Afvallen door wandelen is een effectieve en leuke manier
01 augustus 2023 

Afvallen door wandelen is een effectieve en leuke manier

Ben je op zoek naar een manier om af te vallen zonder al te veel moeite te doen? Dan heb ik goed nieuws voor je: wandelen kan een zeer effectieve manier zijn om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen.

In dit artikel kun je het volgende verwachten: de voordelen van wandelen, hoe lang en hoe vaak je moet wandelen om af te vallen, en handige tips om het wandelen vol te houden.

De Voordelen van Wandelen voor Gewichtsverlies

Veel mensen denken dat je alleen door intensieve workouts, zoals hardlopen, kilo's kunt verliezen. Maar wat als hardlopen niet jouw ding is of als je een blessure hebt die het rennen bemoeilijkt?

Wandelen is een geweldig alternatief. Het is een laagdrempelige en plezierige activiteit die je helpt om calorieën te verbranden zonder het risico op blessures. Bovendien is wandelen veel meer vol te houden dan andere vormen van lichaamsbeweging.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat wandelen op middelmatige intensiteit effectiever kan zijn voor je gezondheid dan bijvoorbeeld drie keer per week fitnessen. Het mooie van wandelen is dat je ook meer vet verbrandt dan bij andere vormen van lichaamsbeweging.

Bij fitness verbrand je voornamelijk koolhydraten, terwijl je bij wandelen vet begint te verbranden na ongeveer 2.000 stappen, wat gelijk staat aan twintig minuten lopen.

Hoeveel moet je wandelen om gewicht te verliezen?

Gemiddeld verbrand je met wandelen zo'n 520 calorieën per uur. Dit betekent dat je met een dagelijkse wandeling van een uur ongeveer een halve kilo per week kunt afvallen, op voorwaarde dat je je energiebalans in evenwicht houdt.

Het gebruik van een stappenteller kan handig zijn om bij te houden hoeveel stappen je zet en hoeveel calorieën je verbrandt. Stappenteller apps zijn zelfs gratis te downloaden op je telefoon en die hebben we bijna altijd bij ons, dus het kost je geen enkele moeite of kosten om je stappen bij te houden.

De Voorbereiding op een Succesvolle Wandeling

Voordat je begint met wandelen, is het belangrijk om je voor te bereiden op een succesvolle wandeling. Hoewel wandelen op zichzelf geen wondermiddel is, kan het je wel helpen om je afvaldoelen te bereiken, mits je ook aandacht besteedt aan andere factoren, zoals je voedingspatroon.

Het is essentieel om te beseffen dat gewichtsverlies alleen mogelijk is als je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt. Dit betekent dat je niet alleen moet wandelen, maar ook je voedingsgewoonten moet aanpassen.

Zorg ervoor dat je gezonde en evenwichtige maaltijden eet en vermijd calorierijke voeding. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken, zodat je gehydrateerd blijft tijdens het wandelen.

Het Doel: 10.000 Stappen Per Dag

Veel mensen streven ernaar om 10.000 stappen per dag te zetten. Dit idee is ontstaan bij de Japanse arts Yoshiro Hatano, die ontdekte dat mensen die dagelijks voldoende bewegen over het algemeen een betere gezondheid hebben.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het zetten van 10.000 stappen op middelmatige intensiteit effectiever is voor je gezondheid dan bijvoorbeeld drie keer per week fitnessen. Daarnaast verbrand je met wandelen ook meer vet dan bij fitness.

Om gewicht te verliezen, begint de vetverbranding na ongeveer 2.000 stappen, wat overeenkomt met twintig minuten lopen. Het is handig om een stappenteller te gebruiken om bij te houden hoeveel stappen je nog moet zetten. Tegenwoordig tellen de meeste stappentellers ook meteen hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Tips om het Wandelen Vol te Houden

Om ervoor te zorgen dat je het wandelen volhoudt en je wandelschema niet opgeeft, heb ik een aantal handige tips voor je verzameld:

  • Zoek een wandelmaatje: Het kan motiverend zijn om samen met iemand te wandelen. Je hebt dan een stok achter de deur en kunt elkaar aanmoedigen om door te gaan.
  • Wissel af: Maak je wandelingen interessant door verschillende routes en gebieden te kiezen. Ontdek nieuwe plekken en geniet van de afwisseling.
  • Drink voldoende: Tijdens het wandelen verlies je vocht, dus is het belangrijk om voldoende te drinken. Kies voor water of thee en vermijd calorierijke dranken.
  • Neem iets te eten mee: Als je lange wandelingen maakt, is het handig om iets te eten mee te nemen, zoals koolhydraatarm fruit of een gezonde koolhydraatarme snack. Op die manier kun je je energie op peil houden en je wandeling vervolgen als je een hongerklop krijgt.
  • Kies goede loopschoenen. Ga naar een sportwinkel en laat je voorlichten bij je keuze. Je gewrichten krijgen zeker bij overgewicht veel te verduren. Zeker als je ongetraind bent en weinig hebt bewogen de laatste tijd, zijn goed schoenen zeer belangrijk.
  • Let op je techniek: Besteed aandacht aan je loophouding en techniek tijdens het wandelen. Dit kan blessures voorkomen en je wandelingen efficiënter maken.
  • Geniet ervan: Wandelen hoeft geen verplichting te zijn. Probeer te genieten van de natuur, de frisse lucht en de ontspanning die het wandelen met zich meebrengt. Op die manier wordt het makkelijker om meerdere keren per week je wandelschoenen aan te trekken.

Conclusie wandelen bij een koolhydraatarm dieet

Wandelen is niet alleen een effectieve manier om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen, maar het is ook een leuke en toegankelijke activiteit. Met een dagelijkse wandeling van een uur kun je al een halve kilo per week afvallen, op voorwaarde dat je je voedingspatroon in evenwicht houdt.

Door het zetten van 10.000 stappen per dag verbrand je meer vet en verbeter je je algehele gezondheid. Dus waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan, geniet van de natuur en begin vandaag nog met wandelen.

Je zult versteld staan van de positieve effecten op zowel je lichaam als je geest. En vergeet niet, wandelen is niet alleen een middel om gewicht te verliezen, het is ook een manier om te ontspannen, te genieten en tot rust te komen. Veel wandelplezier!

Over de schrijver
Reactie plaatsen