Steeds meer mensen hebben last van overgewicht. Als je oude films of foto’s ziet, waren er geen sportscholen of joggers, of zeer weinig, toch zijn we nu zwaarder dan vroeger.
Waarom zijn mensen zwaarder dan vroeger? Er zijn in ons dagelijkse leven te veel verleidingen om te gaan eten. Verleidingen om te snoepen en te snacken op ons werk, thuis en onderweg. We bewegen ook minder dan we vroeger deden. We krijgen hierdoor meer brandstof (calorieën) binnen dan we verbruiken.
Het is niet alleen zo dat je het verschil in oude foto’s of films ziet en dat het alleen zo lijkt dat we zwaarder worden. Ook de cijfers van het centraal bureau voor de statistiek geven aan dat mensen steeds zwaarder worden. Het is niet alleen dat we zwaarder worden en groeien in lengte, we hebben ook steeds meer overgewicht en zelfs morbide overgewicht.
Overgewichtcijfers van CBS (31 maart 2020)
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) worden Nederlanders steeds zwaarder, dit kun je lezen in dit artikel uit 2011. Helaas is dit in 2020 nog steeds zo en neemt het overgewicht alleen maar toe. Zie onderstaande cijfers van CBS, het betreft het totaal van mannen en vrouwen.
Overgewicht | 1981 | 2019 |
---|---|---|
Totaal aan overgewicht percentage (BMI boven 25) | 27,4 | 44,1 |
Matig overgewicht percentage (BMI 25 – 30) | 22,9 | 31,4 |
Ernstig overgewicht percentage (BMI 30 en hoger) | 4,4 | 12,7 |
44,1% van de Nederlanders heeft dus overgewicht. Dus bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar. Ernstig overgewicht heeft 12,7 procent. Maar dat zijn dan 2 miljoen mensen met ernstig overgewicht, dat klinkt toch heel anders dan een percentage van 12,7 procent.
Lengte en gewicht vrouwen en mannen 1991 versus 2011
In de loop der jaren zijn zowel mannen als vrouwen gemiddeld langer en zwaarder geworden. De vrouw is echter in minder in lengte gegroeid dan de gemiddelde man. Hierdoor is het verschil in lengte tussen mannen en vrouwen groter geworden. In 2011 was het gemiddelde verschil in lengte tussen mannen en vrouwen 13,4 cm.
Lengte en gewicht vrouwen
Vrouw | 1991 | 2011 |
---|---|---|
Lengte in meters | 167,4 | 1,68 |
Gewicht in kg | 66,3 | 70 |
Ten opzichte van 1991 is de vrouw een beetje langer geworden (0,6 cm), maar relatief wel veel zwaarder (3,7 kilo).
Lengte en gewicht mannen
Man | 1991 | 2011 |
---|---|---|
Lengte in meters | 178,9 | 1,81 |
Gewicht in kg | 78,4 | 84 |
Ten opzichte van 1991 is de man langer geworden (2,1 cm), ook zwaarder (5,6 kilo).
Waarom zijn tegenwoordig zoveel mensen te zwaar?
Zelf zie ik hier wel een aantal verklaringen voor. Vroeger werd er veel meer bewogen. Denk aan lopen en fietsen. Nu nemen we vaker de auto of openbaar vervoer, ook voor korte stukjes.
Het werk was vaak ook meer fysiek, dan in het huidige robot en computertijdperk. We mogen ook gewoon steeds minder, o.a. tillen vanwege de ARBO regels.
Maar als je minder calorieën tot je neemt, kun je ook afvallen zonder te sporten. De grootste boosdoener is namelijk de verleiding is. Er worden je de hele dag lekkere dingen aangeboden.
Billboards, radio en tv commercials en er zijn meer eettenten dan ooit, denk alleen al aan de Mc Donalds, met de kindermenu’s met speeltjes. Je wordt al op jonge leeftijd verleid.
De supermarkt heeft een overvloed aan zoete producten en bij de kassa staat nog een rek met extra verleiders. Even tanken, je wandelt langs een complete snoepwinkel en ga zo maar door.
Even benzine tanken en het is alsof je bij een snoepwinkel bent. In mijn geval heb ik meer dan 20 jaar tussen de 60 en 100 kilometer van huis gewerkt en veel langs de weg gezeten.
