Uiensoep
Een heerlijk koolhydraatarm recept is uiensoep. De uiensoep is rijk aan smaak en zit boordevol gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien is het een heerlijk warm gerecht dat perfect is voor de koudere maanden van het jaar.
Ingrediënten:
- 4 grote uien, in dunne ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 liter runderbouillon (of groentebouillon voor vegetarische versie)
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblad
- 2 el olijfolie
- 50 g geraspte kaas (bijv. gruyère)
- Zout en peper
Bereidingswijze:
- Verhit de olijfolie in een grote pan op laag vuur. Voeg de uien en knoflook toe en bak ze langzaam gedurende ongeveer 30 minuten, of tot ze zacht en goudbruin zijn. Roer af en toe.
- Voeg de bouillon, tijm en laurierblad toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en laat de soep vervolgens 20 minuten zachtjes sudderen.
- Verwijder de takjes tijm en laurierblad. Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Schep de soep in ovenbestendige soepkommen. Strooi de geraspte kaas eroverheen.
- Zet de soepkommen onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
- Serveer de uiensoep, eventueel met koolhydraatarm brood (niet meegenomen in berekening).
Voedingswaarden:
Hier zijn de geschatte voedingswaarden voor de uiensoep (exclusief eventueel toegevoegd koolhydraatarm brood):
Portiegrootte: 1/4 van de bereide hoeveelheid (zonder koolhydraatarm brood)
- Calorieën: ongeveer 100-120 kcal
- Koolhydraten: ongeveer 10-15 gram
- Eiwitten: ongeveer 4-6 gram
- Vetten: ongeveer 4-6 gram
Houd er rekening mee dat de voedingswaarden kunnen variëren afhankelijk van de specifieke ingrediënten en merken die je gebruikt.
Daarnaast is de hoeveelheid toegevoegde kaas van invloed op het vet- en eiwitgehalte. Het is altijd een goed idee om de exacte voedingswaarden te berekenen op basis van de specifieke ingrediënten die je gebruikt, als je zeer nauwkeurige informatie nodig hebt.
Eet smakelijk!
Afbeelding ter illustratie. depositphotos