mierikswortel

Mierikswortel

Mierikswortel is een pittige, aromatische wortel die al duizenden jaren wordt gebruikt als smaakmaker en medicijn. Het wordt vaak gebruikt in de keuken vanwege de scherpe, knapperige smaak en het vermogen om de sinussen te openen en de spijsvertering te stimuleren. Hieronder vindt u meer informatie over mierikswortel, inclusief de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en manieren om het te gebruiken in de keuken.

Voedingswaarde van mierikswortel

Mierikswortel is een uitstekende bron van voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine B6, ijzer, calcium en magnesium. Het bevat ook glucosinolaten, die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke smaak en geur van de wortel en mogelijk gezondheidsvoordelen hebben.

Gezondheidsvoordelen van mierikswortel

Mierikswortel heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het is een natuurlijke ontstekingsremmer en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Het kan ook de spijsvertering bevorderen en misselijkheid verminderen. Er wordt ook gesuggereerd dat mierikswortel de bloeddruk kan verlagen, hoewel verder onderzoek nodig is om deze claim te onderbouwen.

Manieren om mierikswortel te gebruiken in de keuken

Mierikswortel kan op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Hier zijn een paar ideeën:

  • Rasp verse mierikswortel en meng het met mayonaise om een pittige dipsaus te maken.
  • Voeg geraspte mierikswortel toe aan salades, sandwiches of wraps voor extra smaak.
  • Gebruik mierikswortel als smaakmaker voor rundvlees, vis of kipgerechten.
  • Maak zelfgemaakte mierikswortelsaus door verse mierikswortel te mengen met azijn en suiker.

Let op: mierikswortel kan zeer scherp zijn en mag niet worden gegeten in grote hoeveelheden. Het is het beste om het met mate te gebruiken en te proeven terwijl u het toevoegt aan gerechten om de gewenste smaak en hitte te bereiken.

Tips voor het bewaren van mierikswortel

Verse mierikswortel kan worden bewaard in de koelkast voor maximaal een paar weken. Het is het beste om het in een papieren zak of in keukenpapier te wikkelen om het vochtig te houden. Het kan ook worden ingevroren voor langere opslag. Ingelegde mierikswortel kan worden bewaard in een luchtdichte pot in de koelkast voor maximaal een paar maanden.

Voedingswaarde mierikswortel:

KoolhydratenkcalVettenVezelsEiwitZout
11,0800,37,54,50,1

Bron voedingscentrum

Reactie plaatsen