Je hebt dus en zittend werk en wordt continue blootgesteld aan de verleidingen, zoals de benzine stations met al hun lekkernijen.
Tja, als je dan ook nog eens rond etenstijd moet gaan tanken en weet dat je nog een uur of meer te gaan hebt (files), dan pak je voor de kassa soms wat mee.
Gezondheidsrisico als je te zwaar bent
Als je zwaar bent loop je bijvoorbeeld kans om diabetes te krijgen en heb je een verhoogd risico op hart en vaatziekten en nog veel meer ziektes. Maar ook je gewrichten hebben het zwaar te verduren en slijten sneller.
Heel eerlijk gezegd, ik denk dat als je veel eet, alles sneller slijt. Je organen moeten het teveel aan voedsel verwerken, dus langer en harder werken. En net als met een auto, als je meer kilometers maakt, zal alles meer slijten.
Zelf heb ik al heel een te hoge bloeddruk. Het gaat verder goed, ik heb er al 20 jaar of langer een pilletje voor. Ik ben zelf ook wel benieuwd of het afvallen mijn bloeddruk gaat verminderen, want te zwaar zijn kan zorgen voor een te hoge bloeddruk.
Mogelijk moet mijn medicatie na flink afvallen aangepast worden. Waarschijnlijk kan ik nooit helemaal zonder, want het is in mijn geval ook iets erfelijks denk ik. Mijn vader was niet te zwaar, maar had ook pillen voor te hoge bloeddruk. Maar we gaan het zien, ben benieuwd bij de volgende meting.
Eigenwaarde als je te zwaar bent
Voor mij persoonlijk heeft mijn overgewicht invloed op mijn eigenwaarde. Er zijn mensen die er geen last van hebben, maar ik heb het wel. Al was het maar dat ik mezelf steeds teleurgestelde, waarom lukte het mij maar niet om minder te eten of beter te eten en ben je toch altijd aan het diëten?
Bewust en onbewust ben je er toch vaak mee bezig. Even het overhemd wat meer laten bloezen, zodat het je buik wat meer camoufleert. Of een shirt niet in je broek, maar over je broek. Wijdere kleding i.p.v. strakke kleding dragen.
De mode doet ook iets, er worden onmogelijke ideaal beelden neergezet. Jonge mensen (mannen en vrouwen) die geen sixpack hebben voelen zich al dik. Wat totale onzin is natuurlijk, dit is een hype.
Persoonlijk kan ik iemand die te zwaar is mooi vinden, een forse kont vind ik zelfs wel sexy. Ik vind het dan ook altijd wel mooi om te zien als mensen dit juist benadrukken, dan zit het in ieder geval met je eigenwaarde wel goed, je hebt je niet gek laten maken en snapt dat er ook mensen zijn die jou nu ook mooi vinden.
Maar heel vaak (dus niet altijd), is niet alles wat het lijkt en knaagt het zelfs bij deze mensen die er ogenschijnlijk geen last van hadden. Alleen dat hoor je vaak pas als ze toch een keer zijn afgevallen.
Het is ook gewoon hartstikke moeilijk om je eigenwaarde niet te laten beïnvloeden door je gewicht, je wordt er namelijk steeds mee geconfronteerd. De kunst is om je mindset aan te passen.
Geconfronteerd met zwaarder zijn dan gemiddeld
In het dagelijkse leven wordt je op verschillende momenten geconfronteerd met je gewicht, zeker als het ruim boven het gemiddelde gewicht ligt, waarvan uitgegaan wordt.
Je stapt bijvoorbeeld in de lift en ziet staan, maximaal 10 personen of 750 kilo. Dan zou je kunnen denken, dus gemiddeld weegt een persoon 75 kilo en ik weeg bijvoorbeeld 111 kilo, slechte zaak voor je eigenwaarde.
Dan vraag je je misschien ook af, kijken die andere 9 mensen mij nu aan, denken ze dat ik te zwaar ben en de lift een probleem gaat krijgen?
Naar een pretpark, als het tegenzit, dan pas je niet in een karretje of achtbaan bakje. Of de stang kan niet in de bevestiging geklikt worden, omdat je buik in de weg zit en je moet uitstappen onder het oog van iedereen, super slecht voor je eigenwaarde.
