Sociale Invloeden op Eetgedrag
Eetgedrag wordt vaak beïnvloed door sociale situaties, maar het is belangrijk om je eigen pad te volgen op weg naar een gezonder leven. Hier zijn enkele tips om jezelf te ondersteunen te midden van sociale invloeden.
Communiceer Jouw Doelen
Deel je gezondheidsdoelen met vrienden en familie. Door openlijk te communiceren over je streven naar een gezondere levensstijl, creëer je begrip en ondersteuning in je directe omgeving. Duidelijke communicatie kan helpen voorkomen dat anderen onbedoeld verleidingen op je pad brengen.
De eerste keer en soms zelfs een paar keer, zullen mensen het niet direct begrijpen. Jij dronk toch altijd een wijntje? Jij nam toch ook altijd chips in de avond? Nou, op het moment dat jij het een paar keer hebt uitgelegd en ook daadwerkelijk andere keuzes maakt en je niet van je stuk laat brengen, zal je zien dat het aandringen ook ophoud.
Maak Bewuste Keuzes
Blijf bewust van je keuzes, zelfs in sociale situaties. Kies voedzame opties en let op portiegroottes, ongeacht de sociale druk om anders te eten. Het is jouw reis, en het maken van bewuste keuzes ondersteunt je in het behalen van je gezondheidsdoelen.
Hier draait het met afvallen en gezond worden om, juiste en bewuste keuzes maken. In het begin is het moeilijk, ook voor jezelf, want het was nooit jouw normale keuze, het was je gewoonte niet.
Maar hoe vaker je dezelfde goede keuzes gaat maken, hoe meer het een gewoonte voor je wordt en dat gaat je helpen. Op een gegeven moment heb jij die gezonde keuze geautomatiseerd, je hoeft er dan niet meer over na te denken, je gaat vanzelf de juiste keuze maken, je denk niet eens meer na over de verkeerde keuze, die hoort niet meer bij jou.
Zoek Gelijkgestemden
Zoek gelijkgestemden die vergelijkbare gezondheidsdoelen nastreven. Samenwerken met anderen die zich inzetten voor een gezondere levensstijl kan een positieve invloed hebben op je eigen motivatie en keuzes.
Een groep die niet als jou denkt, kan in het begin lastige zijn. Hoe fijn is het dan als je ook in groepen met gelijkgestemden zit? Heel fijn, dat zal je alleen maar sterker maken.
Dus heb je vrienden of collega's, overleg daar dan mee of meld je aan op forums met gelijkgestemden die je keuzes wel begrepen.
Wees Assertief, Niet Agressief
Wees assertief bij het maken van keuzes die in lijn zijn met jouw gezondheidsdoelen, maar vermijd agressiviteit. Laat anderen weten dat je bewuste keuzes maakt zonder anderen te veroordelen voor hun eigen eetgedrag. Respectvolle communicatie bevordert begrip.
Besef dat anderen misschien niet begrijpen waarom je nu ineens andere keuzes maakt. Ze waren gewend dat je wat anders deed dan wat je nu doet.
Ook zij moeten aan jou verandering wennen, geef ze die kans, leg het rustig uit, als het moet leg je het een paar keer uit, ze gaan het echt wel begrepen.
Wordt dus niet boos, maar leg het met begrip uit, daar bereik je meer mee dan boosheid, daarbij zetten mensen alleen maar hun hakken in het zand, het is fijner als ze uiteindelijk begrijp voor je hebben en misschien wel gaan meedoen of meedenken met je .
Leer Nee Zeggen
Leer nee te zeggen als dat nodig is. Als sociale situaties verleidingen bevatten die niet in lijn zijn met jouw doelen, wees dan niet bang om beleefd maar resoluut nee te zeggen. Je gezondheid staat voorop, en anderen zullen dat respecteren.
In het begin is dit moeilijker, maar geloof mij, ik heb er zelf al mijn leven lang moeite mee, het is te leren. Vooral als je meer van zelfliefde hebt gekweekt.
Hoe vaker het je lukt, hoe zelfverzekerder je Nee zult kunnen zeggen, omdat je het dan meent, in het begin geloof je het zelf misschien nog niet en zeg je het alleen omdat je wel moet. Echt, iedereen kan leren Nee zeggen en kom je in een situatie waarin het je niet lukte, vergeef jezelf en bedenk hoe je deze situatie de volgende keer wel Nee kunt zeggen. Het was gewoon een leermoment, leer er van en weer door.
Focus op Genieten, Niet op Ontzegging
Verschuif de focus van ontzegging naar genieten. Geniet bewust van gezonde voeding en wees niet bang om af en toe te genieten van snacks. Het draait allemaal om balans en het creëren van een duurzame relatie met voeding.
