Afvallen met Touwtje Springen: Een Effectieve en Leuke Manier om Gewicht te Verliezen
16 september 2023 

Afvallen met Touwtje Springen: Een Effectieve en Leuke Manier om Gewicht te Verliezen

Ben je op zoek naar een leuke en effectieve manier om gewicht te verliezen en heb je touwtje springen altijd leuk gevonden? Zoek niet verder! Touwtje springen kan de oplossing zijn waar je naar op zoek bent.

Het is niet alleen een leuke activiteit uit je kindertijd, maar het kan ook een krachtige workout zijn om calorieën te verbranden en af te vallen. In dit artikel zal ik dieper ingaan op de voordelen van touwtje springen, hoeveel calorieën je kunt verbranden en hoe je een effectief trainingsschema kunt opstellen. Laten we beginnen!

De Voordelen van Touwtje Springen voor Gewichtsverlies

Touwtje springen is niet alleen een leuke activiteit, maar het biedt ook tal van voordelen als het gaat om gewichtsverlies. Hier zijn enkele redenen waarom touwtje springen een effectieve manier kan zijn om af te vallen:

 1. Hoog Intensiteitsniveau: Touwtje springen is een activiteit met een hoge intensiteit, wat betekent dat je in een korte tijd veel calorieën kunt verbranden. Het vergt inspanning van je hele lichaam en zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat, waardoor je meer calorieën verbrandt dan bij veel andere vormen van lichaamsbeweging.
 2. Volledige Lichaamstraining: Bij touwtje springen gebruik je bijna alle spieren in je lichaam. Je benen, armen, buikspieren en zelfs je rugspieren worden allemaal aan het werk gezet. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen vet verbrandt, maar ook je spieren versterkt en vormgeeft.
 3. Flexibiliteit en Gemak: Touwtje springen is een zeer toegankelijke vorm van lichaamsbeweging. Je hebt alleen een springtouw nodig en een beetje ruimte om te springen. Je kunt het overal doen, of het nu in je eigen huis, in de tuin of op vakantie is. Het is een geweldige optie voor mensen die geen tijd hebben voor lange sportschoolsessies of zich ongemakkelijk voelen bij intensieve workouts in het openbaar.
 4. Verbeterde Coördinatie: Touwtje springen vereist coördinatie tussen je ogen, handen en voeten. Door regelmatig te springen, kun je je coördinatievaardigheden verbeteren en je reactievermogen verscherpen.
 5. Plezier en Variatie: Touwtje springen kan leuk en uitdagend zijn. Je kunt verschillende sprongtechnieken uitproberen, zoals de basis-sprong, de dubbele sprong, de kruissprong en nog veel meer. Dit zorgt voor variatie in je training en houdt het interessant.

Met al deze voordelen is het duidelijk dat touwtje springen een geweldige keuze kan zijn voor mensen die willen afvallen. Maar hoeveel calorieën kun je eigenlijk verbranden met touwtje springen?

Calorieverbranding bij Touwtje Springen

De hoeveelheid calorieën die je verbrandt tijdens het touwtje springen hangt af van verschillende factoren, waaronder je lichaamsgewicht, de intensiteit van je training en de duur van je sessie.

Over het algemeen geldt dat hoe harder en langer je springt, hoe meer calorieën je zult verbranden. Hier is een schatting van het aantal calorieën dat je kunt verbranden tijdens het touwtje springen, gebaseerd op verschillende lichaamsgewichten en trainingsduur:

 • Bij een gewicht van 60 kg verbrand je ongeveer 60 calorieën in 5 minuten, 125 calorieën in 10 minuten en 190 calorieën in 15 minuten.
 • Bij een gewicht van 80 kg verbrand je ongeveer 80 calorieën in 5 minuten, 165 calorieën in 10 minuten en 250 calorieën in 15 minuten.
 • Bij een gewicht van 100 kg verbrand je ongeveer 100 calorieën in 5 minuten, 205 calorieën in 10 minuten en 310 calorieën in 15 minuten.

Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers schattingen zijn en kunnen variëren afhankelijk van je individuele inspanning en metabolisme. Het is echter duidelijk dat touwtje springen een effectieve manier kan zijn om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen.