Bij een vliegreis heb ik bijvoorbeeld meegemaakt dat de riem niet paste, toen kwam de stewardess met een verlengstuk voor de riem, een extra tussenstuk. Dat voelt ook niet fijn onder het oog van de andere passagiers om je heen.
Als je in de bus zit en je buurman of buurvrouw naast je voel je tegen jouw heupen/benen aan. Het blijft dus warm en je weet dat je buurman of buurvrouw dat ook voelt. Hoe leuk de buurman of buurvrouw naast je ook is, je wilt dit gewoon niet, maar kunt er niets aan doen.
Bij 5 mensen in de auto, zetten we vaak de zwaarste/breedste voorin, zodat de 3 op de achterbank meer ruimte hebben. Voorin zitten is dan wel een voordeel, maar je wilt om deze reden niet voorin gezet worden.
Je gaat voor de grap op een wip zitten en er zijn 2 mensen nodig aan de andere kant, om te zorgen dat jij ook omhoog komt.
Zo kan ik nog wel even doorgaan, je wordt dus ongemerkt op heel veel manieren geconfronteerd met je gewicht. Als het hierbij blijft, dan gaat het nog, we kunnen niet alles veranderen, het is logisch dat er met gemiddelden wordt gewerkt, hoe vervelend ook.
Het wordt pas echt vervelend, als je ontwijkend gedrag of angsten gaat ontwikkelen, om niet in deze mogelijke confronterende situatie te belanden.
Bijvoorbeeld, je gaat niet meer vliegen, niet meer met de bus, niet meer weg met meerdere mensen in een auto, niet meer naar een pretpark, niet meer naar een kledingwinkel, enz, enz, het gevaar is dat je vereenzaamt en in een isolement komt en depressief wordt.
Alles gaat je makkelijker af als je minder zwaar bent
In de meeste gevallen is het een voordeel als je minder zwaar bent. Je kan met dezelfde energie meer doen. Als je te zwaar bent en de hele dag een zak cement van 25 kilo aan het meesjouwen bent, tja, dat valt niet mee.
Het waren bij mij zelfs ooit 2 zakken cement, dus 50 kilo. Dat is gelijk aan een lichte vrouw of groot kind. Als je daar de hele dag mee rond moet lopen, is het toch logisch dat alles je veel meer moeite kost.
Je hebt misschien niet minder energie dan een ander, maar je hebt veel meer energie nodig, om hetzelfde te doen. Logisch dat je ‘s avonds doodmoe bent. Sinds dat ik ben afgevallen, zie mijn ervaringen, heb ik veel meer energie.
Zwaar zijn heeft soms ook wel voordelen, maar die wegen niet op tegen de nadelen, zoals gezondheid en dat je eigenwaarde op de proef wordt gesteld. Als je als laatste aan het touw mag hangen bij touwtrekken, ja, dan is iedereen blij dat je zo zwaar bent, lekker belangrijk.
Waarom afvallen?
In mijn ogen zijn er 4 belangrijke redenen om af te gaan vallen.
- Je hebt meer kans om gezond oud te worden
- Het is makkelijker om je eigenwaarde te behouden of weer te krijgen
- Als je veel te zwaar bent mag of kun je niet alles meer
- Veel dingen gaan je makkelijker af
Gratis e-book De Geheime Code Gekraakt
Mijn gekraakte code KLAMMO leg ik mensen op verschillende manieren uit. Ik heb een e-book dat je gratis kunt downloaden. Hierin leg ik je de code uit, maar krijg je ook een stuk van mijn eigen persoonlijke verhaal mee.
Je leest een beetje de weg die ik heb afgelegd, om dan uiteindelijk na 30 jaar strijd de code te kraken. Ik ben na het ontdekken van de code 24 kilo afgevallen in 6 maanden tijd.
Klik op de link De Geheime Code Gekraakt om het e-book gratis te downloaden.
Programma “De Geheime Code Gekraakt”
2 jaar na het uitgeven van mijn e-book heb ik een betaald e-learning programma gemaakt, waarmee ik mensen leer de code in de praktijk te leren. Klik op de link om meer informatie over het programma gekraakte code te krijgen.
Met video, e-books, recepten, menu's leg ik je mijn methode tot in de detail uit en uiteraard kun je altijd mijn hulp vragen als er iets onduidelijk is of als je iets wilt overleggen.
Je kunt direct toegang tot het e-learning programma krijgen en vandaag nog beginnen.