gedroogde-vijgen-klein

Vijgen

Een vijg is een vrucht die groeit aan de vijgenboom (Ficus carica). Het is een langwerpige vrucht met een zachte, zoete en sappige textuur en een subtiele, nootachtige smaak. De kleur van de vijg varieert van lichtgeel tot donkerpaars, afhankelijk van de variëteit.

Vijgen zijn een goede bron van voedingsstoffen, waaronder vezels, kalium en verschillende vitamines en mineralen. Ze worden vaak gebruikt in de Mediterrane keuken en kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten. Vijgen zijn populair als tussendoortje, als ingrediënt in salades, op pizza's, in desserts en als jam of compote.

Vijgen worden geoogst in de late zomer en vroege herfst. Verse vijgen zijn meestal beperkt verkrijgbaar en maar enkele dagen in de koelkast houdbaar en worden vaak geïmporteerd, maar gedroogde vijgen zijn het hele jaar door verkrijgbaar en zijn een goede bron van vezels en voedingsstoffen.

Wat kun je met een gedroogde vijg als je een koolhydraatarm dieet volgt?

Gedroogde vijgen zijn geconcentreerder in smaak en voedingsstoffen dan verse vijgen. Hoewel ze van nature suikers bevatten, kunnen gedroogde vijgen in kleine hoeveelheden worden genoten binnen een koolhydraatarm dieet. Hier zijn enkele manieren waarop je gedroogde vijgen kunt gebruiken:

  • Snack: Eet gedroogde vijgen als een zoete en bevredigende snack. Houd er rekening mee dat gedroogde vijgen geconcentreerder zijn in koolhydraten, dus beperk je porties tot een klein handjevol.
  • Mix met noten: Combineer gedroogde vijgen met ongezouten noten zoals amandelen, walnoten of pecannoten voor een voedzame en vullende snack. Dit biedt een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.
  • Toevoeging aan gerechten: Hak gedroogde vijgen fijn en voeg ze toe aan koolhydraatarme gerechten zoals salades, yoghurt of kwark. Ze voegen een zoete en chewy textuur toe aan je maaltijden.
  • Smoothies: Week gedroogde vijgen vooraf in water om ze zachter te maken en voeg ze vervolgens toe aan je koolhydraatarme smoothies voor extra zoetheid en smaak. Combineer ze met andere ingrediënten zoals bladgroenten, eiwitten en een vloeistof naar keuze.

Het is belangrijk om de portiegrootte van gedroogde vijgen te controleren, omdat ze geconcentreerder zijn in koolhydraten en calorieën dan verse vijgen. Geniet van gedroogde vijgen met mate en houd rekening met je totale koolhydraatinname.

Raadpleeg altijd een diëtist of voedingsdeskundige voor gepersonaliseerd advies bij het volgen van een koolhydraatarm dieet dat past bij jouw individuele behoeften en doelen.

Zoals je hieronder kunt zien, verschilt de voedingswaarde van verse en gedroogde vijgen enorm.

Voedingswaarde verse/gedroogde vijgen per 100 gram

Koolhydraten: 19/54,1

Kilocalorieën: 84/259

Eiwitten: 1/3,3

Vetten: 0/0,9

Vezels: 2/9,8

Bron voedingswaarde: voedingscentrum

Reactie plaatsen