Een Effectief Trainingsschema voor Touwtje Springen

Om optimaal te profiteren van touwtje springen als een gewichtsverliesactiviteit, is het belangrijk om een effectief trainingsschema te volgen. Hier is een voorbeeld van een trainingsschema dat je kunt gebruiken om geleidelijk aan je springvaardigheden en uithoudingsvermogen op te bouwen:

Week 1: Begin met 5 minuten touwtje springen per dag, met korte pauzes tussen elke sessie. Focus op het aanleren van de basis-sprongtechniek en het opbouwen van je uithoudingsvermogen.

Week 2: Verhoog de trainingsduur naar 10 minuten per dag. Probeer verschillende sprongtechnieken uit, zoals de dubbele sprong of de kruissprong, om je training uitdagender te maken.

Week 3: Spring 15 minuten per dag, waarbij je regelmatig van sprongtechniek wisselt. Voeg intervaltraining toe door periodes van hoge intensiteit af te wisselen met rustperiodes.

Week 4: Verhoog de trainingsduur naar 20 minuten per dag en blijf variëren in sprongtechnieken. Probeer ook enkele geavanceerde sprongtechnieken, zoals de "scissor jump" of de "double under", uit te voeren.

Week 5: Spring 25 minuten per dag en voer intervaltraining uit met verschillende intensiteitsniveaus. Blijf jezelf uitdagen en probeer nieuwe sprongcombinaties uit.

Week 6: Spring 30 minuten per dag en voeg enkele geavanceerde sprongtechnieken toe aan je routine. Zorg ervoor dat je regelmatig rustdagen neemt om je lichaam te laten herstellen.

Door dit trainingsschema te volgen, kun je geleidelijk aan je uithoudingsvermogen opbouwen en je springvaardigheden verbeteren. Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren en je training aan te passen aan je eigen niveau en behoeften.

Tips voor een Succesvolle Touwtje Springen Workout

Om het meeste uit je touwtje springen workout te halen, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen:

 1. Kies het juiste springtouw: Zorg ervoor dat je een springtouw kiest dat past bij je lengte en trainingsdoelen. Een touw dat te lang of te kort is, kan je sprongen bemoeilijken. Kies ook een touw met een goede grip om ongelukken te voorkomen.
 2. Warm-up: Begin altijd met een korte warming-up om je spieren op te warmen en blessures te voorkomen. Doe wat dynamische rekoefeningen en maak je spieren los voordat je begint met springen.
 3. Start langzaam: Begin met langzame en gecontroleerde sprongen om je techniek te verbeteren en je lichaam te laten wennen aan de beweging. Verhoog geleidelijk aan de snelheid en intensiteit van je sprongen naarmate je comfortabeler wordt.
 4. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water tijdens je training om gehydrateerd te blijven. Touwtje springen kan intens zijn en je zult waarschijnlijk flink gaan zweten, dus zorg ervoor dat je genoeg vocht binnenkrijgt.
 5. Combineer met andere oefeningen: Touwtje springen kan een geweldige aanvulling zijn op andere cardio- en krachttrainingsoefeningen. Je kunt het bijvoorbeeld combineren met push-ups, squats of lunges om een volledige lichaamstraining te krijgen.
 6. Houd het leuk: Het belangrijkste is om plezier te hebben tijdens het touwtje springen. Luister naar je favoriete muziek, daag jezelf uit met nieuwe sprongtechnieken en geniet van de vooruitgang die je boekt.

Conclusie Afvallen met Touwtje Springen: Een Effectieve en Leuke Manier om Gewicht te Verliezen

Touwtje springen is niet alleen een leuke activiteit uit je kindertijd, maar het kan ook een effectieve manier zijn om gewicht te verliezen. Met een hoge intensiteit en de betrokkenheid van bijna al je spieren, kun je met touwtje springen calorieën verbranden en je lichaam vormgeven.

Met een effectief trainingsschema en de juiste techniek kun je geleidelijk aan je uithoudingsvermogen opbouwen en je sprongvaardigheden verbeteren. Dus waar wacht je nog op? Haal dat springtouw tevoorschijn en begin met touwtje springen om af te vallen en je fit te voelen!

Afbeelding ter illustratie pexels

Over de schrijver
Reactie plaatsen