Hoeveel kun je afvallen met een crosstrainer
11 augustus 2023 

Hoeveel kun je afvallen met een crosstrainer

Als je graag wilt afvallen, is de crosstrainer een uitstekend fitnessapparaat om in je routine op te nemen. Met regelmatig gebruik van een crosstrainer kun je namelijk veel calorieën verbranden en je algehele conditie verbeteren.

Ik zal hier bespreken hoe je effectief kunt afvallen met een crosstrainer om extra calorieën te verbranden. We zullen samen kijken naar de basisregel van afvallen, hoeveel calorieën je kunt verbranden met een crosstrainer en geven verschillende trainingsmogelijkheden.

De basisregel van afvallen

Afvallen draait om een eenvoudige basisregel: je moet meer calorieën verbranden dan je consumeert. Dit betekent dat je ofwel je voedselinname moet verminderen, ofwel meer moet bewegen om extra calorieën te verbranden.

Op deze website draait het vooral om het koolhydraatarme dieet, maar bovenstaande geldt voor elk dieet. Meer calorieën verbranden dan je consumeert, dat blijft de kunst. Extra activiteit van het lichaam helpt daarbij.

Het beste is natuurlijk een combinatie van beide, dus voedsel inname verminderen en meer calorieën verbranden. Om af te vallen met een crosstrainer is het belangrijk om het apparaat te gebruiken om extra calorieën te verbranden. Eén kilo vet verliezen vereist een tekort van ongeveer 7500 calorieën.

Je kunt dus je voeding aanpassen en gezondere keuzes maken en daarbij ook trainen op de crosstrainer om extra calorieën te verbranden. En je spieropbouw te handhaven en uiteindelijk zelfs uit te breiden, zodat je stofwisseling omhoog gaat.

Calorieën verbranden met een crosstrainer

Een veel gestelde vraag is hoeveel calorieën je kunt verbranden met een crosstrainer. Het exacte aantal calorieën hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, gewicht, geslacht en de intensiteit van je training.

Gemiddeld kun je ongeveer tussen de 10 en 12 calorieën per minuut verbranden op een crosstrainer. Dit is gebaseerd op onderzoek waarbij mannen van ongeveer 80 kilo en vrouwen van ongeveer 70 kilo betrokken waren.

Het is belangrijk op te merken dat dit aantal calorieën geldt bij een intensiteit van ongeveer 65% van je maximale hartslag. Het maakt niet uit of je vooruit of achteruit beweegt op de crosstrainer, je verbrandt ongeveer evenveel calorieën.

Verschillende manieren om af te vallen met een crosstrainer

Een crosstrainer biedt verschillende trainingsmogelijkheden om af te vallen. Hieronder bespreek ik een aantal manieren waarop je effectief kunt trainen met een crosstrainer.

Regulier crosstrainen

De meest eenvoudige manier om af te vallen met een crosstrainer is door regelmatig en consistent te trainen. Je kunt simpelweg op de crosstrainer stappen en in een gelijkmatig tempo blijven bewegen.

Dit kan misschien eentonig zijn, maar je kunt het leuker maken door bijvoorbeeld tijdens de training naar je favoriete serie of film te kijken. Met regulier crosstrainen kun je ongeveer 10 tot 12 calorieën per minuut verbranden.

Hoge Intensiteit Interval Training (HIIT)

Een populaire trainingsmethode om af te vallen is High Intensity Interval Training (HIIT). Met HIIT wissel je korte periodes van hoge intensiteit af met periodes van herstel. Bijvoorbeeld, je kunt 30 seconden op maximale intensiteit trainen, gevolgd door 10 of 20 seconden op een gemiddeld tempo om bij te komen.

Deze afwisseling zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat en je meer calorieën verbrandt. HIIT-trainingen kunnen intensief zijn, dus zorg ervoor dat je een goede warming-up doet voordat je hiermee begint.

Hartslaggestuurde programma's

Veel crosstrainers bieden hartslaggestuurde programma's aan. Het idee hierachter is dat je in een bepaalde hartslagzone traint om vet te verbranden. Hoewel het waar is dat je in deze zone in principe meer vet verbrandt, is het uiteindelijk nog steeds een kwestie van calorieën verbranden.

Het is belangrijk om te onthouden dat 100 calorieën vet hetzelfde zijn als 100 calorieën koolhydraten. Om een kilo af te vallen, moet je ongeveer 7500 calorieën verbranden. Hartslaggestuurde programma's kunnen echter een leuke manier zijn om je training interessant te houden en je motivatie hoog te houden.

Variatie in training

Om je spieren uit te dagen en je training interessant te houden, is het belangrijk om variatie aan te brengen in je crosstrainer training. Door verschillende programma's en weerstandsniveaus te gebruiken, prikkel je je spieren op verschillende manieren en verbrand je uiteindelijk meer calorieën. Probeer dus verschillende programma's uit en daag jezelf uit.

Combinatie met krachttraining

Als je echt wilt afvallen, is het aan te raden om krachttraining te combineren met je crosstrainer training. Spieren verbranden namelijk ook calorieën, zelfs in rust. 

Daarnaast moet je lichaam hard werken om te herstellen na een krachttrainingssessie. Door krachttraining en crosstrainer training te combineren, verbrand je meer calorieën en bouw je spiermassa op.

Crosstrainer schema voor beginners

Als je net begint met trainen op een crosstrainer, kan het handig zijn om een trainingsschema te volgen. Hieronder vind je een voorbeeld van een trainingsschema voor beginners:

Tijd

Weerstandsniveau

Rondjes per minuut (RPM)

0-3 minuten

3

65

3-6 minuten

5

65

6-10 minuten

7

70

10-15 minuten

7

70

15-20 minuten

7

70

20-25 minuten


7

70


25-30 minuten


5


70


30-35 minuten


3

65

Dit schema is een goede manier om te beginnen en langzaam je conditie op te bouwen. Het houdt rekening met een warming-up en cooling-down en geleidelijke verhogingen van de weerstand en het tempo.

Conclusie: Hoeveel kun je afvallen met een crosstrainer

Gemiddeld kun je ongeveer tussen de 10 en 12 calorieën per minuut verbranden op een crosstrainer. Om 1 kilo af te vallen, moet je ca. 7.500 Kcal meer verbranden dan je calorieën verbruikt. Ga je als extra beweging een crosstrainer gebruiken, dan val je na zo een 11 uur cross trainen 1 kilo extra af.

  • 1 kilo per 11 uur cross trainen

Een crosstrainer kan een effectief hulpmiddel zijn bij het afvallen. Het is belangrijk om consistent te trainen en de intensiteit en variatie in je trainingen te brengen. Door gebruik te maken van verschillende trainingsmethoden, zoals regulier crosstrainen, HIIT en hartslaggestuurde programma's, kun je je metabolisme verhogen en meer calorieën verbranden.

Vergeet niet om ook je voeding in de gaten te houden en gezonde keuzes te maken. Met de juiste inzet en een goed trainingsplan kun je je gewichtsverliesdoelen bereiken met behulp van een crosstrainer. Veel succes!

Afbeelding ter illustratie Depositphotos

Over de schrijver
Reactie plaatsen