je herinneren om regelmatig te drinken. Dit kan handig zijn als je moeite hebt om je waterinname bij te houden.

Conclusie: Water drinken om gewicht te verliezen

Het drinken van voldoende water is belangrijk als je gewicht wilt verliezen. Het kan helpen om je calorie-inname te verminderen, je stofwisseling te stimuleren, afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen en je lichaam te ondersteunen bij het verbranden van vet.

Hoewel er geen exacte formule is voor hoeveel water je per dag moet drinken, zijn er richtlijnen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je voldoende gehydrateerd blijft.

Luister naar je lichaam, bereken je waterbehoefte en zorg ervoor dat je regelmatig water drinkt gedurende de dag. Met deze tips kun je je vochtinname optimaliseren en je gewichtsverliesdoelen ondersteunen.


Over de schrijver
Reactie plaatsen