Door met jezelf te leren omgaan te midden van sociale invloeden, neem je de regie over jouw gezondheidsreis. Het is een persoonlijke reis waarin je leert balanceren tussen sociale verbindingen en het behouden van gezonde gewoonten.
Zie het als een mooie reis, waarin je veel leert. Je hebt aan al deze bovenstaande zaken niet alleen wat aan voor je eetpatroon, maar voor je leven. Ja dit zijn grote woorden, maar echt, neem iets als leren Nee zeggen, hoe vaak had je dat al niet willen doen.
Of je zaken niet willen laten opdringen in sociale situaties? Echt, al deze punten zo goed mogelijk leren gaat je leven veel fijner maken.
Een van de uitdagingen bij het handhaven van gezonde eetgewoonten kan ontstaan in sociale situaties, waarin de verwachtingen van anderen soms botsen met jouw gezondheidsdoelen.
Het vermogen om beleefd, maar resoluut 'nee' te zeggen, is van cruciaal belang voor het behoud van jouw gezondheidsreis. Hier zijn enkele strategieën om deze vaardigheid te ontwikkelen:
Wees Duidelijk over Jouw Doelen
Communiceer openlijk over jouw gezondheidsdoelen en de keuzes die je maakt om deze doelen te bereiken. Leg uit dat deze keuzes belangrijk zijn voor jouw welzijn en dat je hoopt op begrip van vrienden en familie.
Door duidelijkheid te verschaffen, creëer je een bewustzijn rondom jouw grenzen. Het kan zijn dat je dit zo af en toe moet herhalen, maar uiteindelijk gaan ze het wel snappen en zo niet, jammer dan, dat is een beetje hoe je moet denken, maar blijf rustig en wordt niet boos, maar vastberaden in wat je wilt.
Oefen Vooraf
Als je weet dat je in een sociale situatie terechtkomt waar voedselkeuzes een rol spelen, bereid je dan voor op mogelijke scenario's. Bedenk van tevoren hoe je beleefd maar vastberaden 'nee' kunt zeggen.
Oefen deze reacties voor de spiegel of met een vertrouwde vriend, zodat je jezelf comfortabeler voelt bij de daadwerkelijke situatie. Vaak weet je wel wat er gevraagd gaat worden of hoe de situatie zal zijn, bereid je daar op voor.
Ik dronk altijd BACO, Bacardi met Cola op verjaardagen. Ik kreeg ook altijd flessen Bacardi voor mijn verjaardag. We hadden bij verjaardagen van vrienden zelfs een woord voor de Baco's.
Als er iemand binnen kwam, was de vraag aan een Baco drinker, wat veel mannen waren, wil je koffie of een koude koffie... met de koude koffie werd dan Baco bedoeld, de koffie werd dan dus overgeslagen haha.
Dus je snapt hoe de Baco er bij de vrienden helemaal in zat, dit was elke verjaardag ons grapje. En ineens, in 2020 als er werd gevraagd koude koffie? Zie ik, doe maar warme koffie en geen taart.
Vervolgens nam ik nog een warme koffie, zo overleefde ik het eerste uur ;-)
Daarna kwam dan de bekende vraag: Bacootje?
Mijn antwoord: doe maar Cola Zero. En na 2 verjaardagen was het duidelijk, Rob drinkt geen Baco meer, maar Cola Zero. Dus de vraag was op een gegeven moment niet meer, wil je koude koffie? Maar, wil je Cola Zero?
Ik had mij de eerste keer vooraf er op ingesteld, want de anderen deden wat ze altijd deden, alleen ik wilde wat anders. Geef anderen de tijd mee te veranderen met jouw nieuwe keuzes, komt echt goed, even volhouden.
Je hoeft dus niet overdreven NEE te gaan zeggen, je geeft gewoon rustig je nieuwe keuze aan, meer niet en dit herhaal je net zo lang als nodig, uiteindelijk zal je zien dat het wel mee valt.
Wees Standvastig, Niet Verontschuldigend
Wanneer je 'nee' zegt, wees dan standvastig zonder je te verontschuldigen voor jouw keuzes. Je hebt het recht om gezonde beslissingen te nemen voor jezelf, en het is belangrijk om deze keuzes te respecteren.
Vermijd overdreven verklaringen of rechtvaardigingen; een simpel, duidelijk 'nee' volstaat. Het is jouw beslissing, je bent niemand verantwoording verschuldigd over je keuzes, jij bepaalt.
Bedank en Leg Niet Uit
Als mensen aandringen op uitleg, wees dan beleefd maar beknopt. Bedank hen voor hun begrip en leg niet tot in detail uit waarom je bepaalde voedselkeuzes vermijdt. Jouw gezondheid is persoonlijk, en je hoeft niet altijd een verklaring te geven voor je beslissingen, het mag natuurlijk wel.
Ga niet in discussie en ga zeker niet in op opmerkingen als "doe niet zo ongezellig" als iemand dat weer eens zegt als er met alcohol wordt aangedrongen. Wat je eventueel kunt zeggen is bijvoorbeeld: ik ben gezellig zonder alcohol of ik ben de BOB, jij bepaalt, het is jou lichaam en leven.
Zoek naar Alternatieven
Als je 'nee' zegt tegen bepaalde voedselkeuzes, zoek dan naar alternatieven die passen bij jouw gezonde levensstijl. Dit kan het meenemen van je eigen gezonde snack zijn of het kiezen van opties die beter bij jouw doelen passen. Hierdoor kun je deel blijven uitmaken van sociale situaties zonder concessies te doen aan jouw gezondheid.
In mijn geval met de Baco, was er uiterlijk niet eens veel verschil, een glas met Bacardi en cola met ijs blokjes, ziet er hetzelfde uit zonder de Bacardi. Voor mijn gevoel doe ik dus nog steeds mee.
Ook in restaurants, snackbars en you name it, kun je gewoon meedoen, alleen jij neemt de koolhydraatarme keuzes. Misschien in het begin nog een beetje lastig, maar je leert snel je keuzes kennen,
Zo zeg je wel Nee tegen het patatje, maar doe je wel mee met iets anders, bijvoorbeeld een gehaktbal of een frikandel. Met een alternatief is het net even fijner, want je doet helemaal mee met de groep, alleen je kiest iets anders. Dat is het voordeel van koolhydraatarm afvallen, dan kun je dus wel meedoen, terwijl je op dieet bent.
Leer Omgaan met Reacties
Sommige mensen kunnen teleurgesteld reageren op jouw keuzes. Leer omgaan met deze reacties zonder je schuldig te voelen. Herinner jezelf eraan dat het stellen van grenzen essentieel is voor jouw welzijn, en je hoeft niet altijd aan de verwachtingen van anderen te voldoen.
Ik heb het al eerder gezegd, blijf rustig, je kunt zelfs misschien wel begrip opbrengen voor reacties, je maakt nu misschien van het ene op het andere moment een keuze die men nog niet van je kende, mensen moeten daar even aan wennen. Maar voor je het weet, is dit voor hun ook weer gewoon, kwestie van volhouden.
Ontwikkel Zelfvertrouwen
Het ontwikkelen van zelfvertrouwen bij het zeggen van 'nee' vergt oefening en herhaling. Focus op de positieve aspecten van jouw gezonde keuzes en wees trots op de vooruitgang die je boekt. Hoe zelfverzekerder je wordt, hoe gemakkelijker het wordt om jouw grenzen aan te geven.
Het vermogen om 'nee' te zeggen in sociale situaties is een waardevolle vaardigheid op jouw gezondheidsreis. Door duidelijk te communiceren, standvastig te zijn en zelfvertrouwen op te bouwen, kun je sociale interacties met respect voor jouw gezondheidsdoelen navigeren.
Dit is niet alleen handig bij het starten met koolhydraatarme keuzes, maar is een vaardigheid waar je je hele leven plezier aan beleeft. Als mensen over je grenzen dreigen te gaan en je kunt Nee zeggen, perfect, dat moet je altijd willen.
Gratis e-book De Geheime Code Gekraakt
Mijn gekraakte code KLAMMO leg ik mensen op verschillende manieren uit. Ik heb een e-book dat je gratis kunt downloaden. Hierin leg ik je de code uit, maar krijg je ook een stuk van mijn eigen persoonlijke verhaal mee.
Je leest een beetje de weg die ik heb afgelegd, om dan uiteindelijk na 30 jaar strijd de code te kraken. Ik ben na het ontdekken van de code 24 kilo afgevallen in 6 maanden tijd.
Klik op de link De Geheime Code Gekraakt om het e-book gratis te downloaden.
Programma “De Geheime Code Gekraakt”
2 jaar na het uitgeven van mijn e-book heb ik een betaald e-learning programma gemaakt, waarmee ik mensen leer de code in de praktijk te brengen. Klik op de link om meer informatie over het programma gekraakte code te krijgen.
Met video, e-books, recepten, menu's leg ik je mijn methode tot in de detail uit en uiteraard kun je altijd mijn hulp vragen als er iets onduidelijk is of als je iets wilt overleggen.