Skyr bij een koolhydraatarm dieet
04 september 2023 

Skyr bij een koolhydraatarm dieet

Je hebt vast al wel eens Skyr yoghurt in de winkel zien staan en wellicht heb je het zelfs al eens gekocht. Skyr yoghurt is niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Het is een veelzijdig product dat perfect past binnen een gezond en koolhydraatarm dieet

In dit artikel ga ik dieper in op de gezondheidsvoordelen van Skyr yoghurt en waarom het een uitstekende keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een eiwitrijke en caloriearme optie.

Wat is Skyr yoghurt?

Skyr yoghurt is eigenlijk zachte kaas en komt oorspronkelijk uit IJsland. Het wordt gemaakt door melk te fermenteren met bacterieculturen en vervolgens stremsel toe te voegen. Het stremsel zorgt ervoor dat de vaste delen van de melk, bekend als Skyr yoghurt, worden gescheiden van de waterige delen, ook wel wei genoemd.

Hoewel Skyr yoghurt technisch gezien een jonge kaas is, heeft het meer weg van yoghurt. Het heeft een lichtzure smaak met een ietwat zoete nasmaak. Skyr yoghurt is dus zowel heerlijk als gezond.

Hoeveel koolhydraten in skyr yoghurt?

De hoeveelheid koolhydraten in Skyr yoghurt kan variëren afhankelijk van het merk en de variant van de yoghurt. Over het algemeen bevat Skyr yoghurt minder koolhydraten dan traditionele yoghurt.

Dit komt vanwege het specifieke productieproces dat overtollig vocht verwijdert. Dit resulteert in een dikkere yoghurt met minder koolhydraten per portie.

Gemiddeld bevat een portie van 150 gram naturel Skyr yoghurt ergens tussen de 4-8 gram koolhydraten. Het is echter belangrijk om het voedingslabel op het specifieke product te controleren, omdat de exacte hoeveelheid koolhydraten kan variëren tussen verschillende merken en smaken.

Als je specifieke informatie wilt over een bepaald merk of smaak Skyr yoghurt, raad ik je aan om het voedingslabel op de verpakking te raadplegen. Daar vind je nauwkeurige informatie over de voedingswaarde, inclusief de hoeveelheid koolhydraten per portie.

De gezondheidsvoordelen van Skyr yoghurt

Skyr yoghurt biedt verschillende gezondheidsvoordelen. Het bevat een hoog gehalte aan eiwitten, wat essentieel is voor het behoud van een gezond gewicht en het opbouwen en herstellen van spieren.

Een portie Skyr yoghurt van 170 gram bevat ongeveer 12 procent eiwitten, vergelijkbaar met kwark. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen die hun eiwitinname willen verhogen.

Naast eiwitten bevat Skyr yoghurt ook belangrijke voedingsstoffen zoals fosfor, calcium en vitamine B. Een portie Skyr yoghurt van 170 gram levert ongeveer 25 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fosfor, wat nodig is voor een goede energievoorziening.

Het draagt ook bij aan gezonde botten en tanden, samen met calcium. Een schaaltje Skyr yoghurt levert ook nog eens 20 procent van de dagelijkse hoeveelheid calcium.

Daarnaast is Skyr yoghurt rijk aan vitamine B2 (riboflavine) en vitamine B12, die beide essentieel zijn voor een goede werking van het lichaam. Vitamine B2 draagt bij aan de productie van energie en vitamine B12 speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen en het functioneren van het zenuwstelsel.

Vegetariërs kunnen vooral baat hebben bij Skyr yoghurt, omdat zij vaak een tekort hebben aan vitamine B12. Skyr yoghurt bevat ook kalium, dat belangrijk is voor een gezonde zenuwfunctie, spiercontractie, vochtbalans en bloeddrukregulatie.

Skyr yoghurt en gewichtsverlies

Als je bezig bent met afvallen of gewicht wilt behouden, kan Skyr yoghurt een waardevolle toevoeging zijn aan je dieet. Het hoge eiwitgehalte in Skyr yoghurt zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Eiwitten stimuleren ook de vetverbranding, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Daarnaast helpt Skyr yoghurt bij het in balans houden van je bloedsuikerspiegel. Het bevat weinig koolhydraten en suiker, waardoor het geschikt is voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.

Door het consumeren van Skyr yoghurt blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor je energieniveau gedurende de dag gelijkmatig blijft en je minder last hebt van energiedips.

Voor wie is Skyr yoghurt minder geschikt?

Hoewel Skyr yoghurt veel gezondheidsvoordelen biedt, is het minder geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. Skyr yoghurt bevat melkeiwit en lactose, wat problemen kan veroorzaken bij mensen die lactose niet goed verdragen.

Het goede nieuws is dat een groot deel van de lactose uit Skyr yoghurt wordt verwijderd tijdens het productieproces. Hierdoor kan het zijn dat sommige mensen met lactose-intolerantie Skyr yoghurt toch kunnen verdragen. Het is echter belangrijk om dit voorzichtig uit te proberen en goed naar de reactie van je lichaam te luisteren.

Hoe Skyr yoghurt te gebruiken

Skyr yoghurt kan op verschillende manieren worden gebruikt in een koolhydraatarm dieet. Het kan worden gegeten als tussendoortje, dessert of zelfs als ontbijt. Het kan alleen worden gegeten of worden gecombineerd met andere gezonde ingrediënten zoals vers fruit, noten of zaden.

Je kunt het ook gebruiken als basis voor smoothies, dressings of dips.

In welke smaken is skyr yoghurt te koop

Skyr yoghurt is verkrijgbaar in verschillende smaken, vergelijkbaar met traditionele yoghurt. De beschikbaarheid van smaken kan echter variëren afhankelijk van het merk en de locatie. Enkele veelvoorkomende smaken van Skyr yoghurt zijn:

  • Naturel: De ongezoete, originele smaak van Skyr yoghurt.
  • Vanille: Vaak gemaakt met natuurlijke vanille-extracten.
  • Aardbei: Met toegevoegde stukjes aardbei of aardbeiensmaak.
  • Bosbessen: Met toegevoegde bosbessen of bosbessensmaak.
  • Perzik: Met stukjes perzik of perzikaroma.
  • Mango: Met stukjes mango of mangosmaak.
  • Framboos: Met frambozen of frambozensmaak.
  • Kokos: Met kokosaroma of geraspte kokos.
  • Chocolade: Met cacaopoeder voor een chocoladesmaak.
  • Honing: Soms gemengd met honing voor een milde zoetheid.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, en de beschikbare smaken kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant en regio. Het is het beste om het assortiment van je lokale supermarkt of de website van het specifieke Skyr yoghurtmerk te raadplegen om de meest actuele informatie over beschikbare smaken te krijgen.

Conclusie Skyr bij een koolhydraatarm dieet

Skyr yoghurt is een gezonde en veelzijdige keuze die perfect past binnen een koolhydraatarm dieet, door het lage aantal koolhydraten. Skyr is rijk aan eiwitten en belangrijke voedingsstoffen.

Skyr is een uitstekende optie voor mensen die hun gezondheid willen verbeteren, gewicht willen verliezen middels een koolhydraatarm dieet of gewoon op zoek zijn naar een voedzaam en lekker alternatief voor andere zuivelproducten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen